Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 27-03-2007

Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.61 Aurel Gubandru - comentarii privind fiscalizarea agriculturii;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Aurel Gubandru:

Deși actualii guvernanți au amânat cu încă un an, până la 1 ianuarie 2008, impozitarea veniturilor agricole cu 2%, fiscalizarea agriculturii a intrat în linie dreaptă.

Fermierii sunt obligați să țină o evidență strictă a animalelor și suprafețelor cultivate. Totodată, fermierul român va trebui să învețe cum se calculează taxa pe valoarea adăugată pentru brânză pe care a vândut-o.

În 2006, ministrul finanțelor admitea că cea mai mare anomalie din sistemul fiscal românesc este neimpozitarea agriculturii. De anul acesta însă, fiecare alambic trebuie să aibă autorizație de la fisc.

Se numără vitele, caii, porcii din gospodărie, hectarele cultivate, suprafețele de pădure, de lac sau orice alte suprafețe aflate în proprietate sau exploatare.

Ciobanii trebuie să intre în legalitate și activitatea lor să îmbrace o formă juridică, fie persoană fizică autorizată sau asociație familială. De asemenea, fermierii trebuie să se înscrie la Autoritatea Sanitar-Veterinară, să țină registre cu numărul de oi, cantiățile de brânză vândute și locurile unde au fost comercializate.

Fiscalizarea aduce însă costuri suplimentare. Ciobanul trebuie să se înregistreze, să facă drumuri la administrațiile financiare, să-și angajeze, poate, un contabil. Să știe în orice moment câte oi mai are în turmă și câte au fost mâncate, luna precedentă, de lup.

Aceste costuri vin însă peste o productivitate deja scazută în agricultura românească.

Deși 30% din populație este ocupată în agricultură, aceasta nu contribuie decât cu 12% la valoarea adăugată brută din economie și numai cu 10% la produsul intern brut.

Anomalia apare între ponderea populației ocupate în agricultură și ponderea agriculturii în p.i.b. și valoarea adăugată brută. Ceea ce reflectă ineficiența acesteia.

Impozitarea reduce eficiența activității și va genera creșterea prețurilor produselor agricole naționale. Acestea nu stau prea bine nici acum, fiind concurate puternic după integrare de produsele europene.

Până acum a existat un fel de înțelegere informală: nu te impozitez, dar trăiești din autoconsum. Acum se intervine numai asupra unei părți a ecuației: te impozitez, dar protecția socială e inexistentă.

Fiscalizarea agriculturii trebuie să se petreacă odată cu creșterea protecției sociale, iar Guvernul este responsabil pentru această redistribuire.