Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 08-10-2009

Ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului din 8 octombrie 2009

2. Prezentarea moțiunii de cenzură inițiate de 123 de senatori și deputați ai Grupurilor parlamentare ale PNL, UDMR și semnată de 7 deputați PSD+PC, intitulată "11 împotriva României!"

 

Domnul Ioan Oltean:

  ................................................

Stimați colegi,

Începem programul cu primul punct din ordinea de zi, prezentarea moțiunii de cenzură inițiate de 123 de senatori și deputați ai Grupurilor parlamentare ale PNL, UDMR și semnată de 7 deputați PSD+PC.

O să-mi îngăduiți, înainte de toate, să iau cuvântul pentru a exprima un punct de vedere.

Vă mulțumesc. (Domnul vicepreședinte al Camerei Deputaților Ioan Oltean se deplasează la tribună.)

Domnul Ioan Oltean:

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Îmi îngădui să iau cuvântul în fața dumneavoastră pentru a exprima un punct de vedere, pe care, de altfel, l-am susținut și ieri în ședința Birourilor permanente reunite.

În opinia mea, moțiunea de cenzură care se dorește a fi citită astăzi este în afara reglementărilor constituționale și ale Regulamentului ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților. (Proteste din sală.)

 

Domnul Victor Viorel Ponta (din sală):

Așa este, nu avem voie! Să-i dăm afară!

Domnul Ioan Oltean:

Apreciez reacția dumneavoastră.

Asta înseamnă că manifestați interesul necesar pentru ceea ce urmează să vă spun.

Apreciez și reacția domnului deputat Ponta, un excelent jurist...

Doamnelor și domnilor colegi,

Am să dau citire unui articol din Constituție, pe care nu puteți să-l comentați, e mai presus de orice gândire juridică exprimată astăzi în această sală, art. 113, care se referă la moțiunea de cenzură, alin. (4), și o să vă rog, mai ales pe distinșii mei colegi juriști, avocați, judecători, procurori, să urmăriți cu atenție dispozițiile acestui alineat:

"Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit art. 114 din Constituție."

Am în față lista cu inițiatorii moțiunii de cenzură care a fost respinsă doar cu câteva zile în urmă și am lista cu susținătorii moțiunii care astăzi se dorește a fi citită aici.

Primul pe lista veche este domnul deputat Adomniței Cristian, care se regăsește și pe lista de astăzi, domnul deputat Almăjanu Marin se regăsește și pe lista de astăzi, domnul deputat Atanasiu Teodor este și pe lista de astăzi, și evident că lectura ar putea continua până la epuizarea întregii liste cu inițiatori ai moțiunii de cenzură de astăzi.

Doamnelor și domnilor colegi, Constituția spune că cei ce au semnat moțiunea acum două săptămâni, o moțiune care a fost respinsă, nu pot, în această sesiune, să mai semneze o altă moțiune decât dacă moțiunea respectivă are drept consecință angajarea răspunderii Guvernului pe un proiect de lege.

Vă rog să observați că moțiunea de astăzi nu are această motivație și, în consecință, în opinia mea, ea nu poate fi susținută astăzi.

Dar pentru a nu pune în pericol, evident, posibilitatea opoziției de a se exprima în mod democratic, eu aș propune, stimați colegi, să trimitem Comisiilor juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări reunite această moțiune.

De altfel, nu vă fie frică, Guvernul Boc nu pică!

Deci să trimitem Comisiilor juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări pentru a analiza, în ședință comună, dacă, într-adevăr, sunt sau nu îndeplinite condițiile de constituționalitate.

Vă mulțumesc.

 

Domnul vicepreședinte Ioan Oltean revine la prezidiu. Conducerea ședinței este preluată de domnul vicepreședinte al Senatului Teodor Viorel Meleșcanu.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Mulțumesc și eu domnului vicepreședinte Oltean pentru interpretarea pe care a prezentat-o în legătură cu prevederile Constituției.

Vă aduc aminte, stimați colegi, că ne aflăm în etapa în care avem o ordine de zi aprobată și o să vă rog să mergem mai departe.

Are cuvântul domnul deputat Márton Árpád Francisc, se pregătește domnul deputat Adrian Năstase.

Domnul Márton Árpád Francisc:

Domnilor vicepreședinți, Doamnelor și domnilor senatori și deputați, Ca de obicei, membrii PD-L interpretează Constituția cum cred ei de cuviință.

Eu spun că încearcă s-o încalce zi de zi. (Aplauze.)

Președintele țării, care este susținut de acest partid, și-a expus punctul de vedere în ceea ce privește statul de drept din România, care nu trebuie să aibă Constituția de astăzi, nu trebuie să aibă Parlament și pluripartitism, căci acestea sunt hibele din cauza cărora noi, țara aceasta, trăim așa cum trăim.

Cunoaștem această viziune, pentru noi este clară această viziune, și mie nu mi-e frică, Guvernul Boc pică!

Vă mulțumesc.

 

Conducerea ședinței este preluată de domnul vicepreședinte al Camerei Deputaților Ioan Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnule vicepreședinte Adrian Năstase, aveți cuvântul.

Se pregătește domnul senator Puiu Hașotti.

Domnul Adrian Năstase:

Stimați colegi,

Nu-mi propun să comentez lecturile domnului vicepreședinte Ioan Oltean.

Constat numai că nici după a doua lectură a art. 150 din Constituție nu a reușit să-l înțeleagă, ceea ce, după părerea mea, este un lucru grav.

Este evident, din lectura articolului nr. 113, că sunt două regimuri diferite, pe de o parte, pentru moțiunile de cenzură care, la un moment dat, sunt la dispoziția opoziției pentru a ataca Guvernul și, pentru ca aceste acțiuni să nu fie șicanatorii pentru Guvern, ele nu se pot repeta, iar, pe de altă parte, este stipulat la art. 114, atunci când se vorbește despre angajarea răspunderii Guvernului și când, să spun așa, Guvernul provoacă Parlamentul pentru a verifica dacă are susținere, și este firesc ca de fiecare dată când Guvernul vine cu o angajare de răspundere să existe posibilitatea unui răspuns, eventual, din partea Parlamentului, o moțiune de cenzură.

Aceasta este o moțiune de cenzură provocată în cazul angajării răspunderii.

Aceasta a fost situația moțiunii anterioare.

În măsura în care Guvernul Boc va mai veni cu încă 20 de angajări de răspundere, vor fi posibile încă 20 de moțiuni de cenzură, ca răspuns la angajarea răspunderii de către Guvern.

Această moțiune însă are regimul general de la art. 113 și nu are niciun fel de legătură cu moțiunea anterioară, care avea un regim juridic complet distinct.

Eu am crezut că am reușit să-l conving pe domnul vicepreședinte încă de ieri, la ședința Birourilor permanente.

Îmi pare rău că nu am reușit.

Probabil că instrucțiunile de partid au fost mai puternice decât comentariile mele juridice și care, într-un fel, ne leagă pe amândoi și pe noi toți, aici, de ceea ce este spiritul Constituției și nevoia de a respecta ceea ce scrie în ea.

În orice caz, mi se pare că am ajuns la o situație cu totul spectaculoasă, ca reprezentanții UDMR-ului să explice cu mai multă claritate sensul Constituției celor din Grupul parlamentar al PD-L, care nu reușesc să-i pătrundă înțelesurile la acest moment. (Aplauze.)

