Plen
Sittings of the Senate of February 13, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.9/22-02-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
01-03-2021 (joint)
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 13-02-2008 Printable version

Sittings of the Senate of February 13, 2008

  1. Aprobarea propunerii domnului senator Puiu Hașotti de a se introduce pe ordinea de zi, la punctul 10, Proiectul de lege privind privatizarea S.C. "Automobile" Craiova.
 
see bill no. L670/2007

Ședința a început la ora 9,40.

Lucrările ședinței au fost conduse de domnul senator Radu Mircea Berceanu - vicepreședinte al Senatului, asistat de domnii senatori Daniel Ilușcă și Pete Ștefan, secretari.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Rog liderii grupurilor parlamentare să invite toți colegii în sala de plen, pentru a putea începe ședința.

Astăzi, 13 februarie 2008, din totalul de 136 senatori - este un loc vacant la PSD - 5 dintre colegii noștri senatori sunt membri ai Guvernului, 3 colegi senatori sunt în delegație și 6 colegi senatori sunt în concediu medical. Cvorumul este de 69 senatori.

Aveți proiectul ordinii de zi. Dacă în legătură cu ordinea de zi dorește cineva să ia cuvântul? Domnul senator Puiu Hașotti, după aceea domnul senator Marius Marinescu.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte, stimați colegi,

Ieri, la ședința Biroului permanent, la care au participat și liderii grupurilor parlamentare, s-a convenit, în unanimitate, ca astăzi să fie trecut pe ordinea de zi Proiectul de lege referitor la privatizarea Uzinei de "Automobile" Craiova. Acest proiect de lege nu figurează pe ordinea de zi și, mai mult decât atât, ieri s-a propus să fie trecut, undeva, între primele puncte. S-a aflat, se știe că s-au făcut niște abuzuri, un abuz în funcție, pur și simplu, se știe din capul locului. Faptul că nu s-au discutat niște amendamente pentru că nu s-au depus în termen este cu totul și cu totul altceva. Aici este vorba, pur și simplu, de un abuz și, până la urmă, de un sabotaj, dacă nu cumva cuvântul este prea greu, al activității Parlamentului.

De vreme ce în Biroul permanent toată lumea a agreat, toți liderii de grup au agreat acest fapt, la comisia respectivă nu s-a întocmit acest raport. Nu știu în ce măsură mai putem să introducem astăzi pe ordinea de zi raportul de vreme ce, în urma unei decizii unilaterale a unui coleg de-al nostru, raportul nu a fost întocmit.

Domnule președinte, dacă este posibil, să solicităm Comisiei pentru privatizare și administrarea activelor statului să se retragă 10 minute și să întocmească acest raport la proiectul de lege. Aceasta ar fi propunerea mea.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Mulțumesc. Nu cred că are Comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului de ce să se retragă. Eu am fost la Comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului, este adevărat, la sfârșitul lucrărilor de ieri. Comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului, cu unanimitate de voturi, în interiorul comisiei, a votat acest raport. Trebuia numai întocmită hârtia, iar, de față cu noi, secretara comisiei a spus că până se termină Biroul permanent întocmește acest raport. De altfel, știm cu toții că acest raport este o foaie de hârtie care deja se află în calculator. Schimbi câteva titluri.

Domnul Puiu Hașotti (din sală):

Trebuia trecută în ordinea de zi.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Am înțeles. Domnule senator Funar, vă rog.

Domnul Gheorghe Funar:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor senatori,

Și eu, ca președinte al Comisiei pentru privatizare și administrarea activelor statului, și dumneavoastră suntem interesați să ajungem să dezbatem în plenul Senatului Proiectul de lege privind privatizarea SC "Automobile Craiova". Așa cum știți o parte dintre dumneavoastră - membrii comisiei - ieri am discutat această documentație. Eu am solicitat în Biroul permanent al Senatului să se aprobe ca astăzi să introducem pe ordinea de zi acest proiect de lege, deoarece, aici este chestiunea, am fost induși în eroare de reprezentanții Guvernului, care ne-au spus că poimâine intră în aprobare tacită. Aceasta este o problemă.... și noi ne-am grăbit să lucrăm. Am început să lucrez ieri, după amiază, la întocmirea raportului, care nu este așa de simplu de întocmit în acest caz, pentru că este vorba de o privatizare extrem de serioasă și de o documentație voluminoasă... A doua problemă: am constatat că staff-ul pe care l-am preluat la această comisie nu ne-a prezentat amendamentele depuse din luna octombrie, anul trecut, și nu le-am dezbătut în comisie. Sunt în total 20 de amendamente. Regulamentul Senatului obligă ca la raport să anexăm amendamentele admise sau respinse. Noi nu le-am discutat. În această situație, țin să subliniez că am verificat, împreună cu doamna Călinoiu - termenul de aprobare tacită este 28 februarie 2008 - dar nu dorim să ajungem la limita respectivă, am convocat ședința de comisie, și colegii din Comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului au fost de acord să ne întâlnim astăzi, la ora 13,00. Dezbatem aceste amendamente astăzi după amiază, terminăm raportul și luni putem să dezbatem proiectul de lege. Suntem în termen.

Mulțumesc.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Domnul senator Mario Oprea și apoi domnul senator Ungheanu.

Domnul Mario-Ovidiu Oprea:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte, Regulamentul, pe care ne bazăm în activitatea noastră, nu prevede o retrimire la comisie pentru a dezbate amendamentele unui proiect de lege asupra căruia comisia s-a pronunțat și, mai mult decât atât, Biroul permanent al Senatului s-a pronunțat. Fiecare dintre aceste foruri, în unanimitate, s-au pronunțat fără loc de tăgadă. Eu vă rog, domnule președinte, să nu permitem retrimiterea la comisie a acestui proiect de lege, din moment ce acesta a fost adjudecat. Aș vrea să anunț pe cel care are tendința să facă acest demers că se joacă cu 4000 de locuri de muncă și nu este corect, nu salvează nimic. Dimpotrivă, face rău, iar dacă se reușește acest lucru - ceea ce mă îndoiesc - următoarea ședință ar putea avea loc cu sindicatele de la Uzina de "Automobile" Craiova, la invitația parlamentarilor de Dolj, în aceste balcoane.

Mulțumesc. (Discuții)

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Domnule senator Marinescu, vă rog să terminăm cu cei care doresc să se exprime la această problemă și după aceea o să vă dau cuvântul la ordinea de zi.

Domnul senator Ungheanu, după care urmează domnul senator Hașotti.

Domnul Mihai Ungheanu:

Acest incident legat de ordinea de zi era bine să nu se întâmple atâta timp cât în Biroul permanent s-a stabilit ceea ce s-a stabilit, adică introducerea proiectului de lege pe ordinea de zi. Este însă în puterea plenului Senatului să ia o decizie în cunoștință de cauză. Nimeni, aici, nu a cerut retrimiterea la comisie a acestei legi, așa că eu vă propun să supuneți votului, dacă este posibil, să mergem pe varianta pe care colegul nostru, senatorul Funar, o propune. Și încă o dată repet, de vreme ce se stabilește ceva în Biroul permanent, capriciile sau răzgândirile nu trebuie să aibă loc. Țin seamă și de ce spune colegul nostru, dar ședințele acestea au un Regulament și el trebuie respectat. Mai există și Camera Deputaților....

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Mulțumesc.

Domnul senator Hașotti și apoi domnul senator Funar.

Domnul Puiu Hașotti:

Vă mulțumesc. Intervin pe procedură, stimați colegi și, de fapt, o explicație a unor spuse aici. Nu are cum reprezentantul Guvernului să inducă în eroare ditamai comisia și oameni cu experiență parlamentară, care se uită pe orice fișă a unui proiect și văd când este termenul de adoptare tacită. Aceasta este o dezinformare, să fim foarte bine înțeleși. Eu mă bucur de cele spuse de domnul senator Ungheanu, dar situația se rezolvă mult, mult mai repede. Lucrările noastre sunt transmise în direct. Solicitați, și Departamentul tehnic se va ocupa, să vină raportul de la comisie. Președintele comisiei este aici, îl semnează și discutăm acest proiect. Nu văd altă soluție. Eu cred că trebuie să luăm această decizie, să dezbatem astăzi acest proiect pentru a curma astfel de abuzuri și pentru a curma instaurarea bunului plac în Senatul României. Este propunerea pe care o fac de la microfon, domnule președinte și stimați colegi, să discutăm astăzi, cât mai repede, acest proiect de lege.

Vă mulțumesc.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Mulțumesc. Are cuvântul domnul senator Funar.

Domnul Gheorghe Funar:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Țin să vă reamintesc că în cazul în care la alte proiecte de lege, în cei trei ani precedenți de când ne aflăm împreună în Senat, un amendament nu a fost discutat în comisie - s-a constatat lucrul acesta - s-a dispus retrimiterea la comisie, rediscutarea cazului, a amendamentului, iar după aceea să se vină pentru dezbatere în plen. La noi sunt 20 de amendamente care trebuie discutate. Mai avem două săptămâni până la termenul limită stabilit de Biroul permanent. V-am spus că nu caut, ca președinte al comisiei, să ajungem în data de 28 februarie 2008, ci, astăzi, am convocat de urgență ședința de comisie. Toți colegii dau dovadă de bunăvoință, ne vedem astăzi, după amiază, și realizăm raportul, cu respectarea Regulamentului. Eu nu solicit altceva decât respectarea Regulamentului și nu putem veni în fața dumneavoastră cu 20 de amendamente nediscutate în comisie. Nu înțeleg de ce este atâta grabă și nu se dorește respectarea Regulamentului.

Mulțumesc.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule președinte, 10 secunde, vă rog.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Domnul senator Puiu Hașotti.

Domnul Puiu Hașotti:

Domnule președinte, este din nou o dezinformare. Stimați colegi, eu vă reamintesc că acest proiect de lege a fost discutat în luna decembrie. Domnul președinte al comisiei, domnul senator Funar, ne spune că în luna octombrie au fost depuse aceste amendamente. Evident că atunci când am discutat raportul, în luna decembrie, amendamentele erau discutate. Este atât de clar și atât de evident acest fapt.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Doriți să mai luați cuvântul, domnule senator Funar? Vă rog, ultima intervenție pentru a putea trece mai departe.

Domnul Gheorghe Funar:

Domnule președinte, nu s-au discutat aceste amendamente. Nu s-a discutat nici raportul în plen. S-a solicitat de către președintele Comisiei pentru privatizare și administrarea activelor statului, domnul senator Dina Carol, și de către comisie, prelungirea termenului, iar Biroul permanent a aprobat prelungirea termenului de la 45 de zile la 60 de zile pentru Senat, întrucât nu s-au primit răspunsurile nici de la Consiliul Concurenței, nici de la SIF Oltenia și nici de la Comisia economică, industrii și servicii. Aceste răspunsuri nu există. Cu toate acestea, am convenit să venim în plen, să decidă plenul, dați-ne însă șansa să dezbatem amendamentele astăzi.

Mulțumesc.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Da. Rog toată lumea să fie puțin atentă ca să știm cum decidem prin vot asupra aceastei situații complicate și atipice. Chestiunea stă în felul următor: discutăm despre Proiectul de lege privind privatizarea SC "Automobile Craiova", un lucru, cel puțin pentru regiunea de acolo, dar cred că pentru întreaga țară, important. Aceast proiect de lege a avut termenul obișnuit de 45 de zile și, la un moment dat, s-a propus prelungirea termenului de la 45 de zile la 60 de zile, termenul extins, pentru a fi dezbătut în Senat, considerându-se că este un proiect de lege important, mai complicat și așteptându-se și anumite clarificări. Ieri, Comisia pentru privatizare și administrarea activelor statului a luat în discuție acest proiect de lege și la sfârșitul lucrărilor, undeva, aproape de ora 13,00, în unanimitate, a votat pentru ca acest proiect de lege să intre în plen. La Biroul permanent, care a început ieri la ora 13,00, domnul senator Funar, președintele comisiei, a propus Biroului permanent ca acest proiect de lege să intre, astăzi, în dezbaterea plenului, iar liderii de grupuri parlamentare fiind prezenți, au fost de acord.

Toți membrii Biroului permanent au fost de acord. În unanimitate s-a stabilit că acest proiect de lege intră astăzi pe ordinea de zi, undeva în față, imediat, după tratate și alte chestiuni de genul acesta. Mai mult decât atât, în legătură cu raportul, domnul senator Funar a spus că acesta va fi întocmit imediat, în după - amiaza zilei de ieri. De altfel, cei de la comisie au spus că până se termină ședința Biroului permanent pot întocmi proiectul de raport. Înțeleg de la domnul senator Funar că atunci când a revenit de la Biroul permanent, deci după ora 14,30, cu aproximație, a constatat că erau niște amendamente uitate.

Nu știu cui aparțin aceste amendamente care nu fuseseră luate în discuție dimineață. În această situație, regulamentar era ca acest proiect de lege să fie pe ordinea de zi, așa cum a decis Biroul permanent. Nimeni nu poate trece peste un vot în unanimitate al Biroului permanent decât prin alt vot al Biroului permanent. Deci, proiectul trebuia să fie pe ordinea de zi iar domnul președinte al comisiei, domnul senator Funar, să vină să informeze plenul Senatului despre această chestiune și să ceară retragerea lui de pe ordinea de zi și retrimiterea la comisie pentru dezbaterea amendamentelor respective, explicând că aceste amendamente, datorită probabil schimbării de președinte la comisie, nu au fost luate în discuție. Nu este deloc regulamentar, ca cineva, oricine ar fi el, președinte de comisie, sau orice senator să ia decizii unilaterale și să treacă peste o decizie a Biroului permanent și a comisiei. Problema trebuie adusă în fața plenului Senatului, pentru că plenul Senatului, într-adevă, poate lua o decizie peste Biroul permanent sau peste decizia comisiei.

De aceea, avem de votat ceva atipic.

Prima propunere, a domnului senator Hașotti, de a respecta decizia Biroului permanent, de a trece pe ordinea de zi acest proiect de lege. Putem să-l punem, eventual, nu știu, pe unul din locurile 8, 9, 10, undeva, ca până atunci să se întocmească raportul comisiei și să discutăm proiectul de lege așa cum s-a decis în Biroul permanent, pentru că proiectul ordinii de zi îl face numai Biroul permanent, care a votat în sensul acesta, iar amendamentele respective să fie eventual trimise de senatorii care le-au făcut la Camera Deputaților, pentru a nu se piarde ideile respective. Să fie dezbătute acolo.

A doua propunere, a domnului senator Funar, de a scoate de pe ordinea de zi acest proiect de lege care de fapt nu este pe ordinea de zi, dar ar fi trebuit să fie. În conformitate cu hotărârea Biroului permanent ar fi trebuit fie. Domnul senator Funar propune să lăsăm comisia să dezbată amendamentele, cu alte cuvinte să facă un raport suplimentar și săptămâna viitoare să vină cu acest proiect de lege în plenul Senatului pentru a fi dezbătut. Asta, desigur, considerând că termenul de adoptare tacită este 28 februarie 2008. Întreb încă o dată staff-ul dacă termenul este 28 februarie. (Discuții) Da. Avem diverse păreri despre această chestiune. Atunci, am să supun la vot una dintre... (Discuții) Doriți să vă referiți la această chestiune? Vă rog. Eu am întrebat dacă mai dorește cineva și am spus că este ultima luare de cuvânt, dar nu vreau să împiedic pe nimeni să ia cuvântul. Vă rog.

Domnul Ovidiu Teodor Crețu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, v-aș ruga să revedeți art.94 din Regulament. Întrucât noi nu avem un raport distribuit cu trei zile înainte, cred că introducerea pe ordinea de zi nu este reglementată, nu este statutară. Dacă asta s-a întâmplat din vina cuiva, Biroul permanent să ia în discuție și să stabilească măsurile de cuviință. Eu cred că noi ne pierdem vremea discutând... Acest punct nu este pe ordinea de zi, nu are raport și, în concluzie, nu avem ce să votăm.

Domnul Radu Mircea Berceanu:

Stimate coleg, aveți un lider de grup parlamentar și alți câțiva colegi care au fost în Biroul permanent, aș fi preferat să vă consultați cu ei. De fiecare dată când se solicită introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de lege, dacă toți liderii grupurilor parlamentare sunt de acord, el se introduce. Deci, din acest punct de vedere, nu este nici o problemă. Ieri, toți liderii grupurilor parlamentare au fost de acord, inclusiv liderul Dumneavoastră de grup parlamentar era prezent acolo, membrii Biroului permanent au fost toți de acord, la propunerea președintelui comisiei, și s-a luat această decizie. Deci, din cest punct de vedere, nu avem nici o problemă. Din păcate, s-a întâmplat ulterior chestiunea cu amendamentele... V-aș ruga să votați acum pentru una dintre cele două variante prezentate. Supun votului propunerea ....(discuții) Vă rog. Vă rog să fiți puțin atenți pentru că este ceva complet atipic și aș vrea ca toată lumea să fie în cunoștință de cauză.

Supun votului propunerea domnului senator Hașotti, care a fost formulată prima, aceea de a introduce pe ordinea de zi, la punctul 10, acest proiect de lege. Dacă votați ,,da," sunteți de acord cu această variantă. Dacă votați ,,nu, sunteți de acord cu faptul că este în regulă că acest proiect de lege nu se află acum pe ordinea de zi, că el va fi discutat la comisie și va reveni pe ordinea de zi săptămâna viitoare. Vă rog să fiți atenți și să votați în cunoștință de cauză. Repet, supun votului dumneavoastră propunerea domnului senator Hașotti, ca acest proiect de lege să fie introdus pe punctul 10 din ordinea de zi. Așa cum a spus și domnul senator Ungheanu, dacă sunt niște amendamente ele vor fi trimise de colegi la Camera Deputaților. Deci, dacă votați ,,da" votați această variantă. Dacă votați ,,nu", atunci considerați că proiectul trebuie rediscutat la comisie și va veni pentru dezbatere în plen săptămâna viitoare. Vă rog să votați.

Cu 50 de voturi pentru, 6 voturi împotrivă și 7 abțineri, s-a aprobat propunerea de a fi trecut pe ordinea de zi la pct.10.

În consecință, îl rog pe domnul președinte al comisiei, domnul senator Funar, să meargă să aducă raportul și vom introduce acest proiect de lege pe punctul 10 din ordinea de zi, după punctul 9.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania tuesday, 2 march 2021, 12:23
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro