Costache Mircea
Costache Mircea
Ședința Camerei Deputaților din 28 noiembrie 2005
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.192/05-12-2005

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2005 > 28-11-2005 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 28 noiembrie 2005

14. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului ministru și membrilor Guvernului de către deputații:  
  14.7 Costache Mircea
 
consultă:

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Domnul deputat Mircea Costache.

Vă rog, domnule deputat. V-aș ruga, domnule deputat, ca să știți dumneavoastră la care din ele, dar de data aceasta, vă precizez, referitor la programul de reformă în domeniul sănătății publice. Răspunde domnul ministru Eugen Nicolăescu.

Domnul Costache Mircea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Eu am întrebat, pentru că pe culoar sunt anunțate într-o altă ordine. Voi adresa pe scurt interpelarea către domnul ministru Eugen Nicolăescu și aceasta se referă la noul program de reformă în domeniul sănătății publice pe care domnia sa l-a anunțat și pe care știm că preconizează să-l implementeze în acest moment.

Am dori să cunoaștem opinia domniei sale în legătură cu externalizarea unor servicii medicale din spitale, care, așa cum se plâng unii dintre salariați, personal auxiliar, nu a dus la optimizarea calității, ci mai degrabă la drenarea banilor publici și la batjocorirea personalului auxiliar preluat. Eu am nominalizat și o situație concretă din spitalul județean Buzău care nu și-a găsit până acum o rezolvare și, de asemenea, și la nivel național se constată că externalizarea unor servicii nu a constituit un pas înainte pentru adecvarea calității serviciilor medicale la nivelul cerințelor. Aștept răspunsul domniei sale și voi interveni după.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Îi rog pe reprezentanții Guvernului, unii dintre ei au părăsit sala, totuși să mențină solemnitatea necesară desfășurării unor ședințe ale Parlamentului.

Vă rog, domnule ministru.

Domnul Eugen Gheorghe Nicolăescu:

Domnule deputat, aș dori să vă spun numai câteva cuvinte, v-am făcut și un răspuns scris pe care îl veți primi.

În ceea ce privește punctual centrul de dializă Buzău, el a fost semnalizat cu mai multă vreme în urmă, în acest centru funcționează acum zece aparate noi, cele vechi fiind redistribuite cu avizul Ministerului Sănătății către alte centre de dializă din țară.

De asemenea, după 1 mai 2005, când s-a trecut la proiectul pilot de externalizare, salariații au fost preluați cu aceeași încadrare de către noul beneficiar și până la această dată nimeni n-a primit o salarizare mai mică, iar în urma unei analize din ianuarie 2006 sperăm că se vor acorda și creșteri salariale.

Am să vă mai fac o precizare, în afara răspunsului scris. Într-adevăr, am constatat și eu în ultimele două luni și jumătate de când am preluat conducerea ministerului sănătății că unele externalizări, într-adevăr, au fost făcute după alte criterii decât cele, sper eu, care se anticipaseră, adică creșterea eficienței. Și am constatat mai multe abateri de la regulile de externalizare, drept pentru care vă informez că până la 31 martie 2006 am suspendat orice activitate de externalizare, astfel încât pe baza noului pachet legislativ, să putem să apreciem după alte criterii și, dacă vreți, în primul rând după criterii transparente, modul în care să se efectueze de acum încolo externalizările.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat. Aveți două minute la dispoziție pentru intervenție.

Domnul Costache Mircea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Voi mai scurt de data aceasta. Răspunsul este întrucâtva mulțumitor, în special referitor la situația concretă a secției de dializă. Însă, există semnale că s-au externalizat la spitalul județean Buzău și alte servicii și că în acele situații problema salariaților, a personalului auxiliar nu a fost rezolvată la nivelul cerințelor. Vom vedea la o nouă descindere în rândul celor care ne-au sesizat, dacă situația s-a remediat. Oricum mulțumesc pentru promptitudine.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnule ministru, dacă mai doriți vreun comentariu? Nu. Vă mulțumesc.

Domnule deputat, față de neregula sesizată, mă adresez staffului tehnic să vadă de ce nu concordă listele de ordine de zi afișate cu cele care ne sunt prezentate aici, ca să putem da un răspuns public domnului deputat.

  ................................................
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Domnul deputat Mircea Costache, referitor la inițiativele de recuperare a sumelor datorate de diverși debitori.

Domnule deputat, înainte de a vă da cuvântul, vă încunoștiințez că, în urma verificărilor făcute de stafful tehnic, listele coincid - și cele afișate și cele prezentate în această ședință. Astfel că a fost vorba de o simplă confuzie și mă bucur că stafful nostru tehnic nu a greșit.

Aveți cuvântul.

Domnul Costache Mircea:

Vă mulțumesc.

Interpelarea, așa cum ați enunțat-o și dumneavoastră, se adresează Ministerului Finanțelor Publice și se referă la stadiul recuperării creanțelor și al colectării datoriilor către bugetul statului, știut fiind faptul că există numeroși datornici care, ignorând legea, sau nefiind somați să plătească datoriile către buget, pun în mare dificultate diferite sectoare de activitate care nu primesc alocația bugetară necesară. Mai ales că chestiunea este de strictă actualitate, aștept răspunsul, după care voi reveni cu precizări.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog, domnule secretar de stat.

Domnul Cătălin Doică (secretar de stat, Ministerul Finanțelor Publice):

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Domnule deputat,

În procesul de restructurare financiară și de fuziune prin absorbție a Băncii Române de Comerț Exterior S.A. cu Banca Comercială Română, Ministerul Finanțelor Publice, în aplicarea prevederilor mai multor legi speciale, a procedat la preluarea la datoria publică a unor sume reprezentând active bancare neperformante, aparținând fostei BANCOREX, prin garantarea și prin emisiunea de titluri de stat pe numele Băncii Comerciale Române.

În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.51 din 1998 privind înființarea Agenției de Valorificare a Activelor Bancare, numită în prezent Agenția de Valorificare a Activelor Statului, toate activele bancare neperformante pentru care s-au emis titluri de stat au fost predate spre valorificare acestei agenții specializate.

În conformitate cu prevederile art.2 al Ordonanței Guvernului nr.111 din 2003 privind utilizarea veniturilor din privatizare și din valorificarea activelor bancare neperformante, toate veniturile încasate de AVAS din valorificarea activelor, după deducerea cheltuielilor proprii ale acestei instituții, sunt virate în contul curent general al Trezoreriei Statului și se utilizează exclusiv pentru răscumpărarea titlurilor de stat în vederea diminuării datoriei publice.

Menționăm că Ministerul Finanțelor Publice nu deține informații cu privire la lista persoanelor din țară și din străinătate beneficiare de credite în valută de la fosta Bancă de Comerț Exterior S.A., întrucât toate preluările la datoria publică s-au efectuat în sume al căror plafon a fost stabilit prin lege, la propunerea și pe răspunderea Băncii Comerciale.

Din acest motiv, viramentele în contul general al Trezoreriei Statului, în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr.111, se efectuează doar în sumă globală.

Față de cele prezentate, considerăm că Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, în calitatea sa de instituție specializată în recuperarea activelor bancare neperformante, poate pune la dispoziția domnului deputat toate informațiile privind lista debitorilor, precum și sumele datorate de aceștia, toate reprezentând credite acordate și nerambursate de la fosta bancă BANCOREX S.A., precum și stadiul și măsurile de recuperare a acestor sume.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Costache Mircea:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Sunt oarecum amuzat de faptul că nu se cunosc debitorii. Înseamnă că, dacă se evaluează numai global și se preiau la datoria publică global arieratele unei bănci precum BANCOREX, trebuie să-mi pară rău și să regret nespus că n-am luat și eu niște sume cât mai mari, pentru că nu s-ar fi nominalizat, n-aș fi știut că sunt dator cuiva, ar fi fost cumulată și datoria mea la o sumă globală, pe care o prelua la datoria publică, și un anonim cu câteva milioane de dolari, așa cum au rămas unii care n-au mai dat nici un leu înapoi din sumele enorme luate de la BANCOREX, mi-ar fi prins și mie, domnule. N-am știut că se lucrează global la nivelul Ministerului Finanțelor, când e vorba de recuperarea unor asemenea sume la bugetul statului, când noi stăm cu profesorii în stradă și când atâtea domenii de activitate duc lipsă de finanțare, iar sumele luate de diverse persoane de la BANCOREX, și nu numai de la BANCOREX, și de la celelalte bănci, nu figurează nicăieri oamenii, respectivii, titularii creditelor ca debitori, vorbind de o sumă globală.

De asemenea, nu numai din sistemul bancar, ci și de la alte societăți, lista datornicilor la bugetul statului este foarte mare. Se pune problema acum, am văzut, dacă să se găsească sau nu 1,1 miliarde euro pentru a ajunge la 5% din PIB pentru educația națională, în timp ce bulgarii, care se integrează cu noi, în tandem, în Uniunea Europeană, alocă deja 6% din PIB.

Uitați-vă, firme: Compania Națională a Huilei - 7.479 de miliarde; Termoelectrica - 3.492 miliarde; MINVEST - 1.645 de miliarde; U.M. Orăștie - 914 miliarde; U.C.M. Reșița - 1.295 miliarde; LUKOIL - 654 de miliarde; MITTAL STEEL - 577 de miliarde și tot așa. Uitați-vă, o societate numită Societatea pentru Închiderea și Conservarea Minelor - 12.949 de miliarde datorie. Cred că mai trebuie să înființăm și Societatea pentru închiderea școlilor și închiderea societății românești, dacă Ministerul Finanțelor Publice se arată atât de neputincios în a recupera, nu integral, că nu se poate, dar într-un procent mai mare, datoriile la bugetul public.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Domnule secretar de stat, dacă aveți de comentat?

Domnul Cătălin Doică:

Domnule președinte, vă mulțumesc.

Doar o scurtă intervenție. Nu aș vrea să se rămână cu senzația potrivit căreia Ministerul Finanțelor nu are evidența debitorilor săi. O dovedește chiar lista pe care domnul deputat a folosit-o și care se află publicată nominal pe site-ul Ministerului Finanțelor. Am spus doar că aceste credite neperformante sunt girate de către Agenția pentru Valorificarea Activelor Statului și se găsesc acolo atât sumele, cât și numele celor care sunt debitori. Și, după știința noastră, sunt în proceduri de executare.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Domnul deputat Ștefan Baban lipsește. Primește un răspuns scris.

Domnul deputat Gabriel Brânză lipsește. Va primi răspunsul scris.

Vă rog, domnule secretar de stat, dacă aveți amabilitatea să vă apropiați, pentru că ați epuizat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 29 septembrie 2020, 21:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro