Plen
Ședința Camerei Deputaților din 6 aprilie 2006
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.52/14-04-2006

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
14-07-2020
13-07-2020
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 06-04-2006 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 6 aprilie 2006

9. Dezbateri generale asupra Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului.  
 
consultă fișa PL nr. 669/2005

 

Domnul Miron Tudor Mitrea:

  ................................................

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 148/2005 privind susținerea familiei în vederea creșterii copilului.

Procedură de urgență.

Are cuvântul reprezentantul inițiatorului.

Domnul Ionel Cătălin Dănilă:

Mulțumesc, domnule președinte.

Cătălin Dănilă mă numesc, secretar de stat la Ministerul Muncii.

Proiectul de act normativ are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri specifice de protecție socială destinată familiilor cu copii de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu hadicap, vizând în mod principal externalizarea prestațiilor existente, în sensul suportării îndemnizației pentru creșterea ciopilului, de la bugetul de stat.

Conform reglementărilor propuse sfera beneficiarilor este mult mai largă în ceea ce privește acordarea alocației majorate. De acest drept vor putea beneficia și persoanele care nu sunt asigurate în sistemul public de pensii, precum și cele care nu desfășoară activitate. Totodată, prin prezentul proiect de lege se prevede plata contribuției individuale de asigurări sociale de sănătate în procentul stabilit de lege aplicat asupra valorii a de două ori salariul minim brut pe țară, garantat în plată, în cazul îndemnizației pentru creșterea copilului, astfel încât persoanele îmbunătățite să poartă beneficia de serviciile și prestațiile care se acordă din sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

În acest proiect de lege sunt transmise prevederile clauzei nr.2, concediu pentru creșterea copilului, pct.1, 2, 3 lit.a), lit.b) și lit.c), precum și ale pct.8 din Anexa Directivei 96.3 și 4 din 3 iunie 1996, referitoare la acordul-cadru privind concediul pentru creșterea copilului.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc.

Comisia?

Domnul Marian Sârbu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Întrucât obiectul ordonanței de urgență a fost expus pe larg de domnul secretar de stat, vreau să vă spun că raportul comisiei a fost votat favorabil, cu majoritatea voturilor celor prezenți. Este evident că este un act normativ extrem de important și firește că ne vom spune punctul de vedere la dezbaterile generale, dar, repet, comisia a avizat favorabil proiectul de lege, beneficiind și de avizele tuturor celorlalte comisii.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Și eu vă mulțumesc, domnule președinte.

Din partea grupurilor parlamentare? Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Gabriel Cosmin Popp:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

În numele Grupului parlamentar al P.D., dorim să solicităm retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege, având în vedere că, atunci când s-a dezbătut prima oară la comisie, au fost adoptate anumite amendamente care vin în contradicție cu principiul pe care a fost construit acest proiect de lege. N-o să intru foarte mult în detalii. Vreau să vă spun doar că, prin anumite amendamente, se încalcă principiul care a avut în vedere elaborarea acestui act normativ. Prin acordarea de drepturi în funcție de realizarea de venituri profesionale, se introduce discriminare față de alte categorii sociale care nu realizează venituri și multe alte astfel de amendamente.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Da, domnule președinte.

Domnul Marian Sârbu:

Domnule președinte,

În numele Grupului parlamentar al P.S.D., vreau să vă anunț că mă opun în legătură cu această propunere, și este oarecum surprinzător faptul că reprezentantul ministerului nu și-a spus încă un punct de vedere în legătură cu retrimiterea la comisie, întrucât, în cadrul comisiei, reprezentanții Guvernului ne-au solicitat aproape imperativ să votăm cât mai repede ordonanța, pentru că, în cadrul dezbaterilor, au fost aduse multe amendamente care să corecteze o parte din prevederile defectuoase care au provocat, așa după cum știți, cozile interminabile la depunerea dosarelor, la raporturile dintre primării și direcțiile pentru familie din județe. Deci, eu cred că, dimpotrivă, ar trebui să adoptăm cât mai repede această ordonanță, pentru a fluidiza tot procesul acesta de acordare a drepturilor, cu atât mai mult, cu cât în comisie s-au adus amendamente care îmbunătățesc cadrul juridic actual.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Inițiatorul?

Domnul Ionel Cătălin Dănilă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Este adevărat că în amendamentele admise de comisie sunt chestiuni benefice pentru acest proces, despre care domnul vicepreședinte vorbea. Este adevărat însă că sunt amendamente admise care, așa cum menționa domnul deputat, încalcă destul de evident principiul care a stat la baza acestei ordonanțe și care stă la baza acestui act legislativ. Trebuie menționat că obiectivul acestei ordonanțe de urgență este acela de a concilia viața privată cu cea profesională. Există un amendament ...

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Domnule secretar de stat, spuneți-mi poziția "da", "pentru", sau "contra".

Domnul Ionel Cătălin Dănilă:

Vă mulțumesc frumos. Dacă-mi permiteți, la pct.4 din raport, art.1, alin.2, lit.h), la pag.5 din raport a fost introdusă o nouă categorie de potențiali beneficiari, respectiv elevele și studentele. Îmi permiteți să și argumentez, sau le punctez, numai?

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Nu, aici a fost o propunere de procedură din partea Grupului parlamentar al P.D. Pe colegul meu mai tânăr n-am vrut să-l opresc, dar, acum sunt obligat să spun: faptul că nu ne convine cum a ieșit legea din comisie, nu este un motiv de retrimitere. Este adevărat că un grup parlamentar poate cere, pentru motive serioase, retrimiterea. Dar nu pentru că nu ne convine legea.

Deci, argumentația dumneavoastră n-am vrut s-o comentez, pentru că este dreptul fiecăruia s-o facă. Dumneavoastră înțeleg că sprijiniți retrimiterea la comisie, dacă înțeleg bine.

Domnul Ionel Cătălin Dănilă:

Da, încă o dată, pentru că sunt amendamente ...

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Nu, asta este o chestiune care vă privește personal. Dumneavoastră puteți să discutați despre amendamente, când ajungem la ele. Până atunci, procedural, sprijiniți punctul de vedere al Grupului parlamentar al P.D. Asta înțeleg eu.

Domnul Ionel Cătălin Dănilă:

Da, da. Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Suntem în situația procedurală, prin care un grup parlamentar cere retrimiterea la comisie. Vă aduc aminte ce spunea Bivolaru, are dreptate: mai mult trimitem la comisii, decât discutăm. Iar comisia se opune, inițiatorul este de acord.

Vă rog, introduceți cartelele de vot. Ne pregătim de vot. Votul este cel care totdeauna ne scoate din asemenea încurcături.

Vă reamintesc: votăm "da" - se duce raportul înapoi, la comisie; votăm "nu" - începem dezbaterea pe articole. Vă rog, votați.

44 pentru retrimiterea la comisie, 55 - nu, 4 abțineri. 55 la 49, raport, - se duce înapoi la comisie. Termen ... (Rumoare, vociferări)

Nu, mă iertați, mă iertați. Deci, raportul rămâne și intră în discuție. Proiectul de lege are foarte multe ... (Rumoare)

Mă iertați. Am greșit interpretarea votului. Mi-am cerut scuze. Se mai întâmplă și președintelui de ședință.

Deci, raportul nu se trimite. Intrăm în discutarea pe fond. Astăzi, vă rog să finalizăm. Mai avem 5 minute dezbaterile generale, urmând ca în prima ședință să începem dezbaterea pe articole.

La dezbateri generale, dacă cineva vrea să mai intervină?

Domnul Sârbu, de la P.S.D.

Domnul Marian Sârbu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Mă bucur foarte mult pentru faptul că plenul a înțeles necesitatea discutării pe fond a textului de lege și vreau să fac o simplă precizare, cu atât mai mult cu cât orele sunt foarte înaintate.

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat va vota în favoarea acestei ordonanțe, numai dacă - numai dacă - plenul va fi de acord și va vota în favoarea amendamentelor prezentate în comisie, întrucât ele îmbunătățesc fundamental textul de lege și favorizează persoanele care sunt beneficiare ale măsurilor prevăzute de lege. Cu atât mai mult, vreau să vă spun că, în forma actuală, textul ordonanței reprezintă un pas înapoi în ceea ce privește protecția socială și, consecvent cu propriile sale principii, partidul nostru va vota, repet, în favoarea ordonanței doar dacă veți fi de acord cu propunerile noastre de îmbunătățire a ei.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Stimată doamnă, vă rog să luați cuvântul.

Doamna Cornelia Ardelean:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În raport sunt cuprinse o serie de amendamente în favoarea creșterii copilului. Aș vrea să menționez faptul că și formularea ordonanței este de susținere a familiei în vederea creșterii copilului și consider că aceste amendamente care vin, într-adevăr, în sprijinul familiei, sunt binevenite și că trebuie adoptate.

Susțin formularea actuală a raportului comisiei.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi, aveți cuvântul, unul dintre dumneavoastră, la dezbateri generale; un coleg de grup.

Vă mulțumesc.

Domnul Cornel Popa:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Există o formulare de ordin general, potrivit căreia legislația în vigoare protejează mamele, în totalitatea lor, în ceea ce privește îngrijirea și creșterea copilului până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu un anumit handicap.

Or, realitatea demonstrează tocmai faptul că există categorii de mame defavorizate din acest punct de vedere.

Împreună cu doi colegi de-ai mei, domnul Cătălin Nicula și Cristian Boureanu, am inițiat un act legislativ care să facă reparații morale și materiale din acest punct de vedere și se referă exact la amendamentul din lege la care făcea trimitere reprezentantul Guvernului mai înainte.

Despre ce este vorba? În cadrul comisiei, deci în cadrul dezbaterii în comisie, în ceea ce privește tinerele mame care sunt la cursurile de zi liceale, postliceale sau universitare și care de fapt nu beneficiază de ajutorul creșterii copilului până la 2 ani, sau 3 ani, așa cum spuneam, în cazul copiilor cu handicap, am fost sfătuiți să acceptăm ca amendament inițiativa noastră legislativă. Am subscris acestui lucru, pentru că, de fapt, urmăream să se producă reparația morală, materială a acestor tinere mame și care, de ce să nu spunem, poate că au cele mai mici resurse financiare pentru a-și crește copilul. Să nu uităm că o mamă care este elevă, studentă sau urmează unul dintre cursurile la zi dintre cele enumerate mai înainte, sigur, are cele mai puține resurse, spuneam, materiale pentru a-și crește copilul. Se întâmplă de foarte multe ori ca aceste mame să-și abandoneze copiii, tocmai pentru că nu au resursele materiale necesare.

În urma sesizărilor de către oamenii care ne-au călcat pragul cabinetelor noastre parlamentare, am făcut acest demers parlamentar și, ca atare, am încercat să facem reparația materială ce se impune.

De aceea, se găsește la lit.h) a art.1 această stipulare. Noi o menținem în continuare și credem în cuvântul celor care ne-au spus să nu facem demers paralel în Parlamentul României pentru aceste reparații. Am înțeles foarte bine acest lucru și am subscris la în a-l face un amendament în prezenta lege.

Vă rog, deci, să credeți că tinerele mame care se găsesc în această situație au nevoie de sprijinul dumneavoastră, în primul rând, prin votul din Parlament.

Vă mulțumesc pentru înțelegere și cred că veți înțelege acest lucru.

Susținem în continuare această lege și, sigur, cu amendamentele care au trecut o dată prin comisie. Nu vedem necesar a o trimite din nou acolo.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc mult, domnule deputat.

Din partea Grupului parlamentar al P.D., domnul Cristian Rădulescu. Mai aveți 30 de secunde.

Domnul Cristian Rădulescu:

Sunt sigur obligat să am o poziție mai puțin populară și mai puțin simpatică. Cei care au lucrat, însă, la acest proiect de lege și au făcut și calculele financiare, știu că cele două modificări esențiale la această lege vor costa bugetul de stat aproximativ 10 mii de miliarde în fiecare an. Aud că sunt bani. Sunt bani și, cu toate astea, întotdeauna nu sunt bani.

Deci, aceste lucruri nu pot fi introduse decât cu un mare efort din partea bugetului. Acesta este motivul pentru care reprezentantul ministerului și al Guvernului cere să-l retrimitem la comisie, sau să nu fim de acord cu aceste reformulări.

Grupul nostru parlamentar va vota împotriva acestor modificări, pe considerentul că nu putem încărca Guvernul cu niște cheltuieli pe care nu le poate susține în această perioadă, cel puțin. Există priorități pe care ni le-am asumat și nu putem să cădem într-un populism, chiar dacă categoriile respective ar merita, într-adevăr, o susținere.

Vă mulțumesc.

Domnul Miron Tudor Mitrea:

Vă mulțumesc.

U.D.M.R.-ul vrea să intervină? Nu.

Ceilalți colegi? Nu.

Am terminat dezbaterile generale.

Constat că am terminat și ziua de lucru astăzi. Vom relua dezbaterea legii cu dezbaterea pe articole.

Până atunci, vă urez o după-amiază plăcută!

Lucrările ședinței s-au încheiat la ora 12,35.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București marți, 14 iulie 2020, 22:24
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro