Plen
Ședința Camerei Deputaților din 8 mai 2007
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.69/18-05-2007

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
15-10-2019
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 08-05-2007 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 8 mai 2007

14. Dezbaterea propunerii legislative privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni - CEC - în vederea achiziționării de autoturisme Dacia (rămasă pentru votul final).
 
consultă fișa PL nr. 829/2006

 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

  ................................................

Dacă sunt probleme în legătură cu ordinea de zi?

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Având în vedere că la începutul ședinței am cerut includerea pe ordinea de zi a proiectului privind despăgubirea persoanelor care au de obținut autoturisme de la CEC, n-am fixat poziția pe ordinea de zi, având în vedere că avem asistență din partea celor păgubiți sau celor îndreptățiți să primească asemenea despăgubiri, rog a se discuta acum. Deci, în numele Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal, rog introducerea pe ordinea de zi, la acest punct, pentru că timpul este spre final.

Mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

În legătură cu ordinea acestui proiect de lege în dezbaterile noastre de astăzi, alte intervenții?

Vă rog să votați prin vot deschis dacă sunteți de acord să luăm acum acest proiect? Deci, prin vot deschis.

Vă mulțumesc. Consens.

Propunerea legislativă privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni - CEC - în vederea achiziționării de autoturisme DACIA.

Din partea inițiatorilor?

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Nicolae Popa:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor colegi,

Iată că a venit și ziua aceasta extraordinar de importantă, nu numai pentru noi, parlamentarii, dar și pentru invitații noștri care astăzi asistă la această ședință, la aceste dezbateri privind Proiectul de Lege pentru păgubiții, depunătorii CEC care au vrut să-și cumpere o mașină DACIA. Și spuneam că și pentru noi, că noi am demonstrat întotdeauna că suntem alături de popor, suntem alături de oameni, suntem aproape de ei și le înțelegem problemele.

Prin acest proiect de lege care vă este supus dezbaterii astăzi, practic noi vrem să demonstrăm acest lucru, nu ca alții, care în mod demagogic spun că fac și dreg, și de fapt nu se întâmplă absolut nimic.

Sigur că acest proiect de lege a fost inițiat de Partidul Conservator, cu colegii mei, de la partidul respectiv. Au fost foarte multe dezbateri, au fost foarte multe discuții. În fiecare legislatură au existat 3 - 4 proiecte de lege pentru despăgubirea depunătorilor CEC și niciodată nu s-a ajuns la consens. Este un lucru extraordinar astăzi, că toate partidele au ajuns la o înțelegere și la consens, pentru a vota în unanimitate în cele două Comisii de buget-finanțe și Comisia juridică, de disciplină și imunități, pentru a se adopta acest proiect de lege, pentru a face acest act de dreptate, acest act de moralitate, dacă vreți, acestor oameni care de 17 ani bat drumurile tribunalelor, drumurile instituțiilor statului și ale guvernelor care s-au perindat până acum și n-au găsit înțelegere niciunde.

Este păcat să nu fie făcut acest act de dreptate, această retrocedare, dacă vreți, pentru că ei au muncit atâția ani de zile, s-au sacrificat și au pus bănuț lângă bănuț, au avut și frustrări, numai pentru ca să-și cumpere o DACIE.

Iar faptul că astăzi domnul ministru Vosganian a venit cu o soluție, pe care am acceptat-o cu toții, în final, și PC-ul, și P.S.D.-ul, și P.N.L.-ul, și celelalte partide, a fost un lucru extraordinar că am ajuns la faza finală, în care putem să despăgubim acești oameni, prin acordarea de titluri de stat de la Ministerul Finanțelor, cu maturitate între 1 și 2 ani.

Iată că, prin gestul nostru pe care îl facem astăzi, le oferim o bucurie, pentru că majoritatea dintre ei sunt bătrâni, nu știu cât vor mai trăi, dar ceea ce facem noi astăzi, practic punem capăt calvarului la care au fost supuși timp de 17 ani de zile.

