Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 27-03-2007

Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.34 Sorin Dan Mihalache - declarație politică cu titlul "România în stare de anormalitate";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Sorin Dan Mihalache:

"România în stare de anormalitate"

România în momentul de față este în stare de anormalitate. Se înregistrează multiple conflicte instituționale între Președinte și Guvern, între Președinte și Primul Ministru. De o lungă perioadă, conflictele sunt la ordinea zilei, chiar au fost transformate în sport național de către Traian Băsescu care s-a dorit jucător de fotbal și se pare că odată ajuns Președinte a putut să își îndeplinească visul. Cu o scenă politică transformată în meci de fotbal e clar că ceea ce ar fi însemnat cooperarea decentă între instituțiile politice a dispărut de mult, lăsând locul unui război: " Bellum omnia erga omnes".

Nu este normal să avem un Secretar General al Guvernului ce și-a anunțat demisia de trei luni și care, în paralel, în crasă incompatibilitate, să ocupe și funcția de președinte al Comisiei parlamentare de control asupra Serviciilor de Informații. Nu este normal ca România să meargă la Consiliul European cu un ministru de externe demisionar, dar a cărui demisie nu a fost încă acceptată. Aceste evenimente pun România într-o poziție dificilă, confirmă faptul că nu eram pregătiți să intrăm în Uniunea Europeană și chiar pun un semn de întrebare asupra deciziei integrării.

În ultima vreme asistăm de fapt la dizolvarea Statului de Drept, realizăm cu stupoare că în România anormalitatea este de fapt normalitate și că gesturile stupide ale guvernanților deja nu mai miră pe nimeni. Românii s-au obișnuit cu incompetența guvernanților și deja li se pare normal să îi vadă zilnic la televizor cum aruncă cu noroi unul în altul. Din păcate, încet, încet România se afundă în mocirla unui scandal fără sfârșit ce conduce la o degradare fără precedent a nivelului vieții politice românești. Și atunci vin și mă întreb cum oare ar putea avea încredere partenerii României într-o astfel de țară, într-o țară în care instituțiile și legile nu mai sunt respectate și totul se transformă în legea bunului plac în ultimă instanță.

În momentul de față, societatea românească trebuie să depășească această stare de anormalitate. Conflictele de pe scena politică trebuie să înceteze. Nu mai trebuie să acceptăm transformarea vieții politice într-un meci de fotbal, ci trebuie să înțelegem că revenirea la normalitate a devenit o necesitate pentru societatea românească. Eu cred că la nivel politic este nevoie de mai multă raționalitate, de stabilirea unor obiective simple și precise, de o anumită predictibilitate, de o politică în interesul cetățeanului, nu de o politică în care toate se fac conform legii bunului plac. Aceasta este singura "cheie" prin care putem reuși să revenim la normalitate și să recâștigăm încrederea și respectul partenerilor noștri.