Plen
Ședința Senatului din 7 aprilie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.34/17-04-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003 2002
2001 2000 1999
1998 1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
18-03-2019
13-03-2019 (comună)
Arhiva video:2019 2018 2017
2016 2015 2014
2013 2012 2011
2010 2009 2008
2007 2006 2005
2004 2003
Sunteți în secțiunea: Home page > Parliamentary Business > Dezbateri > Calendar 2008 > 07-04-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 7 aprilie 2008

13. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:

Nicolae Iorga

Doamna Norica Nicolai:

Începem sesiunea de întrebări și interpelări.

Dau cuvântul domnului senator Nicolae Iorga pentru a adresa o întrebare.

Vă rog, domnule senator, aveți cuvântul.

 

Domnul Nicolae Iorga:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Întrebarea mea se adresează domnului prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu.

Domnule prim-ministru,

Am aflat din surse sigure că, în ziua de 10 aprilie, președintele Parlamentului Ungariei va face o vizită în județele Covasna și Harghita, iar în 20 aprilie anul curent, în cele două județe românești va sosi Președintele Ungariei. Amândoi vor să felicite UDMR-ul și Partidul Civic Maghiar pentru faptul că în județul Covasna, Consiliul Județean a adoptat steagul așa-zisului ținut secuiesc ca steag oficial al acestui județ.

Vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi comunicați cine i-a invitat pe cei doi reprezentanți ai Ungariei în județele Covasna și Harghita, adică în România și, respectiv, ce ați dispus dumneavoastră împotriva legalizării așa-zisului drapel al așa-zisului ținut secuiesc.

Încă ceva - Constituția României mai este în vigoare, domnule prim-ministru ?

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc și eu, domnule senator.

 
Carmen Felicia Tănăsescu

Are cuvântul doamna senator Carmen Tănăsescu pentru a adresa o interpelare Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului și Ministerului Culturii și Cultelor.

Aveți cuvântul, doamna senator.

 

Doamna Carmen Felicia Tănăsescu:

Mulțumesc, doamna președinte.

Interpelarea este adresată domnului ministru Cristian Adomniței și domnului ministru Adrian Iorgulescu.

Vă supun atenției următoarea situație: în județul Brașov există numeroase clădiri de referință, aflate, din păcate, în stare avansată de degradare. Printre acestea se regăsesc și două sinagogi: cea de Brașov de rit ortodox tradiționalistă, din strada Castelului, construită în 1926, și cea din Făgăraș. Având în vedere că există acordul comunității evreiești din județ pentru transformarea lăcașelor de cult în centre cultural-educaționale interetnice, consider oportună urgentarea de către Guvern a alocării unor fonduri pentru reabilitarea clădirilor. A existat o astfel de intenție la un moment dat.

Viața comunităților din punct de vedere cultural și educațional se poate valoriza în spiritul interculturalității și toleranței.

Față de cele prezentate, știind că 2008 este anul european al dialogului intercultural, vă rugăm, domnilor miniștri, să ne comunicați care sunt acțiunile derulate de ministerele pe care le conduceți, în sensul includerii celor două obiective menționate în viața cultural-educațională a comunităților multietnice din cele două localități.

Rog răspuns scris și oral. Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc și eu.

 
Liliana Lucia Tomoiagă

Dau cuvântul doamnei senator Liliana Lucia Tomoiagă pentru a adresa o interpelare Ministerului Sănătății Publice.

Aveți cuvântul, doamna senator. Microfonul 3.

 

Doamna Liliana Lucia Tomoiagă:

Mulțumesc, doamna președinte.

Domnule ministru, medicii din județul Alba, care și-au înființat un cabinet medical privat și au încheiat contracte cu Casa pentru Asigurări de Sănătate, sunt nemulțumiți de politica pe care o face Casa Județeană pentru Asigurări de Sănătate privind decizia pripită, fără consultarea Colegiului Medicilor, de anulare selectivă a unor contracte cu CAS-ul. Acest gest lovește privatizarea în sănătate și mai ales medicii din orașele mici și mijlocii a căror populație este săracă și nu poate plăti servicii medicale de calitate.