Sper din toată inima, și vă mulțumesc anticipat pentru votul dumneavoastră, dacă veți vota pentru. Și cred că nu numai eu o să vă mulțumesc și o să vă fiu recunoscător, în primul rând, cei care vor beneficia de efectele acestei legi.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumim, domnule deputat.

La dezbateri generale, vă rog.

A, iertați-mă, raportul comisiei.

Domnul deputat Tănăsescu.

Domnul Mihai Nicolae Tănăsescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Este un raport comun, după cum bine știți. El a fost discutat și aprobat cu unanimitate de voturi.

Ceea ce v-aș propune, domnule președinte, dacă sunteți de acord, stimați colegi, în amendamentele admise, care sunt anexă la raportul pe care cele două comisii l-au prezentat, dintr-o eroare materială, ultimul paragraf al art.3, respectiv "În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, la propunerea Ministerului Finanțelor Publice, Guvernul va adapta norme metodologice de aplicare", propunem ca el să rămână, și astfel să se transforme în alin. (2) al art.3.

În rest, așa cum spunea și domnul coleg Popa, cred că este un consens al tuturor partidelor politice, pentru a găsi o soluție, o soluție pentru cei peste treizeci și ceva de mii de oameni care mai au conturi deschise la CEC, și care - din punctul nostru de vedere - trebuie să primească despăgubirile, așa cum cele două comisii au stabilit.

De aceea, domnule președinte, stimați colegi, cu acest amendament pe care vi l-aș propune să fiți de acord, și Partidul Social Democrat susține această propunere legislativă.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

La dezbateri generale, câte un reprezentant din partea fiecărui grup parlamentar, cu recomandarea de a veghea asupra faptului că mai sunt 10 minute până la votul final și am vrea să terminăm aceste dezbateri până la votul final.

Sunt obligat să dau cuvântul de la dreapta spre stânga, din eleganță, evident, vă rog să mă înțelegeți.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Becsek-Garda Dezso-Kalman:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Am depus trei inițiative legislative privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii și Consemnațiuni în vederea achiziționării de autoturisme.

Autorii prezentei inițiative au inclus în propunerea lor și principalele elemente ale inițiativelor prin care U.D.M.R.-ul și eu, în anii 1999 și 2000 am solicitat, prin două proiecte de lege, despăgubirea persoanelor fizice care au depus bani la CEC până la data de 1 noiembrie 1990, calculând și rata inflației.

În anul 2007, pentru acoperirea financiară a despăgubirilor, printr-o altă inițiativă legislativă am propus și eu folosirea sumelor provenite din privatizare, care însă a fost schimbată în comisie, prin amendamentele domnilor deputați Florin Iordache și Petru Călian, în care s-a prevăzut ca să se acorde titluri de stat ca despăgubiri bănești, cu care sunt de acord și eu.

Prin urmare, Grupul parlamentar al U.D.M.R. din anul 1999 s-a zbătut pentru despăgubirea acestor deponenți și suntem de acord cu adoptarea acestei lefi.

Vă mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Conservator.

Vă rog, domnule deputat Călian, cu rugămintea de a aprecia că mai avem puțin timp.

Domnul Petru Călian:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Încă de la început fac precizarea foarte fermă că acest proiect de lege aparține în integralitate Grupului parlamentar al Partidului Conservator.

Sigur că de această dată Partidul Conservator a reușit prin acest proiect de lege să creeze un consens în rândul tuturor partidelor politice, astfel încât un lucru banal, cel puțin din punct de vedere juridic, să fie materializat. Pentru că acest drept al celor 21.000 de deponenți la CEC, în vederea achiziționării de autoturisme DACIA, este un drept legitim. Însă, el nu a fost, din păcate, recunoscut niciodată până astăzi.

Acest proiect de lege sigur că prevede despăgubirea cetățenilor în titluri de stat, și spun acest lucru pentru ca dânșii să știe foarte clar că vor intra efectiv în posesia sumelor de bani abia după doi sau trei ani de zile, pentru că această lege, dacă va fi votată, va produce efecte, se vor înmâna titluri de stat începând cu anul 2008.

Așadar, țin să mulțumesc tuturor grupurilor parlamentare pentru că s-au aplecat asupra proiectului de lege inițiat de reprezentanții Partidului Conservator, și l-au susținu. Țin, de asemenea, să mulțumesc ministrului economiei și finanțelor, pentru că prin amendamentul pe care domnia sa l-a propus doar, pentru că nu are acest drept, să intervină cu amendamente în comisii, nu au făcut altceva decât să pună în lumină varianta inițială a proiectului de lege, care a fost temporar amendat, însă, prin această propunere de amendament, s-a revenit la forma inițial, înaintată de Grupurile parlamentare ale Partidului Conservator.

Mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnul deputat Tabără, vă rog.

Domnul Valeriu Tabără:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Este o vorbă românească care spune că niciodată nu este prea târziu. Și iată că astăzi suntem, cred, într-un astfel de moment, și aș spune că uneori poate chiar prea târziu, prea de multe ori așteptăm să se limiteze, să se ducă în jos cei care au drepturile firești asupra a ceea ce înseamnă munca lor.

Și dacă s-a început cu câteva sute de mii, în 1990, în situația celor care se mai găsesc astăzi și care trebuie să-și recupereze un drept al lor, eu spun că este vorba de acea categorie de cetățeni ai României dinainte de 1989 care, bănuț cu bănuț, adunau, în așa fel încât, la un moment dat, să beneficieze de luxul de a avea o mașină Dacia.

Este un act de dreptate care se face astăzi și, din acest punct de vedere, Partidul Democrat subscrie votului pozitiv. Și am dori ca această chestiune să se rezolve cât mai repede.

Să nu uităm însă câteva lucruri, că mai sunt categorii întregi de cetățeni ai României care au problemele nerezolvate, probleme care le ating inclusiv munca de o viață. Și mă refer la alte economii care au fost epuizate în instituția CEC-ului. Și mă refer în continuare la ceea ce înseamnă rezolvarea problemelor pentru cei bogați, pentru cei tari și lăsarea în afara acestor rezolvări a celor săraci, a celor care, cu mult efort, și-au adunat averea.

Încă o dată, subscriu și spun că niciodată nu este prea târziu, astăzi fiind un moment în care rezolvăm un act de dreptate pentru societatea românească.

Mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă rog, din partea Grupului parlamentar al Partidului România Mare?

Domnul Costache Mircea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Se observă un fel de "olimpiadă" a disputei în legătură cu autorul inițial al acestei propuneri legislative. Noi știm că au existat într-adevăr inițiative ale UDMR, ale PC, ale PRM, ale PSD, pentru că, la un moment dat, toți s-au confruntat, la întâlnirea cu cetățenii, cu aceeași problemă, și anume că singura modalitate, de exemplu, de procurare a unui autoturism, până în 1989, era crearea unui depozit la cec. În cazul în care oamenii au avut banii depuși și nu au mai intrat în posesia autoturismului, după 1989, nu din vina lor, după schimbarea de sistem și de regim, era normal ca cetățenii să ne ceară și noi să dăm curs unei inițiative de despăgubire a lor.

Și dacă s-au găsit modalități de despăgubire, promptă, nu din anul 2008 și nici din 2998, a celor care au revendicat castele, palate, imobile, terenuri, întreprinderi, obiective industriale, trebuia, în mod normal, să se găsească o modalitate, târziu, foarte târziu, dar mai bine mai târziu decât niciodată, și pentru această categorie de concetățeni ai noștri, care n-au vrut altceva decât să-și cumpere în mod legal un autoturism în condițiile în acele vremuri.

La ora aceasta nu mai are nicio importanță a cui este inițiativa, chestiunea este că modalitatea propusă spre soluționare, din punctul nostru de vedere, al Grupului parlamentar al PRM, nu ne satisface. Amânarea până în 2008 și modalitatea de despăgubire cu titluri de stat, care e în contrast cu zecile de milioane de euro care s-au dat unora, pentru niște palate care nici nu le aparțineau, unora care și-au revendicat păduri, pe care nu mai aveau acte asupra lor, unora care și-au revendicat sume importante și imobile importante în condiții nu totdeauna foarte clare, cum, pentru unii, s-au putut găsi prompt surse pentru despăgubire, ar trebui să se găsească și surse pentru despăgubirea celor care, nu din vina lor, au rămas cu banii de puși la CEC, bani care s-au devalorizat și, care, în ziua de azi, nu mai înseamnă nimic.

