Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2008 > 07-10-2008

Ședința Camerei Deputaților din 7 octombrie 2008

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.15 Constantin Tudor - declarație politică cu tema "Pensionarii călărășeni, masă de manevră electorală a liberalilor";

 

Domnul Eugen Nicolicea:

  ................................................

Din partea Grupului parlamentar al Partidului Democrat- Liberal, domnul Constantin Tudor.

Domnul Constantin Tudor:

Mulțumesc, domnule președinte.

Am să citesc una din cele trei declarații de astăzi, nu înainte de a susține ca profesor și ca parlamentar atât scrisoarea, cât și declarația colegului nostru Anghel Stanciu.

Declarația mea politică de astăzi se numește: "Pensionarii călărășeni, masă de manevră electorală a liberalilor". Trist, dar adevărat!

Lupta acerbă pentru câștigarea alegerilor din toamnă a început, încă de pe acum, iar partidele politice se întrec în promisiuni electorale ce pot aspira voturile cetățenilor. Chiar liberalii au început să bombardeze populația cu promisiuni sociale, mai mult sau mai puțin reale. Prin acest demers nu fac altceva decăt să încerce să acapareze electoratul tradițional al PSD -ului, mai ales pensionarii, al căror nivel de trai este dependent de măsurile sociale ale guvernului. Astfel, pensiile au fost mărite de la 1octombrie, iar ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu, candidat în Colegiul uninominal nr. 1 Călărași pentru Camera Deputaților, a anunțat desființarea plafoanelor la rețetele gratuite și compensate pentru medicamente, indispensabile persoanelor vârstnice. Dar de unde sunt fondurile alocate pentru implementarea acestei măsuri, nu se știe!

Larghețea liberalilor în ceea ce privește aplicarea unor măsuri sociale, chiar în pragul campaniei electorale, va costa destul de scump populația României începând de anul viitor, prin mărirea inflației, creșterea excesivă a costurilor utilităților, dar și a dobânzilor bancare, fenomene ce vor fi amplificate de recesiunea economică din SUA și din Europa. Și, pentru că politica liberalilor trebuie să fie respectată și la nivel local, iată că și administrația liberală respectă întru-totul directivele trasate de la centru, prin care se cere atragerea electoratului din rândul pensionarilor.

Luna trecută a fost aprobată în Consiliul local al municipiului Călărași o hotărâre care vizează acordarea gratuității transportului in comun pentru persoanele vârstnice. Această măsură de sprijin pentru pensionari a fost abandonată de administrația liberală anul trecut. Însă acum, înainte de alegerile parlamentare, factorii de răspundere din administrația locală au considerat oportun sprijinul acordat pensionarilor călărășeni. Mai mult, primarul liberal Nicolae Dragu a anunțat că intenționează să dea în folosință mult controversatul Centru social destinat persoanelor vârstnice a cărei locație va fi la fostul hotel "Dacia", iar inaugurarea acestuia va avea loc pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române.

Un alt aspect demn de luat în seamă este faptul că în zilele de audiență ale primarului Dragu, Primăria Călărași este asaltată de cetățeni cu probleme sociale, marea majoritate pensionari. Probabil că administrația locală speră ca în schimbul ajutoarelor sociale alocate la grămadă, numai într-o singură lună s-au dat ajutoare sociale de la Primăria Călărași de peste 3 miliarde de lei, să obțină un număr mare de voturi din partea unor categorii sociale paupere. Dar cum în ultimul timp, pensionarii călărășeni s-au dovedit cei mai disciplinați votanți, prin prezența semnificativă la vot, administrația liberală speră ca ultimele măsuri sociale să le aducă cât mai multe voturi din partea acestora. Rămâne de văzut dacă acest lucru se va și întâmpla.

După părerea mea, categoric nu.

Vă mulțumesc pentru atenție.

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Vă mulțumesc.

Epuizându-se lista vorbitorilor, deoarece colegii au depus și în scris, declar închisă ședința dedicată prezentării declarațiilor politice.