Plen
Sittings of the Senate of November 28, 2007
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.164/07-12-2007

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2007 > 28-11-2007 Printable version

Sittings of the Senate of November 28, 2007

24. Dezbaterea Propunerii legislative pentru completarea art. 18 din Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică (votul pe raport și votul final se vor da în ședința de luni, 3 decembrie a.c.)
 
see bill no. L728/2007

Doamna Norica Nicolai:

................................................

La punctul 23 pe ordinea de zi este înscrisă Propunerea legislativă pentru completarea articolului 18 din Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică.

Inițiatorii, colegi de-ai noștri, domnii senatori Apostol, Țâbuleac, Flutur, Cinteză.

Domnule senator Apostol, vă mai susțineți propunerea legislativă?

E foarte ocupat domnul senator.

Constat că...

Domnule senator Apostol, aveți o propunere legislativă, o mai susțineți?

Domnul Neculai Apostol (din sală):

Este prezent la pupitrul inițiatorilor domnul senator Mihai Țâbuleac.

Doamna Norica Nicolai:

A, este domnul senator Țâbuleac aici.

Poftiți.

Constat că este mare interes pentru propunerile legislative și mă bucur pentru acest lucru.

Vă rog, domnul senator, poftiți la pupitrul inițiatorilor pentru a vă susține propunerea legislativă.

Pentru că în alte condiții ați fi protestat dacă nu v-aș fi dat cuvântul.

Aveți cuvântul. Microfonul 6.

Domnul Mihai Țâbuleac:

Mulțumesc.

Și dumneavoastră, doamna președinte, mergeți în viteză și nu în ordinea cronologică a ordinii de zi, dar nu-i nimic.

Propunerea inițiată de mine și colegii mei se referă la Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică și dorește să efectueze o completare față de acest act normativ, deoarece, în perioada de tranziție pe care am parcurs-o și spunem noi că o mai parcurgem, lipsa unei strategii care să asigure o descentralizare, nu numai a administrației, ci și a dezvoltării economice, a făcut ca problema asigurării populației cu energie termică să rămână nerezolvată.

Atâta vreme cât s-a aplicat sistemul de subvenții de la bugetul de stat populația a plătit factura pentru energie la preț de referință unic la nivel național, iar marile defecțiuni ale termoficării centralizate nu au fost resimțite decât la nivel de dezbatere.

Prin Ordonanța Guvernului nr. 36/2006 privind instituirea prețurilor locale de referință pentru energia termică furnizată populației prin sisteme centralizate s-a renunțat la utilizarea prețului de referință unic la nivel național, trecându-se la utilizarea prețurilor locale.

Potrivit acestor reglementări, acolo unde s-au moștenit de la regimul comunist uzine termice ineficiente, factura de penalități trebuie să o plătească populația.

Această nouă politică, potrivit căreia tocmai populația cu veniturile cele mai mici trebuie să suporte cele mai mari prețuri pentru energia termică, este cel puțin la fel de contestabilă ca și vechiul sistem al echilibrării prin subvenții bugetare.

Prezenta propunere legislativă a plecat de la premisa că autoritățile administrației publice locale trebuie să poarte răspunderea în ceea ce privește administrarea sistemelor centralizate de termoficare, dar, în același timp, statul trebuie să rămână un partener care să urmărească eliminarea decalajelor de randament tehnic și a discriminărilor dintre diferite categorii ale populației.

Acest rol al statului poate fi îndeplinit prin alocarea pentru investiții în domeniul termoficării a fondurilor publice și a celor obținute prin acorduri guvernamentale, potrivit atât unor principii de ordin economico-social, cât și unor principii de eficiență.

În consecință, s-a propus completarea art. 18 din Legea 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică cu două alineate, unul având ca scop diminuarea decalajelor la care m-am referit și altul având ca scop obținerea unei eficiențe superioare în ceea ce privește alocarea fondurilor publice.

De fapt, stimați colegi, inițiativa noastră reprezintă o cerere pentru înfăptuirea unui act de dreptate față de cetățeni în ceea ce privește asigurarea unui element care ține de decența traiului din România.

Vă mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc și eu, domnule senator.

Domnule președinte Dinescu, vă rog să prezentați raportul comisiei.

Domnul Valentin Dinescu:

Mulțumesc, doamna președinte.

După dezbateri îndelungate și după ce comisia a formulat unele amendamente, a hotărât să adopte un raport de admitere, cu amendamentele cuprinse în anexă.

Doamna Norica Nicolai:

Punctul de vedere al Guvernului.

Microfonul 9.

Domnul Marin Pătuleanu:

Mulțumesc, doamna președinte.

Doamnelor și domnilor senatori, Guvernul nu susține adoptarea acestei propuneri legislative.

Referitor la art. 18 alin. 3, în fiecare unitate administrativ-teritorială nivelul prețurilor locale diferă semnificativ în funcție de cantitatea de căldură consumată, de modul de producere a energiei termice, de combustibilii folosiți sau de tehnologia adoptată, astfel că nu se poate impune o normă de alocare a fondurilor de investiții în funcție de nivelul prețurilor locale aprobate de unitățile administrației publice locale.

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc, domnule secretar de stat.

Domnul Marin Pătuleanu:

Și eu vă mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Declar deschise dezbaterile generale pe marginea acestei propuneri legislative.

Domnule senator Apostol, vă dau prioritate pentru că figurați și la inițiatori.

Aveți cuvântul.

Microfonul 3.

Domnul Neculai Apostol:

Doamna președinte,

Dragi colegi,

N-am să pot înțelege de ce Guvernul nu susține această propunere legislativă, deoarece Guvernul..., noi toți suntem cei care subvenționăm lipsa de performanță a centralelor termice și, pentru acest lucru, eu consider că Guvernul ar trebui să realizeze un program la nivel național pentru reabilitarea acestor centrale termice, pentru că, altfel, riscăm să plătim prostia în fiecare an.

Dacă noi nu înțelegem ca autoritățile să-și facă proiecte, să-și facă programe pentru reabilitarea acestor centrale, și nu numai a centralelor, ci a întregului sistem de transport, riscăm toți să plătim în fiecare an ineficiența și lipsa de responsabilitate a factorilor locali.

Consider că Guvernul trebuie, o dată pentru totdeauna, să înceapă să-și facă datoria în acest sens, pentru că, altfel, vom plăti toți, la nesfârșit, bani pentru prostia noastră.

Vă mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc și eu, domnule senator.

Mai sunt intervenții pe marginea propunerii legislative?

Vă rog, domnule senator Crețu, microfonul 3.

Domnul Ovidiu Teodor Crețu:

Mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi,

Din punctul meu de vedere, propunerea legislativă vine puțin cam târziu.

Într-adevăr, după 1989, unele orașe - mă refer la orașe și municipii - au moștenit sisteme învechite de furnizare a căldurii.

Între timp, unele dintre ele au investit în aceste sisteme, le-au modernizat din bani locali.

Noi, acum, prin această propunere legislativă, ne întoarcem la unitatea respectivă și spunem: "Dați bani și pentru cei care nu și-au investit banii locali în astfel de sisteme!" Apoi, sunt situații - în Ardeal cunosc câteva, printre care și municipiul Bistrița, dar și Satu Mare, Baia Mare - în care s-a renunțat complet la sistemul de furnizare centralizată, de producere centralizată a energiei termice.

În lumina acestei modificări, întreb: un posesor de microcentrală poate să solicite fonduri pentru a-și lua una mai performantă.

De aceea, cred că prin alocarea unor fonduri care sunt din banii noștri, din banii contribuabililor, introducem niște inechități.

Dacă banii ar veni din afară, de la europenii bogați, atunci sigur că nu aș avea nimic împotrivă, dar să venim acum să le luăm banii celor care au investit în achiziționarea unui sistem modern de producere a energiei termice doar pentru a le asigura un astfel de sistem, și celor care nu și-au investit acești bani...

De aceea, am reținere în a vota această propunere legislativă.

Mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc și eu, domnule senator.

Domnul senator Mihail Antonie, microfonul 2, vă rog.

Domnul Ștefan Mihail Antonie:

Mulțumesc, doamna președinte.

Sigur că sunt păreri pro și contra.

Vreau să vă spun că atunci când, după 1990, am renunțat, în mare parte, la acest sistem centralizat de producere a energiei termice și l-am descentralizat, o parte dintre unitățile acestea administrative care erau mai puternice au reușit să găsească alternativă, dar, din păcate, destul de multe unități din orașele mai mici sau dintre cele cu mai puține fonduri financiare nu reușesc să țină în picioare aceste sisteme de producere a energiei termice.

Părerea mea este că acestea, care în continuare există, dar o duc greu, ar trebui ajutate, pentru că, pur și simplu, nu au alternativă.

Ce înseamnă pentru ei alternativă? Înseamnă să se încălzească la aragazul din bucătărie, înseamnă ca la blocurile în care locuiesc să pună sobe pe lemne și să improvizeze tot felul de coșuri prin care să evacueze gazele arse de la lemne.

Realmente nu au soluție, nu pot fi ajutați și ei sunt prizonierii acestui sistem de energie termică, sistem care generează costuri mari, suportate în întregime de populație.

Noi trebuie să-i ajutăm pe cei care sunt în continuare dependenți de acest sistem de producere a energiei termice cu niște fonduri și finanțări prin care să-și modernizeze, să-și îmbunătățească randamentele termice, pentru a putea supraviețui și ei.

Vă mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

Domnule senator Țâbuleac, doriți să luați cuvântul în calitate de inițiator?

Microfonul 6, vă rog.

Domnul Mihai Țâbuleac:

Mulțumesc.

Stimați colegi, Nu vreau să pledez din nou pentru susținerea propunerii legislative.

Vreau doar ca, în calitate de inițiator, să fac o precizare, pentru că am constatat din dezbaterile care au avut loc că nu am fost suficient de bine înțeles.

Nu am cerut prin această inițiativă legislativă niciun ban în plus de la Guvern pentru termoficarea centralizată.

Am cerut doar ca banii, pe care Guvernul oricum îi alocă, să fie repartizați în mod just, adică să aloce, cu prioritate, acolo unde prețul suportat de populație este mai mare.

Ați constatat și dumneavoastră că, din momentul în care s-a renunțat la sistemul prețului unic de referință, în teritoriu, populația suportă în mod diferit plata facturii la energia termică, de la simplu la dublu.

Tocmai pentru a corecta această inechitate am propus această inițiativă legislativă.

Nu vorbim deloc de cereri de surse suplimentare din fondurile publice, ci doar de o repartizare a acestora în mod chibzuit și just.

Mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc, domnule senator.

Dacă nu mai sunt intervenții pe marginea acestui proiect de lege, declar închise dezbaterile generale.

Vot final luni, ora 17,00, legea având caracter organic.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 24 february 2021, 20:22
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro