Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 27-03-2007

Ședința Camerei Deputaților din 27 martie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.82 Daniel Buda - declarație politică intitulată "Felix la pândă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Daniel Buda:

"Felix la pândă"

Dom' profesor chiar a început să ia în serios numele de motan sugestiv atribuit în urma deconspirării sale ca turnător cu acte azi-mâine în regulă. Sau vorba poetului, a început să-și schimbe porecla în renume. Adică Felix a început să aibă un comportament de motan șmecher care stă după colț ca să atace sau, dimpotrivă, când e amenințat de Azorel, o șterge pâș-pâș cu coada între picioare.

În momentul de față însă Felix motanul nu e în postura de a ataca. Îi lipsesc evident ghearele, iar pârul de pe spinare nu i se mai poate zbârli pentru că a cam început să năpârlească. Astfel încât a ales varianta retragerii rușinoase, dar sănătoase.

După cum se știe, dom' profesor a primit un certificat de "bună purtare" de la CNSAS-ul pentru "devotamentul!" cu care își făcea datoria la locul de muncă, turnând cu zel din patriotism pe oricine ciripea sau acționa împotriva ordinii de stat socialiste. Tupeul domniei sale a mers atât de departe încât nu a ezitat să spună că întregul popor român a turnat la Securitatea comunistă pentru a putea trăi. Nemulțumit de verdictul CNSAS-ul, dom' profesor s-a adresat justiției făcând "lăcrimație" împotriva deciziei Colegiului. cum turnătorul nu-i turnător destul dacă nu e și fudul, Felix a declarat că dacă instanța nu-i va admite contestația își va da demisia din Parlament și din politică.

Cum funia se apropie de par, Felix a considerat că trebuie să-și pregătească ieșirea din scena politică pregătindu-și un fundal eroic cu accente de vitejie. Mai precis, s-a împopoțonat cu calitatea de președinte al comisiei parlamentare de anchetă a Președintelui pentru a putea spune că verdictul negativ al Justiției se datorează răzbunării lui Traian Băsescu. Altfel spus, dom' profesor se autovictimizează în avans. Eforturile maestrului Sergiu Andon de a amâna verdictul instanței au venit tocmai la țanc, adică înainte ca celebra Comisie Felix să-și încheie rechizitoriul la adresa Președintelui. Altminteri, ce greutate morală ar mai fi avut cuvântul unei comisii conduse de un turnător cu acte în regulă, care pe deasupra ar fi el însuși pasibil de răspundere penală pentru fals în declarații și uz de fals.

Până una-alta, alibiul i-a reușit pentru că instanța nu s-a pronunțat, iar comisia și-a dus la bun sfârșit "treaba". O "treabă mare", de altfel. Ceea ce nu va mai putea salva dom' profesor este propria piele politică și asta dacă își respectă cuvântul și onoarea pe care pretinde că le are. Personal, eu nu cred că va urma exemplul Monei Muscă, pentru că nu-i stă în fire să facă gesturi de demnitate. În plus, cred că s-ar și plictisi. Dacă e să ne aducem aminte, în urmă cu vreo doi ani și-a transferat afacerile pe numele uneia dintre fiice, pentru a se putea consacra politicii. Așa că afaceri nu mai are. Și masterul de la Londra l-a absolvit cu coroniță, astfel încât e tobă de carte și nu mai are ce învăța.

Pentru Partidul Conservator plecarea lui Felix, cu coada între picioare sau nu, ar fi o izbăvire. De doi ani de când este partid parlamentar, procentul Partidului Conservator nu reușește să depășească marja de eroare din sondajele de opinie. Păcat de colegii tineri de la Partidul Conservator care se zbat degeaba, unii dintre ei fiind atât profesioniști, dar și de bună credință.