Mircia Giurgiu
Mircia Giurgiu
Sittings of the Chamber of Deputies of December 5, 2005
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.196/12-12-2005

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
13-04-2021
12-04-2021
07-04-2021
06-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2005 > 05-12-2005 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of December 5, 2005

5. Primirea de răspunsuri la întrebările adresate membrilor Guvernului de către deputații:
  5.2 Mircia Giurgiu
 
see:

 

Domnul Adrian Năstase:

  ................................................

Continuăm cu o altă întrebare, de data aceasta adresată de domnul deputat Mircia Giurgiu tot doamnei secretar de stat. Sunt de fapt două întrebări, una referitoare la memoriul domnului Romul Mircea Gavrilă și începem cu aceasta. După aceea o altă întrebare, referitoare la memoriul domnilor Vale Aurel și Vale Ileana din Cluj-Napoca.

Doamna secretar de stat, dacă doriți să răspundeți.

Doamna Maria Cristina Manda:

Domnule președinte, mulțumesc mult de tot.

Vreau, în primul rând, să-mi cer scuze pentru prima interpelare. Am explicat domnului deputat. Cred că este o disfuncționalitate. Nu-mi apărea pe ordinea de zi pentru astăzi și o să transmit, cât de repede, dacă nu s-o fi transmis deja, răspunsul în scris domnului deputat.

Cât privește cea de-a doua interpelare la care la fel, noi am transmis deja răspunsul în scris, să-mi îngăduiți următoarele:

Stimate domnule deputat, la întrebarea formulată de dumneavoastră, adresată ministrului justiției, referitoare la soluționarea memoriului formulat de petiționarii Vale Aurel și Vale Ileana din Cluj, vă comunicăm următoarele: analizând conținutul întrebării și al memoriului anexat se constată că petenții au avut calitatea de recurenți pârâți într-o cauză judiciară soluționată de Înalta Curte de Casație și Justiție și se solicită verificarea urgentă a modului de judecare a cauzei despre care se face vorbire în memoriu, cu precizarea unui punct de vedere referitor la acesta. Din conținutul întrebării rezultă că recursul declarat de petiționari împotriva deciziei pronunțată de Curtea de Apel Cluj a fost respins.

În conformitate cu prevederile art.124 din Constituția României, republicată, justiția se înfăptuiește în numele legii, fiind unică, imparțială și egală pentru toți, iar judecătorii sunt independenți și se supun numai legii, iar în raport de dispozițiile art. 129 din Legea fundamentală împotriva hotărârilor judecătorești părțile interesate au posibilitatea de a exercita căile de atac.

Ministrul justiției nu are abilitatea legală de a formula aprecieri, de a emite opinii sau puncte de vedere cu privire la cauzele judiciare în curs de judecată aflate pe rolul instanțelor judecătorești sau soluționate de către acestea și nici nu poate dispune verificarea modului de soluționare a cauzelor.

Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mulțumesc, doamnă secretar de stat.

Într-adevăr această cauză a fost judecată, s-a terminat și există această familie care și-a pierdut casa cu toate că a cumpărat-o. O să înainteze, probabil, la organizațiile internaționale acest memoriu.

Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc.

Doamnă secretar de stat, vă mulțumesc foarte mult.

Mai era o solicitare, din partea domnului Zgonea, dar nu este aici, așa că îi transmiteți în scris. Da? Bine.

Vă mulțumesc foarte mult.

Domnul secretar de stat Constantin Popescu, pentru domnul deputat independent Mircia Giurgiu.

Este vorba de o întrebare referitor la întâlnirile avute cu salariații de la Societatea Comercială "Aversa" S.A.

Vă rog, domnule secretar de stat.

Domnul Constantin Popescu (secretar de stat, Ministerul Mediului și Gospodăririi Apelor):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Voiam să vă informez că am avut o discuție cu domnul deputat. Ministerul Mediului nu a achiziționat și nu are nici un contract de furnizare pentru pompele produse la "Aversa".

Domnul Adrian Năstase:

Vă rog să ridicați puțin microfoanele, ca să se audă bine în sală.

Domnul Constantin Popescu:

Deci, Ministerul Mediului nu are nici un contract de furnizare de pompe de la "Aversa". În situația în care există datorii neachitate nu se referă la Ministerul Mediului.

mi-aduc aminte că am avut o singură discuție, la primele inundații din Banat, dacă putem utiliza pompele "Aversa". Din păcate dânșii fabricau electropompe și nouă ne trebuiau motopompe. Deci, ăsta este răspunsul.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat, dacă doriți să comentați?

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mulțumesc, domnule secretar de stat.

Am solicitat această întrebare Ministerului Mediului fiindcă speram ca acesta să încerce sau să intervină cumva să fie salvată această societate producătoare de motopompe pentru că este singura producătoare din țară și probabil că dacă ar fi retehnologizată sau sprijinită într-un fel, am putea să ne descurcăm la noi în țară cu motopompe și să nu așteptăm ajutor de la alții.

Mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc, ar fi foarte bine.

Deci suntem cu toții de acord că ar fi foarte bine dacă s-ar întâmpla în felul ăsta.

Vă mulțumesc.

Mai departe vreau să vă informez că a venit domnul vicepreședinte Jean-Cătălin Sandu, de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, și va răspunde la o întrebare formulată de domnul deputat Mircia Giurgiu, referitoare la privatizarea Societății Comerciale Somvetra Gherla, din județul Cluj.

Aveți cuvântul.

Domnul Jean-Cătălin Sandu (vicepreședinte, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului):

Mulțumesc, domnule președinte.

Referitor la situația Somvetra Gherla precizăm că pachetul de acțiuni aferent deținut de AVAS a fost vândut către SC Feromat SA București care, prin contractul de vânzare-cumpărare acțiuni, și-a constituit o serie de obligații contractuale care nu au ajuns însă la scadență. În ce privește intenția liderului sindical de a solicita rezilierea contractului de privatizare, vă comunicăm că până în prezent nu există condițiile legale de a se proceda la desființarea contractului, întrucât nici una din clauzele rezolutorii prevăzute în contract nu a fost îndeplinită.

AVAS a solicitat cumpărătorului, prin adresa VP 3655/25.10.2005, toate documentele justificative prin care să se ateste îndeplinirea obligațiilor asumate prin contract, inclusiv angajamente investiționale cu scadență la data de 20.12.2005.

Prin aceeași adresă cumpărătorul a fost notificat să procedeze întocmai la acceptarea ofertelor contractuale de natură socială, îndeplinirea la termen a angajamentelor de investiții, garantarea realizării volumului investițional aferent etapei a doua prin constituirea de garanții suplimentare, conform prevederilor din contract.

În situația în care cumpărătorul nu se va conforma acestor prevederi contractuale AVAS va proceda la aplicarea sancțiunilor prevăzute în contract, inclusiv cea de reziliere a acestuia.

În legătură cu obligația de investiții pentru dezvoltare, pentru management și capital de lucru, asumată de cumpărător pentru primul an, menționăm că aceste angajamente nu au ajuns la scadență, iar AVAS nu are temei legal sau contractual pentru a determina cumpărătorul să realizeze angajamente înainte de îndeplinirea termenelor prevăzute în contractul de privatizare.

Vă mulțumesc mult.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat, dacă doriți să comentați?

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mulțumesc domnule vicepreședinte al AVAS, dar aici este o problemă serioasă fiindcă încă din luna februarie a acestui an am atras atenția că la această societate nu este în regulă ce se întâmplă.

Acel cumpărător nu și-a achitat absolut nici o obligație, ba mai mult, a vândut căminul de nefamiliști. Din moment ce a cumpărat fabrica cu 1.250.000.000 a vândut căminul de nefamiliști cu 4 miliarde. Dintr-un foc și-a recuperat de 4 ori suma. Nu a plătit datoriile către DISTRIGAZ, a acumulat peste 20 de miliarde în acest an. Nu și-a achitat nici o datorie față de cele pe care le-a acceptat în contractul de vânzare-cumpărare, este vorba de investiții, de capital de lucru și de mediu.

Într-adevăr, data scadentă spuneți că nu a trecut, posibil, dar atâta vreme cât cumpărătorul respectiv a trimis o adresă către AVAS în data de 9 noiembrie prin care spunea că nu poate să-și țină promisiunile, AVAS nu a făcut absolut nimic, iar în data de 11 noiembrie DISTRIGAZ a oprit gazul, și în acest fel peste 650 de salariați din municipiul Gherla au rămas fără muncă, fără nici un venit și, datorită faptului că toate intervențiile noastre nu au fost luate în seamă, așa considerăm noi, în acest moment, în municipiul Gherla, cu o populație de peste 19 mii de locuitori, aproape fiecare familie a rămas fără un sprijin, fiindcă nu mai au nici un venit, așa că vă rog să luați toate măsurile legale pentru a afla ce se întâmplă, cine a avut interesul să închidă această societate.

Vă mulțumesc.

Domnul Adrian Năstase:

Domnule vicepreședinte, doriți să mai comentați ?

Vă rog, aveți cuvântul.

Aveți două minute.

Domnul Jean-Cătălin Sandu:

Mulțumesc mult, domnule președinte.

În măsura în care contractul nu va fi respectat, mai sunt două săptămâni, 3 săptămâni până la scadența obligațiilor contractuale, dacă lucrurile stau tot așa, bineînțeles că se vor aplica sancțiunile contractuale: desființarea contractului și revenirea pachetului de acțiuni înapoi la AVAS.

Mulțumesc mult.

Domnul Adrian Năstase:

Vă mulțumesc.

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie mercredi, 14 avril 2021, 2:44
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro