Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 08-05-2007

Ședința Camerei Deputaților din 8 mai 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.7 Leonida Lari Iorga - despre "perioada tulbure" și "diversiuni" înainte de referendum;

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Din partea Grupului de deputați fără apartenență, domnul deputat Mircia Giurgiu sau doamna deputat Leonida Lari.

Doamna Leonida Lari-Iorga:

Domnule președinte,

Am și minutele domnului Giurgiu, ca să luați în vedere. Mulțumesc.

Stimați colegi,

Tristă și tulbure perioadă avem acum, până la referendum. Ai sentimentul că s-au dezlănțuit demonii și se bat la gura unor parlamentari, așa-ziși "creștini", care nu se sfiesc să arunce cuvinte murdare, minciuni gogonate la adresa oponenților.

Anume, în astfel de momente tulburi se pot face tot felul de diversiuni, se pot infiltra și în structurile de vârf ale țării figuri ciudate, ca să nu zic agenți străini.

Hai să luăm chiar și cazul Aleksandr Kondyakov. Care nu e chiar atât de simplu precum se pare. Secretar al Marii Loji Masonice a Rusiei, prin firma sa de consultanță politică, Novokom, avându-i drept clienți pe Vladimir Putin și pe Vladimir Voronin.

Cu ce "nonșalanță nevinovată" spune Aleksandr Kondyakov că e gata să comunice cu toate persoanele care vor relații româno-ruse bune. Păi, și eu fac parte dintre acele persoane care vor relații bune cu toți vecinii, mai cu seamă că am tradus cu drag din marea poezie rusă.

Dar se pune întrebarea: cu ce preț, aceste relații, atât de bune? Ce ne facem, când Federația Rusă nici până acum nu și-a respectat angajamentele de la Istanbul și Armata a 14-a stă în coasta Republicii Moldova? Când Federația Rusă nu ne-a întors tezaurul?

Ce ne facem, când unii conducători ai noștri comunică într-un mod enigmatic, misterios, cu acest Kondyakov, făcând situația din țară și mai tulbure?

Eu cunosc prea bine metodele KGB-ului de a se infiltra undeva și cu ceva, pentru a destabiliza situații într-o țară sau alta din cele vecine. Mai deunăzi, în Estonia, știm ce s-a întâmplat. Acum, în România, vedem ce se întâmplă.

Da... E clară cooperarea între reprezentanții mastodontului din Est și vânduții autohtoni!

Declara mai ieri Cosmin Gușă că Rusia, pentru el, este a doua sa patrie. Să fi trăit Cosmin Gușă măcar câțiva ani, sau măcar câteva săptămâni în Basarabia, să fi văzut cum erau torturați românii basarabeni, ba, chiar uciși pentru ideile lor, pentru lupta inegală cu acest mastodont din Est, în apărarea unor drepturi elementare: limbă română, grafie latină, istorie a românilor, însemne naționale! Să fi văzut Cosmin Gușă și alții ca dânsul masacrul din Transnistria, unde tinerii noștri au luptat pe viață și pe moarte, apărând nu numai hotarele Republicii Moldova, ci și ale Țării-mamă, România!

Să ne reamintim...

Prin decembrie 1989, cine dintre politicienii marcanți ai României au pomenit măcar o vorbuliță în ce privește Pactul Molotov-Ribbentrop și actul adițional la acest pact? Nu prea am auzit, (chiar m-am interesat), nu prea se cunosc asemenea chestiuni.

În Parlamentul URSS, chiar în sânul Imperiului Sovietic, noi, românii basarabeni, am vorbit despre acest pact! Eu, personal, am vorbit despre rapturile teritoriale săvârșite de Imperiul Sovietic împotriva României, încălcând Constituția lor cea mai reacționară, stalinistă, din 1936!

Dar să ne întoarcem la "misteriosul" tovarăș Kondyakov. Nu vi se pare că, iar, și pentru a nu știu câta oară, vânduții autohtoni bat palma cu "matușka Rusia" peste capetele noastre de oameni chinuiți, de oameni care cunosc ce-i suferința.

După Gușă nu a fost destul, că mai vine altul - domnul Ludovic Orban, care se plânge că, vedeți dumneavoastră, președintele Traian Băsescu ne-a stricat relațiile bune cu Rusia. Și "deștepții noștri" ce vor acum? Să le îmbunătățească, aceste relații, la Palatul Victoria, împreună cu omul serviciilor secrete rusești, Aleksandr Kondyakov, oferind suspendarea președintelui Băsescu, care nu miroase a petrol. Eu aș zice că miroase, de pe acum, a praf de pușcă și a sânge.

Dar să avem în vedere faptul, că Traian Băsescu este primul președinte al României de după 1989, care a spus clar și răspicat: orientarea politicii externe a României către structurile euro-atlantice, independența energetică față de Federația Rusă, aducerea la cunoștință la Casa Albă, Comisiei Europeane, Parlamentului European a intereselor românilor de peste Prut.

Or, coaliția roșie actuală, care bântuie în România de azi, care ne face zilele negre, deși este roșie, o astfel de coaliție ne-o amintim că a existat și pe vremea tovarășului Mihail Gorbaciov, când a fost suspendat, izolat la o vilă din Crimeea. Dar domnul Boris Elțîn - și nu-i zic tovarăș - a fost un om demn, curajos, Dumnezeu să-l ierte! a apărat drepturile președintelui său, și l-a reîntors în scaun, l-a reîntors la locul care i se cuvenea, pentru că a fost ales de popor.

Acum, din păcate, aliatul domnului Băsescu, din Alianța D.A., premierul Călin Popescu-Tăriceanu, nu are nici demnitatea, și nici curajul necesar. Dimpotrivă, a dat mâna cu factorii destabilizatori ai țării - Ion Iliescu, artizanul din umbră al puciului, și cu pupila sa, la care gura vorbește fără dânsul - C.V. Tudor, dimpreună cu toate mătrăgunile din jurul lor.

Spunea o buruiană din astea, că eu, cică, am fost dată afară din P.R.M. Eu am plecat de la P.R.M. Eu, niciodată, de nimeni, nu pot fi dată afară! Am plecat din cauza liniei politice pe care o luase P.R.M.-ul în 2005. Și, dacă vă mai interesează niște fapte, C.V. Tudor l-a rugat pe Ilie Ilașcu să mă recheme înapoi, de patru ori. Și eu am zis: nu. Și, iată de ce am zis, nu! în 2005, la Sankt-Petersburg, în mai, s-au întâlnit reprezentanții tuturor țărilor care au participat la al doilea război mondial. din partea României, a fost trimis C.V. Tudor. Iată, dragii mei, ce s-a întâmplat atunci: reprezentanții țărilor baltice, ai Gruziei, ai Armeniei și ale altor foste colonii sovietice, au venit cu texte serioase în ce privește Pactul Molotov-Ribbentrop și consecințele sale dezastruoase în unele din fostele colonii sovietice. Și am în vedere Republica Moldova, Armenia, Gruzia, Azerbaigian.

Ce a spus domnul Corneliu Vadim Tudor la Sankt-Petersburg? Am aflat astea abia la Congresul P.R.M. din 19 noiembrie a aceluiași an, 2005. Dar hai să vorbesc pe tonul lui, cu aplomb: "și am fost la Sankt-Petersburg și, când i-am văzut pe generalii ruși cu piepturile împlătoșate de medalii pentru marile lor fapte eroice din al doilea război mondial, mi s-a umplut sufletul de încântare!" Iată cum a reprezentat România C.V. Tudor, căzând într-o euforie pro-sovietică, pro-rusească, nepomenind măcar un cuvânt de Pactul Molotov-Ribbentrop, care are consecințe grave în Republica Moldova, în nordul Bucovinei și Ținutul Herța.

Da, mare încântare trebuie să fi avut C.V. Tudor, lăudând generalii ruși care ne-au hăcuit țara, răpindu-i Basarabia și Bucovina. Iată, atunci am plecat și din congres și din partid, și dusă am fost!

Mi-am dat seama cu cine am de-a face, abia atunci după zeci de ani de luptă și suferință.

Sintagma România Mare e o acoperire doar, odată ce, tot același C.V. Tudor, în scrisoarea către evrei, în avântul său febril de a fi președintele României, a renunțat și la Basarabia și la Bucovina. Da, să știe toți, eu am plecat de bună-voie și nesilită de nimeni de la PRM. Și n-am voit să mă mai întorc, să stau împreună cu toate mătrăgunele.

Tocmai de aceea, C.V. Tudor, împreună cu buruiana sa, au aruncat mormane de noroi peste mine, fără măcar să cugete un pic, cum aș putea să fiu eu deputat KGB, când kaghebiștii mi-au ucis fratele, mi-au împușcat în geamuri două nopți la rând, mi-au terorizat copiii. Aceleași tone de noroi le varsă aceste persoane, ca să nu zic mai rău, (mie nu-mi place să jignesc pe cineva, pentru că, într-adevăr, sunt creștină), și asupra adevăraților patrioți ai acestei țări, printre care și președintele Traian Băsescu.

Nu-l cunosc personal pe acest om, repet, nu am vorbit niciodată cu dânsul, dar văd buna-credință a sa față de poporul român. Și nu mă lasă conștiința să urmez o cale ușoară, liniștită, și să votez în haită!

Nu pot când văd ca bună-ziua cine este hăituit - președintele României, Traian Băsescu.

În încheiere, vreau să mulțumesc tinerilor de la P.N.Ț.-C.D. care-l sprijină pe domnul președinte Traian Băsescu și se impun tot mai mult, împotrivindu-se liniei politice enigmatice a domnului deputat Aurelian Pavelescu.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Doamna deputat, ați depășit cu trei minute minutele alocate în totalitate deputaților independenți.

 

Doamna Leonida Lari-Iorga (din sală):

E bine că nu m-ați oprit.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Nu. Am constatat.