Dragoș Petre Dumitriu
Dragoș Petre Dumitriu
Ședința Camerei Deputaților din 13 martie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.30/23-03-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
22-09-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 13-03-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 13 martie 2006

6. Primirea de răspunsuri la interpelările adresate primului - ministru și membrilor Guvernului:  
  6.7 Dragoș Petre Dumitriu
 
consultă:

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Domnul deputat Dragoș Dumitriu, pentru Ministerul Administrației și Internelor.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnilor colegi,

Domnilor miniștri,

Am adresat acum câteva săptămâni o interpelare în care solicitam domnului ministru al afacerilor interne să ne dea un răspuns cu privire la infracționalitatea de stradă, cea care afectează în primul rând siguranța cetățeanului, înainte de orice fel de problemă din zona marii corupții, de care cetățeanul simplu nu este atât de legat. Deci, asta aș fi dorit, răspunsul la această interpelare.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnul deputat.

Domnule secretar de stat.

Domnul Mircea Alexandru (secretar de stat, Ministerul Administrației și Internelor):

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimate domnule deputat,

În legătură cu interpelarea dumneavoastră, prin care solicitați să vi se comunice demersurile necesare pentru combaterea fenomenului infracțional de cartier, cum îl numiți dumneavoastră în interpelare, la nivelul municipiului București, vă comunicăm următoarele.

Asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică a reprezentat și reprezintă în continuare o preocupare constantă și prioritară a Direcției generale de poliție a municipiului București, aceasta desfășurându-se în mod continuu și cu respectarea competențelor stabilite de actele normative în vigoare.

Vă informez că în cursul anului 2005 lucrătorii Direcției generale de poliție a municipiului București au organizat și desfășurat 1023 de acțiuni pe teritoriul municipiului, fiind constatate un număr semnificativ de infracțiuni din categoria celor care aduc atingere unor relații de conviețuire socială, și în răspunsul scris am detaliat pe genurile de infracțiuni și pe genurile de fapte antisociale constatate, numărul acestora, precum și persoanele cercetate, fac precizarea numai că numărul acestora este de 711. În materialul scris pe care urmează să vi-l prezint dumneavoastră se menționează concret pentru ce fapte sunt cercetate aceste persoane.

De asemenea, menționăm faptul că lucrători din cadrul Direcției generale de poliție a municipiului București au desfășurat, concomitent cu activitatea de cercetare penală, activități specifice referitoare la aplicarea dispozițiilor Legii nr.61 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, fiind sancționate contravențional un număr de 17 256 de persoane, dintre care 9724 pentru fapte constând în apelarea repetată la mila publicului și 7352 pentru fapte constând în acostarea unor persoane în vederea întreținerii de raporturi sexuale.

Menționăm și faptul că au fost depistați 4025 de minori, din care 2906 au fost încredințați familiilor, cu sancțiunile contravenționale de rigoare aplicate părinților. Având în vedere datele prezentate, precizez încă o dată, mai pe larg în documentul scris, considerăm că polițiștii din cadrul Direcției generale de poliție a municipiului București au întreprins pe parcursul anului 2005 și întreprind în continuare toate demersurile legale, necesare în vederea asigurării unui climat de ordine și siguranță publică pentru locuitorii capitalei.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Stimați colegi, vă solicit să păstrați liniștea cuviincioasă în sală, chiar dacă stați cu spatele la mine, în semn de deferență, evident. (Către domnul deputat Mircea Costache.)

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Dragoș Petre Dumitriu:

Domnule ministru, în calitatea mea de ziarist am avut parte să ascult de nenumărate ori rapoartele Ministerului de Interne. În fiecare an, bineînțeles că IGP-ul sau Ministerul de Interne își prezintă acest raport plin de cifre etc.

Problema este că aceste locații pe care eu le-am precizat în interpelarea mea există de 10-12, poate chiar 15 ani și atunci mă întreb dacă poliția face aceste arestări, aplică amenzi, dar totuși ele rămân acolo, sunt cunoscute de tot cartierul, sunt cunoscute inclusiv de polițiștii care trec aproape seară de seară pe acolo și nu știu ce fac, opresc mașinile acelea luxoase plătite din bani publici, opresc un pic, coboară, mai urcă cu ei și câte o persoană de sex feminin, după care pleacă și treaba merge înainte, cum s-ar spune într-un film așa. Și, atunci, mă întreb, oare nu cumva ar trebui, dumneavoastră, care cunoașteți cel mai bine problema, să veniți cu un proiect de lege prin care, nu știu, să vă împuternicim, să utilizați eventual explozibilul sau alte arme pentru a termina cu aceste centre, pentru că nu se poate, știe tot cartierul, știu polițiștii, ei sunt arestați, contravenția există dar, nu știu, oare aceste centre infracționale sunt mai ceva decât gripa aviară, mai ceva decât SIDA sau decât știu și eu, o molimă, o boală împotriva căreia nu i se poate găsi nici un leac?

Sigur, poate am luat un pic în balon problema, dar ea există și îi doare pe cetățenii care stau în zonele respective, pentru că soțiile lor sau copiii lor nu pot ieși după o anumită oră în siguranță pe stradă, mașinile nu pot fi lăsate în stradă și așa mai departe. Știți foarte bine, sunteți bucureștean ca și mine sau trăiți cel puțin în București și știți aceste chestiuni.

Eu vă respect și vă admir modul în care vă apărați instituția, dar totuși la un moment dat cineva va zice: Ajunge!, și atunci lumea iar va spune of, ce bine că vine ăla cu mitraliera.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog, dacă doriți să faceți vreun comentariu? Tot două minute aveți la dispoziție.

Domnul Mircea Alexandru:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Fac precizarea că pentru faptele de natura celor care fac obiectul interpelării, deci faptele de cerșetorie, de vagabondaj, de faptul că tinerii se adună în locuri cunoscute de către poliție, știu că, așa cum spune în interpelare, poliția descoperă în permanență persoane cu acte de indentitate fără legătură cu zona respectivă și care nu fac dovada unui loc de muncă în capitală, deci pentru asemenea situații poliția nu poate să ia nici o altă măsură decât în conformitate cu prevederile constituționale și cu prevederile legii. Poliția nu are dreptul, stimate domnule deputat, să agreseze într-un fel o persoană pentru că se află în București, în capitală, fără vreo legătură cu zona respectivă, întrucât dreptul la liberă circulație este un drept constituțional.

Vă mai fac precizarea că nemulțumirea dumneavoastră în legătură cu faptul că pentru fapte de genul celor descrise în interpelare, poliția îi arestează și le dă drumul, este o afirmație care este extrem de discutabilă. Eu v-am făcut precizarea în interpelare că s-au desfășurat o multitudine de activități. Că am cifrele exacte, statistice, dacă vreți, pe genul de infracțiuni. Sigur că mai este mult de făcut în capitală, este de acceptat această idee, și în capitală și în alte orașe mari și în alte localități rurale și peste tot, încă mai este de lucru, dar a veni și a pune problema în această manieră, că nu face nimic, că își bate joc de cetățean este o chestiune pe care dați-mi voie chiar s-o resping, și vă mulțumesc. Veți primi răspunsul scris, fără discuție, mult mai amplu decât am vorbit la acest microfon.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

  ................................................
 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Domnul deputat Dragoș Dumitriu, cu atenționarea că este a doua interpelare.

Vă rog să o susțineți. Este prezent domnul secretar de stat și se cuvine ca s-o susțineți, măcar în considerația prezenței unui reprezentant al Guvernului.

Domnul Petre Dragoș Dumitriu:

Într-adevăr, vă mulțumesc, domnule președinte.

Îi mulțumesc domnului secretar de stat pentru prezență și pentru faptul că îndrăznește să-mi dea un răspuns la o asemenea interpelare, să zicem, dificilă. Deci se referea la intervențiile ambasadorilor Statelor Unite și cel al Marii Britanii în legătură cu respingerea Ordonanței DNA, intervenția lor care practic indica o modalitate de vot și, de asemenea, implicit, propunea numele președintelui Camerei Deputaților ca persoană interesată ca Ordonanța DNA să nu fie votată.

Vă mulțumesc. Aștept răspunsul.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Da. Domnule deputat, așteptăm răspunsul domnului secretar de stat, cu mențiunea că toți am primit ca un semnal favorabil o asemenea intervenție care s-a dovedit finalmente utilă.

Vă rog, domnule secretar de stat.

Domnul Anton Niculescu (secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe):

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor deputați,

Stimate domnule deputat Dragoș Dumitriu,

Partenerii comunitari subliniază în mod constant necesitatea ca eforturile Executivului cu privire la combaterea corupției să fie susținute de toți actorii implicați în acest proces: legislativul, puterea judecătorească și administrația publică, subliniindu-se și importanța obținerii unor rezultate concrete cu privire la combaterea marii corupții, indiferent de apartenența politică, de statul social sau material al persoanelor implicate.

Semnalele primite prin diferite canale, din partenerilor de dialog sunt tratate cu întreaga atenție din perspectiva obiectivului pe care România și Ministerul Afacerilor Externe îl urmăresc cu consecvență, de realizare deplină a angajamentelor țării noastre, în vederea finalizării cu succes a aderării la Uniune, conform calendarului stabilit.

Eforturile sunt direcționate în sensul consolidării statului de drept în România, unul dintre criteriile politice fundamentale pentru un stat aflat în perioada premergătoare aderării la Uniunea Europeană.

În speranța că cele de mai sus sunt de natură să aducă calificările necesare primiți, domnule deputat, expresia deosebitei mele considerații.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Domnul deputat, dacă doriți să comentați, aveți două minute.

Domnul Petre Dragoș Dumitriu:

Nu aș vrea să folosesc cele două minute, domnule președinte, și nici comentarii prea multe nu sunt. Cred că toată lumea a auzit răspunsul, mai mult sau mai puțin decât diplomatic, cum vreți să spuneți.

Vreau să le reamintesc celor de la externe că datoria lor este să apere prestigiul României, indiferent în fața cărei mari puteri.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Doamna deputat Manuela Mitrea lipsește, s-a solicitat amânarea pentru 27 martie, i-o acordăm și în considerarea lipsei. Domnul deputat Eugen Bejinariu, s-a solicitat reprogramarea pentru 27 martie, oare ce deosebire este între amânare și reprogramare? Acordăm reprogramarea și în considerarea faptului că lipsește. Domnul deputat Viorel Pupeză are o interpelare adresată Ministerului Agriculturii. A primit răspunsul scris și se declară satisfăcut.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 25 septembrie 2020, 3:55
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro