Mircea Ciopraga
Mircea Ciopraga
Sittings of the Chamber of Deputies of May 8, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.69/18-05-2007

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Query debates
for legislature: 2016-present
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
10-10-2019 (joint)
08-10-2019
Video archive:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 08-05-2007 Printable version

Sittings of the Chamber of Deputies of May 8, 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.17 Mircea Ciopraga - informare privind participarea delegației României a APCEMN la Conferința Internațională privind Cooperarea Regională în Regiunea Mării Negre;

 

Domnul Mircea Ciopraga:

Declarație politică:

Informare asupra participării Delegației României a APCEMN la Conferința Internațională privind Cooperarea Regională în Europa de Nord și în Regiunea Mării Negre "Synergies between Black Sea and Northern European Cooperation: Exchange - Enhance - Elaborate" și la cea de-a 29-a reuniune a Comisiei Juridice și Politice a APCEMN găzduită de România, la București

Dragi colegi,

În calitate de președinte al Delegației Românei la Adunarea Parlamentară pentru Cooperare Economică la Marea Neagră doresc să vă informez în legătură cu două evenimente de o importanță deosebită pentru APCEMN care au avut loc în săptămâna 22-27 aprilie 2007, la care Delegația României a luat parte.

1. Conferința Internațională privind Cooperarea Regională în Europa de Nord și în Regiunea Mării Negre "Synergies between Black Sea and NorthernEuropean Cooperation: Exchange - Enhance - Elaborate"

În ceea ce privește primul eveniment, în data de 27 aprilie am participat la Conferința Internațională privind Cooperarea Regională în Europa de Nord și în Regiunea Mării Negre cu titlul "Synergies between Black Sea and Northern European Cooperation: Exchange - Enhance - Elaborate".

Acest eveniment, organizat de Ministerul Afacerilor Externe sub egida Forumului Mării Negre pentru Dialog și Parteneriat, lansat la București, la 5 iunie 2006, a avut intenția de a reuni cele mai importante inițiative și organizații din regiunea Mării Negre și a Europei de Nord. Practic, împreună cu țările din cele două regiuni, evenimentul deschide oportunitatea de interacțiune și încurajează schimbul de experiență între regiuni, acumulat într-o arie de cooperare regională.

La baza inițiativei Ministerului Afacerilor Externe, stă lansarea într-o nouă perspectivă strategică a Regiunii Extinse a Mării Negre, ca urmare a celei de-a cincea extinderi a Uniunii Europene.

Summit-ul de anul trecut, care a lansat Forumul Mării Negre pentru Dialog și Parteneriat, a reiterat faptul că experiența dobândită prin cooperare regională în Marea Baltică și în nordul Europei a generat încrederea reciprocă a statelor și a chemat la "facilitarea unei sinergii sporite între organizațiile regionale și cele internaționale în vederea creării precondițiilor politice pentru realizarea unor proiecte de succes privind cooperarea regională și definirea unei viziuni comune și fixarea unei agende comune".

În contextul promovării cooperării regionale, a democrației, stabilității și prosperității în regiunea Mării Negre, Uniunea Europeană a început să dezvolte propria sa abordare față de regiune. România reprezintă unul dintre partenerii cei mai entuziaști în promovarea intereselor și valorilor europene în zonă. Evenimentul și-a propus și a reușit să convingă că importanța și potențialul Mării Negre pot fi mai bine exploatate nu într-o competiție cu alte regiuni, ci într-o manieră complementară și transparentă, printr-un dialog și un parteneriat valabil.

De asemenea, motivarea și nevoia unei astfel de inițiative are la bază, în principal, trăsăturile comune ale celor regiuni: eterogenitatea în compoziția țărilor, un număr semnificativ de Euroregiuni, potențial ridicat referitor la resursele energetice și relația cu UE.

Având în vedere succesul înregistrat de cooperarea regională în zona Mării Nodului și a Mării Baltice, consacrat prin "Dimensiunea Nordică a UE", dezbaterile s-au purtat în principal pe schimbul de experiență între regiuni, prioritățile comune, lecțiile învățate, proiectele de succes și modalitățile de implicare a UE în perspectiva consolidării cooperării cu regiunea Mării Negre.

Conferința a avut loc la scurt timp după publicarea Comunicării Comisiei Europene privind "Sinergia Mării Negre - o nouă inițiativă de cooperare regională". Documentul deschide calea unei implicări sporite a Uniunii Europene în regiune și face referire la Forumul Mării Negre pentru Dialog și Parteneriat, ca unul dintre mecanismele relevante pentru dezvoltarea cooperării regionale, în relația cu UE. Demersul Comisiei corespunde obiectivelor politicii României în spațiul pontic, urmărite constant de diplomația românească prin acțiuni coordonate în ultimii ani la toatele nivelurile, demonstrând astfel potențialul României de contribuitor direct la modelarea politicilor UE.

Conferința a reunit reprezentanți la nivel înalt și la nivel de experți ai organizațiilor și inițiativelor din regiunea nordică, din regiunea Mării Negre, printre care Leonidas Chrysantopoulos, secretar general al Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră, Berit Brørby vicepreședinte al Consiliului Nordic, alături de reprezentanți ai Comisiei Europene, Băncii Europene de Investiții, BERD, OCDE.

În calitate de președinte al Delegației Românei la Adunarea Parlamentară pentru Cooperare Economică la Marea Neagră, am susținut un discurs pe tema activităților APCEMN în domeniul energiei, un domeniu foarte important atât pentru regiunea Mării Negre cât și pentru cea a Europei de Nord, subliniind activitățile susținute de către organizație în acest domeniu și rezultatele obținute cât și nevoia de cooperare la toate nivelurile, pentru progresul comun al celor două regiuni.

2. Cea de-a 29-a reuniune a Comisiei Juridice și Politice a APCEMN

În ceea ce privește al doilea eveniment major, doresc să vă informez în legătură cu desfășurarea celei de-a 29-a reuniuni a Comisiei Juridice și Politice a APCEMN găzduită în acest an de România, la București.

Reuniunea a avut ca principal subiect în dezbatere Acordurile de Parteneriat și Cooperare dintre Uniunea Europeană și Statele Membre ale Organizației pentru Cooperare Economică la Marea Neagră și s-a bucurat de prezența înalților reprezentanți ai gazdelor - Senatul României, a membrilor Camerei Deputaților, oficiali ai Guvernului României și alte instituții naționale importante, precum și reprezentanți ai misiunilor diplomatice din România ale statelor membre BSEC.

Acordurile de Parteneriat și Cooperare dintre Uniunea Europeană și Statele Membre BSEC constituie cadrul optim pentru integrarea graduală a acestor țări într-o zonă lărgită a cooperării europene, ca mijloc de a asigura și proteja democrația, statul de drept și respectarea drepturilor omului.

Ca stat nou membru al Uniunii Europene, Delegația României a făcut cunoscut faptul că programele de asistență ale Uniunii au redus discrepanțele economice și au susținut adaptarea actelor normative de bază la legislația europeană, iar obiectivul aderării la UE constituie un stimul extrem de puternic pentru consolidarea stabilității politice și economice și, implicit, a unei creșteri economice susținute. Au fost amintite, de asemenea, reformele ambițioase, realizate sub îndrumarea Uniunii, pentru alinierea legislației naționale la acquis-ul comunitar.

În final a existat un consens general materializat în Raportul final și Recomandarea adoptate în ceea ce privește faptul că reprezentanții parlamentelor naționale ale țărilor membre APCEMN trebuie să depună un efort superior pentru a îndeplini obligațiile prin care să se asigure că normele, standardele, principiile, politicile și practicile Uniunii Europene sunt promovate și împărtășite, creând astfel calea către integrarea în zona comună a UE, consolidând astfel stabilitatea în Europa și în afara granițelor acesteia.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania monday, 14 october 2019, 5:00
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro