Plen
Sittings of the Senate of April 11, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.50/20-04-2007

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
20-04-2021
19-04-2021
14-04-2021
13-04-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 11-04-2007 Printable version

Sittings of the Senate of April 11, 2007

3. Continuarea dezbaterii și adoptarea Propunerii legislative privind obligația statului de a asigura locuință pentru persoanele care locuiesc într-un imobil naționalizat care se retrocedează foștilor proprietari.
 
see bill no. L896/2006

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

La pct.1 din ordinea de zi avem înscrisă Propunerea legislativă privind obligația statului de a asigura locuință pentru persoanele care locuiesc într-un imobil naționalizat care se retrocedează foștilor proprietari.

Comisiile sesizate pentru raport sunt: Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări.

Domnule președinte Dan Cârlan, vă rog să ocupați fotoliul rezervat reprezentantului comisiei. Microfonul 7. Avem întocmit un raport suplimentar.

Aveți cuvântul, domnule senator.

Domnul Dan Cârlan:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Raportul comun suplimentar, întocmit de Comisia pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului și Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, este favorabil, cu 3 amendamente admise.

Menționez că ambele comisii au ținut cont de dezbaterile în plen la prima lectură a propunerii legislative și și-a însușit punctul de vedere al majorității vorbitorilor din partea grupurilor politice din Senat, drept pentru care vă propunem adoptarea propunerii legislative cu cele 3 amendamente admise.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc. Din partea inițiatorilor sunt prezenți colegi?

Aveți cuvântul, domnule senator Puskas Valentin Zoltan. Microfonul 8.

Domnul Puskas Valentin Zoltan:

Vă mulțumesc, domnule președinte. data trecută s-a dezbătut inițiativa legislativă și a fost retrimisă la comisii pentru anumite amendamente. Acestea au fost făcute, sunt de acord cu ele și solicit din partea plenului un vot pozitiv. Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc. Vă rog, punctul de vedere al Guvernului. Microfonul 10. Domnul vicepreședinte Remus Baciu.

Domnul Remus Baciu - vicepreședintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Punctul de vedere al Guvernului este negativ. Nu susținem această inițiativă legislativă. Apreciem că problemele pe care ea încearcă a le rezolva sunt deja reglementate în legislația în vigoare, așa cum am arătat pe larg în punctul de vedere scris.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Doriți să vă exprimați în numele Grupurilor parlamentare?

Grupul parlamentar PSD, domnul senator Simionescu.

Domnul Aurel Gabriel Simionescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Noi apreciem că problema chiriașilor care, într-un fel sau altul, au stat în diverse case care au avut statut de case naționalizate și care au fost retrocedate foștilor proprietari este deosebită.

Am văzut punctul de vedere al Guvernului mai ales că el a fost exprimat și pe o inițiativă în același domeniu pe care o au reprezentanții PSD. Noi credem că Guvernul va trebui să-și reconsidere punctul de vedere deoarece această problemă există, și a ne face că nu o vedem, că ea nu este fiindcă noi nu o vedem, este greșit și cu diverse implicații asupra multor oameni.

Deci, noi agreăm ideea unui astfel de proiect. Repet, există și o inițiativă legislativă a PSD și credem că împreună putem să rezolvăm această problemă printr-o lege favorabilă chiriașilor care au stat în case naționalizate și care acum se găsesc în situații dificile. Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc. Domnul senator Gavrilă Vasilescu, Grupul parlamentar P.C.

Domnul Gavrilă Vasilescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor senatori, ieri aveam în dezbatere o lege și am ridicat o problemă în legătură cu punctul de vedere al Guvernului.

Eu l-aș ruga pe domnul secretar de stat să fie puțin mai atent. Guvernul și-a exprimat punctul de vedere, domnule secretar de stat, ultima dată, în 14.XI.2006. Suntem în 11.04.2007. Astăzi este prima întrunire a Guvernului. Este o problemă și pentru noi, și pentru Guvern, și pentru dumneavoastră, dacă punctul de vedere al Guvernului actual este același sau nu?

Vorbesc într-un mod foarte serios nu numai pentru această lege, ci pentru tot în ceea ce Guvernul și-a spus punctul de vedere, iar data care există este a fostului Guvern, într-o altă formă, într-o altă structură.

Ar trebui să avem o confirmare, fiindcă venim cu un punct de vedere al unui Guvern total restructurat în momentul de față care funcționează și care asigură tot ce înseamnă Executivul României. Și în aceste condiții, dumneavoastră ne exprimați un punct de vedere al unui alt Guvern, într-o altă formă. Dacă din cei 329 de parlamentari care am fost prezenți, 302 au dat un vot actualului Guvern, ar trebui să țineți cont că în momentul de față, componenta socială a Guvernului este modificată însăși prin votul pe care Guvernul l-a primit din partea Parlamentului.

Așa că, spunându-ne nouă că este punctul de vedere al Guvernului, eu vă pun la îndoială că este punctul de vedere al actualului Guvern, mai ales că, din informațiile pe care le am, prima ședință în care se întrunește actualul Guvern, este astăzi. Deci, și pentru această situație, și pentru celelalte, v-aș ruga să prezentați Guvernului și această problemă, deoarece, în cazul în care lucrurile sunt așa, poate să o rezolve foarte simplu printr-o adresă trimisă Senatului și Camerei, în care punctele de vedere exprimate de fostul Guvern rămân în vigoare și tot pe acelea dumneavoastră să ni le prezentați nouă.

În ceea ce privește legea despre care discutăm, noi am mai avut discuții generale referitoare la ea. Faptul că s-au făcut niște modificări, ca urmare a discuțiilor, este foarte bine. Deci grupul nostru, în mod cert, susține această inițiativă legislativă.

L-aș ruga pe domnul secretar de stat dacă poate să-mi răspundă și la problema pe care v-am ridicat-o. Ea este o problemă de principiu și de modul în care trebuie să se lucreze în continuare cu Parlamentul, fie că este una din Camere, fie că este cealaltă.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc. Domnul senator David. Apoi domnul senator Valentin Dinescu. Aveți cuvântul, microfonul 2.

Domnul Gheorghe David:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Vreau să fac precizarea că, într-adevăr, este o problemă în România a celor care au locuit în aceste case și care astăzi sunt nevoiți să le părăsească. Sigur, dreptul proprietarului este dreptul proprietarului, însă, în foarte multe din aceste situații se găsesc în special bătrâni și familii cu mai multe persoane.

Dau un exemplu pe care îl știu foarte bine de la Timișoara. Lista cazurilor sociale care urmează să primească o locuință, cuprinde persoane de ordinul miilor. În ultimii 2 ani, datorită faptului că sunt foarte multe cazuri de familii care sunt nevoite să părăsească aceste case, aceste locuințe, prioritatea s-a pus pentru aceștia.

Iată că este o problemă care se continuă și creează probleme și celor care sunt îndreptățiți să primească o locuință socială, persoane care n-au avut niciodată o locuință.

Din acest punct de vedere, cred că trebuie să ne aplecăm cu mai multă atenție și această propunere consider că este binevenită și haideți să-i dăm tot concursul pentru ca să o aprobăm. Este adevărat, Senatul este prima Cameră sesizată. Este adevărat că aprobare tacită are data de 16 și nu cred că mai poate fi retrimisă la comisii, dar în forma în care există ea, Grupul PD este de acord cu votarea ei. Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc. Domnul senator Valentin Dinescu.

Domnul Valentin Dinescu:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte, cred că nu spun o noutate când afirm că ceea ce face diferența între un parlamentar și un membru al Guvernului este tocmai contactul mai larg și permanent pe care parlamentarii îl au cu oamenii.

Noi, în circumscripțiile electorale ne confruntăm cu tot felul de solicitări, doleanțe, pe care electoratul, nu numai al unei formațiuni politice anumite, le ridică și cărora trebuie să le dăm răspuns.

Sigur că este mai ușor să spui de pe pozițiile unui membru al Guvernului sau chiar de pe pozițiile Guvernului că un lucru sau altul se poate sau nu se poate face. Chestiunea care rămâne în discuție este legată, în schimb, de o realitate brutală și aceasta înseamnă - și nu reiau ceea ce spuneam mai de mult cu studiul de impact care nu s-a făcut niciodată în momentul adoptării unor legi - totuși niște drame sociale pe lângă care, cinstit și omenește vorbind, noi nu putem trece.

Recent, Comisia pentru abuzuri, combaterea corupției și petiții a analizat stadiul în care au fost cheltuite cele două procente din privatizare pentru construcția unor asemenea locuințe sociale. Vreau să vă spun că răspunsul domnului ministru de la vremea respectivă, Sebastian Vlădescu, a fost de o sinceritate dezarmantă, spunând că niciodată nu s-a cheltuit nici un leu pentru locuințele sociale.

Iată că astăzi se vine cu o inițiativă legislativă a cărei menire nu este de a îmbunătăți viața, să fim cinstiți. Aplicarea acestei legi va necesita timp, investiții, voință politică și așa mai departe, dar măcar este o demonstrație că se dorește, o demonstrație că nu stăm în acest Senat cu spatele la oameni.

Va veni foarte curând în discuția Senatului situația locativă a imobilelor care se află în patrimoniul Regiei Protocolului de Stat. Există acolo o prevedere potrivit căreia vor fi vândute la licitație. Gândiți-vă că la această licitație vor veni oameni cu foarte mulți bani și iar vom scoate lumea în stradă, și iar vom face evacuări, și iar ne vom uita cu acea indiferență - nu știu cum să o numesc; oricum nu este un cuvânt foarte plăcut care îmi trece prin minte - la dramele acestor oameni.

Avem pe ordinea de zi, mi se pare că la pct.14 dacă nu greșesc, o propunere legislativă privind atribuirea unei locuințe celui mai tânăr erou al armatei române. Haideți să ne amintim cum l-am mințit pe acest erou al armatei române, aici, în această sală, când cineva, om respectabil de altfel, a spus: "Am vorbit la sectorul 5, în jumătate de oră ai locuință!" A trecut un an de atunci.

Haideți să nu ne mai jucăm cu oamenii!

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Stimați colegi, vă adresez rugămintea să vă exprimați, în principal, în legătură cu raportul suplimentar.

Domnul senator Pete Ștefan, Grupul parlamentar UDMR. (Mai mulți domni senatori solicită cuvântul.)

Numai puțin, a vorbit un coleg. După aceea vă ofer cuvântul.

Microfonul 2.

Domnul Pete Ștefan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Înainte de a mă exprima față de raportul suplimentar, aș vrea, totuși, să vă reamintesc o singură problemă.

Și în legislatura trecută am încercat să introducem în Senat această propunere legislativă și să rezolvăm problema legată de acești chiriași, care locuiesc în imobile naționalizate. Am venit cu această propunere tocmai pentru că știam că, după cei cinci ani de prelungire a contractului, o să apară probleme, vor fi nevoiți să părăsească aceste locuințe. Asta este ideea de bază, pentru care am revenit, dar această problemă nici astăzi nu s-a rezolvat.

Deci, noi, UDMR-ul, susținem această inițiativă și în forma actuală, chiar dacă a suferit unele modificări prin comisii, o susținem datorită faptului că este o problemă reală, care nu se mai poate amâna și trebuie rezolvată.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Domnul senator Marius Marinescu.

Domnul Marius Marinescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Guvernanții noștri nu au cum să-i înțeleagă pe amărâții care nu au un acoperiș deasupra capului, fiindcă ei locuiesc în locuințe de protocol, locuințe de lux, au nenumărate imobile și le e greu să se aplece asupra nivelului de trai al cetățenilor.

La ora actuală, sunt aproximativ 27.000 de solicitări de locuințe sociale și nu se rezolvă, și nu se va rezolva nimic cu actuala guvernare.

Se presupune că vor fi construite, anual, aproximativ 2000 de imobile. Ce înseamnă asta? Că în 10 ani de zile, s-ar putea ca și acești amărâți să aibă o locuință. Este inacceptabil acest lucru! Susțin această inițiativă legislativă și orice inițiativă menită să le aducă acestor oameni un acoperiș deasupra capului.

Vă mulțumesc.

Rușine Guvernului!

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Domnul senator Mihail Lupoi.

Stimați colegi, dar totuși, să ne aducem aminte din ce grupuri parlamentare facem parte.

Vă rog!

Domnul Mihail Lupoi:

Mulțumesc, domnule președinte.

Suntem ca în filmul acela: "Statul a luat, statul a dat, fie numele statului lăudat!" Tot statul român a luat acele locuințe, tot statul român, pe baza doctrinei liberale, a stimulat proprietatea și le-a dat înapoi, deci, implicit, statul român, fără să votăm noi, are această obligație, de a se ocupa de cei care se găsesc în aceste locuințe, pentru că le-au fost repartizate tot de statul român.

Ca atare, eu cred că esența legii este perfectă, nu face decât să constate obligația pe care statul o are, oricum, și că noi trebuie să discutăm mai mult aici despre cum se pune în aplicare ceea ce există legiferat deja, acel fond de 2% și așa mai departe, și nu esența proprietății. E clar că trebuie retrocedate proprietățile și e clar că oamenii aceia nu pot fi aruncați în stradă. Statul nu poate să-i ia acasă pe toți, că nu are unde. Deci, trebuie să existe un program de locuințe sociale. Locuințe sociale sunt și în Franța, celebrele HLM-uri, sunt și la New York, sunt peste tot. Trebuie văzut dacă cei 2% sunt suficienți și care este modul de gestionare a acestor locuințe sociale, pentru că se poate crea o psihoză din aceasta, că statul trebuie să dea case, ceea ce nu se mai poate.

Ca atare, trebuie văzut... Eu zic că legea trebuie perfecționată, trebuie, din păcate, reîntoarsă spre analiză, ca să se găsească măsuri concrete. Sunt situații relativ puține și foarte concrete și a face o lege la modul general... situația asta nu se mai repeta, pentru că sperăm să nu ne întoarcem la o altă naționalizare.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc, domnule senator.

Domnul senator Ion Iliescu.

Doamna Norica Nicolai, vă rog să marcați prezența.

Aveți cuvântul.

Domnul Ion Iliescu:

Am mai discutat despre această temă și mi se pare că este de maximă importanță. Este o veritabilă dramă umană. Și data trecută, s-au prezentat niște cifre, care erau, se pare, modeste. Sunt zeci de mii de oameni, care sunt dați afară din case, care stau pe stradă. Sunt situații inacceptabile și statul este la fel de dator să îndrepte unele nedreptăți istorice, dar să aibă grijă de cetățenii săi, nu-i poate lăsa la întâmplare.

Eu cred că acest proiect de lege este chiar incomplet. Ar trebui să avem o prevedere, care să dea instrument și justiției, când adoptă o decizie, să nu decidă orbește, doar retrocedarea, să vadă și consecințele retrocedării și să nu admită evacuarea unei familii din locuință, dacă nu i se asigură locuință corespunzătoare.

Asta este o primă măsură, care ar trebui reglementată: interdicția de a fi dați oamenii afară din casă, urmare a unor procese de retrocedare.

În al doilea rând, să vedem și instrumentul concret pentru asigurarea spațiilor corespunzătoare.

Am cerut și data trecută, cred că trebuie să cerem Guvernului să prezinte în fața Parlamentului o situație concretă, prevederile acestui an, în buget și din alte surse, pentru construire de locuințe sociale. O dată, pentru această categorie de evacuați și, în al doilea rând, pentru familiile tinere, care nu își pot construi... A.N.L.- ul nu este o soluție. A.N.L.-ul este o activitate pentru cei cu bani, care pot să-și plătească o locuință. Nouă ne trebuie un fond pentru locuințe sociale pentru cei care nu au bani, pentru familiile tinere, care, în primii 10 - 20 de ani, nu sunt capabile să-și construiască locuință, și să poată exista un fond de locuințe la dispoziția administrațiilor locale, pentru asemenea familii, care să primească locuințe cu chirie, și chirii accesibile pentru oameni cu venituri modeste.

Cred că aceste două chestiuni trebuie să le avem în vedere chiar când va trece la Camera Deputaților, va trebui să discutăm și cu cei de la Camera Deputaților, să fie completată, chiar, această lege cu aceste două prevederi concrete.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

O precizare, domnul senator Dan Mircea Popescu, iar apoi, încheiem dezbaterile generale asupra raportului suplimentar.

Domnul Dan-Mircea Popescu:

Precizarea este următoarea, stimați colegi. Ceea ce domnul Ion Iliescu a spus, de la tribuna Senatului, referitor la cele două chestiuni, ambele se regăsesc în proiectul inițiat de Partidul Social Democrat.

Deci, acest proiect, împreună cu cel care va veni, probabil, în câteva zile, în plenul Senatului, se completează și acest pachet, mergând la Camera Deputaților, va putea, până la urmă, soluționa, sub toate aspectele, problema chiriașilor.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Și sperăm că și definitiv.

Stimați colegi, declar închise dezbaterile generale.

Vă rog să observați că în raportul suplimentar sunt înscrise trei amendamente, propuse la nivelul comisiilor juridică și administrație, dar înainte de aceasta, să rezolvăm două probleme.

................................................

Revenind la pct.1 înscris în ordinea de zi, respectiv, la Propunerea legislativă privind obligația statului de a asigura locuință pentru persoanele care locuiesc într-un imobil naționalizat care se retrocedează foștilor proprietari, au avut loc dezbateri generale și în ședința precedentă a Senatului, iar acum avem un raport suplimentar, cu 3 amendamente admise.

Vă consult dacă aveți observații asupra amendamentelor admise.

Nu sunt observații.

Nefiind observații, supun votului plenului Senatului raportul cu cele trei amendamente admise.

Vă rog să votați.

Raportul cu amendamente este adoptat de plenul Senatului cu 57 de voturi pentru și 3 voturi împotrivă.

Supun votului dumneavoastră proiectul de lege în ansamblu.

Vă rog să vă pronunțați.

Propunerea legislativă este adoptată de plenul Senatului cu 53 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și o abținere.

Fac precizarea că în sală sunt prezenți 73 de colegi senatori, motiv pentru care le adresez rugămintea să participe cel puțin la vot, dacă nu la dezbateri.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 21 april 2021, 3:02
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro