Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 27-03-2007

Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.30 Bogdan Liviu Ciucă - declarație politică: "Taxa de primă înmatriculare - o necesitate sau o povară?";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Bogdan Liviu Ciucă:

"Taxa de primă înmatriculare - o necesitate sau o povara ?"

Situația existentă înainte de 1989, când cei care voiau și aveau posibilitatea să-și achiziționeze un autoturism așteptau ani de zile până să li se aprobe cumpărarea acestuia, s-a schimbat după 1990, prin dorința din ce în ce mai mare a românilor de a avea mașina proprie și, mai mult, aceasta să fie, dacă se poate, de import.

Acest lucru a venit pe fondul inexistenței unui raport echivalent între dorința de a avea și a putea avea, materializată prin inexistența unei situații financiare bune, pentru a permite achiziționarea unui autovehicul nou.

La nivelul Uniunii Eurpene există o politică amplă pentru protejarea țărilor comunității de "rablele", care ar putea fi introduse pe teritoriul acestora, prin prețuri scăzute și atragerea de cumpărători, în special din țările din estul și sud-estul Europei, printre care și România.

Noul Cod Fiscal reglementeaza o politica fiscala de impozitare a importului de masini scond-hand, prin introducerea unei noi taxe numită taxa de primă înmatriculare, care se calculeaza ținând cont de vechimea autovehicolului, de capacitatea cilindrică și norma de poluare. Acestă taxă a adus după ea foarte multe nemulțumiri atât din partea importatorilor de mașini second-hand, cât și din partea cetățenilor doritori de achiziționarea unei mașini uzate, dar la un preț bun. Nemulțumirea rezidă din cuantumul acestei taxe, care este exagerat și care creeaza un fenomen de discriminare. Este adevărat ca și alte țări ale Uniunii Europene ( ex:Ungaria, Polonia) au introdus această taxă, dar au renunțat imediat la aplicarea ei, fiind sancționați prin hotărâri ale Curții Europene de Justiție. Cred că același lucru se va întampla și cu România, deoarece am fost notificați de Uniunea Europena, conform Tratatului de Aderare, să reglementăm situația până în luna mai 2007, în caz contrar vom aparea în fața Curții Europene de Justiție, iar hotărârea instanței cu siguranță nu ne va fi favorabilă.

Pentru rezolvarea acestei situații este bine să găsim o cale de mijloc care să mulțumescă toate părțile implicate și să rezolve un episod neplăcut din trecutul recent al României în Uniunea Europenă.