Domnule ministru, în condițiile în care în toate țările Uniunii Europene, cabinetele private au contracte cu casele de asigurări, vă rog să menționați ce măsuri veți lua pentru a veni în întâmpinarea cetățenilor cu venituri reduse, dar și a medicilor care, pentru a-și înființa un cabinet privat, s-au împrumutat la bănci, au investit în aparatură și au angajat tineri asistenți medicali.

Mulțumesc. Solicit răspuns scris și oral.

Și pentru că astăzi se sărbătorește Ziua mondială a sănătății, dați-mi voie, doamna președinte, să felicit cu această ocazie toți angajații din sistemul sanitar.

Mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc și eu, doamna senator.

 
Aurel Ardelean

Are cuvântul domnul senator Aurel Ardelean, pentru a prezenta interpelarea. Microfonul 1.

 

Domnul Aurel Ardelean:

Mulțumesc, doamna președinte.

Interpelarea este adresată domnului ministru Cristian Adomniței, Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului.

Domnule ministru,

Problema retrocedărilor pune piedici învățământului arădean. O mulțime de clădiri din orașul nostru, în care se desfășoară activitatea didactică, sunt fie revendicate, fie sunt deja retrocedate foștilor proprietari. Nu mai puțin de 42 astfel de clădiri se află în această situație în județul Arad.

Vă rog să-mi comunicați, domnule ministru, din punct de vedere al Guvernului României, care este strategia pe care o adoptați pentru a remedia această situație.

Solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc, doamna președinte.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

 
Alexandru Pereș

Dau cuvântul domnului senator Alexandru Pereș pentru a adresa o interpelare Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului.

Aveți cuvântul, domnule senator. Microfonul 2.

 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Interpelare adresată Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, domnului ministru Cristian Adomniței.

Sumele alocate pentru continuarea reabilitării infrastructurii școlare se acordă la propunerea inspectoratelor școlare județene. Mai nou însă, prin intervențiile unor instituții, în speță prefecturi, se deturnează politic o parte din aceste sume, ajungându-se în situații ciudate și chiar nelegale, pentru care dumneavoastră și alți responsabili din Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului vor trebui să răspundă la un moment dat.

Vă semnalez două cazuri în județul Alba, care pot fi verificate rapid: printr-o hotărâre de Guvern din 31.03.2008, s-au destinat pentru reabilitarea grădiniței din comuna Șibot suma de 250.000 lei. Toate bune și frumoase, dar la Șibot nu există nici o clădire cu destinație de grădiniță. Ce să reabilităm atunci ? Ceva ce nu există.

Al doilea caz este cel al Grădiniței nr.4 din municipiul Aiud, pentru care s-a alocat suma de 100.000 lei, or clădirea în care funcționează acum grădinița este revendicată de către reprezentanții Bisericii reformate din Ardeal și probabil că o vor obține. Întrebarea este: are ministerul, în acest moment, bani pentru refacerea clădirilor revendicate ?

Am rugămintea, domnule ministru, să luați act de cele sesizate și să-mi răspundeți, în scris și verbal, dacă mențineți situația actuală sau veți dispune corectarea ei.

Am și o întrebare, doamna președinte.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Vă rog, domnule senator.

 
 

Domnul Alexandru Pereș:

Mulțumesc.

Întrebarea este adresată Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, domnului ministru Dacian Cioloș.

În sfârșit, după un an de așteptări și speranțe, fermierii din județul Iași primesc plăți directe pe hectar, promise de minister. Celelalte județe încă mai așteaptă, deși campania agricolă de primăvară a început.

Vă rog, domnule ministru, să-mi răspundeți când se vor face plățile directe pe hectar pentru fermierii din județul Alba, având în vedere problemele dificile și încă nerezolvate cu care se confruntă APIA Alba ? Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc și eu, domnule senator.

 
Vasile Ioan Dănuț Ungureanu

Are cuvântul domnul senator Dan Ungureanu pentru a adresa două întrebări Ministerului Economiei și Finanțelor, Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile.

