Plen
Sittings of the Senate of May 28, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.80/07-06-2007

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
03-03-2021
02-03-2021 (joint)
01-03-2021 (joint)
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 28-05-2007 Printable version

Sittings of the Senate of May 28, 2007

11. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către senatori:

 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

  ................................................
 

Stimate colege și stimați colegi,

Deși mai aveam înscrise, în ordinea de zi, o serie de acte normative, oprim dezbaterile legislative, intrând în ultimul punct al ordinii de zi, respectiv, întrebări, interpelări și, sper, răspunsuri din partea reprezentanților Executivului prezenți la dezbateri.

Începem cu întrebări.

 
Ion Vărgău

Îl invit la tribuna Senatului pe domnul senator Ion Vărgău, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.

Aveți cuvântul, domnule senator. Microfonul 3.

 

Domnul Ion Vărgău:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Am două întrebări adresate ministrului agriculturii, domnul Decebal Traian Remeș.

În Delta Dunării, pescuitul reprezintă o activitate de bază pentru majoritatea populației din zonă. Conform Legii nr.192/2001 și a Ordinului de prohibiție nr.262/2007, peștele subdimensionat și cel prohibit capturat accidental trebuie eliberat imediat în mediul acvatic. De cele mai multe ori, peștele capturat moare. De asemenea, sturionii capturați cu autorizație specială de pescuit și care, din diverse motive, mor, trebuie aruncați în apă. Dacă pentru peștele de dimensiuni mici nu sunt probleme, un sturion de 200 de kilograme aruncat în apă poate reprezenta o sursă de infecție pentru mediul acvatic.

Domnule ministru, în aceste condiții, aveți în vedere emiterea unui ordin prin care să se colecteze aceste cantități de pește și să se trateze corespunzător, astfel încât să nu devină o sursă de poluare pentru mediul acvatic.

Solicit răspuns oral și în scris.

A doua întrebare este adresată tot domnului ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeș.

Deși avertismentele meteo, din toamna trecută, anunțau lipsa de precipitații pentru acest an, facilitățile acordate de Guvern cu privire la sistemul de irigare a culturilor agricole au fost anunțate prea târziu. În acest moment, sistemul de irigații se află într-o stare avansată de degradare, iar agricultorilor nu le rămâne altceva decât să aștepte ca vremea să fie în favoarea lor.

În aceste condiții, ce măsuri va lua ministerul cu privire la despăgubirea culturilor afectate de secetă?

Solicit răspuns oral și în scris. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Aurel Ardelean

Invit la microfonul nr.1 pe domnul senator Aurel Ardelean, Grupul parlamentar al Partidului România Mare. Se pregătește domnul senator Aurel Gabriel Simionescu, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.

 

Domnul Aurel Ardelean:

Mulțumesc, domnule președinte.

Prima întrebare se adresează domnului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, primul ministru al României.

Domnule prim-ministru, în conformitate cu Programul de guvernare 2004-2008, Capitolul 3, Integrarea Europeană, la subcapitolul III, Atingerea convergenței în raport cu structura economică europeană, se menționează: "Guvernul României va acționa pentru a atinge convergența economică cu Uniunea Europeană, în raport cu strategiile de dezvoltare adoptate de structurile decizionale ale acesteia".

În acest sens, noua Comisie Europeană a reiterat intenția de a relua și accentua prevederile Strategiei de la Lisabona, adoptată în anul 2000, prevederi legate de conceptul de economie a cunoașterii. În acest context, Guvernul va avea în vedere realizarea următoarelor obiective strategice, dintre care menționez:

"- elaborarea și înaintarea către Comisia Europeană a unei noi strategii de dezvoltare pe termen mediu, document care să fundamenteze orientările strategice ale României pentru un interval de cel puțin patru ani".

Domnule prim-ministru,

În calitate de senator al Parlamentului României, vă adresez următoarea întrebare: a fost elaborat documentul privind strategia pe termen mediu a României, conform textului prezentat anterior?

Solicit răspuns scris.

A doua întrebare este adresată domnului Attila Korodi, ministrul mediului și dezvoltării rurale.

În ziarul "Gândul" din 28 mai 2007, deci de astăzi, a apărut o știre referitoare la sosirea unei delegații italiene la București, în vederea negocierii transportului în România, pe cale maritimă, a zeci de mii de tone de deșeuri, care vor fi depozitate și reciclate, în schimbul unui preț de 110 euro per tonă.

Vă rog să confirmați sau să infirmați această știre apărută în ziarul "Gândul", care, de fapt, mi-a fost confirmată și din Italia.

Permiteți să citesc și interpelarea, domnule președinte?

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

V-aș ruga să nu o prezentați, mergem pe aceeași procedură, să nu-i deranjăm pe colegi.

 
Aurel Gabriel Simionescu

Îl invit la microfon pe domnul senator Aurel Gabriel Simionescu, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.

Se pregătește domnul senator Ilie Petrescu, Grupul parlamentar al Partidului România Mare.

 

Domnul Aurel Gabriel Simionescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Două întrebări adresate primului ministru, domnul Călin Popescu-Tăriceanu.

Prima întrebare:

Stimate domnule prim-ministru, vă rugăm să ne comunicați dacă s-a analizat și, dacă da, care sunt concluziile controlului asupra modului în care s-au derulat activitățile și au fost îndeplinite condițiile obligațiilor contractuale post-privatizare pentru SC Promex SA-Brăila.

Vă rugăm, de asemenea, să ne comunicați care au fost măsurile luate, ca urmare a controlului efectuat.

A doua întrebare este identică, domnule președinte, pentru SC Laminorul SA-Brăila, cu solicitarea de a fi un răspuns oral și în scris. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Ilie Petrescu

Înainte de a-i oferi cuvântul domnului senator Ilie Petrescu, vreau să precizez că domnul senator Adrian Păunescu a formulat și a depus în scris la secretariat două întrebări și două interpelări, care vor fi înaintate domnului prim-ministru, pentru analiză și răspuns.

Îl invit la microfonul nr.1 pe domnul senator Ilie Petrescu, Grupul parlamentar al Partidului România Mare.

Se pregătește domnul senator Vasile Dan Ungureanu.

 

Domnul Ilie Petrescu:

Vă mulțumesc.

Am două întrebări, domnule președinte de ședință.

Prima întrebare este adresată Ministerului Economiei și Finanțelor Publice.

Domnule ministru,

Înainte de 1989, în Motru erau două unități de suprafață, cariere și 7 unități de subteran, iar cetățenii din municipiul Motru lucrau în minerit. După 1989, în Motru au avut loc închideri de mine, astfel că, în acest moment, mai lucrează două unități de carieră și două de subteran.

Vă solicit, domnule ministru, să interveniți pentru punerea în funcțiune a unui perimetru de exploatare la cariera Ploștina-Sud, deoarece în zona Motru șomajul este foarte mare și astfel s-ar crea noi locuri de muncă pentru cetățenii din zonă.

Solicit răspuns scris și oral.

A doua întrebare este adresată Ministerului Mediului și Dezvoltării Rurale, domnului ministru Attila Korodi.

Am solicitat, de la tribuna Senatului, prin întrebări și interpelări, includerea într-un program de amenajare și regularizare a pârâului Ploștina, din subdiviziunea Roșiuța și Ploștina, județul Gorj. Acest pârâu, la orice ploi abundente, se umflă și inundă terenul arabil și locuințele cetățenilor din zonă.

Vă solicit să mă informați în ce stadiu se află acest proiect, dacă în anul 2007, când suntem membri de drept în Uniunea Europeană, cetățenii din această zonă, cetățeni ai Uniunii Europene, vor putea trăi liniștiți, fără amenințarea că vor fi lipsiți de agoniseala de o viață.

Solicit răspuns scris și oral. Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Vasile Ioan Dănuț Ungureanu

Domnul senator Vasile Dănuț Ungureanu, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, microfonul 3.

Se pregătește domnul senator Gheorghe Funar, Grupul parlamentar al Partidului România Mare.

 

Domnul Vasile Ioan Dănuț Ungureanu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Adresez prima întrebare domnului ministru Ludovic Orban, Ministerul Transporturilor.

Circulația mașinilor de mare tonaj creează, deseori, probleme de trafic la intrarea și ieșirea din țară, fiind zile când cozile de la vămile Nădlag și Vărsand se întind pe kilometri. De aceea, anunțul făcut de Compania de Drumuri și Autostrăzi că, prin punctul vamal Turnu, vor circula mașini de un tonaj mai mare de 7,5 tone, a fost primit cu satisfacție de transportatori. Transportatorii au început să facă investiții, pentru a folosi din plin noua reglementare în județele limitrofe Arad și Bekeș. Totuși, fără nici o explicație, Compania de Drumuri și Autostrăzi nu a pus în aplicare propriul său ordin, astfel că transportatorii sunt nedumeriți și nemulțumiți.

Vă întreb, domnule ministru, ce veți întreprinde, pentru a liberaliza total traficul auto, prin punctul vamal Turnu, județul Arad, conform aderării României la Uniunea Europeană?

Solicit răspuns scris și oral.

A doua întrebare este adresată domnului ministru Paul Păcuraru, Ministerul Muncii, Familiei și Egalității de Șanse.

La Moneasa sunt 5 asistente medicale care lucrează în cadrul SC TBRCM SA-București, unitate aflată în subordinea ministerului pe care îl conduceți, și, cu toate că sunt calificate profesional și îndeplinesc criteriile de vechime în muncă, sunt încadrate cu salariul minim pe economie. De asemenea, nu beneficiază de nici un stimulent la salariul de încadrare. Justificarea conducerii este că ele nu contribuie la profitul societății, când, fără munca lor, unitatea și-ar pierde sensul de funcționare.

Vă întreb, domnule ministru, cunoașteți situația de la Moneasa? Dacă da, cum justificați tratamentul discriminatoriu aplicat asistentelor medicale, în comparație cu ceilalți angajați. Vă mulțumesc.

Solicit răspuns scris și oral.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Gheorghe Funar

Invit la microfonul 2 pe domnul senator Gheorghe Funar, Grupul parlamentar al Partidului România Mare.

Se pregătește domnul senator Viorel Dumitrescu, Grupul parlamentar al Partidului România Mare.

 

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor senatori,

Stimați invitați.

Prima întrebare este adresată premierului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu.

Cetățenii României sunt nemulțumiți de faptul că țara noastră a ajuns să susțină financiar Uniunea Europeană, prin plata cotizației anuale, fără ca să reușească să atragă fonduri de la Uniunea Europeană.

Vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi comunicați cum și prin ce acțiuni concrete a sprijinit Președintele României, domnul Traian Băsescu, Guvernul pe care îl conduceți, pentru atragerea, în acest an, a fondurilor de la Uniunea Europeană?

Cea de a doua întrebare este adresată ministrului apărării, domnului Teodor Meleșcanu.

După ce ministerul pe care îl conduceți nu mai este al apărării naționale, am aflat că, totuși, există continuitate în politica de "modernizare" a armatei române, cu tehnică second hand. După fregate, se pare că urmează avioanele militare second hand.

Vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicați dacă armata română va cumpăra sau nu avioane second hand de la firma "Gripen" din Suedia și care este oferta de preț a suedezilor? Vă mulțumesc.

Solicit răspunsuri în scris și verbal.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Gheorghe Viorel Dumitrescu

Invit la același microfon pe domnul senator Viorel Dumitrescu, Grupul parlamentar al Partidului România Mare.

Se pregătește domnul senator Petru Stan, Grupul parlamentar al Partidului România Mare.

 

Domnul Gheorghe Viorel Dumitrescu:

Întrebarea este adresată primului ministru Călin Popescu Tăriceanu.

Mă adresez dumneavoastră, domnule prim-ministru, cu o întrebare din domeniul Autorității Naționale de Reglementare în Comunicații și Tehnologia Informației, a cărei activitate este coordonată de către dumneavoastră.

Cunoașteți că, de mai bine de 3 luni, emite postul de televiziune "Cosmos"-TV. Emisiunile postului nu pot fi urmărite în multe localități ale României, deoarece se refuză de către firma UPC transmiterea prin cablu, pretextându-se că, pentru "Cosmos"-TV nu există posibilități tehnice. Cu toate acestea, după ce a început să emită "Cosmos"-TV, au apărut, în ultimele săptămâni, alte canale de televiziune, care își difuzează emisiunile prin intermediul UPC.

Vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi comunicați ce ați întreprins dumneavoastră și Consiliul Concurenței, pentru respectarea Constituției României și a cadrului legislativ existent, astfel ca emisiunile postului "Cosmos"-TV să poată fi urmărite de către telespectatori pe tot cuprinsul țării.

Aceeași întrebare este adresată și Consiliului Național al Audiovizualului, domnului vicepreședinte Attila Csaba Gasparic.

Cunoașteți că, de mai bine de trei luni, emite postul de televiziune "Cosmos". Emisiunile postului "Cosmos"-TV nu pot fi urmărite în multe localități ale României, deoarece se refuză de către firma UPC transmiterea prin cablu, pretextându-se că, pentru "Cosmos"-TV nu există posibilități tehnice.

Vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicați ce ați întreprins dumneavoastră și Consiliul Concurenței, pentru respectarea Constituției României și a cadrului legislativ existent, astfel încât emisiunile postului "Cosmos"-TV să poată fi urmărite de către telespectatori pe tot cuprinsul țării noastre, mai ales că, în ultimele săptămâni, alte canale de televiziune își difuzează emisiunile prin intermediul UPC.

Solicit răspunsuri scrise și verbale.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

 
Petru Stan

Domnul senator Petru Stan, Grupul parlamentar al Partidului România Mare, microfonul 1.

Se pregătește domnul senator Alexandru Athanasiu, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat, pentru a prezenta o interpelare.

 

Domnul Petru Stan:

Mulțumesc, domnule președinte.

Întrebarea mea este adresată Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale, domnului Decebal Traian Remeș.

Ca urmare a apariției Legii nr.247/2005, Titul 11 art.9 privind renta viajeră, vă rog să-mi comunicați, domnule ministru, pe județe, care sunt suprafețele pentru care se aplică prevederile acestei legi.

Solicit răspuns scris și verbal. Vă mulțumesc.

 
Alexandru Athanasiu

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Invit la tribuna Senatului pe domnul senator Alexandru Athanasiu, Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat.

Se pregătește domnul senator Aurel Ardelean, Grupul parlamentar al Partidului România Mare.

Aveți cuvântul, domnule senator.

 

Domnul Alexandru Athanasiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului Laszlo Borbely, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și locuințelor.

Domnule ministru,

Începând din anul 2006, până în prezent, au avut loc procese de programare a fondurilor europene destinate cooperării teritoriale, respectiv, Obiectivul nr.3 al Uniunii Europene pentru perioada 2007 - 2013.

În acest moment, documentele sunt în fază avansată, așa cum este, de exemplu, cel privind cooperarea transfrontalieră dintre România și Ungaria. Fondurile europene alocate în totalul Programului România - Ungaria sunt de 225 milioane euro. La acest program comun, România contribuie cu o sumă de 122 milioane euro, respectiv, 54% din program, iar Ungaria cu 103 milioane euro, respectiv, 46% din program, urmând ca aceste fonduri să fie folosite în comun pentru proiecte din zona de frontieră, în județele ce se situează de o parte și de alta a graniței.

Fiecare proiect finanțat are ca solicitant un partener principal, localizat în zonă și cel puțin un partener localizat de cealaltă parte a frontierei, partener care are o contribuție și un beneficiu mai mic din proiect.

Administrarea programului este sarcina Autorității de management, care răspunde față de Comisia Europeană de acest program. La solicitarea părții române, Autoritatea de management va fi situată în cadrul guvernului maghiar, deși partea cu care România contribuie la acest program este mai mare. Pe cale de consecință, la Budapesta vor fi situate și celelalte organisme ce funcționează pe lângă Autoritatea de management, respectiv, Autoritatea de certificare și Autoritatea de audit.

Autoritatea de management desemnează, însă, un secretariat tehnic comun, care este organismul executiv de gestionare a programului, și are sarcina coordonării întregii activități, în mod curent.

Pentru eficiența acestui organism, este normal să fie situat în apropierea graniței, iar pentru o corectă distribuție a rolurilor și responsabilităților, este normal ca el să fie situat în România.

Cu toate acestea, el este situat tot la Budapesta, polarizând, în acest mod, întreaga gestionare a programului și, deci, și a fondurilor.

