Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 06-04-2009

Ședința Senatului din 6 aprilie 2009

2. Declarații politice prezentate de doamnele și domnii senatori:
  2.6 Minerva Boitan (PNL) - declarație politică având ca temă Ziua Mondială a Sănătății și sistemul sanitar din România;

Domnul Mircea Dan Geoană:

................................................

Îi ofer cuvântul doamnei senator Minerva Boitan, Grupul parlamentar al PNL, se pregătește domnul senator Marius Necula.

Doamna Minerva Boitan:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

În fiecare an, la 7 aprilie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății, a cărei aniversare s-a decis în anul 1948, când OMS a găzduit prima reuniune la nivel mondial consacrată sănătății.

Organizația Mondială a Sănătății are în prezent 192 de state membre, printre care și România.

Anul acesta, manifestările vor avea loc sub deviza "Salvați vieți! Pregătiți spitalele pentru asigurarea urgențelor!", cu accent pe acordarea asistenței de urgență persoanelor cu sănătatea afectată în urma dezastrelor.

Organizația Mondială a Sănătății subliniază importanța investițiilor în infrastructură, recomandare ce ar trebui pusă în practică și în România cât mai curând posibil.

Potrivit OMS, sistemele medicale ineficient consolidate sunt incapabile să facă față unor situații de criză, iar acest fapt nu poate avea decât consecințe negative atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.

Din anul 1970 și până la guvernarea liberală nu a mai existat niciun program național de construire de spitale de urgență, astfel încât întârzierea la internare și supraaglomerarea unităților de urgență s-au transformat din excepție în regulă.

Din păcate, promovarea unui sistem de urgență la un buget sub 4% din PIB reprezintă o măsură de avarie într-o perioadă de criză economică și vom asista, inevitabil, la o recrudescență a bolilor specifice sărăciei.

Deja suntem fruntașii Europei la tuberculoză, la boli cardiovasculare și la cancere depistate tardiv.

După un program de guvernare generos, a urmat o repartiție a bugetului prin care medicina de prim contact, medicina de familie, pierde zeci de procente, iar ambulatoriul și investigațiile paraclinice devin mai puțin importante.

Comparând importanța acestor sectoare din sistem cu componentele corpului uman, constatăm că ne aflăm în fața unuia lipsit de vedere, mobilitate și abilități intelectuale.

Oare de ce? Oare pentru că inconstanța este singura constantă din țara noastră?

Stimați colegi,

Medicina cere sacrificii mari.

Ea nu admite împărțiri, ea cere anumitor oameni să-i consacre întreaga lor existență, întreaga lor inteligență și întreaga lor muncă.

De aceea, stimați colegi, sănătatea nu poate funcționa pe buget de avarie și tocmai de aceea, de Ziua Mondială a Sănătății, adresăm un apel de responsabilitate actualilor guvernanți, acela de a analiza cu maximă urgență situația sistemului sanitar și de a găsi soluții adecvate chiar și în condițiile crizei economice.

Închei amintind ceea ce spunea René Descartes: "Dacă este cu putință să aflăm vreun mijloc care să-i facă pe oameni mai înțelepți și mai pricepuți decât au fost până azi, cred că acesta în medicină trebuie căutat."

Vă mulțumesc. (Aplauze în sală.)

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumesc, doamna senator.