Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 20-06-2006

Ședința Camerei Deputaților din 20 iunie 2006

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.71 Mircea Ciopraga - declarație politică cu titlul "Ce vrea de fapt domnul Stolojan de la PNL?”.  

Domnul Mircea Ciopraga:

„Ce vrea de fapt domnul Stolojan de la PNL?”

Stimați colegi,

Declarația politică de astăzi are drept scop lămurirea, în primul rând pentru opinia publică, a criticilor lansate de domnul Theodor Stolojan față de actuala conducere a PNL, critici în raport cu care Partidul Național Liberal și-a asumat deja o poziție oficială clară de dezaprobare.

Intenționez să previn astfel continuarea dezinformării publice generate de mesajele de rea-credință formulate de fostul președinte al PNL, mesaje care au generat o percepție deformată a populației față de acest caz.

Astfel, cu privire la acuzația constantă a domnului Theodor Stolojan potrivit căreia actuala conducere a PNL, în frunte cu domnul Tăriceanu, s-ar face vinovată de respingerea fuziunii cu Partidul Democrat, este de reamintit pentru domnul Stolojan și pentru opinia publică faptul că PNL a dat dovadă de deschidere față de fuziunea cu PD, prin acceptarea dezbaterii asupra acestui proiect în cadrul filialelor sale de partid și a forurilor de conducere. Este iarăși de reamintit faptul că decizia de a nu realiza, pentru moment, fuziunea cu Partidul Democrat, a fost asumată în mod democratic, prin vot, de către majoritatea membrilor Delegației Permanente a PNL din luna februarie a acestui an. PNL a făcut atunci cunoscute pe larg argumentele acestei decizii.

În concluzie, blamarea domnului Tăriceanu de către Theodor Stolojan si cei câțiva susținători ai dumnealui, pentru decizia așa-zis unilaterală și eronată ca PNL să nu fuzioneze cu PD, este în totală neconcordanță cu realitatea obiectivă și, prin urmare, nu poate fi apreciată decât ca un act de rea -credință.

La fel, ca rău intenționată este de apreciat o altă acuzație constantă a domnului Stolojan potrivit căreia domnul Tăriceanu se face responsabil de consecințele grave ale neacceptării declanșării alegerilor anticipate. Decizia de a nu declanșa alegeri anticipate în anul 2005 a fost însă asumată de majoritatea membrilor coaliției de guvernare, implicit de către PNL, iar rezultatele pozitive ale Raportului de monitorizare au demonstrat clar că eficiența guvernării nu a fost afectată de neinițierea acestui demers electoral.

Amândouă acuzațiile legate de problema fuziunii și a alegerilor anticipate se suprapun însă izbitor, prin conținut și ca priorități politice, cu preocupările domnului președinte Traian Băsescu. Îmi exprim convingerea că acest fapt pune în mod profund la îndoială obiectivitatea d-lui Stolojan și interesul real de a ajuta PNL, în condițiile în care PNL nu-i împărtășește aceste preocupări.

În ceea ce privește criticile domnului Stolojan legate de actuala manieră de conducere a PNL, în special în ceea ce privește modul de luare a deciziilor la nivelul conducerii centrale, reamintesc domnului Stolojan că prevederea din Statutul PNL potrivit căreia Congresul PNL are ca atribuții alegerea în bloc, la propunerea președintelui partidului, a membrilor Biroului Permanent Central, a fost introdusă în Statutul PNL sub conducerea domnului Stolojan. Prin urmare, domnul Stolojan nu are onestitatea să-și asume o practică de „management politic” al PNL pe care el însuși a inițiat-o.

Faptul că acuzațiile domnului Stolojan nu sunt împărtășite de majoritatea membrilor PNL a fost confirmat în plus de către vizitele pe care acesta le-a întreprins deja în teritoriu la filialele PNL. Și în acest caz domnul Stolojan s-a dovedit o voce critică solitară. Niciuna dintre filialele vizitate nu și-a exprimat oficial sau în vreun alt fel acordul față de criticile domniei sale.

"Buna credință" a domnului Stolojan este iarăși trădată de faptul că domnia sa, în ciuda unei înverșunate atitudini de contestare a actualei conduceri a PNL și a calității actului de guvernare, nu a făcut niciodată cunoscute până acum soluțiile-alternativă. În plus, nu a manifestat disponibilitate pentru a-și confrunta aceste critici în cadrul unui dialog deschis cu cei vizați. Reamintesc în acest sens refuzul domnului Stolojan de a răspunde invitației la dialog care i-a fost adresată de către PNL București, filială al cărei membru este.

Dacă domnul președinte Traian Băsescu dorește sincer ca relațiile Alianței PNL-PD să funcționeze cât mai bine, consider că domnia sa ar trebui să ia cât mai serios în calcul avantajele înlocuirii domnului Theodor Stolojan din funcția de consilier prezidențial, întrucât din această poziție domnul Stolojan a atras suspiciuni de rea credință și obediență față de interesele domnului Traian Băsescu în detrimentul partidelor din Alianță și a bunei funcționări a guvernării.

Vă mulțumesc.