Vă rog, în consecință, domnule ministru, să ne precizați:

 1. Cum ați acționat sau veți acționa pentru a proteja interesul național, având în vedere că proiectele cu parteneri principali români urmează să se depună și să se evalueze la Budapesta, la concurență cu cele care au partener principal maghiar?
 2. Ce demersuri ați făcut și veți face pentru protejarea interesului național și veniturilor la bugetul României, având în vedere că sumele destinate asistenței tehnice, adică pentru costurile de funcționare ale programului, în valoare de 27 milioane euro, se vor cheltui, preponderent, în Ungaria?
 3. Cum protejați interesul național prin asigurarea unui grad de absorbție a fondurilor, proporțional cu contribuția celor două state, având în vedere că activitățile prin care se va face promovarea acestor fonduri și generarea de proiecte vor fi coordonate de la Budapesta?
 4. Cum ați acționat sau veți acționa pentru a proteja interesul național și pentru a asigura României un rol activ în controlul și gestionarea programului?

Reglementările europene cer ca jumătate din angajații secretariatului tehnic comun să fie români, dar cetățenii români care trăiesc, muncesc și sunt plătiți de la Budapesta, nu vor putea asigura interesul național, deoarece vor fi, în mod normal, loiali angajatorilor lor.

Vă solicităm, așadar, domnule ministru, să faceți demersurile necesare pentru a localiza secretariatul tehnic în România, în zona de graniță, în cadrul județului Bihor, unde, de altfel, la inițierea acestui program a fost și stabilit sediul pentru Biroul de cooperare transfrontalieră.

Vă solicităm răspuns în scris.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Aurel Ardelean

Urmează domnul senator Aurel Ardelean, microfonul 1. Se pregătește domnul senator Aurel Simionescu.

 

Domnul Aurel Ardelean:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată primului-ministru al Guvernului României.

Domnule prim-ministru, recent, conform datelor furnizate de mass-media, România are nevoie de circa un milion de locuințe.

Necesarul de locuințe pentru a acoperi cererea, la nivelul întregii țări, este de aproximativ 1 milion, deficit care poate fi eliminat doar cu investiții de 100 miliarde euro în următorii 25 de ani, consideră agenții imobiliari, care apreciază că prețul mediu de cumpărare se va dubla sau tripla până în anul 2012.

Numai în București, deficitul de locuințe este estimat de către firmele imobiliare la 300 de mii de unități. Deficiențele în asigurarea unei locuințe, mai ales tinerei generații, au constituit o constantă în ultimii ani, când majoritatea cetățenilor acestei țări au fost, practic, obligați să identifice soluții în sectorul privat.

Această situație a devenit, însă, dificilă, în prezent, în principal, din cauza raportului dintre prețurile foarte mari și puterea scăzută de cumpărare a populației.

Vă rog să-mi comunicați, domnule prim-ministru, din punct de vedere al Guvernului României, care este strategia pe care o adoptați pentru a remedia acest deficit al locuințelor și, în special, cum intenționați să ajutați tânăra generație.

Solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc, domnule președinte.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Aurel Gabriel Simionescu

Invit la microfonul 3 pe domnul senator Simionescu. Se pregătește domnul senator Ilie Petrescu, senator PRM de Gorj!

 

Domnul Aurel Gabriel Simionescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu.

La data de 13 septembrie 2003, S.C. CELHART DONARIS S.A. Brăila a fost relansată la privatizare, prin publicarea anunțului de vânzare a pachetului de acțiuni deținut de stat la această societate comercială.

Până la 26 septembrie 2003, termenul limită de depunere a ofertelor pentru acționarea pachetului, reprezentând 69,986% din capitalul social, a fost depusă o singură ofertă din partea S.C. ECO PACK S.A. Ghimbav, împreună cu S.C. ECOPAPER S.A. Zărnești.

În urma analizării documentului de participare, ofertantul a fost admis la negociere, în vederea trecerii în proprietatea privată a S.C. CELHART DONARIS S.A. Brăila, iar după derularea negocierilor dintre Comisia pentru privatizare și ofertant s-a hotărât încheierea contractului de vânzare - cumpărare de acțiuni pentru vânzarea pachetului deținut de stat la această societate comercială.

