Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 28-03-2006

Ședința Camerei Deputaților din 28 martie 2006

  1. Intervenții ale deputaților:
  1.39 Ionel Palăr - declarație politică cu titlul "Incompetență, inconsecvență, indiferență";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

Domnul Ionel Palăr:

"Incompetență, inconsecvență, indiferență"

Nu mai este nici un secret faptul că România a început deja să se confrunte cu o problemă deosebit de gravă - incapacitatea de absorbție a fondurilor europene, chestiune care ne poate afecta integrarea.

Specialiștii din Ministerul Integrării avertizează asupra pericolului ca, din 2007, să fim nevoiți a cheltui aproximativ 5 milioane de euro zilnic pentru a putea absorbi toate fondurile structurale direcționate de Uniune înspre țara noastră. Avertismentul este real, iar realitatea din teren vine să confirme aceste temeri. În teritoriu, oamenii nu sunt pregătiți pentru aceste fonduri, nu știu să redacteze și să gestioneze proiecte. Oamenii trebuie consiliați, iar profesioniștii trebuie să fie în primul rând acolo, în județele țării, aproape de beneficiarii direcți ai acestor fonduri.

Aici însă apare cea de-a doua întrebare: care profesioniști? Avem cu adevărat suficienți specialiști care să fie motorul economiei unei țări proaspăt aderate la performantul oprganism european? Adevărul este că nu.

Este prea târziu să mai plasăm vini, nu mai avem timp să ne uităm înapoi, la cauzele acestui dezastru, fiind presați de viitor.

Totuși, este important de știut ce a generat situația de față. Despre aceste fonduri se știa încă din 2000, de la începutul negocierilor de aderare. De ce nu a existat o preocupare a puterii de atunci pentru formarea specialiștilor în management de proiecte? De ce nu s-au pus bazele viitoarei absorbții de fonduri încă de atunci de vreme ce au existat fondurile de preaderare, gen SAPARD, la adminsitrarea cărora am fost, de asemenea, corigenți. Din păcate, răspunsul la toate aceste întrebări este trist: fosta guvernare a interpretat greșit termenul de "absorbție" a fondurilor comunitare, înțelegând prin aceasta direcționarea unor sume generoase de bani înspre propria clientelă politică.

Nenumăratele cazuri în care beneficiarii au fost nevoiți să ramburseze aceste sume stau mărturie pentru gestionarea catastrofică a problemelor unei țări întregi. Țară care, acum, se zbate pentru pierderi minimale, când normal era să se lupte pentru beneficii maximale.

Mai mult decât atât, există voci din fosta guvernare care acuză acum executivul și întregul aparat administrativ de o proastă gestionare și implementare a programelor europene, gen "Fermierul". Pe lângă faptul că acuzațiile sunt complet nefondate, realitatea din teren demonstrând că oamenii devin din ce în ce mai receptivi față de aceste realități, ele sunt, în primul rând imorale. Cum se poate clădi rapid o construcție sănătoasă și durabilă, când fundamentul lăsat moștenire este putred?

Din păcate, întrebările retorice sunt la fel de contraproductive precum sunt acuzațiile aberante lansate parșiv de adversarii politici. Este momentul ca întreaga clasă politică să susțină programele de instruire a acelor specialiști de care o țară întreagă are nevoie. Nu în ultimul rând, fiecare om politic trebuie să aibă grijă ca oamenii de care se înconjoară și pe care îi servește prin funcția pe care o are, să fie complet informați, pentru că ei sunt adevărații beneficiari ai fondurilor europene.