Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 08-05-2006

Ședința Senatului din 8 mai 2006

  1. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  1.5 Radu Câmpeanu - Vizita domnului Poul Nyrup Rasmussen, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES) și "sfaturile sale".

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

Invit la tribună pe domnul senator Radu Câmpeanu, Grupul parlamentar Dreptate și Adevăr PNL-PD.

Vă rog, aveți cuvântul, domnule senator!

Domnul Radu-Anton Câmpeanu:

Domnule președinte, doamnelor și domnilor senatori.

Eu voi avea o intervenție destul de scurtă într-o dublă calitate, ca, de altfel, și dumneavoastră, de cetățean român, cetățean al acestei țări libere, și de parlamentar român.

Mă refer la o vizită care a avut loc, acum câteva zile, în România, o vizită a unei personalități politice europene importante, un om simpatic, domnul Poul Nyrup Rasmussen, care este președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES). Dumnealui ne-a vizitat și poporul român, ca întotdeauna, își primește oaspeții cu toată grija și cu onoarea ce i se cuvine acestui domn. Însă, poporul român mai știe un lucru, că vizitatorii trebuie să respecte anumite conduite, anumite linii de manifestare. Or, dintr-o nebăgare de seamă, dintr-o grabă, domnul Rasmussen și-a permis să ne dea o lecție și să ne spună că trebuie să înlocuim Guvernul actual, pentru că starea economică a României este în regres. Dă și niște cifre dumnealui.

Nu este dreptul domnului Rasmussen și al nici unui vizitator străin, de unde ar veni el și orice ar fi el, ca să înlocuiască drepturile exclusive ale poporului român. Numai poporul român, el singur este în drept să modifice instituțiile sau conducătorii lui. Nimeni altcineva nu are dreptul să se subroge acestui drept.

Prin urmare, doresc foarte mult să precizez acest lucru, pentru că am impresia că nu s-a precizat deloc în lumea noastră politică și nici presa nu a văzut destul de bine acest lucru. Poporul român vrea să intre în Europa, dar țin să v-o spun, domnilor - cum am spus-o nu de-acum, ci de 15 ani, am fost între primii care în țara asta am vorbit de Uniunea Europeană -, poporul român trebuie să intre cu capul sus în Europa. Și, pentru ca să intre cu capul sus, trebuie să știe să spună atunci când i se încalcă drepturile lui suverane.

Refuz să cred, însă, că domnul Rasmussen a fost influențat de prieteni de-ai domniei sale din țară, fruntași ai Partidului-Social Democrat. Refuz să cred acest lucru, pentru că refuz să cred că acești conducători ai Partidului Social-Democrat vor să încalce reguli elementare de demnitate națională. Cred numai că a fost o nebăgare de seamă din partea domnului Rasmussen și cred că era normal ca un cetățean român liber - așa cum sunt și eu și cum sunteți și dumneavoastră - și un parlamentar român să precizeze acest lucru de la înălțimea acestei tribune.

Vă mulțumesc foarte mult. (aplauze)

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule senator.