Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 20-06-2006

Ședința Camerei Deputaților din 20 iunie 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.45 Mihăiță Calimente - considerații pe marginea problemei avioanelor CIA care ar fi aterizat în România și a existenței unor închisori puse la dispoziția CIA;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Mihăiță Calimente:

Săptămâna recent încheiată a lămurit, sperăm noi pentru totdeauna, așa numita "problemă a avioanelor CIA care ar fi aterizat în România și existența unor închisori puse la dispoziția aceluiași CIA". Având în vedere importanța deosebită a subiectului pentru ceea ce înseamnă imaginea și credibilitatea României, Parlamentul României a decis constituirea unei comisii speciale de anchetă.

Zilele trecute, comisia respectivă și-a prezentat concluziile anchetei. Astfel, raportul arată că există date clare ce atestă că avioanele militare americane au aterizat pe aeroporturile românești exclusiv din motive tehnice și că în România nu există închisori sau prizonieri suspecți de terorism.

În cadrul activității depuse, Comisia parlamentară a investigat peste 3000 de zboruri, documente și date ale operațiunilor aeriene de pe teritoriul românesc. Au fost avute în vedere cu precădere aeroporturile militare din Timișoara, Constanța, București, Tulcea și Fetești.

Atât președintele comisiei, Norica Nicolai, cât și vicepreședintele George Maior (PSD) au negat afirmațiile speculate în presa străină și cele prezentate în cursul săptămânii trecute de parlamentarul elvețian Dick Marty.

Reprezentanții tuturor partidelor politice care compun comisia parlamentară au exprimat că din cele două zboruri amintite în raportul lui Dick Marty, N313P din 25 ianuarie 2004 și N313P din 22 septembrie 2003, despre care acesta susținea că ar fi transportat deținuți, "nu au coborât și nu au urcat pasageri".

Acestea fiind spuse, consider acest subiect ca fiind închis și îl încadrez în categoria încercărilor nereușite de discreditare a României.