Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2006 > 07-11-2006

Ședința Camerei Deputaților din 7 noiembrie 2006

 Fragmente relevante pentru următoarea interogare: 
Vorbitor: Filip Georgescu

  Declarații politice și intervenții ale deputaților: Filip Georgescu - prezentarea unor probleme ale unităților medicale din județul Argeș;

Domnul Filip Georgescu:

S-au spus multe lucruri serioase despre activitatea ministrului sănătății, despre conducerea la vârf a acestei importante instituții. Cred că, și sunteți de acord cu mine, acest minister nu a fost în stare să gestioneze cum se cuvine multiplele probleme apărute.

Ca deputat de Argeș, vreau să vă aduc la cunoștință că Spitalul Județean nu mai are bani pentru medicamente. Interesându-mă îndeaproape la specialiștii din cadrul acestei unități spitalicești, am aflat că pentru ultimele două luni din acest an, respectiv noiembrie și decembrie, nu există niciun leu în bugetul de aprovizionare. Este ușor de înțeles că nu sunt fonduri pentru achiziționarea de medicamente sau de alte materiale sanitare.

Această situație degradantă se întâlnește și la alte unități medicale din județul Argeș. Ministrul desemnat să conducă Sănătatea se ocupă de orice, numai de buna funcționare a unităților spitalicești nu. Trebuia încă din vară să asigure fondurile necesare pentru perioada de iarnă, perioadă în care resursele sanitare încep să scadă sau chiar să fie reduse la minimum, cum este cazul în județul nostru. Sigur că ministrul de resort ne poate recomanda să nu ne îmbolnăvim în această perioadă, până la aprobarea bugetului. Numai că unitățile spitalicești din Argeș gem de pacienți, iar posibilitățile cadrelor medicale pentru a interveni cu eficiență maximă sunt destul de reduse.

Desigur, în aceste zile, ministrul sănătății a lansat Programul de evaluare a stării de sănătate a populației, program apreciat de specialiștii în domeniu, numai că sistemul sanitar românesc nu este pregătit să facă față unui asemenea program național, pentru simplul motiv că nu există logistica necesară unui asemenea program de anvergură. Tot cei din localitățile îndepărtate au de suferit, spun aceasta deoarece este greu să ajungi într-un sat de munte și să efectuezi analize medicale la standardele cerute. După cum spuneam, proiectul este bun, are formă, dar este lipsit de conținut.