Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 08-05-2007

Ședința Camerei Deputaților din 8 mai 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.34 Emilian Valentin Frâncu - declarație politică intitulată "Trebuie să dăm un bun exemplu, asta contează!";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Emilian Valentin Frâncu: "Trebuie să dăm un bun exemplu, asta contează!"

Cu 155 milioane tone de dioxid de carbon degajate anual în atmosferă, România ocupă un nedorit loc în topul celor mai poluante 50 de țări de pe glob.

Unii analiști interpretează cifrele furnizate de Agenția Reuters drept o nouă confirmare a gradului de industrializare a unei țări, spunând că este de la sine înțeles ca acolo unde există o industrie dezvoltată să apară un grad ridicat de emisii poluante în atmosferă.

"Iată că Statele Unite ale Americii își confirmă rolul de lider al economiei mondiale și sub acest aspect, cu 7.074 de miliarde de tone emisii de gaze cu efect de seră, urmate de China, cu aproape 5.000 de miliarde de tone", spun acești comentatori pricepuți, adăugând la repezeală că "este regretabil să avem asemenea statistici, nu-i așa, există un preț care trebuie plătit: nu poți face omletă fără să spargi ouăle".

Într-adevăr, spargi ouăle ca să faci omletă. Însă, tot metaforic vorbind, prea multe ouă produc o dereglare a colesterolului, iar în aceste condiții tigaia însăși este condamnată ori să rămână fără stăpân, ori să devină obiect de muzeu pe un raft din bucătărie. Asta nu înțeleg, din păcate, aceia care tratează cu indiferență avertismentele referitoare la faptul că planeta noastră a ajuns la un moment critic, iar noi trebuie să avem mare grijă de acum înainte de protejarea mediului în care trăim.

Protocolul de la Kyoto prevede măsuri semnificative de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră, într-o primă perioadă de patru ani, între 2008 și 2012, după care se preconizează fie extinderea actualului protocol, fie negocierea unuia nou. Măsurile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon trebuie puse în practică de țările dezvoltate și de economiile aflate în tranziție, protocolul fiind negociat inițial de peste 160 de țări, iar România face parte din rândul acelor state care ar trebui să ia măsuri în baza ratificării.

Sigur că este o distanță uriașă între cantitatea de dioxid de carbon emanată în atmosferă la noi în țară și cantitățile de dioxid de carbon cu care poluează cei situați pe primele locuri în topul poluatorilor atmosferici.

Dar nu trebuie să ne încălzească faptul că noi trimitem în atmosferă de 45.000 de ori mai puțin dioxid de carbon decât americanii sau de 32.000 de ori mai puțin decât chinezii. Trebuie să ne gândim ce avem noi de făcut pentru a reduce acest tip de poluare măcar cu 10%, atât cât ne cere Uniunea Europeană!

Nu avem dreptul să ne ascundem îndărătul vinovăției (cu sau fără ghilimele) mai mari a altora. Trebuie să ne vedem de responsabilitățile noastre, ca și când doar de noi ar depinde soarta planetei. Ca și când prin ceea ce facem noi diminuăm semnificativ efectul de seră.

O picătură într-un ocean este la fel de importantă precum oceanul însuși. Puterea exemplului altora, mai mari sau mai mici poluatori decât noi, trebuie să ne determine să facem ceea ce este corect să facem, ceea ce am negociat să facem!

Oricât de mari ar fi costurile, numai astfel putem deveni, noi înșine, un bun exemplu pentru alții asemenea nouă.