Domnule senator Ungureanu, aveți cuvântul. Microfonul 3.

 

Domnul Vasile Ioan Dănuț Ungureanu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Prima întrebare este adresată domnului Varujan Vosganian, Ministerul Economiei și Finanțelor.

Aderarea României la Uniunea Europeană și cota unică stabilită de actualul Guvern au determinat apariția unor probleme în ceea ce privește regimul juridic aplicabil firmelor străine care activează în România și a celor românești care activează în afara țării, întrucât acestea au fost impozitate și în afara țării și în România, încălcându-se astfel tratatele internaționale ce reglementează evitarea dublei impuneri.

În Arad există mai multe societăți comerciale aflate în această situație. Dintre ele, vă prezint situația S.C. LAZAR & SOHNE SRL. Administratorii acestei firme mi-au sesizat faptul că autoritățile fiscale germane intenționează să încaseze impozitele aferente veniturilor periodice realizate pe teritoriul Germaniei din activități de plasare a forței de muncă, aceasta în condițiile în care societatea nu are un sediu permanent sau un loc de muncă, sucursală, birou, fabrică, magazin pe teritoriul Germaniei, așa cum prevede art.8 alin.2 din Codul Fiscal și Convenția din 4 iulie 2001 dintre România și Germania pentru evitarea dublei impuneri.

De aceea, vă întreb, domnule ministru, care este poziția ministerului, pe care-l conduceți, în situația prezentată și ce va face Guvernul pentru a rezolva situația de dublă impunere ce poate afecta firme românești care activează în străinătate ?

A doua întrebare este adresată domnului Attila Korodi, ministrul mediului și dezvoltării durabile.

Stimate domnule ministru,

Pe raza localității Bata din județul Arad există o carieră de diabaze, exploatată de S.C. Basalt Cariere SRL. Exploatarea se realizează pe o suprafață de aproximativ 1 hectar, suprafață pe care administratorii carierei doresc să o extindă la 5 hectare. Actuala carieră a ajuns în exploatarea firmei anterior menționate, în urma unor cedări și preluări succesive fie a licenței de exploatare, fie ale societăților comerciale care dețineau acea licență. În acest fel, s-a evitat orice dezbatere publică sau procedură care să implice și consultarea cetățenească, lucru limpede deoarece la Bata există o nemulțumire tot mai pregnantă a locuitorilor care acuză că mașinile de mare tonaj care circulă spre și dinspre carieră distrug locuințele.

Pe lângă această cauză a tensiunilor, intenția de extindere a carierei va mai cauza o nouă stare de criză.

De aceea, vă întreb, domnule ministru, dacă intenționați să demarați o procedură de verificare a modului actual de exploatare a carierei din Bata județul Arad, dacă este posibilă extinderea carierei și care sunt soluțiile acceptabile pentru a evita distrugerea caselor, a locuințelor cetățenilor ?

Solicit răspuns scris la ambele întrebări.

Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc și eu.

 
Viorel Dumitrescu

Are cuvântul domnul senator Viorel Dumitrescu pentru a adresa o întrebare primului-ministru și o interpelare Ministerului Economiei și Finanțelor.

Aveți cuvântul, domnule senator. Microfonul 2.

 

Domnul Viorel Dumitrescu:

Vă mulțumesc, doamna președinte.

Întrebarea este adresată domnului Varujan Vosganian, ministrul economiei și finanțelor.

Am aflat din mass-media faptul că, în ultimii ani, s-au cheltuit din bugetul statului mai multe miliarde de euro pentru trupele românești aflate în diverse teatre de operațiune în străinătate.

Vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicați, pe fiecare an în parte, pentru perioada 2000-2007, care a fost totalul cheltuielilor în euro pentru unitățile militare românești aflate în străinătate, iar pentru anul 2008, care este nivelul programat al acestor cheltuieli?

A doua întrebare este adresată domnului prim-ministru Călin Anton Popescu Tăriceanu.

Am aflat cu surprindere că, de bună voie și nesilită de nimeni, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a convenit, în scris, cu anumiți beneficiari ai contractului de privatizare să înceteze, prin acordul părților, înainte de termen, orice verificare cu privire la îndeplinirea condițiilor în perioada post-privatizare.

Vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi comunicați lista firmelor pentru care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a acceptat să nu continue verificarea obligațiilor din contractele de privatizare, în perioada post - privatizare, precum și temeiul legal al acestor renunțări.

Solicit răspunsuri scrise și verbale. Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc și eu, domnule senator.

Cu mențiunea că ministrul finanțelor este domnul Varujan Vosganian.

 
Gheorghe David

Are cuvântul domnul senator David. Vă rog, domnule senator, să vă prezentați întrebarea adresată Ministerului Internelor și Reformei Administrative.

 

Domnul Gheorghe David:

Mulțumesc, doamna președinte.

În urma deplasărilor din ultimul timp în județul Timiș, mai mulți tineri mi-au adresat întrebări legate de aplicarea Legii nr. 15/2003 privind sprijinul acordat pentru construirea unor locuințe proprietate personală.

În acest context, vă rog să mă informați, domnule ministru, în ce măsură consiliile locale pot atribui suprafețe de teren pentru construcția unor locuințe proprietate personală, deoarece unele dintre ele atribuie aceste suprafețe numai tinerilor căsătoriți, motivând că nu au reglementare legală pentru tinerii necăsătoriți, deși primăriile dispun de teren suficient pentru a satisface toate cererile tinerilor.

Solicit răspuns scris. Mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc și eu, domnule senator.

 
Sever Șter

Are cuvântul domnul senator Sever Șter pentru a adresa o interpelare Ministerului Transporturilor.

 

Domnul Sever Șter:

Mulțumesc, doamna președinte.

Interpelare adresată domnului ministru Ludovic Orban.

Obiectul interpelării:

În data de 5 martie 2005 și, respectiv, 9 octombrie 2006, am interpelat miniștrii de profil în legătură cu reabilitarea DN-19 Satu Mare, Oradea. Răspunsurile primite au fost diferite, însă prin ambele am fost asigurat că acest drum va fi reabilitat. Acest lucru nu s-a produs. Acest drum, prima șosea națională, după intrarea în țară pe la Petea sau Borș, se află într-o stare de degradare, pe anumite porțiuni, greu de imaginat, fiind aproape impracticabil.

Față de aceasta, vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicați în termeni corecți măsurile de reabilitare preconizate, când vor începe, când va deveni acest drum de talie europeană pentru a evita deplasările, de la Satu-Mare la Oradea și invers, prin Ungaria.

Aștept răspuns scris și oral. Cu deosebită stimă. Mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

 
Dorel-Constantin Onaca

Are cuvântul domnul senator Dorel Onaca pentru a prezenta o interpelare adresată primului ministru. Microfonul 3.

 

Domnul Dorel-Constantin Onaca:

Mulțumesc, doamna președinte.

Domnule prim-ministru,

În urma sesizării Uniunii Asociațiilor de Proprietari Constanța, vă supun atenției următoarele aspecte:

În perioada anilor 2001-2004, pentru motive necunoscute, RADET nu a calculat și facturat penalități de întârziere la plata facturilor de către asociațiile de proprietari, cu toate că avea această obligație, conform legislației în vigoare. În februarie 2003, apare Ordonanța de urgență a Guvernului nr.5, care a prevăzut anumite facilități pentru asociațiile de proprietari care își achită, la termen, toate facturile până la data de 31 decembrie 2004.

În urma publicării acestei ordonanțe, RADET, pe baza unor adrese nesemnate, neștampilate, înștiințează asociațiile de proprietari despre prevederea ordonanței, dar fără să calculeze și să comunice și penalitățile. În toată această perioadă, prin modul de acțiune, s-a indus faptul că asociațiile nu vor suporta penalitățile, astfel încât nu s-au mai calculat, nici la nivelul lor, penalități de la proprietarii vinovați de întârziere. În luna martie 2005, RADET calculează și facturează, pentru prima dată, penalități de întârziere pe toată perioada 2001-2004. Ca urmare, situația a devenit explozivă, imposibil de rezolvat, deoarece, în această perioadă, s-au schimbat mulți administratori, multe asociații s-au dezmembrat, urmând ca noii proprietari, noile asociații, eventual, să plătească penalitățile provocate de alții mai vechi.

Uniunea Asociațiilor de Proprietari Constanța s-a adresat, în mai multe rânduri, Prefecturii Constanța, Guvernului, arătând situația creată și propunând anularea, printr-o nouă ordonanță de Guvern. Din păcate, demersul lor nu s-a soldat cu rezultate.

Începând cu luna ianuarie 2008, RADET a început să cheme în judecată asociațiile de proprietari pentru recuperarea pe cale silită. Teoretic, s-au acuzat penalități din perioada 31 decembrie 2005 - 2007, dar ele conțin, în realitate, penalități din 2001 până în 2007. Pentru perioada 2001 - 2004, situația nu poate fi rezolvată, chiar dacă justiția va da câștig de cauză RADET, pentru că asociațiile nu au patrimoniu, iar executorii judecătorești nu pot pune în aplicare sentințele. Va trebui să se facă expertize complicate pe ani în urmă, să se determine concret proprietarii, administratorii, președinții vinovați, procedura va fi complicată și va trena foarte mult.

În acest context, vă rog, domnule ministru, să dispuneți măsurile care se impun pentru rezolvarea acestei situații critice în care se găsesc mai multe asociații de proprietari din țară.

Solicit urgent răspuns scris. Cu stimă. Mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Vă mulțumesc și eu, domnule senator.

 
Gheorghe Funar

Are cuvântul domnul senator Gheorghe Funar pentru a prezenta două întrebări adresate ministrului transporturilor și ministrului internelor și reformei administrative, și o interpelare adresată ministrului internelor și reformei administrative.

Aveți cuvântul, domnule senator, microfonul 2.

 

Domnul Gheorghe Funar:

Vă mulțumesc, doamna președinte de ședință.

Prima întrebare este adresată domnului Cristian David, ministrul internelor și reformei administrative.

După cum cunoașteți, în mandatul 2004-2008, primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, a lipsit mai bine de doi ani din primărie, fiind plecat cu treburi politice și de altă natură la București sau în străinătate.

Ca urmare, vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicați, pentru acest mandat al primarului Emil Boc, următoarele:

 1. Numărul de zile cât a fost absent, efectiv, din municipiul Cluj-Napoca și, evident, din primărie;
 2. Câte zile figurează absent, în fiecare lună, în foaia colectivă de prezență și în statul de plată a salariilor;
 3. De câte zile de concediu fără salariu a beneficiat primarul Emil Boc și în care dintre lunile acestei perioade;
 4. În care dintre lunile fiecărui an, din perioada iulie 2004 - martie 2008, a fost diminuată indemnizația primarului Emil Boc pentru absențe din primărie și cu ce sume.

Cea de-a doua întrebare este adresată domnului Ludovic Orban, ministrul transporturilor.

Mass-media clujeană a stabilit că, numai anul trecut, primarul municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc, a lipsit 150 de zile calendaristice din primărie. Aproape toate deplasările le-a făcut cu avionul, pe ruta Cluj-Napoca - București și retur. Obiceiul l-a deprins primarul Emil Boc încă din vara anului 2004 și l-a continuat în anii 2005, 2006, 2007 și în primele trei luni ale acestui an.

Vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicați, pentru perioada 1 iulie 2004 - 31 martie 2008, următoarele:

 1. Numărul zborurilor cu avioanele TAROM efectuate de către primarul Emil Boc în anii 2004, 2005, 2006, 2007 și pe primele trei luni ale acestui an;
 2. Pe același interval de timp, numărul zilelor calendaristice care au trecut între data decolării din municipiul Cluj-Napoca și data întoarcerii din Capitala României;
 3. Dacă în România ați mai întâlnit, în istoria TAROM, vreun primar care să-l întreacă pe domnul Emil Boc în ceea ce privește naveta cu avionul.

Și interpelarea, doamna președinte, dacă îmi permiteți să o prezint.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Vă rog, domnule senator.

 
 

Domnul Gheorghe Funar:

Interpelarea este adresată domnului Cristian David, ministrul internelor și reformei administrative.

După cum știți, în acest an, de 15 martie, au fost încălcate, de către extremiștii și iredentiștii din UDMR, prevederile Legii nr.60 din 1991 și ale Legii nr.75 din 1994. În mai multe municipii și orașe din Transilvania, au avut loc adunări de sărbătorire a Revoluției ungare de la 1848-1849, s-a intonat numai imnul național al Ungariei, au fost arborate steaguri ale Ungariei Mari, iar mulți dintre vorbitorii la microfon s-au pronunțat pentru separatism pe criterii etnice și pentru autonomie teritorială.

Vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicați următoarele:

 1. În care localități au fost aprobate, pentru ziua de 15 martie anul curent, adunări publice pentru sărbătorirea Revoluției ungare de la 1848-1849;
 2. În care localități au fost arborate steaguri cu stema Ungariei Mari și drapelele Ungariei, cu încălcarea Legii nr.75/1994;
 3. Câți contravenienți au fost sancționați pentru încălcarea prevederilor Legii nr.60 din 1991 privind adunările publice și ale Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului național și intonarea imnului național al României și ce amenzi li s-au aplicat?

Solicit răspunsuri în scris și verbal. Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc și eu, domnule senator.

 
Ilie Petrescu

Dau cuvântul domnului senator Ilie Petrescu pentru a prezenta o întrebare, vă rog.

 

Domnul Ilie Petrescu:

Vă mulțumesc, doamna președinte de ședință.

Prima întrebare este adresată domnului prim-ministru Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu.

Domnule prim-ministru,

În anul 2006, Curtea de Conturi Gorj a verificat Consiliul județean, verificare în urma căreia s-au constatat mari nereguli. Deși a fost trimis la Secția de contencios administrativ și fiscal, cu nr.8693, acest raport al Curții de Conturi a fost sustras de o anumită persoană.

Vă solicit, domnule prim-ministru, să mă informați:

 1. Care este situația acestui raport.
 2. Considerați normal ca un raport al Curții de Conturi să fie sustras din instanță?
 3. De ce președintelui Consiliului Județean Gorj, care a dat 21 de contracte prin încredințare directă, nu i se întâmplă nimic, iar pentru un cetățean care fură o găină i se întocmește dosar penal?

Vă solicit răspuns scris și verbal.

A doua întrebare este adresată tot domnului prim-ministru Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu.

În județul Gorj există zăcământul de grafit din Baia de Fier, fiind singurul zăcământ din țară. În această zonă se află două zăcăminte, unul pe valea râului Galbenu, iar celălalt pe valea pârâului Ungurașu, afluent al râului Olteț.

Vă solicit, domnule prim-ministru, să mă informați:

 • Ce rezervă industrială există în zonă;
 • Redeschiderea rezervei industriale de zăcământ Baia de Fier a zăcământului de grafit;
 • Ce poziție are Guvernul dumneavoastră pentru redeschiderea zăcământului de grafit din Baia de Fier-Gorj?

Interpelarea este adresată domnului prim-ministru Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu.

Domnule prim-ministru,

În discuțiile cu cetățenii județului Gorj, care m-au trimis în Senatul României, aceștia mi-au solicitat să adresez Guvernului condus de dumneavoastră, deoarece Agenția de plăți APIA nu a virat banii pentru subvenții, următoarele întrebări:

 1. Ce sumă are de primit județul Gorj ?
 2. Când vor beneficia de această sumă cetățenii din județul Gorj?
 3. Care va fi graficul stabilit de APIA pentru virarea banilor cetățenilor din județul Gorj?

Vă solicit răspuns scris și verbal. Vă mulțumesc.

 
 

Doamna Norica Nicolai:

Mulțumesc și eu, domnule senator.

Doresc să vă informez că doamna senator Doina Silistru a depus, la secretariatul ședinței, întrebările adresate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și o interpelare adresată domnului Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății publice.

 
   

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 19 martie 2019, 21:35
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro