You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 27-03-2007

Sittings of the Chamber of Deputies of March 27, 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.47 Ionel Palăr - declarație politică cu titlul "Educația performantă și barierele sale oficiale";

 

Domnul Ionel Palăr:

"Educația performantă si barierele sale oficiale"

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Recent, Guvernul României a avizat favorabil proiectul de lege privind implementarea programului "Un laptop pentru fiecare copil". In ciuda barierelor pe care le-a avut de trecut și care încă mai sunt de depasit, programul este deosebit de util si necesar acelei pături sociale căreia îi este el destinat.

Cu nespus regret am aflat că, deși proiectul a primit avizul favorabil al Guvernului, s-a poticnit iremediabil de Comisia de Învatamant a Camerei Deputaților. Saptămâna trecută, reprezentanții acestei Comisii argumentau halucinant că laptopurile de 150 de dolari reprezintă o responsabilitate mult prea mare pentru Parlamentul României, responsabilitate pe care Opoziția, prin vocea președintelui Comisiei de Învațământ, nu vrea să și-o asume. Argumentul suprem îl constituie suma pe care bugetul României ar fi nevoit s-o aloce pentru susținerea implementării acestui proiect. Este adevărat că vor trebui mobilizate fonduri pentru această implementare, însă ar fi bine să ne gândim o clipă la cei care vor beneficia de acest ajutor, așa cum, în alte vremuri, puternice voci politice militau pentru programe gen "Cornul și laptele". Vorbim, de această dată, despre o altfel de hrană. Cea a minții.

Dupa cum bine știți, acest proiect va fi un sprijin real pentru acei dintre români care nu-și permit să le ofere copiilor condiții optime pentru educație și pentru învățare. Bănuiesc însă, că este dificil pentru un om conectat 24 de ore din 24 la informație, sa-și imagineze cum, în secolul 21, un copil poate ajunge la 14 ani fără să știe ce înseamnă email, Internet, media player, mouse ori tastatura. Sunt mii de copii în această situație.

Alți colegi au mai afirmat că proiectul în cauză n-ar fi decât un SF, iar laptopurile - simple "jucării". Nimic mai fals! Laptopurile sunt complet funcționale și oferă funcții suficiente copiilor pentru a-și desfășura activitatea educațională și, totodată, mijloace eficiente pentru distracție - player audio, consola pentru jocuri, platforma video.

Reprezintă oare banii singurul argument pentru care copiii din familii dezavantajate sunt privați de accesul la informație și la educație? Sau poate că mințile încuiate sunt greu de descuiat? Ce bariere ne mai putem pune noua înșine în calea progresului? Cât de greu ne este să evoluăm? La toate aceste întrebari vor fi nevoiți să raspundă, peste ani, acei dintre noi care, cu puterea unei ștampile, anulează, din start, accesul tinerilor defavorizați la educația performantă a unui secol 21.