Plen
Sittings of the Senate of February 11, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.7/21-02-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
03-03-2021
02-03-2021 (joint)
01-03-2021 (joint)
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 11-02-2008 Printable version

Sittings of the Senate of February 11, 2008

13. Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea și completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor. (reluarea votului pe raport și a votului final.)
 
see bill no. L734/2007

Doamna Norica Nicolai:

................................................

La punctul 10 din ordinea de zi este înscrisă Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr.295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor.

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, inițiator domnul senator Simionescu. Vă rog, microfonul 8, aveți cuvântul și am rugămintea să concentrați expunerea de motive.

Domnul Aurel Gabriel Simionescu:

Vă mulțumesc, doamna președinte. Voi fi extrem de scurt. Propunerea legislativă vizează posibilitatea ca pentru anumite unități economice, care au diverse tipuri de probleme, paza să poată fi asigurată și cu arme letale. Este o propunere pe care am discutat-o și la comisie, sunt amendamente pe care le-am acceptat. Aceasta este, în esență, propunerea.

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Domnul senator Szabo, vă rog, aveți cuvântul, pentru a prezenta raportul comisiei.

Am o foarte mare rugăminte la colegii senatori. Suntem în prezența unei propuneri legislative care face parte din categoria legilor organice, susținută de toate grupurile parlamentare și vă rog să vă ocupați locurile în sală. Includ în această rugăminte și pe domnul senator Șerban Nicolae.

Vă rog, domnule senator Szabo, microfonul 7.

Domnul Szabo Karoly Ferenc:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Propunerea legislativă are ca obiect modificarea art.79 alin.2 lit.b din Legea nr.295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, dorindu-se includerea în categoria societăților specializate de pază, care pot fi autorizate să procure arme letale și muniții, și a acelora care asigură paza societăților ce desfășoară activități economice care, prin natura lor, prezintă potențial infracțional și se află amplasate în locuri izolate sau în zone cu risc ridicat de producere a unor fapte antisociale.

În acest sens, în expunerea de motive, inițiatorii apreciază că în stabilirea activităților și instituțiilor care pot face obiectul pazei cu arme letale trebuie să se țină cont și de o serie de criterii, cum sunt: activitatea desfășurată de unii agenți economici, respectiv în cadrul complexelor de creștere a animalelor, abatoare, unități de prelucrare a cărnii și laptelui etc., situarea sediilor acestora în locuri izolate, precum și suprafața mare pe care își desfășoară activitatea.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă. Guvernul nu susține adoptarea propunerii legislative, iar Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări a transmis aviz negativ.

În urma analizei considerentelor generale avute în vedere de inițiatori, precum și a unor situații concrete prezentate, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a hotărât cu majoritate de voturi să adopte un raport de admitere, cu amendamentele propuse, cuprinse în anexa la raport.

În conformitate cu obiectul de reglementare, așa cum s-a spus aici, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice.

Avem anexa la raport, care conține amendamentele admise.

Vă mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc și eu, domnule senator.

Punctul de vedere al Guvernului, domnul secretar de stat Pătuleanu, microfonul 9, aveți cuvântul.

Domnul Marin Pătuleanu - secretar de stat în Ministerul Internelor și Reformei Administrative:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Într-adevăr, Guvernul nu a fost de acord cu propunerea legislativă în forma inițială deoarece s-ar fi creat ambiguități și s-ar fi permis o extensie nejustificată a ariei de folosire a acestor arme.

Prin amendamentul comisiei, situația s-a reglementat în mod adecvat, în sensul că numai societățile autorizate legal pentru activitatea de pază pot procura la cerere arme, inclusiv pentru paza obiectivelor la care se face referire în propunerea legislativă.

În consecință, suntem de acord cu forma propusă de comisie.

Vă mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc, domnule secretar de stat.

Declar deschise dezbaterile generale. Punctul de vedere al Guvernului, prezentat ferm astăzi, a fost de admitere.

Declar deschise dezbaterile generale.

Vă rog, domnul senator Popescu, microfonul 2, aveți cuvântul.

Domnul Mihail Popescu:

Stimați colegi, am discutat foarte mult pe seama acestei propuneri legislative. Inițial, am vrut să restituim această propunere, dar ne-am gândit că există totuși unele locuri izolate, cu suprafață foarte mare, care au o serie întreagă de valori și care, sigur, sunt tentante pentru cei certați cu legea. Din acest motiv, cred că ar fi o greșeală dacă nu s-ar aproba această propunere legislativă. Subliniez încă o dată și eu ceea ce a subliniat domnul secretar de stat, numai societățile autorizate legal pentru activitatea de pază pot procura la cerere arme, inclusiv pentru paza obiectivelor. Vă mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc, domnule senator.

Pe mine, personal, m-ați convins. O conlucrare între Guvern și Parlament este utilă.

Declar deschise dezbaterile generale.

Sunt intervenții pe marginea propunerii legislative?

Vă rog, domnule senator, aveți cuvântul, microfonul 2.

Domnul Ovidiu Teodor Crețu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Stimați colegi, în general, noi ne-am obișnuit de multă vreme cu cei care sunt puși să păzească, de fapt se fac că păzesc, pentru că nu sunt nici înarmați cu ce trebuie. Cunosc o vorbă pe care am învățat-o în armată: "Stai, stai că trag" și după aceea îl înjuri și-l lași să meargă.

Cred că trebuie să cam terminăm cu sistemul acesta, iar cei care sunt puși să păzească, chiar trebuie să păzească,dar trebuie să aibă și cu ce.

Îmi amintesc, în urmă cu câțiva ani, eram la Combinatul Siderurgic de la Iskenderun, în Turcia. La combinat era poartă, dar gard nu era și i-am propus ghidului care ne însoțea să mergem pe alături, pentru că la poartă erau vreo șapte mașini cu marfă. Iar ghidul mi-a răspuns: "Este soldatul acolo, dacă trecem pe acolo, ne împușcă". Cum adică ne împușcă, doar nu este nebun? Zice: "Ba da, așa este la noi. La voi nu se întâmplă, dar aici, dacă treci pe unde nu este voie, chiar te împușcă".

De aceea, cred că inițiativa aceasta este foarte bună și trebuie susținută. Noi o susținem.

Mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc și eu, domnule senator.

Mai sunt intervenții?

Domnule senator Szabó, vă rog. Ați lipsit foarte mult din Senat, trebuie să recuperați.

Domnul Szabó Karoly Ferenc:

Doamna președinte,

Onorat Senat,

Sigur că este un abuz acest lucru dar, dacă nu uzezi ceva o bună bucată de vreme, se dezobișnuiesc oamenii - eu am lipsit multă vreme din această sală și acum încerc să recuperez.

Aș vrea să ne gândim, onorați colegi, nu atât la chestiunea dacă mai multe sau mai puține persoane juridice primesc, prin personalul pe care-l au, că despre asta vorbim, autorizația să folosească și deci să achiziționeze arme de foc, arme letale și muniție. În general constatăm că acest lucru are o evoluție ascendentă.

Problema este în continuare situația reglementării uzului armei. Asta este problema. Cred că trebuie să facem unele precizări în legătură cu instituțiile statului care folosesc arme, care au în dotare arme de foc prin natura atribuțiunilor pe care le au, dar și cu cele care ajung să aibă în dotare arme, pentru că nu degeaba există procedura aceasta de filtru, care trece prin anumite instituții, și pe care, sigur, trebuie s-o vedem cu atenție. Nu știu dacă prin această chestiune lucrurile sunt terminate, cu alte cuvinte, dacă poate fi pusă în cauză o instituție care a dat aviz pentru alta ca personalul ei să folosească și să utilizeze corect arma de foc. Nu demult am avut în județul Satu Mare un incident în care personalul Poliției de frontieră a utilizat, ca să spun așa, abuziv arma de foc, într-o chestiune care implica niște amărâți de contrabandiști cu țigări, care oricum trebuiau opriți. În anumite împrejurări și viața ne va obliga să restricționăm uzul armelor pentru acei oameni care au primit permisul de a le folosi. Acolo este deci problema. Putem să dăm drumul la proiectul acesta de lege. Mulțumesc.

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc și eu, domnule senator.

Înțeleg îngrijorarea pentru că, uneori, de la contrabandă se ajunge în politică, deci trebuie să prevenim.

Vă rog să vă ocupați locurile în sală, atrag atenția distinșilor colegi că este o propunere legislativă care face parte din categoria legilor organice. Supun votului Dumneavoastră raportul cu amendamente. Vă rog să votați.

Raportul a fost respins, întrunind doar 62 de voturi pentru, 2 voturi împotrivă și 10 abțineri.

Supun votului dumneavoastră propunerea legislativă în ansamblu. Vă rog să votați.

Propunerea legislativă a fost respinsă, întrunind doar 55 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și 12 abțineri.

Din sală: Solicităm listă.

Doamna Norica Nicolai:

Vă rog, listă pentru Grupul parlamentar al PSD.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 7 march 2021, 5:16
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro