Plen
Sittings of the Senate of May 24, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.78/04-06-2006

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
03-03-2021
02-03-2021 (joint)
01-03-2021 (joint)
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 24-05-2007 Printable version

Sittings of the Senate of May 24, 2007

14. Dezbaterea Propunerii legislative privind creșterea accelerată a pensiilor minime garantate. (votul pe raport și votul pe lege se vor da într-o ședință viitoare)
 
see bill no. L228/2007

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

................................................

La punctul 18 în ordinea de zi, avem înscrisă Propunerea legislativă privind creșterea accelerată a pensiilor minime garantate.

Din partea Executivului, participă la dezbateri doamna secretar de stat Denisa Pătrașcu. Da? Microfonul 9.

Colegii inițiatori dacă sunt prezenți, sunt doi colegi senatori. Nu sunt prezenți.

Comisia sesizată în fond este Comisia pentru muncă, familie și protecție socială.

Aveți cuvântul! Vă rog ca, în numele Guvernului, să prezentați punctul de vedere. Microfonul 9. Doamna secretar de stat.

Doamna Denisa Oana Pătrașcu - secretar de stat la Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse:

Mulțumesc.

Doamnelor și domnilor senatori,

Sistemul public de pensii se organizează și funcționează pe baza mai multor principii, printre care principiul egalității, al obligativității și al contributivității. Reglementarea unui cuantum minim al acestei categorii de pensii ar determina discriminări între beneficiarii sistemului public de pensii. S-ar ajunge astfel ca persoane care au contribuit în mod diferit să beneficieze de același cuantum al pensiei.

De asemenea stabilirea unui ritm de creștere diferit față de un anumit cuantum al pensiei poate fi considerat ca discriminatoriu și nesusținut de nici un criteriu contributiv, cuantumul pensiei stabilindu-se potrivit legislației în vigoare, în funcție de stagiul de cotizare realizat și de nivelul contribuției asigurărilor sociale plătit în decursul activității profesionale.

Având în vedere cele enumerate mai sus, Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse nu susține prezenta inițiativă legislativă. Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc. Îl invit pe domnul senator, președinte al Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, Tiberiu Aurelian Prodan, să prezinte raportul comisiei.

Domnul Tiberiu Aurelian Prodan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Distins Senat, comisia a luat în dezbatere această inițiativă legislativă aparținând celor doi colegi ai noștri, distinși senatori, și a adoptat cu majoritate de voturi un raport de respingere, motivat de faptul că această inițiativă legislativă ar perturba, în momentul de față, tot sistemul de pensii.

Întrucât, așa cum a spus și doamna ministru secretar de stat, nu se respectă cele două principii de bază, cel al contributivității și egalității de tratament... Desigur că inițiativa este mai mult decât generoasă, dar efortul financiar la ora actuală ar fi extraordinar. Ținând cont că vrem să introducem sistemul de pensii private, ținând cont că modificăm Legea 19/2000, Legea pensiilor, deocamdată comisia a luat această decizie de a adopta un raport de respingere.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc. Vă consult dacă doriți să interveniți la dezbaterile generale asupra proiectului de lege. Vă rog, domnule senator Gheorghe Funar. Microfonul 2.

Domnul Gheorghe Funar:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor senatori.

Ne bucură faptul că ideea grupului parlamentar PRM, exprimată printr-o propunere legislativă la începutul anului 2005, a fost preluată, diversificată, noi susținem această propunere legislativă și permiteți-mi să fac referire și să aduc contraargumente la motivele pe care le-a invocat Guvernul pentru a nu susține această propunere legislativă. Guvernul, așa cum ați constatat, domnule președinte și onorat Senat, are cel puțin două unități de măsură pentru pensionari, pentru unii pensionari, invocă aceste principii și face referire inclusiv la discriminări, iar pentru alte categorii de pensionari, de pildă pentru cei din domeniul justiției, uită și de principii, uită și de discriminări. Este posibil ca în cazul celor care au trudit în domeniul justiției să li se acorde pensii de 8 mii, de 10 mii, de 15 mii? Nu este nici o problemă, iar pentru marea majoritate a românilor, Guvernul un știu de ce acceptă pensii de exterminare. O pensie de 25 lei, de 35 lei, de 50 lei, acestea sunt pensii de exterminare și îmi pun problema... nu este vorba de discriminare, același principiu al discriminării îl uită Guvernul. Putem compara o pensie de 50 de lei cu una de 12 mii? Nu cred.

Este binevenită propunerea legislativă și face un pas bun în direcția de a-i ajuta pe pensionarii cu pensii foarte mici să poată supraviețui. Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Doamna senator Paula Ivănescu. Microfonul 3. Consult, de asemenea, pe inițiatori dacă doresc să intervină. Domnul senator Chelaru. Suntem la punctul 18.

Doamna Paula Ivănescu:

Într-adevăr, ideea este binevenită, dar nu pentru sistemul actual de pensionare și de asigurare a unor venituri minime. Vreau să-i asigur pe colegii noștri că în afară de pensii, care sunt ca urmare a unei contribuții, există și venitul minim garantat. Orice pensionar care are o pensie mai mică decât salariul minim pe economie sau tranșele acelea care sunt stabilite, primește prin completare, pe baza legii venitului minim garantat. Există o grijă, deci, a legiuitorului pentru asigurarea unor venituri minime. De ce am spus că ideea este bună - trebuie schimbat totuși sistemul acesta de asigurare a existenței pensionarilor, chiar prin introducerea unui prag minim de pensionare, peste care să intervină partea de contribuție a fiecăruia în timpul vieții, dar asta este cu totul alt sistem, iar în inițiativa de față, acum, nu poate fi aplicată.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Dacă mai sunt alte intervenții?

Domnul senator Chelaru.

Domnul Ioan Chelaru:

Domnule președinte, când e vorba de oameni, niciodată nu avem timp, nu avem bani, sau uneori nu avem conștiință. Ar trebui să căutăm fiecare în conștiința noastră, în părinții noștri, în vecinii noștri, în oamenii care își duc existența de pe o zi pe alta în condiții extrem de dificile. Oamenii politici, indiferent că suntem în Guvern sau în opoziție, ar trebui să ne racordăm mai mult la nevoile celor pe care pretindem să-i guvernăm.

Din nevoia de fiecare zi a oamenilor simpli, am promovat acest proiect. Poate actuala putere, parte la putere, parte în opoziție, va spune că Guvernul nu susține că nu sunt resurse financiare, că poate nu este cel mai echilibrat proiect cu privire la modul în care se vor calcula pensiile, dar noi, ca social-democrați, continuăm să susținem că este nevoie să ne apropiem și să răspundem nevoilor reale ale celor mult prea mulți, care nu-și găsesc minime mijloace de subzistență și care, o viață întreagă, 25, 30, 40, de ani, au muncit. De asta insistăm și rugăm Camera superioară să aprobe acest proiect.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Invit la microfonul 2 pe domnul senator Dan Claudiu Tănăsescu.

Domnul Dan Claudiu Tănăsescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, cred că ar trebui să ne gândim totuși la ceea ce se întâmplă în țara aceasta cu pensionarii, și vorbesc de pensionarii cu pensii foarte mici. Spun asta pentru că toți dintre noi, atunci când trecem pe la diverse stopuri, observăm că s-a schimbat puțin structura cerșetorilor. Dacă ați observat, nu mai sunt rromii aceia obișnuiți și copiii aceia cu picioare strâmbe, ci, de foarte multe ori, întâlnești oameni care au o alură ce-ți dau impresia că au fost cândva poate funcționari, poate învățători, poate nu știu ce fel de muritori, chiar lucrători sau muncitori agricoli. Deci, o parte din ei au ajuns să cerșească, altă parte din ei împrumută bani și nu-i mai dau înapoi, alții își vând tot ce au în casă. Nu mai e vorba de televizor. Au mai avut câte o brumă de tablouri, câte o mobilă mai bună. Își vând tot și rămân să doarmă într-un pat nenorocit, cu o saltea chiar de paie, poate.

S-a vorbit aici despre completarea pensiilor mici prin bunăvoința Legii nr.416/2001 a venitului minim garantat. Aș vrea să vă spun că nu este chiar așa. În primul rând, cei care ar putea beneficia de acest lucru trebuie să treacă prin niște furci caudine ale primăriei. În al doilea rând, să știți că majoritatea sunt bătrâni și bolnavi și nu pot presta cele 7 zile de muncă pe care le prevede legea, pentru că, altfel, primarul nu-i dă banii.

Nu mai spun că, din păcate pentru ei, au o anumită decență, care îi face să nu se ducă să se înscrie și să se înghesuie la primirea venitului minim garantat, unde se înghesuie știm noi cine.

Așa că ar fi momentul să găsim o soluție să aducem pensiile foarte mici, cele de 300 lei, 400 lei, la un nivel în care omul să poată trăi cu o oarecare decență, să poată să-și cumpere pâine, să poată să-și cumpere cartofi, să poată să-și cumpere un fruct, nu mai mult decât atât.

Eu sunt sincer și mă gândesc de foarte multe ori - și discutam și cu destui colegi de aici - oare cum trăiesc oamenii aceștia, oare cum se descurcă, cum își plătesc căldura, cum își plătesc alimentele de care au nevoie?

Haideți să ne gândim la ei. Eu știu că Guvernul are greutăți în a acorda bani. Ideea aceea de impozitare cu 16% s-a dovedit destul de nefericită și iată că, din acest punct de vedere, nu se mai poate avansa decât prin taxe, impozite sau prin neacordarea unor drepturi pentru cei care au muncit o viață întreagă și acum poate că nu au ce mânca.

Noi vom susține această inițiativă și sper ca și colegii din alte partide să se gândească, pentru că este, de fapt, un act social, nu este un act politic.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Domnul senator Tiberiu Aurelian Prodan, în nume propriu.

Domnul Tiberiu Aurelian Prodan:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Distins Senat,

Sigur, tot respectul față de inițiatori, față de domnul Chelaru, față de domnul Ungureanu și față de cei care au luat cuvântul.

Rețin ideea domnului senator Claudiu Tănăsescu că este momentul să ne gândim să facem ceva reparator pentru cei care au pensii mici, dar haideți să așezăm într-o ordine corectă.

Prima observație pe care vreau s-o fac - și îl rog pe domnul senator Funar, pe care îl respect în mod deosebit, să nu mi-o ia în nume de rău -, problemele acestea, pe care le discutăm, haideți să le discutăm ca amendamente și ca dezbatere, în comisia raportoare.

Mie îmi face o deosebită plăcere, la fel, colegilor din Comisia pentru muncă, familie și protecție socială, să vă avem alături, în momentul dezbaterii. Discutând pe fond, ați fi văzut că este vorba de o inițiativă care are un alt subiect față de subiectul abordat de dumneavoastră.

Sunt de acord că pensiile sunt mici. Aici este vorba despre o pensie minim-garantată. Să se treacă, în trei luni de zile, de la pensia de 1.000.000 lei la pensia de 1.500.000 lei și de la 1.500.000 lei la 2.000.000 lei, în patru luni.

Făcând acest lucru, noi am face o egalizare de pensii. Cred că este a 70-a inițiativă legislativă pe care o avem în ultimele trei luni, pe problema pensiilor. Pensiile și legea pensiilor reprezintă calul de bătaie, care vine la Comisia pentru muncă, familie și protecție socială. Toată lumea vrea să arate că are inițiative legislative, că vine în sprijinul pensionarilor.

Dacă vreți să venim în sprijinul pensionarilor, stimați colegi, vă rog un singur lucru. La bugetul anului 2008, toți cei care suntem în această sală și cei din Camera Deputaților să nu venim cu câte 700 de amendamente la bugetul de stat și să hotărâm cât la sută din produsul intern brut dăm pentru mărirea fondului de pensii. Deci, bugetul pensiilor de asigurări sociale este unul. Dacă vreți să-l mărim, îl mărim, dăm o sumă convenabilă acolo și facem pensia minimă de 5 milioane, dar respectăm legea și spunem că ceea ce am analizat și am adoptat în ultima perioadă, adică, la o contribuție egală, o răsplată și o pensie egală, trebuie respectat.

Deci, eu nu spun că ceea ce afirmă domnul senator Chelaru nu este adevărat, că trebuie să mărim pensia, dar o să vină toți ceilalți pensionari și o să ne întrebe: "Celui care a avut 1.000.000 lei i-ați dat 1.500.000 lei, celui care a avut 1.500.000 lei îi dați 2.000.000, fără să muncească la fel ca mine și fără să contribuie la fel ca mine. Ce faceți? Nu mai respectați principiile Legii nr.19/2000?"

Deci, dacă este să considerăm că ajutorul social nu este suficient și trebuie să pornim de la o pensie minimă mai mare, o facem, dar nu prin felul acesta de inițiativă legislativă.

Eu v-aș ruga și vă invit pe dumneavoastră, pe domnul Funar, pe domnul Chelaru, pe oricine dorește, să facem o dezbatere, o prezentăm ministrului muncii, familiei și egalității de șanse, o prezentăm ministrului economiei și finanțelor și spunem așa: toți parlamentarii vor susține, cotă parte din produsul intern brut se duce și majorează fondul de pensii. Să asigurăm o pensie decentă, să nu mai venim cu idei, vezi, dragă Doamne, noi suntem cei care apărăm pensionarii. Toți apărăm pensionarii. Și dumneavoastră, domnule Tănăsescu, și eu, și distinșii colegi care sunt aici, în sală, toți dorim să aibă o pensie mai mare.

Haideți să hotărâm să mărim acest fond al bugetului de pensii. Îl mărim, dar această inițiativă legislativă, care mărește pensia fără să respecte principiul de bază al contributivității, nu poate fi adoptată acum. Deci, noi trebuie să găsim o altă formă și, împreună cu domnul Chelaru, am să port o discuție și o să avem o inițiativă, care să fie a Senatului, și o să vedem cum o facem. Asta este rugămintea mea.

Deci, vă rog să înțelegeți că nu putem să adoptăm în această formă.

Mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Declar închise dezbaterile generale. (Domnul senator Gheorghe Funar solicită cuvântul.)

Imediat vă ofer cuvântul.

O invit pe doamna sau domnișoara secretar de stat, dacă dorește, după discuțiile care au avut loc în Senat, să mai spună câteva cuvinte, în numele Guvernului.

Vă rog!

Doamna Denisa-Oana Pătrașcu:

Au fost spuse elementele în care eu voiam să argumentez. Aș dori doar să menționez că pensiile de serviciu au un cadru legal diferit față de pensiile din sistemul public de pensii.

De asemenea, pensionarii pot primi, pe lângă pensie, și venit minim garantat, există ajutoare pentru încălzire în timpul iernii, pe care Guvernul le acordă.

Există câteva elemente specifice pentru persoanele cu venit minim.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Funar, drept la replică. Vă rog, într-o chestiune personală să fie.

Domnul Gheorghe Funar:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Onorat Senat,

Chestiunea este personală și îi privește pe pensionari. Eu mai am până la pensie.

Permiteți-mi un drept la replică...

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Nu... Atunci, nu ați solicitat drept la replică, ați solicitat o nouă intervenție pe proiectul de lege. Haideți să fim corecți unii cu alții.

Domnul Gheorghe Funar:

Mulțumesc, domnule președinte. Un drept la replică, pentru că mi-a fost rostit numele de două ori.

Îl apreciez în mod deosebit pe președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială. Principiile și opiniile pe care le-a exprimat aici sunt adevărate, dar tot Domnia Sa ne spunea că s-a ajuns la vreo 80 de propuneri legislative și probabil că numărul va crește, din cauza faptului că problema nu a fost rezolvată.

Eu aș sugera să căutăm soluții să împăcăm ambele interese. Noi suntem prima Cameră sesizată, până se ajunge în Camera Deputaților, să se adopte legea, în varianta optimistă, ajungem în toamnă. Practic, legea se va aplica peste patru sau șase, sau nouă luni, deci în 2008 și atunci aș sugera ca, până luni, când vom da votul final, să insistăm mai mult asupra acestei propuneri legislative, probabil că împreună vom decide să o acceptăm.

Am îmbrățișat această propunere a domnului senator Prodan și, dacă agreează, vom veni în proiectul de buget pe 2008 și măcar în ultimul an de guvernare îi ajutăm pe pensionari să trăiască bine și vom stabili împreună un procent din bugetul anului 2008, care să fie alocat pensionarilor, astfel încât ministrul liberal al muncii să poată să rezolve problema.

Vă mulțumesc.

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

Declar închise dezbaterile generale. Vă rog să reflectați asupra acestora până săptămâna viitoare, când vom da vot final pe raport și lege.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 3 march 2021, 19:51
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro