Plen
Ședința Camerei Deputaților din 6 octombrie 2008
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.92/16-10-2008

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002 2001 2000
1999 1998 1997
1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2016-prezent
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
12-08-2020 (comună)
Arhiva video:2020 2019 2018
2017 2016 2015
2014 2013 2012
2011 2010 2009
2008 2007 2006
2005 2004 2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 06-10-2008 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 6 octombrie 2008

57. Prezentarea pe scurt de către deputați a interpelărilor adresate membrilor Guvernului:  

   

Domnul Eugen Nicolicea:

    ................................................
 

Prezint în continuare lista deputaților înscriși pentru a prezenta interpelări pe scurt în ședința din 06.10.2008, orele 19,00-19,30. La rugămintea colegilor, nu mai așteptăm până la acea oră.

Prezint lista cu interpelările depuse scris: Constantin Petre - o interpelare, Eugen Bejenariu - cinci interpelări, Filip Georgescu - o interpelare, Petru Movilă - cinci interpelări, Ionela Bruchental-Pop - două interpelări, Iulian Vladu - o interpelare, Mircea Costache - cinci interpelări, Eduard Hellvig - o interpelare, Ioan Cindrea - o interpelare, Bogdan Cantaragiu - opt interpelări, Andrian Mihei - trei interpelări, Mircia Giurgiu - 11 interpelări...

O secundă, îi anunț pe cei care depun în scris și cei care sunt prezenți vor susține, după aceea, în limita timpului, cât mai multe dintre interpelările depuse.

Vasile Pușcaș - o interpelare, Rodica Nassar - o interpelare, Răzvan Bobeanu - patru interpelări, Valeriu Tabără - două interpelări, Radu Coclici - o interpelare, Adrian Moisoiu - două interpelări, Ștefan Baban - două interpelări, Lia Ardelean - o interpelare scrisă, Mihai Dumitriu depune în scris, Alecsandru Știucă depune în scris, Ioan Țundrea depune în scris, Bogdan Ciucă depune în scris, Vlad Hogea depune în scris, Petru Călian - deci cinci, pe care dorește să le susțină... și încă cinci colegul, da? Dacă mai sunt colegi, pe măsura timpului.

 
Petru Călian

Invit pe domnul Petru Călian să-și dezvolte pe scurt interpelările. După aceea, în limita timpului, ceilalți colegi, da? Mulțumesc.

 

Domnul Petru Călian:

Vă mulțumesc.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Voi susține și prezenta doar o interpelare, urmând ca restul de patru să fie depuse în scris.

Interpelarea pe care o susțin este adresată domnului Attila Korody, ministrul mediului și dezvoltării durabile.

Obiectul interpelării este legat de extincția castanilor comestibili din județul Maramureș în câțiva ani.

O ciupercă, cauzatoare a unei boli cunoscută sub denumirea de "cancer de scoarță", afectează 80% din culturile de castan comestibil situate în zona Băii Mari. 1200 de hectare de castan din județul Maramureș sunt afectate de două tipuri de viruși.

Statul deține doar 180 de hectare de castan, pe care le-a tratat în ultimii cinci ani, restul de 1020 de hectare aflându-se în proprietate privată. Tratamentul castanilor costă 400 de euro pe hectar, însă nimeni nu a solicitat intervenția autorităților în acest sens.

Îi solicit domnului ministru să îmi răspundă și să îmi spună ce măsuri intenționează să ia ministerul pe care-l conduce în vederea rezolvării acestei probleme.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Valeriu Tabără

Dacă mai există colegi care doresc să susțină? Vă rog, domnul Valeriu Tabără; în ordine.

 

Domnul Valeriu Tabără:

Doresc doar pe scurt să prezint conținutul celor două interpelări.

Prima se referă la situația Primăriei de la Sălciua din județul Alba, care a fost terminată ca și construcție și dată în folosință în septembrie 2007, respectiv Consiliul local a făcut mai multe demersuri pentru ca, de la Guvern, din defalcarea sumelor din taxa pe valoarea adăugată, să fie trimise sau atribuite acestei comune, pentru această construcție, 300 de mii de lei.