Vă rog, domnule prim-ministru, să ne comunicați dacă s-a analizat și, dacă da, care sunt concluziile controlului asupra modului în care s-au derulat activitățile și au fost îndeplinite obligațiile contractuale post privatizare pentru S.C. CELHART DONARIS S.A. Brăila.

Vă rugăm, de asemenea, să ne comunicați care au fost măsurile luate, urmare a controlului efectuat.

Solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Ilie Petrescu

Domnul senator Ilie Petrescu, microfonul 1. Se pregătește domnul senator Mihai Țâbuleac.

 

Domnul Ilie Petrescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Interpelarea este adresată domnului Decebal Traian Remeș, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Unitățile miniere din Oltenia, Rovinari, Jilț, Motru, Mehedinți, Berbești etc., în baza Ordinului ministrului nr.401/09.06.2006, prin completare la Anexa nr.1 a Ordinului ministrului nr.58/2003, care a apărut în Monitorul Oficial al României nr.528/19.06.2006 și nr.532/20.06.2006, întâmpină foarte mari probleme cu privire la suma prevăzută, în condițiile în care unitățile miniere trebuie să redea terenurile agricole, prin amenajări și exproprieri, către populație.

Vă solicit, domnule ministru, ca, împreună cu Ministerul Economiei și Finanțelor și cu unitățile miniere, să ajungeți la un punct comun pentru evaluarea corectă a unui hectar de pădure.

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns scris și oral.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Mihai Țâbuleac

Domnul senator Mihai Țâbuleac, microfonul 2. Se pregătește domnul senator Ion Vărgău.

 

Domnul Mihai Țâbuleac:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată Autorității Electorale Permanente, domnului președinte Octavian Opriș.

Referendumul privind demiterea președintelui, organizat în data de 19 mai 2007, a scos în evidență o serie de disfuncționalități majore, din punct de vedere organizatoric.

În ciuda declarațiilor și laudelor asumate de Guvern privind evitarea votului multiplu - mă refer aici la introducerea obligativității depunerii declarației pe proprie răspundere de către cei care au votat pe liste suplimentare - de la închiderea urnelor și până în prezent, nu a existat și nici nu există nicio informație referitoare la acest aspect.

Spre exemplu, la nivelul județului Botoșani, nicio instituție implicată în organizarea referendumului privind demiterea președintelui, nu știe câți oameni au votat pe listele suplimentare. Atât Direcția pentru Statistică, cât și Biroul Electoral Județean susțin că nu dețin datele, întrucât procesele verbale încheiate, după numărarea voturilor, nu conțineau un astfel de indicator.

În plus, Biroul Electoral Județean argumentează situația creată prin faptul că listele suplimentare au fost trimise la București, pentru a fi centralizate și supuse eventualelor verificări.

Vă rog să precizați de ce nu s-a lăsat niciun fel de urmă la nivel județean, astfel încât, să permită celor interesați să decidă dacă solicită sau nu eventuale verificări și care este procedura prin care se pot obține informații în acest sens.

În condițiile în care aceste liste au fost centralizate la București, când și cum vor afla cetățenii români dacă procesul de vot a fost corect sau nu, și care au fost persoanele care au săvârșit ilegalități?

Vă rog să precizați, în mod distinct, care este situația votanților pe liste suplimentare în Circumscripția electorală nr.7 Botoșani și dacă au fost descoperite eventuale cazuri de vot multiplu.

Solicit răspuns verbal și în scris. Senator PLD de Botoșani Mihai Țâbuleac.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Ion Vărgău

Domnul senator Ion Vărgău, microfonul 3. Se pregătește domnul senator Gheorghe Funar.

 

Domnul Ion Vărgău:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Interpelarea este adresată domnului Ludovic Orban, ministrul transporturilor.

Încă din anul 1960, în zona Băila - Smârdan, din județul Tulcea, a apărut necesitatea construirii unui pod peste Dunăre.

După anul 1990, transportul pe apă s-a aglomerat, iar în perioada de iarnă, circulația devine greoaie, din cauza blocării cu sloiuri de gheață, astfel încât, transportatorii sunt nevoiți să folosească rute ocolitoare, cu cheltuieli suplimentare.

În perioada 2001 - 2004, Guvernul Năstase a reușit să promoveze această investiție, ajungându-se în fază de proiectare și finanțare.

Domnule ministru, vă rog să precizați ce loc ocupă această investiție în programul de guvernare actual, având în vedere că în timpul vizitei primului-ministru la Tulcea, Domnia Sa a promis susținerea acestei investiții, considerând-o prioritară pentru zonă.

Solicit răspuns oral și scris.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

 
Gheorghe Funar

Domnul senator Gheorghe Funar, microfonul 2. Se pregătește domnul senator Viorel Arcaș.

 

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Onorat Senat,

Stimate și stimați invitați,

Interpelarea mea este adresată domnului prim-ministru Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu.

La referendumul național din 19 mai a.c. pentru demiterea Președintelui României, domnul Traian Băsescu, Biroul Electoral Central a colaborat cu Institutul Național de Statistică pentru centralizarea voturilor exprimate.

Am aflat, cu surprindere, că Institutul Național de Statistică nu a folosit soft-ul propriu, ci a recurs, fără licitație, la serviciile unei firme private, specializată în manipulare, așa cum scrie în obiectul său de activitate.

Vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi comunicați următoarele:

 1. De ce Institutul Național de Statistică nu a folosit softul propriu?
 2. De la ce firmă s-a achiziționat softul folosit la referendumul din 19 mai, la ce preț și dacă s-a organizat sau nu licitație?
 3. Prin ce se deosebește softul achiziționat de la o firmă privată, pentru referendumul din 19 mai a.c., de softul Institutului Național de Statistică?
 4. Considerați că prin furnizarea softului de către aceeași firmă privată, pentru Institutul Național de Statistică și pentru INSOMAR și CURS, s-a atins sau nu obiectivul de manipulare la referendumul din 19 mai a.c.?

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns scris și verbal.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Mulțumesc.

Domnul senator Viorel Arcaș, microfonul 4. Se pregătește domnul senator Viorel Dumitrescu.

 
Viorel Arcaș

Domnul Viorel Arcaș:

Mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată domnului Ludovic Orban, ministrul transporturilor.

Având în vedere că biletele de tren se scumpesc sistematic, în timp ce condițiile călătoriilor cu trenul nu se îmbunătățesc - plecările și sosirile se realizează tot cu întârziere, traseele se parcurg într-un timp foarte lung, facilitățile lipsesc cu desăvârșire - vă solicităm să ne răspundeți la următoarele întrebări:

 1. Care sunt motivele care stau la baza scumpirii anunțate a biletelor de tren cu 7,1%?
 2. Când se va realiza următoarea scumpire a biletelor de tren și care va fi cuantumul ei?
 3. Cu ce pierderi a încheiat CFR călători anul 2006, respectiv, cu ce pierderi estimați că va încheia anul 2007?
 4. Care a fost ultima majorare a salariilor din CFR călători și care a fost media acestei majorări?
 5. Care este suma investițiilor efectuate în primele cinci luni ale acestui an și în ce au constat ele, detaliat, pe obiective investiționale, și suma aferentă?

Vă mulțumesc. Aștept răspuns scris.

 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Vă mulțumesc.

 
Gheorghe Viorel Dumitrescu

Microfonul 2. Domnul senator Viorel Dumitrescu, aveți cuvântul.

 

Domnul Gheorghe Viorel Dumitrescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată primului-ministru, domnul Călin Popescu Tăriceanu.

Am aflat că în Guvernul bicolor PNL-UDMR, în ultimele 3 luni s-a îmbunătățit substanțial reprezentarea UDMR. În scopul cunoașterii unei anume proporționalități de reprezentare, vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi comunicați listele cu reprezentanții UDMR din ministere până la funcția de director, inclusiv, și din toate structurile și instituțiile centrale din subordinea Guvernului, a primului-ministru, și a Cancelariei primului-ministru.

Vă mulțumesc. Solicit răspuns scris și verbal.

 
 

Domnul Doru Ioan Tărăcilă:

Da. Vă mulțumesc.

 
   

Adresse postale: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucarest, Roumanie lundi, 8 mars 2021, 3:19
Téléphone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro