Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 27-03-2007

Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.77 Sotiris Fotopolos - Mesajul președintelui Grupului parlamentar de prietenie al Parlamentului României cu Republica Elenă cu prilejul Zilei naționale a Eladei - 25 martie, adresat României și Eladei, Parlamentului român și Parlamentului elen;

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Sotiris Fotopolos:

"Mesajul președintelui Grupului parlamentar de prietenie al Parlamentului României cu Republica Elenă cu prilejul Zilei naționale a Eladei - 25 Martie, adresat României și Eladei, Parlamentului român și Parlamentului elen.

Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Este deopotrivă o bucurie și emoție să vă transmit prezentul mesaj, cu ocazia împlinirii a 186 de ani de la istorica Revoluție a națiunii elene din 1821 pentru reînvierea speranței de libertate și independență a Eladei, și a Zilei naționale a Eladei - 25 martie - care coincide, nu întâmplător, cu "Buna Vestire", simbolizată cu însemnul Crucii pe drapelul alb-albastru al Eladei.

Ziua națională a Eladei și diasporei elene de pretutindeni este scrisă cu litere de aur în paginile istoriei națiunii elene.

Este ziua în care comunitatea grecilor din România și mii de filoeleni români cinstesc cu pioșenie și veșnică recunoștință generația nemuritoare a anului 1821, care cu curaj, eroism și sacrificii supreme a luptat pentru Vestirea Libertății și Independenței Eladei.

Este ziua comemorării și reculegerii amintirii Eroilor, fiice și fii ai Eladei, fiice și fii ai diasporei elene din România, care împreună cu Eroii români și-au vărsat sângele în mările Eladei, pe pământul acesteia și pe cel al României-Moldo-Vlahiei, pe traseul Trei Ierarhi-Secu-Drăgășani.

Ei merită recunoștință, pe care o putem exprima cel mai sugestiv prin angajamentul ferm și dinamic de păstrare în conștiință a valorilor mândriei Civilizației Elene, aici în România.

Este ziua care conferă dimensiunea imaginii senine a Eladei, respectul cuvenit, locul și rolul ce i se cuvin în structurile euroatlantice și în cele ale altor organisme și organizații internaționale.

Este ziua Eladei alături de România și pentru România.

Este ziua în care ne vom apleca frunțile, ca în fiecare an, amintirii eroilor eleni și români căzuți la Secu și Drăgășani.

Este ziua care conferă comunității elenilor din România un prilej în plus de afirmare a satisfacției și atașamentului față de eleganța modern-europeană a Eladei cu care promovează constant, flexibil și generos diplomația politicilor sale externe, în relațiile sale bilaterale cu statele Uniunii Europene, cu celelalte state europene, în mod deosebit cu România.

Este ziua în care se intonează, spre mândria noastră, imnul național al României, împreună cu imnul național al Eladei.

Este ziua exprimării recunoștinței deopotrivă României și Eladei, țări cu relalții tradiționale statornicite în decursul timpului pe multiple planuri de interes comun, amplificate și diversificate astăzi între România și Elada la un nivel calitativ superior, cu precădere în procesul postaderare la Uniunea Europeană.

Este ziua care conferă Parlamentului României un prilej în plus de a fi recunoscători Eladei, prin angajamentul liderilor ei de a susține în continuare, cu aceeași voință, România, în perioada postaderare a României în Uniunea Europeană.

Subliniem declarațiile oficiale ale președintelui Eladei, domnul Karolas Papoulias, a președintelui Parlamentului elen, doamna Anna Benaki Psaroula, și a premierului Guvernului Eladei, domnul Kostas Karamanlis, care și-au exprimat voința de a fi mereu alături de România în parcurgerea etapelor postaderare la Uniunea Europeană și, ceea ce este demn de reținut, exprimarea voinței de a sprijini România în baza experienței lor.

Domnilor președinți ai Senatului și Camerei Deputaților,

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Nu vom uita paginile istoriei poporului elen scrise de eroii eleni și români ai Revoluției din 1821 pentru vestirea libertății și independenței Eladei pentru liniștea sub ramuri de măslin în sud-estul Europei.

Elada a fost, este și va fi în inimile poporului român, în inimile comunității elene din România și a miilor de filoeleni.

Cu alese sentimente și considerație pentru Parlamentul României și Parlamentul Eladei, cu convingerea împletirii diplomațiilor lor parlamentare, semnează președintele Grupului parlamentar de prietenie a Parlamentului României cu Republica Elenă.