Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 18-03-2008

Ședința Camerei Deputaților din 18 martie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.16 Laurențiu Mironescu - comentariu privind numărul mare de taxe pe care trebuie să le plătească cetățenii României;

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Îl invit la microfon pe domnul Laurențiu Mironescu, din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat-Liberal, și rog să se pregătească domnul deputat Adrian Merka, din partea minorităților naționale.

Domnul Laurențiu Mironescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

A fi cetățean al României a devenit în ultimii ani o adevărată cursă a supraviețuirii sociale. Românii sunt acum membri ai familiei europene, situație care constituie o speranță în plus că pot trăi mai bine. Realitatea este însă una destul de tristă și mai ales neplăcută. Asta deoarece ei trebuie să plătească o mulțime de taxe, multe dintre ele - forțate.

Incapacitatea guvernanților de a ști să administreze eficient banul public se reflectă asupra populației. Nevoia acută de bani la buget a determinat guvernele de până acum să împovăreze pe cetățenii României cu peste 300 de taxe, așa cum arată unele statistici. Titlul unora dintre aceste taxe sună adeseori ridicol, fapt care stârnește indignarea multor contribuabili, sătui de cantitatea de bani pe care trebuie să o dea anual către organele fiscale. Ceea ce este cel mai trist este faptul că, din păcate, nivelul de salarizare a rămas încă scăzut, raportat la nivelul de trai actual. Salariile au rămas scăzute, însă prețurile și taxele au crescut de la an la an.

Ca deputat în Parlamentul României, mi se aduc des la cunoștință nemulțumirile cetățenilor, exasperați de ineficiența actului de guvernare. Aceste taxe, exagerate ca număr și ca valoare pecuniară, aduc prejudicii atât cetățenilor, cât mai ales mediului de afaceri, baza oricărui stat cu economie de piață. Cum putem vorbi de creștere economică, în condițiile existenței atâtor taxe? În loc de atâtea obligații financiare, poate că ar trebui să crească eficiența strângerii banilor la buget. Sau mai bine, de ce Guvernul nu se implică în încurajarea mediului de afaceri? O economie de piață funcțională va fi capabilă să susțină bugetul, iar aceste taxe, aflate într-un număr exagerat de mare, ar dispărea în mod natural.

Țările din Uniunea Europeană sunt mai degrabă preocupate să încurajeze creșterea și stabilitatea economică. Ne întrebăm firesc: cum și cât vor mai putea românii să plătească aceste obligații financiare? Rezultatul previzibil al acestei politici financiare greșite va fi acela că, în niciun caz, cetățenii noștri nu vor trăi mai bine. De altfel, statisticile arată clar că românii emigrează în continuare în țările Europei Occidentale, în căutarea unui trai mai bun, mai ales că statul român nu pare a fi interesat de păstrarea acestora în țară, prin politici de încurajare a activității economice private. Guvernul preferă să împovăreze financiar pe cei rămași aici, din lipsa soluțiilor. Încet, dar sigur, vor apărea alte probleme legate de lipsa forței de muncă calificate. Politica financiară a guvernanților seamănă de multe ori cu practicile medievale, când, ca să strângă bani la visterie, domnitorii inventau taxe, care mai de care mai ridicole ca denumire și domeniu de aplicare. Tot istoria a demonstrat că aceste practici nu au dus la nimic bun, ci au creat mari tensiuni sociale. Este cel mai simplu să se impună noi taxe, atunci când actul administrativ și guvernamental suferă de pe urma slabei pregătiri a corpului de funcționari publici, incapabili să gestioneze politicile publice.

Se pare că a trăi în România este un lux, dacă calculăm câți bani trebuie să plătească cetățenii și mediul de afaceri. Mă întreb: ce oferă pentru cetățenii săi acest Guvern? Respect, în niciun caz. Cel mult o mare de indiferență. Poate că nu ar trebui să se uite că, în definitiv, misiunea unui Guvern este să creeze condițiile pentru ca cetățenii săi să trăiască mai bine. Din păcate, ei, ca întotdeauna, trebuie să plătească cel mai mare preț pentru greșelile care se tot fac de 18 ani încoace.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc foarte mult, domnule deputat.