Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 18-03-2008

Ședința Camerei Deputaților din 18 martie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.45 Ion Luchian - declarație politică având în atenție "jocurile președintelui Traian Băsescu";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Ion Luchian:

"Jocurile președintelui Traian Băsescu"

Săptămâna trecută, președintele Traian Băsescu a fost la Bruxelles, la Consiliul European de primăvară. La conferința de presă de după activitățile oficiale a evitat o întrebare despre taxa auto - a cărei anulare i-a cerut-o premierului printr-o scrisoare, spunând că "jocurile de acasă" trebuie să rămână acasă. E bine că am aflat în acest fel faptul că problemele României și ale românilor sunt pentru Traian Băsescu doar niște jocuri.

La întoarcerea de la Bruxelles am fost martorii unui alt asemenea joc de imagine pus în scenă de președintele Băsescu, acum că ne apropiem de campania electorală. Astfel, chiar pe aeroport, pretinzând că vorbește în nume de tată nu de președinte (probabil că de aceea nu am aflat nimic despre ce s-a discutat la Consiliul European, dar probabil că nu era ceva foarte interesant pentru noi toți), Traian Băsescu a proferat niște acuze foarte grave la adresa unor jurnaliști, politicieni, patroni de televiziuni și chiar a unui actor. Or, președintele României nu poate vorbi niciodată, atât timp cât este în funcție, în nume de tată, ci numai în nume de președinte, neexistând un buton pornit/oprit al exercitării funcției prezidențiale.

Traian Băsescu s-a simțit jignit de atacurile unor ziare la adresa uneia dintre fiicele sale și acest lucru poate fi înțeles, chiar dacă respectiva fiică este om politic de acum, însă președintele României, Traian Băsescu, nu are voie să se folosească de funcția sa pentru a-și rezolva niște probleme de familie.

Și dacă domnul Băsescu s-a simțit ofensat, atacat de faptul că niște ziariști s-au legat de felul în care vorbește românește fiica sa, oare tatăl ziaristei pe care același domn Traian Băsescu a agresat-o și a făcut-o "țigancă împuțită" ce o fi simțit și ce ar fi trebuit să facă ca să apere onoarea fiicei sale?

Mai mult încă, în același discurs, Traian Băsescu a adus acuze foarte grave la adresa unor ziariști, pe care i-a catalogat drept "tonomate pe euro" insinuând faptul că aceștia primesc bani pentru a-l ataca pe el la comanda anumitor opozanți ai săi. Nu mă interesează calitatea profesională a respectivilor ziariști, însă un președinte, apărător al drepturilor cetățenilor acestei țări nu are dreptul să aducă asemenea acuze niciunui cetățean.

Acționând în acest fel, folosindu-se de un asemenea limbaj, Traian Băsescu s-a comportat tocmai ca ziariștii pe care el i-a acuzat, reușind, în acest fel, să coboare în derizoriu funcția prezidențială așa cum niciunul dintre predecesorii săi, de după 1989, nu au reușit să o facă (și să ne aducem aminte care au fost acești predecesori).

Trist este însă faptul că probabil în urma acestui "joc" foarte bine calculat al lui Traian Băsescu de manipulare publică - încercând să arate că acum "oligarhii" îi atacă și familia - cota sa de popularitate va crește.

Asta însă nu trebuie să ne oprească niciodată din a-i spune președintelui, și tuturor celor care vor să asculte, stop-joc atunci când încalcă regulile, pentru că altfel, cu siguranță, i-am face toți jocurile.