Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 27-03-2007

Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.14 Valeriu Boeriu - declarație politică intitulată "Piromanul participă la stingerea focului";

 

Domnul Valer Dorneanu:

  ................................................

Din partea P.N.L. are cuvântul domnul Valeriu Boeriu. Urmează doamna Mirela Adomnicăi.

A depus, din partea PSD, în scris, domnul Vasile Pușcaș.

Aveți cuvântul, domnule Boeriu.

Domnul Valeriu Boeriu:

Vă mulțumesc.

Declarația politică se intitulează "Piromanul participă la stingerea focului".

Traversăm o perioadă de criză politică, o etapă când principalele partide aflate la guvernare, P.N.L. și P.D., par să fi ajuns pe poziții ireconciliabile. De ce s-a ajuns aici? În principal, datorită poziției deloc echidistante a președintelui față de cele două partide, datorită atacurilor acestuia la adresa P.N.L. și a premierului, datorită încurajării formării unui partid (P.L.D.) desprins din P.N.L. și devenit partidul cel mai obedient față de președintele Băsescu.

Un alt motiv al crizei politice îl constituie încercarea permanentă a P.D. de a acredita ideea că este singurul partid cu fața spre agenda populației, singurul partid care se luptă cu corupția, singurul partid "curat", încercând să evite prin aceste mijloace onorarea notei de plată a guvernării; strategia P.D. pare a fi aceea de a lăsa responsabilitatea actului de guvernare doar în seama P.N.L.

Aceste atitudini ale PD au dus la izolarea acestuia față de toate partidele parlamentare, fără excepție, îngreunând astfel actul de guvernare. Întrebările care se pun acum sunt: se poate aplana conflictul sau cine ar putea limpezi scena politică actuală?

Se vorbește acum despre un eventual guvern de tehnocrați. Tema este, se pare, recurentă în tradiția democratică postcomunistă a României. Aceeași idee a apărut în perioada C.D.R., când ni se amintea mereu de eficiența și necesitatea stringentă a celor 15 000 de specialiști, fără coloratură politică și fără obiective clare. Cred că o astfel de formulă nu ar aduce mai multă limpezime, pentru că este greu de crezut că tehnocrații ar putea guverna după un program politic de guvernare. Și mai greu de imaginat este legătura, relația acestor tehnocrați cu clasa politică, cu Parlamentul care ar trebui să-i susțină. Avem deja exemplul tehnocratului Monica Macovei care a suportat rigorile unei sancțiuni în Senat, tocmai datorită proastei relații cu Parlamentul. Independența tehnocraților nu aplanează conflictele existente în sânul clasei politice, ci le alimentează, urmarea firească fiind că clivajul între programul politic asumat inițial și rezultatele politicii "tehnocrate" se adâncește.

Se vorbește și despre un Guvern de uniune națională. Pe lângă faptul că ideea reprezintă o recunoaștere a nefuncționalității actualei configurații politice de la cârma țării, ea este și expresia unor compromisuri cu pierderi mari pe termen lung, constituindu-se în surse perpetue de conflict. Și în acest caz este greu de imaginat care ar fi programul de guvernare, iar despre buna înțelegere între miniștri ne putem imagina conflicte și mai mari între miniștrii aparținând unei palete largi de partide și doctrine. Conflicte interministeriale există și acum, când vorbim despre miniștri a doua două partide.

Alte posibile metode de rezolvare a conflictului sunt următoarele: 1) Guvernul Alianței trebuie să continue să conducă după programul deja parcurs pe jumătate, lucru care ar presupune o oarecare distanțare a P.D. de președinte și asumarea în comun de către cele două partide ale Alianței a costurilor guvernării; 2) un guvern minoritar susținut de întreg Parlamentul în anumite condiții și pe anumite direcții politice, cu precădere în zona programelor postaderare.

Cred în maturitatea politică a partidelor parlamentare de a găsi soluția corectă a ieșirii din starea actuală de tensiune.

La întrebarea "cine ar putea limpezi scena politică?" sunt neîncrezător că președintele ar putea fi acela, însă nu exclud ca el să încerce totuși acest lucru, știut fiind faptul că de foarte multe ori piromanul participă la stingerea focului...

Vă mulțumesc.

Domnul Valer Dorneanu:

Vă mulțumesc.