Plen
Sittings of the Senate of April 14, 2008
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.39/24-04-2008

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
24-02-2021
17-02-2021 (joint)
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2008 > 14-04-2008 Printable version

Sittings of the Senate of April 14, 2008

15. Întrebări și interpelări adresate Guvernului de către doamnele și domnii senatori:  

 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

  ................................................
 

Trecem la ultimul punct din ordinea de zi: întrebări, interpelări și răspunsuri. Nu sunt radiodifuzate.

Rog să rămână în sală colegii care doresc să adreseze întrebări și interpelări. Puteți rămâne cu toții, dar asta e cu totul altă poveste.

 
Ioan Chelaru

Domnule senator Ioan Chelaru, aveți de pus o întrebare. Vă rog, microfonul 3.

 

Domnul Ioan Chelaru:

Am două întrebări, domnule președinte.

Prima întrebare este adresată domnului ministru Eugen Nicolăescu și privește Spitalul de Bolnavi Psihici Cronici Adulți-Gâdinți, căruia i s-a alocat, în luna octombrie 2007, de la bugetul de stat, suma de 1.000.000 de lei pentru reparații capitale și 100.000 de lei din accize.

În urma licitației, contractul de lucrări a fost atribuit societății S.C. APOLLONIA CONSTRUCT SRL. O parte din suma alocată a fost achitată firmei menționate, urmând ca suma restantă să fie virată de la bugetul de stat până la finalizarea lucrărilor, sumă care nu a fost achitată nici până în prezent și care se cifrează la 750.000 de lei.

Domnule ministru, care sunt măsurile pe care le veți lua pentru ca suma restantă atribuită Spitalului de Bolnavi Psihici Cronici Adulți- Gâdinți să fie remisă către acesta și în ce interval de timp, în așa fel încât acest cămin de persoane aflate în dificultate să nu mai fie acționat în judecată de către creditori?

A doua întrebare este adresată domnului ministru Varujan Vosganian. Are ca obiect o problemă privind Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 și îl privește pe domnul Adrian Mărgărit Burlacu, domiciliat în municipiul Roman, județul Neamț, căruia i s-a aprobat cererea de restituire în natură a unei suprafețe de 10m2 și acordarea unor măsuri reparatorii sub formă de despăgubiri bănești.

Întrebare: Care sunt măsurile pe care le care le veți lua, domnule ministru, pentru ca domnul Adrian Mărgărit Burlacu să intre în posesia drepturilor bănești ce i se cuvin și cum veți stabili procedura de soluționare a dosarelor, în așa fel încât aceasta să nu se mai facă prin tragere la sorți?

Solicit răspuns scris și oral.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul senator Gheorghe Funar este? Nu este. Am reținut.

 
Ilie Petrescu

Domnul senator Ilie Petrescu este? Vă rog, domnule senator, mai rapid, că avem treabă multă!

 

Domnul Ilie Petrescu:

Am două întrebări adresate...

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Microfonul 1. Aveți două întrebări și o interpelare. Vă rog să le prezentați rapid, pe scurt.

 
 

Domnul Ilie Petrescu:

Rapid. Am înțeles, domnule președinte.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog!

 
 

Domnul Ilie Petrescu:

Prima întrebare este adresată domnului prim-ministru Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu.

Având în vedere faptul că anul 2008 este an electoral, partidele politice vin în fața electoratului cu tot felul de promisiuni mai mult sau mai puțin credibile.

Pentru informarea corectă a cetățenilor județului Gorj, vă rog să mă informați, pentru cele 70 de localități (municipii, orașe, comune), următoarele:

  1. În câte localități sunt proiecte de alimentare cu apă, canalizare și schimbări de conducte pentru alimentarea cu apă în județul Gorj?
  2. Câte cămine culturale se construiesc în anul 2008?
  3. Câte programe/proiecte sunt aprobate pentru reabilitarea de școli, pentru anul 2008, pe localități?

Vă solicit răspuns scris și verbal.

Senator PRM de Gorj, Ilie Petrescu.

A doua întrebare este adresată tot domnului prim-ministru.

Pentru informarea corectă a cetățenilor județului Gorj, care mi-au adresat întrebări în cadrul audiențelor pe care le acord la biroul senatorial și în deplasările în teritoriu în comune și sate, vă solicit să mă informați următoarele:

  1. Câte săli de sport se construiesc în anul 2008, pe fiecare localitate în parte?
  2. Câți km de drumuri (comunale, județene, naționale) se realizează în județul Gorj, în anul 2008?
 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimate coleg, atenție foarte mare! Faceți o distincție, pentru că sunt lucrări locale, care nu depind de Guvern. Căminele culturale nu le stabilește Guvernul, ci primăria locală, cu consiliul local. Nu are de unde să vă dea Guvernul datele acestea.

 
 

Domnul Ilie Petrescu:

Domnule președinte, dar trebuie să am și eu o informare asupra... Dacă mă duc președinte la consiliul județean...

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

De unde să vă dea Guvernul această informare, dacă el habar nu are? De unde să știe câte cămine culturale se modernizează, se pun la loc? Dar vă rog, continuați.

 
 

Domnul Ilie Petrescu:

4. Ce investiții sunt aduse în județul Gorj, în anul 2008, de către Guvernul pe care îl conduceți?

Vă solicit răspuns scris și verbal.

Senator PRM de Gorj, Ilie Petrescu.

Domnule președinte, prezint și interpelarea?

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog!

 
 

Domnul Ilie Petrescu:

Interpelarea este adresată domnului Cristian Adomniței, ministrul Educației, Cercetării și Tineretului.

Domnule ministru,

Am aflat de hotărârea pe care ați luat-o în legătură cu trusa de supraviețuire în caz de cutremur, pe care orice elev din clasele primare ar trebui să o aibă, în fiecare zi, asupra sa. Greutatea acestei truse este în jur de 4 kg. În decizia pe care ministerul pe care îl conduceți a luat-o, au fost consultați și specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății Publice? Copiii din clasele primare au, oricum, de cărat, în fiecare zi, un ghiozdan care depășește greutatea maximă admisă pentru buna dezvoltare fizică a lor. Considerați că era necesară o greutate suplimentară, care să fie cărată de copii în fiecare zi? Cine a verificat utilitatea acestei măsuri?

De ce ministerul pe care îl conduceți nu ia măsuri ca în toate școlile din țară să fie amplasate fișete în care copiii să-și poată depozita lucrurile și să nu mai fie nevoiți să care în fiecare zi prea multe kilograme care să le afecteze sănătatea?

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns scris și verbal.

Senator PRM de Gorj, Ilie Petrescu.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Domnule senator, consumați tot timpul PRM-ului. Cinci minute are tot grupul la dispoziție. Lăsați-o încolo de treabă!

 
Ștefan-Mihail Antonie

Domnul senator Ștefan-Mihail Antonie, aveți două întrebări și o interpelare, vă rog să le prezentați. Microfonul 2.

 

Domnul Ștefan-Mihail Antonie:

Domnule președinte, de fapt este o singură întrebare pentru doi miniștri.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog.

 
 

Domnul Ștefan-Mihail Antonie:

Tema este următoarea: Potrivit prevederilor alin. (1) al art. 2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, autorităților și instituțiilor publice li se interzice achiziționarea de mobilier, aparatură electrocasnică, aparate de telecomunicații pentru birouri, așa cum sunt ele clasificate, precum și imobile, autoturisme, aparate de aer condiționat și aparate audiovideo.

Având în vedere cele menționate mai sus, vă rog să-mi răspundeți - mă adresez domnului ministru al economiei și finanțelor - la următoarea întrebare:

Din ce fonduri înțelege Ministerul Economiei și Finanțelor să se realizeze dotarea corespunzătoare a instituțiilor publice, după intrarea în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar?

Domnului ministru al educației, cercetării și tineretului îi adresez următoarea întrebare:

Care sunt măsurile pe care urmează să le luați în vederea asigurării dotării corespunzătoare a unităților publice de învățământ?

Cu permisiunea dumneavoastră adresez și interpelarea.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog.

 
 

Domnul Ștefan-Mihail Antonie:

Da, mulțumesc.

Către Ministerul Economiei și Finanțelor, domnului ministru Varujan Vosganian.

Stimate domnule ministru,

Este bine cunoscută reacția negativă a funcționarilor publici, în special a dascălilor și a autorităților locale, față de prevederile discriminatorii ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar. Potrivit prevederilor art. 24 din ordonanța de urgență "autoritățile și instituțiile publice nu vor acorda tichete cadou personalului din cadrul acestora". O parte dintre salariații din învățământ, respectiv cei de cult catolic, au primit aceste tichete, pentru că au avut deja Paștele, iar cei de cult ortodox nu au primit.

Prevederile acestei ordonanțe de urgență au creat o situație extrem de jenantă și de nedemnă, deoarece în cele mai multe județe din țară aceste tichete s-au dat deja și, în aceste condiții, există riscul, pentru cei care le-au primit cu ceva zile în urmă, să li se ceară returnarea sau contravaloarea lor.

Date fiind cele prezentate mai sus, vă rog, domnule ministru, să prezentați cât mai repede o informare completă asupra acestui subiect cuprinzând propunerile Ministerului Economiei și Finanțelor în vederea rezolvării acestei situații și asigurării egalității de șanse în rândul funcționarilor publici.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

Domnul senator Ungureanu nu este prezent.

 
Ovidiu Teodor Crețu

Domnul senator Teodor Crețu, vă rog, aveți o întrebare adresată Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Locuințelor.

Microfonul 3, aveți cuvântul.

 

Domnul Ovidiu Teodor Crețu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Având în vedere că nu este transmisie radio, iar auditoriul nu este deosebit de interesat, am să depun întrebarea în scris.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

De acord, cu dumneavoastră.

Să știți că doamna senator Cornelia Cazacu a depus două întrebări legat de victimele câinilor maidanezi și criza pungilor pentru recoltarea sângelui de la donatori.

De asemenea, domnul senator Gheorghe David are două întrebări - numărul minim de elevi din unitățile de învățământ și includerea în licee a ciclului gimnazial.

 
Gheorghe-Viorel Dumitrescu

Îl invit pe domnul senator Viorel Dumitrescu, microfonul 2, să adreseze întrebarea.

 

Domnul Gheorghe-Viorel Dumitrescu:

Întrebarea este adresată domnului prim-ministru Călin Constantin Anton Popescu Tăriceanu.

S-a încheiat Summit-ul NATO de la București.

Vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi comunicați care a fost suma cheltuielilor totale ocazionate de această reuniune NATO în România.

A doua întrebare este adresată tot primului-ministru.

La Summit-ul NATO de la București s-a adoptat hotărârea privind extinderea asupra întregului teritoriu al României a scutului antirachetă american.

Vă solicit, domnule prim-ministru, să-mi comunicați la cât este estimată cheltuiala ce va fi suportată din bugetul statului român pentru această operațiune militară vizând extinderea scutului antirachetă.

Interpelarea este adresată domnului ministru Teodor Viorel Meleșcanu, ministrul apărării.

După cum știți, în mass-media și, în special, în cotidianul "Tricolorul", din ziua de 9 aprilie 2008, au apărut numeroase informații în legătură cu programul, deocamdată, secret, vizând achiziționarea a 48 de avioane vechi (F16) de la armata americană pentru suma de cinci miliarde de dolari.

Vă solicit, domnule ministru, să-mi comunicați dacă vor fi achiziționate din SUA acest număr de aparate sau un alt număr, precum și suma alocată pentru cumpărarea avioanelor americane.

Vă mulțumesc.

Solicit răspunsuri scris și verbal.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

 
Irina Loghin

Să o ascultăm și pe doamna senator Irina Loghin, care are o întrebare. Microfonul 1, vă rog.

 

Doamna Irina Loghin:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Întrebarea mea este adresată Ministerului Transporturilor, domnului ministru Ludovic Orban.

În urma inundațiilor din cursul anului 2006, mai multe locuințe din cartierul Obor al municipiului Giurgiu au devenit improprii folosirii.

Ca urmare, mai multe familii au fost mutate cu chirie în locuințe sociale, construite de primărie, dar care nu asigurau spațiul locativ necesar pentru fiecare persoană.

Deși cetățenii respectivi aveau acte de proprietate pe locuințele din care au fost strămutați, iar Constituția României, la art. 44 alin. (1) prevede că "dreptul de proprietate este garantat", iar la alin. (2) și alin. (3) se prevede că "proprietatea privată este garantată și ocrotită de lege" și "nimeni nu poate fie expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică", stabilită potrivit legii, "cu dreaptă și prealabilă despăgubire".

Cu toate acestea, angajații Primăriei Giurgiu au încercat vineri, 11 aprilie 2008, să demoleze prin forță casele respective, fără ca proprietarii să primească despăgubirile legale și corecte, conform prețului zonei pe metru pătrat.

Vă rog, domnule ministru, să-mi comunicați ce măsuri se vor dispune pentru ca cetățenii din cartierul Obor, care se regăsesc în situația respectivă, să beneficieze de despăgubirile prevăzute de lege, la valoarea terenurilor pe care le-au avut.

Vă mulțumesc.

Solicit răspuns scris.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

 
Alexandru Pereș

Domnul senator Alexandru Pereș are două întrebări. Una către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și cealaltă este adresată Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile.

Vă rog, domnule senator. Microfonul 2.

 

Domnul Alexandru Pereș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Întrebarea este adresată domnului ministru Dacian Cioloș.

După cum se cunoaște, asociațiile agricole ale căror culturi pomicole au fost afectate, în proporție de peste 30% din media producției anuale pe fermă, de temperaturile scăzute din primăvara anului trecut, vor primi despăgubiri de până la 80% din pierderile de venit înregistrate.

Vă rog, domnule ministru, să-mi comunicați ce sume de bani vor primi asociațiile agricole, defalcat pe județe.

Solicit răspuns scris și verbal.

A doua întrebare este adresată Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile, domnului ministru Attila Korodi.

Agenția pentru Protecția Mediului Alba a solicit Ministerului Mediului și Dezvoltării Durabile și Agenției Naționale pentru Protecția Mediului dotarea cu un analizor de formaldehidă, încă din anul 2006, în vederea monitorizării emisiilor de pe platforma S.C. Kronospan S.A.

Cunoscând faptul că cetățenii din Municipiul Sebeș sunt tot mai alarmați de poluarea continuă, vă întreb, domnule ministru, în ce fază se află achiziția analizorului, având în vedere că, mai nou, bugetul ministerului pe care îl conduceți a fost redus prin rectificarea din martie 2008.

Solicit răspuns scris și verbal.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

 
Radu Cristian Georgescu

Îl invit pe domnul senator Cristian Georgescu. Vă rog să adresați interpelarea, microfonul 4.

 

Domnul Radu Cristian Georgescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Interpelarea este adresată ministrului internelor și reformei administrative, domnului ministru Cristian David.

Obiectul interpelării - Reconstituirea dreptului de proprietate pentru cetățenii din județul Mureș.

Stimate domnule ministru,

Vă solicităm să faceți demersurile necesare pe lângă Instituția Prefectului din județul Mureș, pentru a ne comunica stadiul de soluționare în care se află cererile repetate și contestația doamnei Maria Vesea și a domnului Dosa Laszlo în baza Legii nr. 247/2005 privind reconstituirea dreptului de proprietate, pentru terenuri aflate pe raza comunei Sântana de Mureș, județul Mureș.

Solicit răspuns scris.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

 
 

Stimați colegi, să trecem și la răspunsuri.

Din partea Ministerului Apărării este cineva prezent? Rugămintea este să transmiteți domnului senator Nicolae Mărășescu răspunsul în scris, pentru că nu este prezent și nu are rost să ne complicăm.

Din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale este cineva? La fel, să se transmită răspunsul în scris doamnei senator Doina Silistru.

Din partea Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, vă rog să transmiteți răspunsul în scris domnului senator Gheorghe Funar care este absent.

De asemenea, Ministerul Internelor și Reformei Administrative transmiteți răspunsul în scris domnului senator Nicolae Mărășescu care este nu este prezent.

Tot Ministerul Internelor și Reformei Administrative transmiteți răspunsul în scris domnului senator Funar, care nu este prezent.

Domnul senator Alexandru Pereș este prezent? Nu mai este. Îl rog pe domnul secretar de stat Cătălin Doică, Ministerul Economiei și Finanțelor, să transmită răspunsul în scris.

Se solicită amânarea răspunsurilor pentru o serie de întrebări și interpelări care au fost puse:

Domnul senator Ovidiu Teodor Crețu - Regularizarea albiei râului Sălăuța, domnul senator Mihai Țâbuleac - Rețeaua de cale ferată din județul Botoșani, domnul senator Ovidiu Teodor Crețu - DJ 172 D Valea Ilvei - Pasul Grădinița și o întrebare adresată Ministerului Transporturilor de către domnul senator Funar privind călătoriile domnului Emil Boc cu avionul.

Ne oprim aici. Vă mulțumesc. Închidem ședința noastră de astăzi. Vă doresc numai bine.

 
 

Ședința se încheie la ora 18.30.

 
   

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania wednesday, 24 february 2021, 20:18
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro