Plen
Ședința Camerei Deputaților din 28 martie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.43/07-04-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 28-03-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 28 martie 2006

4. Dezbateri asupra Propunerii legislative de modificare a Legii nr.351/2001 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului național - Secțiunea IV-a Rețeaua de localități (retrimis comisiei).
 
consultă fișa PL nr. 70/2006

 

Domnul Bogdan Olteanu:

  ................................................

În aceste condiții, trecem la punctul 9 de pe ordinea de zi: Propunerea legislativă de modificarea Legii 351/2001 privind aprobarea planului de amenajarea teritoriului național, Secțiunea a IV-a, rețeaua de localități.

Lege organică. Raport de respingere din partea Comisiei pentru administrație publică.

Dacă inițiatorul dorește să ia cuvântul. Sunteți inițiator? Domnul deputat Ungureanu.

Domnul Petre Ungureanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Aici avem de-a face cu o ineleganță, s-o numesc elegant, a comisiei și avem de-a face și cu o nelegalitate a votului, o neconformitate cu Regulamentul.

De aceea, eu împreună cu domnul deputat Viorel Oancea, care astăzi nu este prezent pentru că susține la Senat un alt proiect de lege, am inițiat această lege cu gândul, și vreau să vă explic acest lucru, cu gândul că vom veni în sprijinul primarilor atunci când se hotărăște de către noi înființarea sau reînființarea unor comune, modificarea limitelor unor localități.

Toate prevederile din completarea legii au izvorât din practică și mă adresez dumneavoastră cu gândul că sunteți cei care aveți o vastă experiență. Mulți dintre dumneavoastră ați fost primari, președinți de consilii județene, ați fost consilieri județeni sau locali, ați fost chiar prefecți, deci știți foarte bine ce se întâmplă în realitate.

Din păcate, spun, la comisie s-a întâmplat un lucru neelegant. Atât eu, cât și domnul deputat Oancea, am ținut foarte mult să fim prezenți acolo, am și fost prezenți la un moment dat împreună, după aceea, pe rând, pentru că aici se desfășurau alte activități, însă ni s-a spus să plecăm pentru că legea va fi reprogramată, discuția va fi reprogramată. După ce am plecat, ea a fost luată în discuție.

Vreau să vă rog să eliminăm acest fel de a lucra, pentru că suntem colegi și este inelegant să se procedeze așa. Sunt convins că dacă am fi fost prezenți unul dintre noi măcar, dintre inițiatori, e adevărat că domnul Oancea a fost întors de pe drum, era plecat deja din Palatul Parlamentului, poate că am fi reușit să-i convingem pe colegii noștri de la comisie.

Pe de altă parte, vreau să vă spun că din 25, vă rog să vedeți raportul, din 25 de membri prezenți ai comisiei au vota doar 9. Ca atare, ca și la raportul precedent, nu avem majoritatea necesară. Cu toate acestea, eram în măsură să vă cer restituirea la comisie, însă nu pot s-o fac din eleganță, pentru că altfel completarea ar trece prin aprobare tacită, se împlinește termenul în curând.

De aceea, am să vă rog să votați împotriva raportului, în cunoștință de cauză. Și am să vă explic doar într-o frază. Atunci, (asta vizează modificarea) atunci când se hotărăște dintr-un motiv sau altul înființarea unei comune sau reînființarea, există discuții legate de limita teritoriului între cele două localități. Cea nouă nu poate, n-are argumentul istoric sau geografic, iar cea veche nu vrea să renunțe la unele prerogative ale sale.

Și atunci, am dat prefectului posibilitatea să arbitreze această dispută între cele două localități și din exemplele pe care domnul Oancea le-ar fi putut da la comisie, dar n-a fost ascultat, avem deja câteva cazuri de comune care au legea, s-a făcut referendumul, s-a făcut procedura legală, au legea de înființarea comunelor, dar nu pot trece la punerea în practică din cauza diferendului legal de delimitare a teritoriului, așa cum a fost el în 1968, prin Legea nr.1.

De aceea, vă rog să aveți în vedere, mă rog, experiența noastră, a mea ca jurist, a domnului Oancea, ca fost primar, și să citiți cu atenție legea și să votați împotriva propunerii de respingere.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Vă mulțumesc.

Din partea comisiei.

Dacă există un punct de vedere al comisiei. Dacă nu, nu insistăm.

Din partea Guvernului.

Domnule Igaș, vorbiți din partea comisiei? Da.

Domnul Ioan Andreica:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Guvernul salută această inițiativă pentru că își propune să aducă câteva clarificări privind înființarea sau reînființarea unor comune, dar lipsește un lucru esențial, și anume acela că o dată cu referendumul care se organizează privind oportunitatea creării sau reînființării unei comune, în același referendum trebuie supuse aprobării populației și hărțile cadastrale și respectiv limitele teritoriale ale celor două comune sau ale comunei care se reînființează.

Proiectul de lege nu are această prevedere. Sub această rezervă, Guvernul dacă acceptă cele patru amendamente propuse de Guvern care să înglobeze acest lucru, atunci Guvernul susține această inițiativă parlamentară.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Vă mulțumesc.

Comisia.

Domnul Traian Constantin Igaș:

Da, domnule președinte. Mulțumesc.

Este adevărat că raportul comisiei este unul negativ, dar solicităm retrimiterea acestui proiect legislativ la comisie și solicităm prelungirea termenului pentru depunerea unui nou raport.

Domnul Bogdan Olteanu:

Rog pe cei care solicită prelungirea termenului să justifice caracterul complex al unei legi cu două articole.

Justificați, vă rog, ca să avem baza votului.

Domnul Traian Constantin Igaș:

Solicităm retrimiterea la comisie datorită faptului că Guvernul va veni cu elemente suplimentare tocmai pentru a îmbunătăți acest proiect legislativ și solicităm încă o săptămână termen de prelungire a termenului.

Domnul Bogdan Olteanu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Dușa. Doriți să luați cuvântul?

Domnul Mircea Dușa:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este adevărat că este un proiect de lege cu trei articole care modifică Legea 351, dar este un proiect de lege necesar având în vedere că în ultimii ani au fost înființate foarte multe localități noi și administrativ-teritorialul nu a fost delimitat pentru că primarii, consiliile locale nou înființate nu se înțeleg asupra granițelor noilor localități.

Pentru a face acest lucru, sigur că e necesar să se reîntoarcă la comisie și să prelungim termenul la 60 de zile, pentru a completa acest proiect de lege cu acele măsuri care vizează delimitarea localităților administrativ-teritoriale, respectiv a cere hărți atunci în momentul organizării referendumului, și alte proceduri care, într-adevăr, o dată cu apariția legii de înființare a noi localități, să fie rezolvată și problema delimitării administrativ-teritoriale.

Necesitatea este aceea de a completa proiectul de lege, a-l aduce la stadiul de a fi folosit de către administrațiile locale pentru delimitarea localităților.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Vă mulțumesc.

Domnule deputat Călian, avem două propuneri înaintate, dacă doriți să interveniți și pe aceste două propuneri legate de procedura de dezbatere în continuare.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Punctul de vedere al inițiatorului, al domnului deputat Ungureanu, este foarte clar. Să nu uităm că suntem doar prima Cameră sesizată și deja precedentul cu prelungirea termenului în vederea adoptării tacite, s-a creat. Astăzi, deja suntem la al doilea proiect de lege. Nu este în regulă.

V-aș propune să votăm în forma existentă acest proiect de lege, respectiv să votăm pentru respingerea raportului de respingere, iar la Senat, Guvernul să vină cu acele amendamente și în forma finală legea să fie într-adevăr și pe placul Guvernului. Ideea de bază este de a nu crea un precedent cu prelungirea acestor termene.

Mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Da. Vă mulțumesc.

Domnul deputat Cristian Rădulescu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este posibil și ceea ce a propus colegul antevorbitor, însă eu unul simt un disconfort observând că tot încercăm să lăsăm pe seama Senatului să corecteze ceea ce noi nu suntem capabili să facem aici, la Cameră, având niște proceduri comune. De aceea, n-aș avea certitudinea că ceea ce noi dăm imperfect către Senat, Senatul chiar va putea până la urmă, presat de aceleași termene, să corecteze. Și știm și acolo cam cum se lucrează, din păcate.

Această propunere legislativă nu este neapărat una proastă. Eu înțeleg că raportul de respingere a ieșit dintr-un vot care este rezultatul unui vot care a fost făcut într-o oarecare confuzie în cadrul comisiei și nu reflectă neapărat raportul de forțe sau evaluarea calitativă a propunerii legislative respective.

Pe de altă parte, și Guvernul ne spune că dacă s-ar introduce și referiri la acele planuri cadastrale, dacă s-ar mai face unele cizelări, propunerea legislativă ar putea aduce elemente pozitive în plus față de legislația existentă.

De aceea, mă asociez și eu propunerilor care au fost făcute anterior, pe care le sintetizez, în sensul că să le retrimitem la comisie cu prelungirea termenului la 60 de zile și comisia, împreună cu reprezentantul Guvernului, să ne dea un produs mai bun pe care să-l votăm în plen.

Vă mulțumesc.

Domnul Bogdan Olteanu:

Vă mulțumesc pentru sinteză, domnule deputat.

Voi propune plenului mai întâi prelungirea termenului de dezbatere, dat fiind caracterul extrem de complex al acestei reglementări.

Cine este pentru modificarea acestui termen? Vă rog să vă exprimați prezența și votul. (Conform afițajului, se înregistrează: prezenți, 149; voturi pentru, 136; voturi împotrivă, 5; abțineri, 3)

Da. Vă mulțumesc. s-a aprobat.

Propun acum trimiterea la comisie a proiectului. Termen, domnule vicepreședinte? O săptămână.

Vă mulțumesc.

Vă rog să vă exprimați votul pentru această propunere. (Conform afișajului, se înregistrează: prezenți, 154; voturi pentru, 151; voturi împotrivă, 0; abțineri, 1)

Da. Vă mulțumesc. s-a adoptat.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 25 august 2019, 0:34
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro