Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 27-03-2007

Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.33 Monalisa Găleteanu - declarație politică: "Vorbește liniștit, Serviciul veghează pentru tine!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Doamna Monalisa Găleteanu:

"Vorbește liniștit, Serviciile veghează pentru tine!"

Idealurile pentru care s-a luptat și s-a murit în timpul Revoluției din decembrie `89, au rămas în continuare foarte actuale și ne revin și mai acut în minte ori de câte ori cineva are "neinspirata" idee de a ne încălca drepturile și libertățile fundamentale, recâștigate cu atâta greutate după 50 de ani de dictatură prin jertfa de sânge a acelor tineri minunați.

Ei au luptat atunci pentru ca toți cetățenii României să traiască într-un mediu lipsit de constrângeri, să se simtă și să trăiască liberi într-o țară liberă, au luptat pentru recâștigarea drepturilor individuale fundamentale, pentru garantarea libertății de exprimare, pentru redobândirea onoarei si demnității.

Toate aceste drepturi și libertăți au fost consfințite ulterior de Constituția României prin prevederile articolelor 26-30 referitoare la garantarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

Respectarea Constituției României nu este facultativă pentru nimeni, nici pentru Serviciile Secrete, nici pentru Președintele Țării, nici pentru noi ceilalți, ca simpli cetățeni.

Apărarea democrației este o sarcină permanentă a fiecăruia dintre noi, fără niciun echivoc, și ea devine cu atât mai "obligatorie"pentru cei care, prin fișa postului au această responsabilitate și sunt și plătiți să o apere.

La 17 ani de la revoluție ne aflăm în situația în care însuși directorul Serviciului de Informații Externe, domnul Claudiu Elvis Săftoiu, a recunoscut public că în România se interceptează ilegal convorbirile telefonice, sub pretextul apărării siguranței naționale și al luptei împotriva corupției.

Această recunoaștere a încălcării dreptului persoanei la viața privată de către Serviciile aflate în slujba Statului, și plătite din banii noștri, ai tuturor, atrage grave consecințe asupra evoluției democratice a țării, fapt pentru care Partidul Social Democrat a solicitat înființarea unei comisii speciale de anchetă, menită să verifice legalitatea interceptărilor telefonice efectuate de toate serviciile de informații existente.

Săvârșirea cu bună știință a acestor încălcări grave ale drepturilor omului amplifică dezamăgirea românilor față de zădărnicia luptei pentru dobândirea libertății depline și accentuează sentimentele de teamă, nesiguranță și neîncredere cu care aceștia trăiesc în propria Țară.