Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 20-06-2006

Ședința Camerei Deputaților din 20 iunie 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.16 Mihai Dumitriu - declarație politică cu titlul "Învățământul românesc și guvernarea de dreapta în anul 2006";

Doamna Daniela Popa:

Din partea Grupului parlamentar al PSD, domnul deputat Mihai Dumitriu.

Aveți cuvântul, domnule deputat.

Domnul Mihai Dumitriu:

Mulțumim frumos, doamna președintă.

Doamna președintă,

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația politică se intitulează "Învățământul românesc și guvernarea de dreapta în anul 2006".

În campania electorală din 2004, Alianța D.A., PNL-PD, a fluturat prin fața oamenilor școlii un program de guvernare, care, prin măsurile propuse, a lăsat impresia că în învățământ va curge numai lapte și miere.

Scrisoarea personalizată pusă în cutiuțele poștale a sute de mii de cadre didactice, în timpul campaniei electorale, glăsuia: "Stimate domnule profesor, m-am gândit bine ce responsabilități îmi asum prin candidatura mea la Președinția României. Trebuie să fac România să funcționeze, să devină performantă (câtă minciună și cinism). Însă, nici o țară nu poate progresa dacă educația și învățământul nu sunt considerate, și în fapte, nu numai în vorbe, prioritate națională. Eu doresc să înfăptuiesc acest lucru. Vă asigur că niciodată Educația nu va fi "cenușăreasa" bugetelor de stat. Cu sinceritate, Traian Băsescu".

Acum, la 500 de zile de Guvernare Portocalie, constatăm că Alianța PNL-PD nu își poate ține promisiunile. A mințit cu nerușinare întregul corp profesoral.

Cadrele didactice au fost jignite de repetate ori, desconsiderate, descalificate în fața elevilor și a părinților de actuala Putere PNL-PD, de președintele țării, domnul Băsescu, de premierul portocaliu, Tăriceanu, prin etichetarea lor ca fiind "evazioniști" și "lipitori ai bugetului", de ministrul învățământului, PD-istul Hărdău, că "au creierele prăfuite", îndemnând părinții sa bată cu pumnul în masă pentru a le trezi din beție.

Realitatea este cât se poate de tristă. Alianța PNL-PD a promis dublarea salariilor cadrelor didactice și nu reușesc să o pună în aplicare. Majoritatea profesorilor au crezut și au votat cu Alianța Portocalie. Băsescu a obținut poziția cea mai înaltă în stat numai cu ajutorul intelectualilor.

Profesorii, învățătorii și educatoarele au fost manipulați de promisiuni deșarte, de o guvernare de dreapta, de un președinte care are ca principală grijă conservarea imaginii PD-ului.

Când actualii guvernanți erau în opoziție, au fost de acord și au susținut frenetic ca, prin lege, învățământului să-i fie alocat 5% din p.i.b. în 2006 și în 2007, 6% din PIB.

Prevederile bugetare pentru învățământ pe 2006 reprezintă 88% din bugetul pe 2005 alocat de guvernarea PSD și 3,78% din p.i.b. Iată o dovadă că actuala Coaliție nu era și nu este pregătită să conducă țara și nici să gestioneze realist și profesionist problemele învățământului românesc. Actualii guvernanți, prin cota unică de impozitare a veniturilor de 16%, au adus prejudicii grave politicilor și programelor de finanțare a învățământului.

În negocierile din noiembrie 2005, Guvernul a oferit 5% din p.i.b. pentru educație doar pe hârtie. În realitate, acești bani nu există. Suma promisă de 1,1 miliarde euro pentru infrastructura școlară a fost o minciună, deoarece până la ora actuală s-a alocat doar 100 milioane euro reprezentând partea de finanțare a României în programele finanțate de Banca Mondială, programe puse în practică de guvernarea PSD.

Actualele conduceri ale structurilor din învățământ nu sunt capabile să gestioneze programele începute în timpul guvernării PSD: investițiile noi au fost înghețate; rechizitele școlare reduse; achizițiile de calculatoare reduse; sumele pentru mobilier școlar reduse la jumătate; dotarea cu microbuze școlare sistată; numărul de calculatoare din rețelele pentru școlile gimnaziale reduse de la 15 la 10, fiind redus și numărul de școli care le vor primi.

Protecția și educația copiilor nu reprezintă pentru actualii guvernanți portocalii PNL-PD o prioritate. Este o prioritate politizarea cu performanțe maxime a învățământului de la cea mai înaltă funcție până la femeia de serviciu și portar?

Sunt consternat să văd că legile nu sunt respectate, că se guvernează fără profesionalism, cu foarte multe bâlbâieli, că tragediile sunt tratate cu triumfalism, că nu există ordine și disciplină, respect pentru corpul profesoral.

Violența în școli, în ultimii 2 ani, a luat o amploare deosebită, manifestându-se prin agresiuni fizice între elevi, între elevi și profesori, între părinți și profesori (cazul de la Școala Ion Creangă - Târgu Frumos).

Este incalificabil și inadmisibil ca subiectele de la testele naționale să ajungă la persoane neautorizate, demonstrând o lipsă totală de responsabilitate în organizarea examenelor naționale.

Toate cele de mai sus demonstrează, încă o dată, incompetența și neprofesionalismul guvernanților Alianței Portocalii PNL-PD, aroganța și disprețul total față de cei care le-au dat voturile, față de cei care trudesc la catedră pentru niște salarii de mizerie.

Când totul s-a politizat, când funcțiile cu responsabilități din învățământ au fost ocupate de membrii activi ai PNL-PD, dar, din nefericire, nu sunt profesioniști, concluzionez că învățământul românesc a regresat în cele 500 de zile de guvernare portocalie.

Mai mult, prin acțiunile întreprinse se distruge și ce este mai bun, sufletul și speranța copiilor, viitorul țării.

Vă mulțumesc.

Doamna Daniela Popa:

Vă mulțumesc.