Dacă nu se va găsi, până la urmă, o soluție, o vom susține și noi pe aceea posibilă.

Mulțumesc tuturor celor care au înțeles just că nu interesează, până la urmă, cine este autorul, ci cine este beneficiarul unei inițiative legislative.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Din partea Grupului parlamentar PSD, ultimul la cuvânt, la dezbateri generale.

Domnul Ioan Bivolaru:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

După cum antevorbitorul a subliniat, au existat, îndelungul activității parlamentare, proiecte pe acest subiect, înaintate aproape de fiecare grup parlamentar. De fiecare dată, nu s-a reușit să se realizeze, nu, ca să spunem, un consens, dar nici măcar o majoritate care să accepte o astfel de restituire, de recunoaștere a unei ilegalități și a unei nedreptăți care s-a făcut.

Suntem cu toții astăzi de acord că această nedreptate trebuie reparată. Și consider, personal, că meritul principal al acestei reparații care se prefigurează astăzi aici este, în primul rând, al acestor asociații și asociații principale, care s-au bătut pentru respectarea și pentru recunoașterea acestor drepturi, care, efectiv, trebuia recunoscute.

În acest context, este mai mult decât important că astăzi Parlamentul, prin cuvântul liderilor de grupuri sau prin cuvântul grupurilor parlamentare, s-a exprimat în consens cu acordarea acestei reparații. Este mai mult decât convingător că Parlamentul începe să gândească și în legătură cu problemele așa-zis "mai mărunte" ale anumitor categorii de cetățeni.

În context, sigur că efectul benefic al aprobării de astăzi a Parlamentului este pentru acești oameni care au reprezentare și, repet, pentru care reprezentarea respectivă și-a adus mandatul cu succes până la capăt și acest lucru este mai mult decât important într-un sistem democratic. Și, de asemenea, înseamnă că acest Parlament are și un sentiment de împlinătate, pe activitatea aceasta, în ce privește normalitatea față de problemele cetățeanului.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Stimați colegi,

S-a vorbit din partea reprezentanților tuturor grupurilor parlamentare.

Față de cele enunțate la dezbaterile generale, înțeleg să vă fac o propunere, pe care o supun la vot.

Rețin împrejurarea că acest proiect de lege a fost inițiat, la un moment dat, de reprezentanții UDMR-ului. Rețin împrejurarea că acest proiect de lege, în altă formă, a fost inițiat de reprezentanții PNL-ului, de reprezentanții PD-ului, de reprezentanții PSD-ului și de reprezentanții PRM-ului, dacă îmi aduc aminte, în decembrie 2000 chiar.

În aceste condiții, pentru că aceste proiecte de lege nu au putut să fie adoptate până în prezent, dar toți am gândit într-o unitate de jurisdicție, vă propun, prin votul dumneavoastră, ca toate partidele și formațiunile parlamentare prezente astăzi care au luat cuvântul la dezbaterile generale să fie considerate coautoare ale acestui proiect de lege, alături de inițiatorul, Partidul Conservator.

Dacă sunteți de acord cu această propunere? Prin vot deschis, vă rog. Vă mulțumesc.

Dacă este cineva împotrivă? Nu.

În aceste condiții, vă rog să menționați proiectul de lege și coautoratul stabilit aici, în ședința noastră de astăzi.

 

Doamna Lia Olguța Vasilescu (din sală):

Procedură, vă rog!

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Probleme de procedură, doamna deputat Vasilescu.

Doamna Lia Olguța Vasilescu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Sigur că nu avem niciun fel de orgolii, ca să se recunoască acest proiect de lege ca fiind al PRM-ului, și de aceea am și votat să fie comasate toate proiectele de lege care au existat la vremea respectivă și să fie considerați toți coinițiatori. Dar cred că trebuie să punem lucrurile la punct, măcar dintr-un anumit unghi, și anume că în momentul în care inițiativa Partidului România Mare ajunsese în plen, au fost colegi de la un alt partid, nu dau nume, care au fost deosebit de orgolioși și au spus că preferă să voteze împotriva acestui proiect de lege decât să nu apară și ei ca inițiatori.

Și atunci, eu am avut soluția să se trimită respectivul proiect de lege la comisie, să se comaseze proiectele existente și toate care urmau să vină, pentru că atunci se trezise cineva că mai vroia să introducă acest proiect de lege, și așa s-a întors la comisie și s-au comasat proiectele de lege.

Deci, inițiativa, să fim serioși, totuși, nu este numai a Partidului Conservator, a venit ulterior o inițiativă a Partidului Conservator, și, haideți, dacă am votat că sunt toți parlamentarii coinițiatori, să rămână așa.

Vă mulțumesc. (Aplauze ale deputaților din Grupul parlamentar PRM.)

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Vă mulțumesc.

Procedură? Vă rog, domnule deputat.

Domnul Horea Dorin Uioreanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Sigur, este un moment, n-aș putea spune, neapărat, istoric, dar este un moment important. Au trecut 17 ani de când un număr consistent sau considerabil de cetățeni își cer drepturile, iată că astăzi aceste drepturi vor fi recunoscute.

Sigur că este meritul tuturor partidelor care au participat la proiecte legislative, în sensul obținerii acestor sume de bani. Dar, până la urmă, să nu uităm meritul Guvernului, care a obținut în buget acești bani. Și, până la urmă, fără avizul Guvernului, aceste proiecte nu aveau nicio valoare, deci, nu puteau fi puse în practică.

Deci, să nu uităm meritul Guvernului, chit că el nu poate fi trecut pe un proiect de inițiativă.

Mulțumesc.

 

Domnul Costache Mircea (din sală):

Care Guvern? Că, până în 2008...

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Apreciez obediența dumneavoastră față de Guvern, în raport de Parlament.

Vă rog, domnule deputat.

Domnul Petru Călian:

Într-adevăr, antevorbitorul meu are dreptate, pentru că Guvernul urmează să găsească soluțiile, deoarece acest proiect de lege, așa cum am spus, va produce efecte începând cu anul 2008. Așadar, discutăm despre un viitor buget.

Domnule președinte, aș vrea să mai fac o completare pe procedură și să vă rog să treceți în calitate de coinițiatori și independenții, pentru că pe ei nu i-ați prevăzut în această calitate, doar grupurile parlamentare. Mă refer aici, evident, și la colegii noștri de la PLD.

Tocmai pentru ca să vedeți că noi nu ținem neapărat să fim principalii inițiatori și acceptăm și coinițiatori.

Mulțumesc.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

am vorbit de toate grupurile parlamentare, inclusiv de Grupul parlamentar al independenților.

Stimați colegi,

Am depășit ora pentru care era fixat votul final, vă rog să-mi permiteți să trecem la dezbaterea pe articole, ca să putem supune votului final și acest proiect de lege.

Titlul legii, nemodificat.

Obiecții, observații? Nu. Adoptat.

Art. 1, în redactarea comisiei.

Dacă există intervenții? Nu.

Vă rog să votați art. 1, în redactarea comisiei.

Adoptat, 157 de voturi pentru.

Art. 2, text nemodificat.

Intervenții? Nu. Adoptat.

Art. 3 alin. 1, în redactarea comisiei.

Cine este pentru?

Cine este împotrivă?

Vă rog să votați.

Adoptat, 183 de voturi pentru.

Art. 3 alin. (2) se elimină.

Intervenții? Nu.

Eliminat.

Art. 3 alin.(3), care devine acum alin.(2), a cărui eliminare nu se propune.

Cine este pentru menținerea art. 3 alin.(3) ca art. 3 alin.(2)? Vă rog să votați.

Vă mulțumesc. S-a votat pe articole.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București vineri, 18 octombrie 2019, 10:03
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro