Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 27-03-2007

Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.11 Florin Iordache - declarație politică intitulată "Monica Macovei sfidează rațiunea";

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

Din partea Grupului parlamentar al P.S.D. au depus în scris declarațiile politice domnii deputați Aurel Gubandru, Mihaela Rusu, Claudiu Pop, Gheorghe Chiper, Cosmin Nicula, Lucian Cătălin Matei, Viorel Pupeză, Constantin Marin, Nicolae Bădălău.

Dau cuvântul pentru a o prezenta domnului Florin Iordache.

Domnul Florin Iordache:

Mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Intervenția mea de astăzi se intitulează: "Monica Macovei sfidează rațiunea"

La peste doi ani de la preluarea puterii de către actuala coaliție, constatăm că marea problemă a României este, în continuare, justiția. Nu se poate da vina la nesfârșit pe fosta guvernare. Nu se poate da vina la nesfârșit pe sistemul ticăloșit. Să presupunem că doamna Macovei ar avea dreptate: s-a făcut reformă în justiție. Totuși, se constată că lucrurile merg mai prost ca înainte.

Cert este că Monica Macovei continuă să pozeze în singura luptătoare împotriva corupției din România.

Asistăm acum la reluarea disputei pe marginea Codului Penal. Doamna Macovei nu a vrut să aplice Codul penal votat de Parlament în 2004. Foarte bine. Putem să admitem că dânsa voia să facă unul mai bun. Dar, de doi ani, nu l-a făcut. Este doar un exemplu de atitudine discreționară: nici tu să nu faci, dar nici pe altul să nu îl lași să facă.

Nu ne mai miră nimic în ceea ce privește tupeul ieșit din comun al doamnei Monica Macovei. Domnia sa a afirmat că o eventuală intrare în vigoare a Codului penal adoptat de Parlament în 2004 ar însemna "o blocare a justiției penale" din țara noastră.

Cum poate susține doamna ministru așa ceva, când știe cu certitudine că a copiat mai mult de 70% din Legea 301/2004 în noul proiect de Cod penal? De fapt, așa este domnia sa! Ce nu provine din inițiativa sa, nu poate fi un lucru bun, consideră doamna ministru. Acest lucru se întâmplă pentru că Monica Macovei se consideră atotștiutoare și nu poate veni cu modificări pe marginea unui Cod penal bun. Dacă tot susține că Legea nr. 301/2004 nu este un cod penal adecvat condițiilor actuale, de ce nu l-a abrogat atunci când a avut posibilitatea să o facă, și a tot prorogat termenul de intrare în vigoare a codului. Știm cu toții motivul și domnia sa ar trebuie să se abțină de la comentarii decât să ne mintă din nou cu nonșalanța-i caracteristică. Nu a abrogat Codul penal din 2004, pentru că era un angajament asumat de România și abrogarea sa ar fi atras un steguleț roșu justiției din țara noastră.

Cum dorește doamna ministru să aprobăm un proiect de modificare a Codului de procedură penală care va deveni ineficient în aplicarea Codului penal, întrucât acesta va fi depășit de noile reglementări cuprinse în Codul penal lansat recent? Doamna ministru nu a venit cu proiecte de modificare a celor două legi, concomitent, pentru a pune capăt o dată pentru totdeauna valului neîntrerupt de modificări la care ne-a supus domnia sa în ultimii 2 ani și jumătate.

Monica Macovei l-a indus în eroare pe Fratello Frattini, spunându-i acestuia că senatorii PSD "au proasta inițiativă" de a forța intrarea în vigoare a Codului penal care a fost publicat în "Monitorul Oficial" încă din 2004, dar pe care dânsa l-a amânat, pentru 2008. Supărată pe o asemenea îndrăzneală a senatorilor, Macovei spune că, dacă nu se va face cum dorește dânsa, se va ajunge la "blocarea justiției penale și a dosarelor de corupție".

În ceea ce privește vizita domnului Frattini, aș vrea să atrag atenția că domnul Frattini nu cunoaște situația din România decât din spusele "sirenelor" Băsescu, Blaga și Macovei. Domnul Frattini pare a fi tratat cu anestezic portocaliu. Mai mult decât atât, domnul Frattini a afirmat că "intrarea anticipată în vigoare a codului din 2004 va produce un deznodământ nefericit". Or, e clar că domnul Frattini e ținut într-un clopot de sticlă de Puterea de la București. Nu pot să cred că domnul Frattini nu vede bârna din ochiul actualei guvernări, mai ales când scandalul de la MAI e mare cât casa!

Abraham Lincoln a spus: "Poți să-l păcălești pe un om tot timpul, poți să-i păcălești pe toți o perioadă, dar nu poți să-i păcălești pe toți tot timpul!" Deocamdată, Traian Băsescu e în faza a doua, dar nu pentru multă vreme!

Totuși, să nu uităm că atât Codul penal, cât și Codul de procedură penală reprezintă constituția sistemului judiciar penal. Fără aceste legi, lupta împotriva infracționalității, în general și a corupției, în special, sunt vorbe goale. Este ca și cum ai pleca la cumpărături dar nu ai la tine niciun ban.

S-a scris foarte mult despre "ura" P.S.D. față de doamna Macovei. Lucruri total exagerate. Noi am prefera ca Macovei să-și îndeplinească atribuțiile și anume pe cele pe care le-a promis la învestitură: o justiție europeană și funcțională. Dar suntem foarte departe de asta! Și nu e Parlamentul sau P.S.D. de vină!

Doamna Macovei e ca o vrăjitoare care a încurcat vrăjile. Rezultatul este: întreg sistemul e blocat, nu din cauza Parlamentului, ci din cauză că doamna Macovei nu a transmis la timp o serie de legi necesare.

Constatând ultimele evoluții ale scenei politice, cred că marțea viitoare la intervenții, la declarații politice vom vorbi despre doamna Macovei ca fostul ministru al justiției.

În încheiere, vreau să subliniez că doamna Macovei nu trebuie nici demisă, nici oprită. Ea trebuie să fie obligată să facă ceea ce a promis. Dacă nu poate, trebuie să-și asume răspunderea pentru eșec.

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Vă mulțumesc.