Vă mărturisesc că, cu toate demersurile făcute și mai multe proiecte de Hotărâri de Guvern, această comună din zona Munților Apuseni, o comună săracă, fără posibilități prea multe, nu a beneficiat de sursele financiare de care au beneficiat, din păcate, alte primării, fără niciun fel de proiecte. Și aceasta datorită faptului - probabil - că primarul de acolo - de altfel, un primar vrednic - aparține Partidului Democrat-Liberal, dar, în același timp, și cu foarte, foarte multe proiecte în dezvoltare, repet, pentru o comună care ar fi meritat această susținere.

Și a doua interpelare are ca obiect politica Departamentului pentru relații cu românii din afara granițelor și se referă la ce programe efective au realizat în acest an și, mai ales, care este poziția acestui departament și a Ministerului de Externe, față de situația românilor din Valea Timocului, mai ales cu ceea ce se întâmplă cu preotul care a construit Biserica de la Malainița, din această zonă a Serbiei.

Cred sincer că, în relațiile cu Serbia, pe bază de reciprocitate, trebuie cerut țării vecine și - spunem noi și prietene - ca aceste relații să fie relații care să permită un respect reciproc și, mai ales, să asigure aceleași condiții pe care le asigurăm și noi comunității sârbe din România.

Mulțumesc.

 
Mircia Giurgiu

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă rog, aveți cuvântul, domnule Mircia Giurgiu.

 

Domnul Mircia Giurgiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

O să susțin doar o interpelare din cele 11, zece le depun în scris.

Este vorba de interpelarea adresată ministrului administrației și internelor, domnul David, și se referă la problemele cu care se confruntă locuitorii județului Cluj și ai municipiului Cluj-Napoca.

Obiectul interpelării îl reprezintă cursele auto neautorizate, care produc mult zgomot, și poliția nu poate să intervină, spune că nu este temei legal.

Am depus această interpelare și solicit ministerului să intervină și să spună care este temeiul legal, dacă nu, vom fi nevoiți să modificăm legea.

Mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Iulian Vladu

Domnul Iulian Vladu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Mă adresez cu această interpelare domnului ministru Ludovic Orban.

Obiectul interpelării este intenția Ministerului Transportului de a construi un aeroport în zona de sud a Capitalei, fiind avansată ca variantă localitatea Adunații Copăceni.

Dincolo de suspiciunile pe care le-a creat această alegere, mai ales din perspectiva anumitor interese imobiliare, consider că este cel puțin ciudat să fie promovat un proiect de o asemenea amploare într-o zonă în care există un acces deosebit de dificil, din cauza lipsei unei autostrăzi în apropierea acelei localități.

Personal nu am auzit să se fi realizat un studiu de impact privind locația acestui proiect în această zonă și nicio motivație argumentată cu privire la această alegere.

În urma declarațiilor primului-ministru, se impune redimensionarea activității Aeroportului Băneasa, ceea ce, dacă s-ar întâmpla, ar impune grăbirea construirii unui nou aeroport.

Consider că este cel puțin nepotrivită o localitate aflată într-o zonă în care accesul să fie îngreunat de lipsa unei autostrăzi, cum este cazul Adunații Copăceni.

Experiența ultimilor ani, în care s-au construit doar 5 km de autostradă, ne arată că este aproape imposibil să credem că va fi realizată o autostradă în vecinătatea acelei localități până la finalizarea aeroportului.

Presa a relatat că în această locație este nevoie de 3400 de hectare, care aparțin în prezent mai multor persoane fizice, dar și unor companii, ceea ce ar da naștere speculațiilor că această localitate a fost aleasă doar din interes imobiliar.

Având în vedere faptul că în zona de vest a capitalei, respectiv sudul județului Dâmbovița, este un nod de circulație care leagă Oltenia, Ardealul și Moldova de Muntenia și capitală, consider că aici ar fi fost mult mai potrivită locația viitorului aeroport, cu atât mai mult cu cât această zonă este conectată la autostrada Pitești-București.

Pentru toate aceste motive și pentru a elimina speculațiile mas-media, aș dori să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

Care au fost motivele pentru alegerea localității Adunații Copăceni pentru construirea noului aeroport?

De ce nu a fost luată în calcul varianta ca un astfel de proiect să fie în vestul capitalei, respectiv sudul județului Dâmbovița, zonă traversată deja de o autostradă, fapt ce ar înlesni dezvoltarea unui astfel de proiect?

Și trei: când urmează să fie analizat în Guvern Proiectul de Hotărâre privind aprobarea construirii noului aeroport?

Vă mulțumesc.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Andrian-Sirojea Mihei

Domnul Andrian-Sirojea Mihei:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Prima interpelare este adresată domnului ministru Eugen Nicolăescu, Ministerul Sănătății Publice, referitor la fondurile alocate unităților spitalicești din județul Constanța.

Stimate domnule ministru,

Care sunt fondurile alocate și livrate unităților spitalicești din județul Constanța în anul 2008, dacă este posibil defalcate pe unități spitalicești și pe destinații, dacă este cazul, și care sunt - în afară de fonduri - echipamentele, aparatele medicale etc. cu care acestea au fost dotate prin programele desfășurate de minister?

A doua interpelare, adresată domnului ministru Cristian David, Ministerul Internelor și Reformei Administrative.

Interpelarea este referitoare la starea tehnică a navelor din dotarea Poliției de Frontieră.

Stimate domnule ministru,

În cadrul documentării parlamentare din județul Constanța, mi-au fost aduse la cunoștință mai multe incidente legate de starea tehnică, de vitalitatea navelor din dotarea Poliției de Frontieră. Pentru protejarea personalului ambarcat, ocrotirea vieții pe mare, menținerea navelor într-o stare bună de navigabilitate și asigurarea vitalității acestora de ce aceste nave nu se supun reglementărilor tehnice și de navigație în conformitate cu reglementările Autorității Navale Române?

De ce prevederile legislative în domeniu, mai precis Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 42/1999, cu toate modificările adoptate de Parlamentul României, pentru navele din dotarea poliției necesită a fi anulate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 70/2008?

A treia interpelare este adresată domnului ministru Attila Korody, Ministerului Mediului.

Întrebare referitoare la stadiul de delimitare a falezelor, plajelor și intabularea acestora.

Stimate domnule ministru,

Având în vedere noua reglementare legală de administrare a zonei costiere, vă rog să ne informați asupra stadiului de delimitare cadastrală a falezelor, plajelor și intabularea acestora.

Dacă această operațiune nu a fost finalizată, vă rugăm să specificați dacă predarea/primirea zonei costiere în vederea administrării se va face în lipsa delimitărilor cadastrale și a intabulărilor?

A patra interpelare este adresată domnului ministru Eugen Nicolăescu, Ministerul Sănătății Publice.

Întrebarea este referitoare la procedura de acordare a permisului de "liberă practică" navelor care fac escală în porturile românești.

Stimate domnule ministru,

Chiar dacă au trecut 18 ani de la Revoluție, această procedură a rămas neschimbată, învechită, neadaptată cerințelor și posibilităților tehnice actuale, rămânând generatoare de corupție și producând întârzieri în operarea navelor, implicit pierderi economice, financiare.

În toate porturile europene, și nu numai, acordarea permisului de "liberă practică" se realizează electronic prin radio, internet, astfel ca navele, în conformitate cu Convenția FAL, să nu fie întrerupte din fluxul lor comercial.

De ce această procedură nu se poate modifica și la noi, astfel încât navele care fac escală în porturile românești să poată primi permisul de "liberă practică" prin radio?

Iar ultima interpelare, a cincea, adresată domnului ministru Cristian David, Ministerul Internelor și Reformei Administrative.

Interpelarea este referitoare la aplicarea Convenției FAL.

Stimate domnule ministru,

A trecut un an de la adoptarea ultimelor amendamentele la Convenția FAL, convenție votată de Parlament și promulgată de Președintele României. Cu toate acestea, convenția nu se aplică, iar întârzierea aplicării ei în sensul și scopul în care a fost promulgată creează întârzieri, timpi morți și pierderi economice și financiare în operarea navelor și a mărfurilor.

De ce nu se întrunește Comisia FAL pentru elaborarea normelor de aplicare a convenției FAL?

Vă mulțumesc.

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Adrian Moisoiu

Dacă mai sunt colegi? Vă rog, domnul Adrian Moisoiu, din partea Partidului România Mare.

 

Domnul Adrian Moisoiu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Foarte pe scurt am să prezint două interpelări.

Una este adresată Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, respectiv domnului Cristian Adomniței. Și anume, se referă la faptul că, la 15 septembrie, cu ocazia deschiderii anului universitar, am participat și am vizitat mai multe unități școlare din municipiul Târgu-Mureș, ocazie cu care am constat că, deși ministerul a alocat o sumă oarecare, destul de mare, de fonduri pentru reabilitarea unor unități școlare, aceste unități pe care le-am găsit eu la Târgu-Mureș, și anume sunt în număr de 8 unități școlare, sunt în deficit cu fondurile necesare pentru ca să își înceapă activitatea, să-și desfășoare activitatea în anul școlar 2008-2009 în condiții optime.

Ca atare, am trimis prin fax o adresă Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului, iar acum fac și prezenta interpelare, cu rugămintea ca să fiu informat de la tribuna acestui Parlament oral, dar și în scris, asupra deciziei dânșilor și măsurilor care vor fi luate.

O a doua interpelare este adresară domnului ministru Karoly Borbely, ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației. Ca urmare a faptului că, deplasându-mă în zona de nord a județului Mureș, am aflat sau am găsit situația în care postul de radio România 1, România 2, România actualități, posturile acestea mari, nu sunt recepționate în mod corespunzător.

De asemenea, cetățenii care locuiesc în aceste zone nu au acces la internet, deși au primit în scrisorile și în facturile de la Romtelecom oferta de înscriere la internet și respectiv s-au și înscris, dar degeaba.

Înseamnă că zonele respective nu sunt acoperite pentru ca să se desfășoare o activitate normală, așa cum trebuie să se desfășoare în oricare țară a Uniunii Europene în anul 2009, deja putem spune acest lucru.

Ca atare, îl rog pe domnul ministru să poftească și să ne informeze asupra strategiei pe care dânsul o prevede pentru toate zonele țării care sunt într-o asemenea situație, și în special pentru zona la care m-am referit, și anume această zonă a județului Mureș.

Vă mulțumesc.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
Ștefan Baban

Domnul Ștefan Baban, din partea Partidului România Mare.

 

Domnul Ștefan Baban:

Domnule președinte,

N-am să profit să prezint ambele interpelări.

Am să anunț numai că prima interpelare este adresată domnului ministru al afacerilor externe, Lazăr Comănescu și este intitulată: "Ministerul Afacerilor Externe și lipsa de comunicare". Și am niște întrebări pentru domnia sa, de la care aștept răspunsuri atât oral, cât și scris.

Și o problemă care cât de curând va fi foarte grea pentru România, dacă nu se iau măsuri corespunzătoare, este legată de pâinea care se va scumpi, este adresată domnului Dacian Cioloș, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale.

Și am pentru domnia sa cinci întrebări:

1. La ora actuală, se cunosc cu exactitate, la nivelul ministerului, cantitățile de grâu obținute în țară în 2008 și, mai ales, cât este ponderea grâului de calitate superioară care este destinat panificației?

2. De ce nu există în România o bursă a cerealelor, având în vedere că suntem totuși printre producătorii principali din Europa?

3. Ce măsuri ia ministerul pentru înlăturarea acestor intermediari - să nu le spunem speculanți - care de fapt influențează negativ piața grâului din România?

4. Creșterile de preț la recolta de grâu din 2008 sunt influențate și de piețele externe sau reprezintă numai o problemă internă, datorată speculațiilor legate de utilități și interese personale?

Și, în sfârșit, ultima:

5. Ce măsuri ia Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru ca pâinea să nu se mai scumpească și în această toamnă?

Vă mulțumesc pentru atenție și depun materialul la secretariat.

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

 
  Eugen Nicolicea

(Domnul Eugen Nicolicea coboară la tribună).

 

Domnul Eugen Nicolicea:

Și eu am o interpelare adresată domnului Cristian David, cu privire la faptul că prefectul de Mehedinți, Sevastian Bâzoi, tărăgănează emiterea ordinului de constatare de încetare de drept a mandatului primarului municipiului Drobeta-Turnu Severin, Gheorghe Constantin, ca incompatibil pentru faptul că, deși au trecut mai multe luni de la alegeri și termenul de 15 zile, prevăzut de lege, este depășit, nu a renunțat la funcția de avocat pe care o avea, fapt pentru care, conform legii, trebuie să-i înceteze de drept mandatul.

Interpelarea pe larg o voi depune în scris.

 
   

(Domnul Eugen Nicolicea își reia locul la prezidiu).

 
 

Domnul Eugen Nicolicea:

Vă mulțumesc.

Declar ședința închisă.

 
 

Ședința s-a încheiat la ora 18,35.

 
     

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București sâmbătă, 15 august 2020, 17:12
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro