Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2007 > 13-11-2007

Ședința Camerei Deputaților din 13 noiembrie 2007

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.14 Andrian-Sirojea Mihei - declarație politică: "Comportamentul este oglinda în care fiecare își arată propria imagine" - Goethe

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Declarație politică: "Comportamentul este oglinda în care fiecare își arată propria imagine" - Goethe

Stimați colegi,

Recentele incidente din Italia au adus iar România în atenția mass-media internaționale. Din păcate, după ani de-a rândul în care România se identifica în ochii străinilor cu copiii abandonați, cu sărăcia, corupția, cu câinii vagabonzi și problemele de mediu, percepția asupra românilor este afectată în acest moment de o criză artificială, de o problemă de imagine pe care România se pare că nu reușește să o soluționeze.

Peisajul politic românesc actual, presărat de inconștiență politică și de farse electorale, numele nostru de români, modul în care suntem percepuți în străinătate din punct de vedere al nivelului de civilizație, pe considerente etnice și sociale, lasă mult de dorit. Deși nu suntem priviți completamente negativ, imaginea pe care străinii o au despre noi nu se ridică la nivelul pe care această nație îl are, la potențialul său nativ și, din păcate, vina pentru această - să îi spunem - compensare a fiecărui succes românesc cu o găinărie tot românească de proporții nu este numai a politicienilor, nu este numai a celor care într-un fel sau altul pătează imaginea României, nu este numai a presei care reflectă mai mult aspectele negative decât pe cele pozitive, nu este a străinilor care se "încăpățânează" să nu se documenteze despre noi și să nu își schimbe părerile ... ci este a noastră, a tuturor. România nu va fi percepută altfel, românii nu vor fi apreciați pozitiv ca entitate, până când nu ne vom modifica cu toții fundamental comportamentul.

O țară în care există o profundă lipsă de respect la adresa instituțiilor statului, în care însuși președintele țării aruncă acuzații nefondate la adresa miniștrilor în funcție pentru a câștiga capital electoral și instigă populația împotriva parlamentarilor, o țară în care scandalurile politice sufocă atât activitatea internă, cât și activitățile externe care ar trebui sa aducă beneficii României nu va reuși să iasă din acest "tablou" fără o schimbare drastică, fără o atitudine fermă din partea tuturor cetățenilor săi.

Nu vom determina străinii să ne perceapă altfel sau să ne viziteze țara doar cu mici articole, flyere sau broșuri prezentate ici și colo la târguri de turism, nu vom face cunoscute frumusețile naturale ale țării, orașele încărcate de tradiții și cultură, literatura, folclorul, mănăstirile, istoria acestor locuri, creația artistică fără un efort considerabil, fără fonduri și fără proiecte ample și de perspectivă, care să construiască în timp o imagine bună și complexă a României și românilor. Pentru a împlini aceasta, un prim pas trebuie să fie conștientizarea valorilor noastre, conștientizarea necesității promovării lor, importanța traducerii operelor scriitorilor noștri în limbile de circulație internațională, popularizarea realizărilor românești și recunoașterea activă și constantă a personalităților pe care România le-a oferit și le oferă cu consecvență culturii internaționale.

România trebuie să își schimbe în mod real nu doar imaginea pe care o percep cei din afară, ci și atitudinea internă, comportamentul fiecărui individ, iar pentru îndeplinirea acestui deziderat este nevoie să se renunțe la orice formă de pasivitate. Întreaga societate românească, atât clasa politică cât și societatea civilă, trebuie să adopte un alt mod de a gândi, un alt mod de a își asuma responsabilitatea pentru fiecare acțiune întreprinsă, un alt mod de a privi prezentul și viitorul acestei țări.

Vă mulțumesc.