Iar dacă este nevoie de o soluție, eu cred că am putea să ne gândim la o formulă alternativă, să nu trimitem acest text la Comisiile juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, ci să-l trimitem pe domnul vicepreședinte la Comisiile juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, pentru ca toți colegii noștri de acolo să-i mai explice o dată sensul art. 113 și 114

din Constituție.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule vicepreședinte.

Domnul senator Puiu Hașotti, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Aveți cuvântul, distinse coleg.

Domnul Puiu Hașotti:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Doamnelor și domnilor colegi, Haideți să trecem la lucruri serioase, să lăsăm tertipurile deoparte.

Nu vreau să mai invoc tot ce a spus domnul deputat Adrian Năstase.

În mod evident, colegului și prietenului meu, domnul vicepreședinte Ioan Oltean, i-o fi ieșit broscoiul acum o săptămână, dar acum i-au ieșit porumbei din gură.

Dacă domnul premier Emil Boc, profesor de drept constituțional, fie face atâtea erori în interpretarea Constituției, fie o violează cotidian — mă rog, cât poate el s-o violeze —, nu ne putem aștepta la mai multe de la domnul vicepreședinte Ioan Oltean, un distins parlamentar, dar departe de a fi jurist, astfel încât eu nu pot să ajung decât la o concluzie: marți, Guvernul Boc 2 va cădea.

Adio, domnule Boc! Adio, domnule Băsescu!

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule senator.

Domnul senator Urban, din partea Grupului parlamentar al PD-L.

Domnule senator, aveți cuvântul.

Domnul Iulian Urban:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Ca jurist, vă pot spune că dispozițiile art. 113 alin. (4) din Constituția României spun că o moțiune provocată nu poate fi urmată de o moțiune de cenzură depusă de către aceiași semnatari ai moțiunii de cenzură provocate.

Având în vedere faptul că luminile Constituției României sunt, poate, mult prea întunecate pentru mulți dintre noi, vă anunțăm pe această cale că, în cursul acestei zile, vom finaliza strângerea de semnături și depunerea unei sesizări la Curtea Constituțională pentru lămurirea acestor aspecte, iar, pe procedură, din punct de vedere legal, trebuie să fie supusă la vot propunerea care a fost făcută, de a se trimite Comisiilor juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări reunite ale Parlamentului solicitarea de a se pronunța asupra acestui aspect.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule senator.

Doamna deputat Aurelia Vasile, din partea Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte.

Trebuie să vă corectez.

Reprezint Grupul parlamentar al Alianței politice PSD+PC.

Și acum vă mulțumesc că mi-ați dat cuvântul.

Domnul Ioan Oltean:

Aveți dreptate, vă cer scuze că nu am adăugat și ceea ce ați spus dumneavoastră. Mulțumesc.

Doamna Aurelia Vasile:

Vă accept scuzele, domnule președinte de ședință.

Am ascultat cu mult interes discursul colegului de la Partidul Democrat Liberal.

Consilierul prezidențial Cătălin Avramescu, într-o emisiune de televiziune, aseară, încerca să ne explice ceva, timp de o oră, și nu am înțeles ce voia consilierul prezidențial Cătălin Avramescu să ne spună despre Constituție, la fel cum nu am înțeles nici ce a vrut să ne spună colegul mai tânăr.

În condițiile în care cred eu că există o problemă care nu are lămurire între Cătălin Avramescu și colegul de la PD-L, domnule președinte de ședință, poate faceți o scrisoare către Birourile permanente ale Camerelor, să facem un referendum și să vedem cine are dreptate.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc stimatei noastre colege.

Propunerea nu este lipsită de importanță și o vom reține pentru a o prezenta Birourilor permanente.

Mai sunt alte luări de cuvânt?

Dacă nu mai sunt, atunci supun la vot propunerea mea de a retrimite Comisiilor juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări moțiunea, pentru a se pronunța asupra constituționalității acestui demers parlamentar.

Cine este pentru?

Vă rog să ridicați mâinile să se poată număra.

Și în partea stângă vă rog să urmăriți.

Și în partea stângă să ridicați mâinile.

95 de voturi pentru această excelentă propunere.

Voturi împotrivă? 149 de voturi împotrivă. Se pare că ce-i bun pentru unii nu e bun pentru alții.

Abțineri? O abținere.

Deci propunerea nu a fost aprobată.

Domnul Mircea Toader, liderul Grupului parlamentar al Partidului Social... (Aplauze.)... al Partidului Democrat Liberal.

Nu vă bucurați...

Domnul Mircea Nicu Toader:

Mai greșește și președintele de ședință - și trebuie să-l scuzăm -, după o perioadă destul de grea de activitate.

Având în vedere solicitarea făcută de Grupul parlamentar al PD-L și modul diferențiat în care s-a analizat și scrisoarea Președintelui României, Grupul parlamentar al PD-L, deputați și senatori, părăsește sala. (Gălăgie în sală, aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, doamnelor și domnilor colegi.

Domnule Mircea Toader, aveți cuvântul.

Domnul Mircea Nicu Toader:

Vă rog, în aceste condiții, să consemnați că nu există cvorum.

Domnul Ioan Oltean:

O să rog secretarii de ședință să verifice cvorumul. (Domnul deputat Márton Árpád Francisc solicită cuvântul.)

Domnul deputat Márton Árpád Francisc.

Domnul Márton Árpád Francisc:

Domnilor vicepreședinți,

Solicit verificarea cvorumului prin apelul nominal.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Începem cu Senatul.

O rog pe doamna secretar Doina Silistru să citească catalogul.

Doamna Doina Silistru:

- Albert Álmos - absent
- Andrei Florin Mircea - absent
- Andronescu Ecaterina - absentă
- Antonescu George Crin Laurențiu - prezent
- Arcaș Viorel - prezent
- Ariton Ion - absent
- Badea Viorel Riceard - absent
- Banias Mircea Marius - absent
- Bara Ion - absent
- Bașa Petru - absent
- Bădescu Iulian - absent
- Bălan Gheorghe Pavel - absent
- Belacurencu Trifon - prezent
- Berca Gabriel - prezent
- Berceanu Radu Mircea - Guvern
- Bîgiu Marian Cristinel - prezent
- Bîrlea Gheorghe - absent
- Blaga Vasile - Guvern
- Boagiu Anca Daniela - absentă
- Boitan Minerva - absentă
- Bokor Tiberiu - prezent
- Borza Dorel Constantin Vasile - absent
- Bota Marius Sorin Ovidiu - absent
- Calcan Valentin Gigel - absent
- Câmpanu Liviu - absent
- Chelaru Ioan - absent
- Chirvăsuță Laurențiu - prezent
- Chivu Sorin Serioja - prezent
- Cibu Constantin Sever - absent
- Cinteză Mircea - absent
- Coca Laurențiu Florian - prezent
- Constantinescu Florin - prezent
- Constantinescu Viorel - absent
- Cordoș Alexandru - prezent
- Corlățean Titus - prezent
- Crăciun Avram - prezent
- Cseke Attila Zoltán - prezent
- Daea Petre - prezent
- David Cristian - absent
- David Gheorghe - absent
- Diaconescu Cristian - absent
- Diaconu Mircea - prezent
- Dobra Nicolae - absent
- Dumitru Constantin - absent
- Fekete-Szabó András Levente - prezent
- Feldman Radu Alexandru - absent
- Filip Petru - absent
- Fodoreanu Sorin - absent
- Frâncu Emilian Valentin - prezent
- Frunda György - absent
- Găină Mihăiță - prezent
- Geoană Mircea Dan - absent
- Ghișe Ioan - prezent
- Greblă Toni - prezent
- Grosu Corneliu - prezent
- Günthner Tiberiu - prezent

(Domnul senator Traian Constantin Igaș vine la microfonul central și discută cu doamna secretar de ședință.)

Doamna Doina Silistru:

Uitați-l pe domnul senator Petre Daea!

Domnule senator, vă rog să ridicați mâna...

Domnul senator Petre Daea este prezent, domnule, uitați-l acolo!

Chiar sunteți culmea!

Eu vă rog foarte mult să aveți încredere, că nu pun pe nimeni prezent dacă nu este în sală. (Discuții, gălăgie mare în sală, multă rumoare.)

- Gyerkó László - prezent
- Hașotti Puiu - prezent
- Hărdău Mihail - absent
- Humelnicu Augustin Daniel - absent
- Ichim Paul - prezent
- Igaș Traian Constantin - prezent

Doamna Doina Silistru:

Domnule senator Igaș, ori părăsiți sala, ori vă trec prezent... (Aplauze în sală.)

Voci din sală:

Să fie trecut prezent!

Doamna Doina Silistru:

- Ion Vasile - absent
- Iordănescu Anghel - absent
- Jurcan Dorel - absent
- Lazăr Sorin Constantin - prezent
- Luca Raymond - absent
- Mang Ioan - prezent
- Marcu Gheorghe - absent
- Mardare Radu Cătălin - prezent
- Marian Ovidiu - absent
- Marian Valer - prezent
- Markó Béla - prezent
- Mazăre Alexandru - absent
- Măgureanu Cezar Mircea - prezent
- Mărcuțianu Ovidius - prezent
- Meleșcanu Teodor Viorel - prezent
- Mihăilescu Petru Șerban - prezent
- Mitrea Elena - prezentă
- Mitrea Miron Tudor - prezent
- Mîrza Gavril - absent
- Mocanu Alexandru - absent
- Mocanu Toader - absent
- Moga Nicolae - absent
- Mustățea Vasile - absent
- Mutu Gabriel - absent
- Necula Marius Gerard - absent
- Nedelcu Vasile - prezent
- Nicoară Marius Petre - absent
- Nicoară Romeo Florin - învoire
- Nicolaescu Sergiu Florin - învoire
- Nicula Vasile Cosmin - prezent
- Nistor Vasile - absent
- Niță Mihai - absent
- Onofrei Orest - absent
- Oprea Dumitru - absent
- Oprea Mario Ovidiu - prezent
- Panțuru Tudor - absent
- Pașca Liviu Titus - prezent
- Păran Dorin - absent
- Pereș Alexandru - absent
- Pintilie Vasile - absent
- Plăcintă Sorina Luminița - Guvern
- Pop Gheorghe - absent
- Popa Cornel - absent
- Popa Mihaela - absentă
- Prodan Tiberiu Aurelian - absent
- Prunea Nicolae Dănuț - prezent
- Rasaliu Marian Iulian - absent
- Rădulescu Cristian - delegație
- Rădulescu Șerban - absent
- Robu Nicolae - absent
- Rotaru Ion - prezent
- Rușanu Dan Radu - prezent
- Rușeț Ion - absent
- Saghian Gheorghe - prezent
- Savu Daniel - prezent
- Sârbu Ilie - absent
- Sbîrciu Ioan - absent
- Secășan Iosif - absent
- Severin Georgică - absent
- Silistru Doina - prezentă
- Staicu Dumitru Florian - absent
- Stănișoară Mihai - Guvern
- Șova Dan Coman - absent
- Tămagă Constantin - prezent
- Toma Ion - absent
- Țopescu Cristian George - absent
- Țuțuianu Adrian - prezent
- Udriștoiu Tudor - absent
- Urban Iulian - absent
- Valeca Șerban Constantin - prezent
- Vasilescu Lia Olguța - prezentă
- Verestóy Attila - prezent
- Voicu Cătălin - prezent
- Voiculescu Dan - prezent
- Vosganian Varujan - prezent

Pe domnul senator Igaș l-am trecut prezent.

Domnul Ioan Oltean:

Domnul senator Traian Constantin Igaș, liderul Grupului parlamentar al PD-L din Senat.

Domnul Traian Constantin Igaș:

Vă mulțumesc, domnule președinte, Conform Regulamentului ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților, în numele Grupurilor parlamentare ale PD-L din Senat și Camera Deputaților, cer o pauză de consultări între liderii de grup.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Domnilor colegi, vom lua pauză după finalizarea citirii apelului nominal la Camera Deputaților.

Vă rog, domnule deputat Zgonea.

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea:

Domnule președinte,

Cu tot respectul pe care vi-l port, este prima dată în istoria Parlamentului când dați cuvântul pe procedură când se face apelul nominal.

Am o rugăminte la dumneavoastră.

Chiar dacă este colegul dumneavoastră, chiar dacă secretarul din dreapta dumneavoastră este de la PD-L, nu dați domnului senator Igaș cuvântul în momentul în care nu are dreptul conform Regulamentului ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților.

Nu aveți dreptul, procedura este să se dea cuvântul după ce se termină prezența.

Ca să știți și dumneavoastră, dacă nu ați învățat în al doilea mandat, vă spun eu acest lucru.

Când erați absent, nu aveați cum să fiți prezent!

Da, probabil că la dumneavoastră în partid se practică chestiunea aceasta.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să faceți prezența la Camera Deputaților, domnule secretar Pardău.

Domnul Dumitru Pardău:

- Adomniței Cristian Mihai - prezent
- Albu Gheorghe - absent
- Alecu Valeriu - absent
- Almăjanu Marin - prezent
- Amet Aledin - prezent
- Ana Gheorghe - absent
- Anastase Roberta Alma - absentă
- Andon Sergiu - prezent
- Andronache Gabriel - absent
- Anghel Florin Serghei - absent
- Antal István - prezent
- Antochi Gheorghe - absent
- Apostolache Mihai Cristian - prezent
- Ardeleanu Sanda Maria - absentă
- Arion Viorel - absent
- Atanasiu Teodor - prezent
- Avram Marian - absent
- Axenie Carmen - absentă
- Bălan Ioan - absent
- Balcan Viorel - absent
- Banu Mihai - absent
- Barbu Sulfina - absentă
- Barna Maria Eugenia - prezentă
- Bădălan Eugen - absent
- Bădulescu Adrian - absent
- Bănicioiu Nicolae - prezent
- Bărbulescu Daniel Ionuț - absent
- Bejinariu Eugen - absent
- Berci Vasile - prezent
- Béres Ștefan Vasile - absent
- Blaga Iosif Veniamin - absent
- Bleotu Vasile - prezent
- Boabeș Dumitru - prezent
- Bobeș Marin - absent
- Bode Lucian Nicolae - prezent
- Boghicevici Claudia - absentă
- Boiangiu Victor - absent
- Boldea Mihail - absent
- Borbély László - prezent
- Bordeianu Dan - prezent
- Bostan Emil - prezent
- Bot Octavian - absent
- Botiș Ioan Nelu - absent
- Boureanu Cristian Alexandru - absent
- Brătianu Matei Radu - prezent
- Brînză William Gabriel - absent
- Buciuta Ștefan - absent
- Bud Nicolae - absent
- Buda Daniel - absent
- Buda Viorel Vasile - prezent
- Budurescu Daniel Stamate - prezent
- Buhăianu-Obuf Cătălin Ovidiu - absent
- Buican Cristian - absent
- Burcău Doina - prezentă
- Burlacu Cristian Ion - absent
- Burnei Ion - absent
- Buta Sorin Gheorghe - absent
- Calimente Mihăiță - prezent
- Canacheu Costică - absent
- Cantaragiu Bogdan - absent
- Cazan Mircea Vasile - absent
- Călian Petru - absent
- Călin Ion - prezent
- Cărare Viorel - absent
- Cherecheș Cătălin - absent
- Chircu Doinița Mariana - absentă
- Chirilă Constantin - absent
- Chiriță Dumitru - prezent
- Chisăliță Ioan Narcis - absent
- Chițoiu Daniel - prezent
- Chiuariu Tudor Alexandru - absent
- Cindrea Ioan - prezent
- Ciobanu Gheorghe - absent
- Ciocan Gheorghe - prezent
- Cionca-Arghir Iustin Marinel - absent
- Ciucă Liviu Bogdan - absent
- Ciuhodaru Tudor - absent
- Coclici Radu Eugeniu - absent
- Coroamă Gheorghe - absent
- Covaci Dorel - prezent
- Cristea Victor - absent
- Cristian Horia - prezent
- Croitoru Cătălin - absent
- Damian Ioan - prezent
- Dascălu Constantin - absent
- Derzsi Ákos - absent
- Dobre Ciprian Minodor - prezent
- Dobre Cristina Elena - absentă
- Dobre Victor Paul - prezent
- Dolineaschi Andrei - absent
- Donțu Mihai Aurel - absent
- Dragomir Gheorghe - prezent
- Drăghici Mircea Gheorghe - prezent
- Drăghici Sonia Maria - prezentă
- Drăgulescu Iosif Ștefan - absent
- Dugulescu Marius Cristinel - absent
- Dumitrache Ileana Cristina - prezentă
- Dumitrescu Cristian Sorin - prezent
- Dumitrescu Liana - absentă
- Dumitrică George Ionuț - prezent
- Dumitru Georgică - absent
- Dumitru Ion - prezent
- Dușa Mircea - prezent
- Edler András György - absent
- Erdei-Dolóczki István - prezent
- Farago Petru - prezent
- Farkas Anna Lili - absentă
- Fenechiu Relu - prezent
- Firczak Gheorghe - absent
- Florea Damian - absent
- Florescu Adrian - absent
- Frunzulică Doru Claudian - prezent
- Fuia Stelian - absent
- Gabor Gheorghe - prezent
- Ganț Ovidiu Victor - absent
- Gavrilescu Grațiela Leocadia - prezentă
- Geantă Florian Daniel - absent
- Georgescu Filip - prezent
- Gerea Andrei Dominic - prezent
- Gheorghe Tinel - absent
- Gherasim Vasile - absent
- Ghiță Cornel - absent
- Ghiță-Eftemie Stelian - absent
- Ghiveciu Marian - absent
- Giurgiu Mircia - absent
- Gliga Vasile Ghiorghe - prezent
- Göndör Marius Sorin - absent
- Gorghiu Alina Ștefania - prezentă
- Gospodaru Gabriel Dan - absent
- Grama Horia - prezent
- Grosaru Mircea - absent
- Gurzău Adrian - absent
- Gust-Băloșin Florentin - absent
- Hogea Gheorghe - absent
- Holban Titi - prezent
- Holdiș Ioan - absent
- Horj Pavel - prezent
- Hrebenciuc Viorel - absent
- Iacob-Ridzi Monica Maria - absentă
- Iacob-Strugaru Stelică - absent
- Ialomițianu Gheorghe - absent
- Iancu Iulian - absent
- Ibram Iusein - prezent
- Iftime Dragoș Adrian - absent
- Ignat Miron - absent
- Ionescu George - absent
- Iordache Florin - prezent
- Iordache Luminița - absentă
- Iorguș Zanfir - absent
- Irimescu Mircea - prezent
- Itu Cornel - prezent
- Jipa Florina Ruxandra - prezentă
- Jolța Nicolae - absent
- Kelemen Atilla Béla Ladislau - absent
- Kelemen Hunor - prezent
- Kerekes Károly - prezent
- Korodi Attila - absent
- Kötő Iosif - prezent
- Lakatos Petru - absent
- Leșe Doru Brașoan - absent
- Liga Dănuț - absent
- Longher Ghervazen - absent
- Lubanovici Mircea - absent
- Luca Ciprian Florin - prezent
- Lup Mircea Silvestru - prezent
- Lupu Mihai - prezent
- Macaleți Costică - absent
- Manda Iulian Claudiu - prezent
- Manolescu Oana - prezentă
- Marian Dan Mihai - absent
- Marin Mircea - absent
- Marinescu Antonella - absentă
- Martin Eduard Stelian - prezent
- Márton Árpád Francisc - prezent
- Máté András Levente - prezent
- Mazilu Constantin - absent
- Merka Adrian Miroslav - absent
- Militaru Constantin Severus - absent
- Mircovici Niculae - prezent
- Mitrea Manuela - prezentă
- Mocanu Adrian - absent
- Mocanu Vasile - prezent
- Mocioalcă Ion - absent
- Moldovan Carmen Ileana - absentă
- Moldovan Emil Radu - absent
- Morega Dan Ilie - absent
- Motreanu Dan Ștefan - prezent
- Movilă Petru - absent
- Munteanu Ioan - prezent
- Mustea-Șerban Răzvan - absent
- Nassar Rodica - absentă
- Năstase Adrian - prezent
- Neacșu Marian - prezent
- Nechifor Cătălin Ioan - prezent
- Neculai Marius - absent
- Negoiță Robert Sorin - absent
- Negruț Clement - absent
- Nica Dan - prezent
- Nica Nicolae Ciprian - absent
- Nicolăescu Gheorghe Eugen - prezent
- Nicolicea Eugen - absent
- Niculescu-Duvăz Bogdan - absent
- Niculescu-Mizil-Ștefănescu-Tohme Oana - prezentă
- Nistor Laurențiu - prezent
- Niță Constantin - absent
- Nițu Adrian Henorel - absent
- Nosa Iuliu - prezent
- Novac Cornelia Brândușa - absentă
- Oajdea Vasile Daniel - absent
- Olar Corneliu - absent
- Olosz Gergely - absent
- Oltean Ioan - prezent
- Olteanu Bogdan - prezent
- Oprea Gabriel - absent
- Oprișcan Mihai Doru - absent
- Orban Ludovic - prezent
- Pál Árpád - prezent
- Palașcă Viorel - absent
- Palăr Ionel - prezent
- Paleologu Theodor - Guvern
- Pálfi Mózes Zoltán - prezent
- Pambuccian Varujan - prezent
- Pandele Sorin Andi - absent
- Panțîru Tudor - prezent
- Pardău Dumitru - prezent
- Păduraru Nicușor - absent
- Păsat Dan - prezent
- Păun Nicolae - absent
- Pâslaru Florin Costin - prezent
- Petö Csilla Mária - prezentă
- Petrescu Cristian - absent
- Petrescu Petre - prezent
- Pieptea Cornel - prezent
- Pirpiliu Ștefan Daniel - absent
- Plăiașu Gabriel - prezent
- Pocora Cristina Ancuța - prezentă
- Ponta Victor Viorel - prezent
- Pop Georgian - prezent
- Pop Virgil - prezent
- Popa Daniela - prezentă
- Popa Florian - prezent
- Popa Octavian Marius - prezent
- Popeangă Vasile - absent
- Popescu Adrian - absent
- Popescu Cosmin Mihai - absent
- Popescu Dan Mircea - prezent
- Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton - prezent
- Popov Dușan - absent
- Popoviciu Alin Augustin Florin - absent
- Postolachi Florin - absent
- Potor Călin - absent
- Preda Cezar Florin - absent
- Prigoană Vasile Silviu - absent
- Radan Mihai - prezent
- Rățoi Neculai - absent
- Rebenciuc Neculai - absent
- Resmeriță Cornel Cristian - prezent
- Riviș-Tipei Lucian - absent
- Rizea Cristian - prezent
- Rogin Marius - absent
- Roman Gheorghe - absent
- Roman Ioan Sorin - prezent
- Roșca Lucreția - prezentă
- Rusu Valentin - absent
- Sava Andrei Valentin - absent
- Săftoiu Ana Adriana - prezentă
- Săniuță Marian Florian - absent
- Săpunaru Nini - prezent
- Sârbu Marian - prezent
- Scutaru Adrian George - absent
- Seremi Ștefan - absent
- Seres Dénes - prezent
- Socaciu Victor - absent
- Solomon Adrian - absent
- Soporan Vasile Filip - absent
- Spînu Teodor Marius - absent
- Stan Ioan - prezent
- Stan Ion - prezent
- Stan Nicolae - absent
- Stanciu Anghel - absent
- Stavrositu Maria - absentă
- Steriu Valeriu Andrei - prezent
- Stoica Mihaela - absentă
- Stragea Sorin Constantin - absent
- Stroe Ionuț Marian - prezent
- Stroe Mihai - absent
- Stroian Toader - absent
- Surdu-Soreanu Raul Victor - prezent
- Surpățeanu Mihai - absent
- Surupăceanu Mugurel - prezent
- Șandru Mihaela Ioana - absentă
- Ștefan Viorel - prezent
- Știrbeț Corneliu - absent
- Știrbu Gigel Sorinel - prezent
- Tabără Valeriu - absent
- Tabugan Ion - absent
- Taloș-Gheorghe Mirel - prezent
- Tărâță Culiță - absent
- Teodorescu Horia - absent
- Timiș Ioan - absent
- Tița-Nicolescu Gabriel - absent
- Tîlvăr Angel - absent
- Toader Mircea Nicu - absent
- Trășculescu Alin Silviu - absent
- Tudose Mihai - prezent
- Turcan Raluca - absentă
- Tușa Adriana Diana - prezentă
- Țaga Claudiu - prezent
- Țintean Ioan - prezent
- Țîmpău Radu Bogdan - prezent
- Țurcanu Florin - prezent
- Țurea Răzvan - prezent
- Udrea Elena Gabriela - Guvern
- Uioreanu Horea Dorin - prezent
- Uricec Eugen Constantin - absent
- Vainer Aurel - absent
- Varga Attila - absent
- Varga Lucia Ana - prezentă
- Vasile Aurelia - prezentă
- Vasilică Radu Costin - absent
- Vișan Gelu - absent
- Vîlcu Samoil - absent
- Vladu Iulian - absent
- Vlase Petru Gabriel - absent
- Vlădoiu Aurel - prezent
- Voicu Mădălin Ștefan - prezent
- Voicu Mihai Alexandru - prezent
- Voinescu-Cotoi Sever - absent
- Vreme Valerian - absent
- Zamfirescu Sorin Ștefan - absent
- Zătreanu Dan Radu - absent
- Zgonea Valeriu Ștefan - prezent
- Zisopol Dragoș Gabriel - prezent
- Zoicaș Gheorghe - absent

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule secretar.

Vă rog, domnule deputat Mircea Toader.

Domnul Mircea Nicu Toader:

Așa cum a spus și colegul meu de la Senat, vă rog, o pauză de consultări cu liderii grupurilor parlamentare.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Doamna deputat Aurelia Vasile, vă rog.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Privesc cu multă, multă surprindere cum Grupul parlamentar al PD-L, cel care este partid de guvernământ, îl are pe prim-ministrul Boc, acest Guvern "doi în unu", astăzi, prin maniera prin care procedează, împiedică votarea Consiliului de administrație al Băncii Naționale, în condițiile în care, după ce a scos oamenii în stradă, după ce a dat aberantele legi din ultimele zile, după ce dă pentru a planta iarbă în pădure 30 de milioane de euro, bagă țara în haos.

Stau să mă întreb cât va fi cursul monetar peste o oră și probabil că domnul prim-ministru Boc n-o să mai spună la televizor că suntem nesimțiți.

Nesimțit este el, prim-ministrul României, Emil Boc!

Domnul Ioan Oltean:

Doamna deputat, v-aș ruga să manifestați mult mai multă eleganță în exprimare.

Suntem totuși în cel mai înalt forum al țării și nu cred că este locul cel mai potrivit.

Domnul deputat Márton Árpád.

Domnul Márton Árpád Francisc:

Domnule vicepreședinte, cred că aveți dreptate atunci când solicitați sobrietate în exprimare.

Vă rog să aveți aceleași solicitări și față de doamna președinte al Camerei Deputaților, care ieri, la emisiunea "Fabrica", nu și-a măsurat cuvintele lăudătoare la adresa instituției pe care o conduce...

cu mare abilitate.

Și noi suntem pentru o jumătate de oră de consultări.

Dumneavoastră, conform regulamentului, trebuie să anunțați - dacă nu există cvorum - că suspendați ședința și că aceasta va continua peste o jumătate de oră.

Deci aveți această obligativitate regulamentară, dacă nu există cvorum, constatați acest lucru, suspendați ședința și anunțați data și ora când se continuă ședința respectivă.

Noi ne întrunim să încercăm să găsim o cale, pentru că, într-adevăr, dacă de luni nu este persoana care să semneze pentru Banca Națională, atunci chiar băgați de tot țara într-o situație fără ieșire, și este responsabilitatea PD-L-ului în întregime.

Responsabilitatea PD-L-ului! (Aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc.

Domnul Eugen Nicolăescu, Grupul parlamentar al PNL.

Domnul Gheorghe Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte,

Am să utilizez acest microfon pentru două tipuri de declarații.

Prima este pentru a atenționa Grupurile parlamentare ale PD-L asupra responsabilității pe care trebuie să și-o asume, și anume să lase finanțele țării în aer, să compromită activitatea financiară a României și să ajungem singura țară din lume, probabil, care să nu aibă conducere a băncii centrale, situație în care se poate întâmpla orice.

Vă rog să transmiteți, fiind membru al Grupului parlamentar al PD-L din Camera Deputaților, acest risc și, în același timp, această importantă responsabilitate pe care v-o asumați.

Cine oare o să fie responsabil dacă în România cursul de schimb va sări la 5 lei sau la 6 lei? Grupurile parlamentare ale PD-L, în frunte cu Traian Băsescu și Emil Boc.

Cine va fi responsabil de blocarea finanțelor României?

Traian Băsescu, Emil Boc și Grupurile parlamentare ale PD-L.

Aceasta a fost prima declarație.

A doua declarație.

Sunt surprins că dumneavoastră permiteți unor oameni absenți de la lucrările ședinței comune să solicite pauză de consultări.

Oare cineva care nu există poate să solicite pauză de consultări? Cele două Grupuri parlamentare ale PD-L din Camera Deputaților și Senat au părăsit sala.

În consecință, dumneavoastră, regulamentar, trebuie să procedați în felul următor: să constatați că nu este cvorum de ședință din cauza plecării din sală a Grupurilor parlamentare ale PD-L, să suspendați ședința pentru un termen limitat - și vă propun o jumătate de oră -, timp în care să fie convocați liderii grupurilor parlamentare și Birourile permanente să încerce să găsească o soluție pentru ieșirea din criză.

Dacă nu faceți acest lucru, vă asumați toată responsabilitatea situației grave în care târâți România.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat. (Discuții aprinse în sală.)

Art. 22 alin. (2) din Regulamentul ședințelor comune ale Senatului și Camerei Deputaților spune: "În cazul în care cvorumul legal nu este întrunit, președintele suspendă ședința și arată ziua și ora de reluare a lucrărilor."

Constatăm că nu avem cvorum.

Suspend ședința.

Ne reîntâlnim la ora 12.00.

 

Doamna Aurelia Vasile (din sală):

Procedură!

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog, doamna deputat.

Doamna Aurelia Vasile:

Domnule președinte, ați citit numai ultima teză.

Începutul art. 39 precizează: "În toate cazurile în care Camera Deputaților și Senatul, în ședințe comune, adoptă legi, hotărâri sau moțiuni, trebuie să fie prezenți cel puțin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului."

În momentul în care se adoptă, nu când se citește!

Și, într-adevăr, textul curge cum ați spus dumneavoastră, în teza a doua, dar numai în momentul în care se adoptă, nu atunci când se citește, domnule președinte.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule senator, pe procedură. Vă rog.

Domnul Petru Șerban Mihăilescu:

Domnule președinte de ședință, vă rog frumos să nu creăm niște subiecte care nu există.

Sunt în acest Parlament de foarte mult timp, nu beneficiez de pensia de care vă luați atât de mult, dar vă reamintesc că întotdeauna moțiunile de cenzură s-au citit în orice componență.

Vă reamintesc: eram 70% în perioada 2001-2004 și toate moțiunile semnate de dumneavoastră au fost citite în plenul celor două Camere.

Este o prostie să solicitați un cvorum care nu are niciun rost, nu-l veți avea niciodată.

Niciodată, la o moțiune de cenzură, nu veți putea avea cvorum din partea opoziției.

Dumneavoastră anulați, la citirea moțiunii, acest lucru.

La vot este altceva, doamna Aurelia Vasile v-a explicat.

Vă rog foarte mult.

Este o cutumă de care nu puteți trece și vă rog foarte mult să dați voie la citirea moțiunii.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Ioan Oltean:

Stimați colegi,

Dați-mi voie să opun cutumei litera regulamentului, art. 22: "În timpul ședințelor comune, președinții grupurilor parlamentare pot cere președintelui ședinței comune verificarea întrunirii cvorumului.

Președintele ședinței comune va decide dacă acest lucru este necesar.

În cazul în care cvorumul legal nu este întrunit, președintele suspendă ședința și arată ziua și ora de reluare a lucrărilor."

Vreau să vă spun că acest lucru a fost cerut de către domnul deputat Eugen Nicolăescu, din partea Grupului parlamentar al PNL, și de către domnul deputat Márton Árpád, din partea Grupului parlamentar al UDMR.

În consecință, domnilor colegi, suspend ședința, pe care o vom relua la ora 12.05.

Vă mulțumesc.

Liderii grupurilor parlamentare sunt invitați în sala de ședință a Biroului permanent, pentru consultări.

 

- PAUZĂ -

*
* *

- DUPĂ PAUZĂ -

Domnul Ioan Oltean:

Stimați colegi, cu tot respectul față de dumneavoastră, vă rog să vă ocupați locurile în sala de ședință.

Înainte de reluarea lucrărilor, dați-mi voie să vă anunț că ședința solemnă a Camerei Deputaților consacrată comemorării Holocaustului va avea loc la sfârșitul ședinței comune, deci până atunci o să rugăm invitații să aibă bunăvoința și răbdarea necesară încă o oră și jumătate, cel puțin.

Reluăm lucrările ședinței comune.

După interesante și lungi negocieri la nivelul grupurilor parlamentare, s-a ajuns la concluzia că lucrările ședinței de astăzi pot fi reluate cu aceeași ordine de zi pe care dimineață plenul celor două Camere a aprobat-o.

Domnul Mircea Toader, din partea Grupului parlamentar al PD-L.

Domnul Mircea Nicu Toader:

Domnule președinte de ședință,

Sigur, au fost dezbateri deosebite asupra punctului nostru de vedere.

Punctul nostru de vedere ni-l menținem: nu putem participa la citirea acestei moțiuni de cenzură, care, după opinia noastră, are un profund caracter neconstituțional, și vă rog să luați act că este o măsură pe care noua majoritate parlamentară dorește să o blocheze în Parlament, o asumare a răspunderii privind pensiile. Și noi suntem, marea majoritate, beneficiarii unei pensii majorate și mari, lucru pe care mulți din cetățenii României nu îl acceptă.

Vă rog să luați act că Grupul parlamentar al PD-L nu participă la acest punct, urmând să ne reîntoarcem la punctul 2 din ordinea de zi, cel referitor la Banca Națională a României.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule deputat.

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, din partea Grupului parlamentar al PNL.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi senatori și deputați,

Constat, cu regret, încercările Partidului Democrat Liberal de a bloca în Parlament dreptul opoziției de a depune și, ca prim pas procedural, de a citi o moțiune de cenzură.

Am avut o discuție la nivelul liderilor grupurilor parlamentare, în care atât președintele Uniunii Democrate Maghiare din România, domnul Markó Béla, cât și eu le-am prezentat colegilor PD-L-iști consecințele acestui gest politic de a încerca să blocheze dreptul opoziției de a depune o moțiune de cenzură, prin neîntrunirea cvorumului de ședință.

În acest fel, cred că puteți să vă imaginați lesne că pe parcursul unui întreg mandat parlamentar, ca să nu mai vorbesc de o sesiune parlamentară, oricând s-ar putea utiliza acest tertip pentru a interzice opoziției depunerea unei moțiuni de cenzură, care este un instrument fundamental al parlamentarismului și al democrației.

Vreau să atrag atenția, la modul cel mai serios, asupra comportamentului nedemocratic al Partidului Democrat Liberal, asupra modului în care înțelege să trateze instituția fundamentală, care este Parlamentul, ducând în derizoriu această dezbatere și această instituție, cu toate riscurile care decurg de aici pentru funcționarea instituțiilor fundamentale ale statului în România.

Nu cred că acum, astăzi, când aveți alte priorități pe ordinea de zi, a nega acest drept este corect.

Faceți în continuare, domnilor de la PD-L, exces de populism și de demagogie pe tema pensiilor.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, vă rog...

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Făcând mereu apel la acest subiect, aveți impresia...

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să vă limitați, ca să putem să începem dezbaterea.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Am înțeles, termin imediat, domnule vicepreședinte.

...aveți impresia că reforma instituțiilor statului în România este o temă populară.

Este o temă populară, dar să știți că instituțiile din România nu sunt instituții nereformate.

Vă aduc aminte tuturor că România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, tocmai în momentul în care a dat dovada clară că și-a reformat instituțiile, că instituțiile sunt compatibile cu modelul european.

Sigur că tema reformei este o temă populară și tema pensiilor speciale poate să fie o temă...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, vă anunț că nu suntem la o ședință de declarații politice.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Nu, nu suntem la subiectul declarații politice, dar și atitudinea dumneavoastră nu era la declarații politice, de a părăsi sala astăzi.

Deci nu cred că aveți dreptul să ne puneți pumnul în gură.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, vă rog să...

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Domnule vicepreședinte, nu ne puneți pumnul în gură cu legea pensiilor! Înainte de orice, lăsați Parlamentul să funcționeze!

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, vă rog.

Domnul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu:

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Vă rog să vă mențineți pentru declarații politice asemenea intervenții.

Doamnelor și domnilor colegi, La primul punct în ordinea de zi este înscrisă prezentarea moțiunii de cenzură inițiate de 123 de deputați și senatori din partea Grupurilor parlamentare ale PNL, UDMR și semnată de la PSD+PC de 7 deputați.

Dau cuvântul domnului Eugen Nicolăescu, din partea Grupului parlamentar al PNL, pentru a da citire moțiunii.

Domnule coleg, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe Eugen Nicolăescu:

Domnule președinte de ședință,

Înainte de a începe citirea moțiunii de cenzură, vreau să remarcăm cu toții, deputați și senatori, și, în același timp, și invitați - și pentru stenogramă -, că este a treia moțiune de cenzură la care Guvernul nu este prezent atunci când se citește o moțiune de cenzură la adresa Guvernului, ceea ce arată foarte clar modul total nerespectuos în care Guvernul se comportă în relația cu Parlamentul.

Și acum voi citi moțiunea de cenzură.

Ea se numește "11 împotriva României!".

Nu știu cum să-i spun domnului prim-ministru... în absență, în contumacie, fost, dar trebuie să spun, că așa este frumos și așa este corect.

Doamnelor și domnilor parlamentari, Domnule prim-ministru..., care nu sunteți aici, Doamnelor și domnilor miniștri..., care nu știu pe unde sunteți, Stimați colegi, Despre incoerența și incapacitatea Guvernului condus de Emil Boc am mai vorbit cu prilejul altor moțiuni simple sau de cenzură pe care le-am supus atenției publice și pe care le-am dezbătut în Parlament.

Ele au fost demonstrate, se resimt în casa fiecărui român și au generat mișcări de protest fără precedent din partea organizațiilor socioprofesionale.

Lipsa unui program coerent și eficient anticriză, populismul, demagogia și minciuna, lipsa performanței economice capabile să scoată România la liman, ignorarea partenerilor sociali, a Parlamentului, a partidelor politice, incapacitatea de a conduce și de a gestiona România, dar, mai ales, scăderea nivelului de trai și pierderea locurilor de muncă, sunt atributele constante ale Guvernului Boc și tot atâtea motive pentru care am susținut și susținem în continuare că dumneavoastră, guvernanții, trebuie să părăsiți cât mai grabnic Palatul Victoria.

Astăzi a venit timpul să dați socoteală pentru nereprezentativitatea flagrantă în care vă aflați și pentru ilegalitatea pe care v-o asumați în conducerea acestei țări, prin încălcarea Constituției.

Împreună cu Traian Băsescu, stimați domni ce vă aflați acum la masa puterii, ați aruncat România într-o triplă criză:

economică, politică și morală.

Criza economică, despre care se știa încă de la finele anului 2008, nu a fost în niciun fel contracarată prin măsuri guvernamentale care să-i sprijine pe cei loviți.

În timp ce la nivelul Guvernului se împărțeau posturi și "se ungea"

clientela politică cu funcții și demnități, România reală se prăbușea cu fiecare zi care trecea: 700.000 de șomeri, peste 100.000 de firme mici și mijlocii închise sau suspendate, spitale în care oamenii nu-și mai găsesc vindecarea din cauza lipsei de medicamente.

Mai mult decât atât, siguranța cetățeanului este pusă în pericol, fie că vorbim de o creștere fără precedent a infracționalității, fie că vorbim de trenuri care deraiază aproape zilnic, fie că vorbim de aservirea interesului cetățeanului de către o corupție din ce în ce mai agresivă ori de o justiție paralizată.

În loc să caute soluții în interiorul sistemului, Guvernul Băsescu-Boc a preferat să pună gaj România pentru un împrumut împovărător de la FMI, care a adus o datorie de 2.500 de euro pe capul fiecărui salariat.

Acum, cetățenii acestei țări se văd puși în situația cumplită de a lupta pentru supraviețuire, pentru găsirea unor soluții de a-și achita impozitele și taxele tot mai mari, ratele și creditele la bănci, dar și pentru a plăti pentru incompetența Guvernului Băsescu-Boc.

Criza politică a atins apogeul în a doua jumătate a acestui an, când goana pentru găsirea celei mai bune căi de fraudare a alegerilor a devenit o formă de expresie politică.

Pe măsură ce timpul trecea, miniștri, secretari de stat, șefi de deconcentrate deveneau pioni într-un conflict ce a cuprins întreaga Românie.

Partidul pe care îl conduceți a schimbat regulile democrației și trișează flagrant, aducându-l în joc pe aliatul, aparent neutru, președintele Băsescu.

Din acel moment, nimic nu a mai contat pentru actualii guvernanți, decât absurda bătălie pentru putere, pentru cele mai multe voturi furate.

Dacă Băsescu trebuie să câștige, nimic nu mai este prea puțin pentru aceasta: nici sutele de mii de șomeri și nici regresul unei economii fragile.

Unul dintre cei mai importanți membri ai "Coaliției pentru România" recunoștea public că în Cabinetul Boc 95% era politică și doar 5% administrație.

Ați aruncat, domnilor guvernanți, oricare ați fi acum, România cu mulți ani în urmă.

Numai că cetățeanul de rând, cel căruia îi cereți votul ori de câte ori aveți nevoie de el, nu mai are apetența pentru politică pe care o avea în urmă cu 20 de ani.

Plătitorul de taxe și impozite, cel asupra căruia se răsfrâng erorile unui guvern de incompetenți, este mult mai preocupat de însănătoșirea mediului economic și de siguranța zilei de mâine pentru propria familie.

Nimic din mascarada și circul pe care le promovați în fiecare zi nu-l mai interesează, singura reacție a acestuia fiind una de dezgust, care se răsfrânge, din păcate, asupra întregii clase politice.

Criza morală este, cu siguranță, cel mai cumplit efect care a lovit populația României în urma guvernării Băsescu-Boc.

Până acum, cetățeanul român mai avea o speranță:

indiferent de cât de greu i-ar fi fost din punct de vedere economic, indiferent de cât de scârbit ar fi fost de scandalurile politice, știa că este protejat de legile unui sistem democratic.

Președintele-jucător a transformat România întreagă în parcul său de distracții, răsucind și contorsionând într-un montagne russe amețitor legea fundamentală și aruncând în tunelul groazei pe milioanele de cetățeni din această țară.

Șmecheria a fost înălțată la rang de politică publică, iar eludarea legii, privită ca o abilitate personală și ca o virtute ale primului om în stat.

Acest Guvern și-a marcat debutul prin încălcarea Constituției, primul act emis de către Emil Boc fiind declarat neconstituțional - ne referim aici la cumulul pensiei cu salariul -, și a sfârșit tot prin încălcarea legii fundamentale: printr-o ordonanță care afectează regimul Parlamentului și, totodată, drepturile electorale ale cetățenilor.

Ce mai contează că schimbarea unui ministru și a partenerilor din Guvern trebuie făcută în spiritul Constituției, când obiectivul major de fraudare a alegerilor trebuie atins cu orice scop?

Prin criza politică pe care ați generat-o ați pus sub semnul întrebării funcționarea unor instituții fundamentale ale statului și, mai grav, le-ați discreditat și le-ați furat autoritatea, încercând să le aserviți lui Traian Băsescu.

Guvernul Băsescu-Boc a încălcat cu bună știință Constituția, abuzând de procedura angajării răspunderii și încercând astfel să legifereze în domenii importante, chiar dacă interesele cetățenilor nu erau armonizate și respectate.

Ați promis românilor creșterea pensiilor și a salariilor, pentru cadrele didactice chiar cu 50%.

Nu ați făcut nimic.

În schimb, ați avut grijă să le înghețați și chiar să le diminuați veniturile.

Ați promis că nu veți umbla la taxe și impozite.

Ați mințit din nou!

Ați introdus impozitul forfetar, prin care ați determinat închiderea a zeci de mii de firme și, drept consecință, românii și-au pierdut locurile de muncă.

Aflăm prin vocea președintelui Băsescu că, de fapt, sarcina dumneavoastră și a Domniei Sale nu a fost aceea de a scoate România din criză.

Adevărata miză a fost lupta pentru putere, pentru care ați mobilizat energii nebănuite, ați mințit și ați încurajat vrajba între oameni, ați numit și ați pus la treabă clientela politică, împreună cu instituțiile statului, ați încălcat Constituția, toate acestea pentru ca domnul Băsescu să obțină al doilea mandat.

Aflăm tot de la președintele Băsescu că pentru la anul le pregătiți românilor o nouă surpriză: creșterea TVA.

Consecința: deja cu veniturile reduse, cetățenii vor trebui să plătească mai mult pentru asigurarea traiului de zi cu zi, dar pentru dumneavoastră și pentru ambițiile politice și electorale ale președintelui Băsescu niciun cost nu e prea mare, dacă este suportat de români.

Cât despre performanța individuală a fiecărui ministru din Cabinetul dumneavoastră, ați avut grijă, domnule Boc, împreună cu Traian Băsescu, să faceți o evaluare doar a miniștrilor PSD, pe care i-ați forțat să plece de la guvernare.

În schimb, miniștrii PD-L au fost foarte eficienți, iar domnul Băsescu le-a mai oferit în custodie încă un portofoliu, aproape pentru fiecare în parte.

Însă trebuie să știți, domnule Boc, că adevărata evaluare are loc în fața Parlamentului care v-a învestit, iar concluzia noastră și a românilor este simplă: bilanțul activității miniștrilor dumneavoastră este dezastruos.

Actul de guvernare a fost deturnat în dauna interesului legitim al cetățenilor, pentru a face loc în spațiul public atacurilor murdare, șantajului și luptelor interne.

Lupta electorală prezidențială și-a câștigat un loc privilegiat în preocupările Guvernului, în detrimentul Constituției, al respectului public și al bunului-simț, prin abandonarea soluțiilor la criza economică și deteriorarea nivelului de trai al cetățenilor.

Acesta este tabloul conturat de Guvernul Băsescu-Boc în România anului 2009.

Aceasta este realitatea netrunchiată, nefardată cu care i-ați fericit, domnule Boc, pe cetățeni într-un an de criză economică, oferindu-le, așa cum am mai spus, în plus, o criză politică și, mai ales, una morală.

Însă, în acest timp, s-a mai petrecut un lucru grav pentru democrația românească.

Într-un mod fără precedent și periculos pentru corpul națiunii române, în total dispreț față de români, puterea executivă se subsumează, mai nou, doar Palatului Cotroceni.

Prim-ministrul a oferit pe tavă Președintelui României, Traian Băsescu, Guvernul pe care îl conduce, reușind să-l șteargă din paginile Constituției de la capitolul "puterea executivă".

Are nevoie președintele Băsescu de referendum pentru scoaterea din Constituție a Parlamentului bicameral, hop-țop-boc o ordonanță de urgență care ne obligă pe toți să ne pronunțăm în termenul stabilit de Domnia Sa, prin încălcarea Constituției!

Are nevoie Traian Băsescu de secții de votare comasate pentru referendum și alegerile prezidențiale pentru a maximiza și a specula voturile cetățenilor, hop-țop-boc o nouă ordonanță de urgență prin care românii sunt îndemnați să voteze în favoarea președintelui în funcție, din nou cu încălcarea Constituției și a drepturilor electorale!

Are nevoie președintele Băsescu de un guvern docil, care să-i organizeze alegerile, chiar prin fraudarea lor, pentru a-i oferi un nou mandat, hop-țop-boc o remaniere neconstituțională care s-a soldat cu aruncarea "cotei de guvernare PSD" din Palatul Victoria!

Are nevoie președintele Băsescu de toți prefecții pentru a-și asigura liniștea și ordinea în secțiile de votare, hop-țop-boc Guvernul a declanșat în ultimele zile un adevărat jihad împotriva prefecților PSD și a directorilor de deconcentrate!

Are nevoie Traian Băsescu doar de guvernarea PD-L pentru a-și impune puterea politică în România, hop-țop-boc o are!

Astfel, Guvernul Boc a devenit o armă folosită de Traian Băsescu în lupta politică.

Traian Băsescu a devenit purtătorul de cuvânt al Guvernului României, cel care intervine pe o piață liberă și care dă lecții tuturor: analiștilor economici, Bursei de Valori, instituțiilor financiare și chiar Băncii Naționale a României.

Astăzi, acest Guvern se legitimează doar în fața președintelui Băsescu și în favoarea sa, și nu cum este normal, în fața Parlamentului și pentru interesele celor pe care ar trebui să-i reprezinte: milioanele de cetățeni români.

Vă prevenim, domnule Boc, și o facem fără compasiune, că Traian Băsescu se folosește acum de dumneavoastră și se va debarasa în curând ca de un lucru inutil.

Actualul Guvern nu-și mai cunoaște adevăratul izvor de legitimitate democratică și credem că a sosit momentul să restabilim, în limitele constituționale, ordinea raporturilor dintre Legislativ și Executiv.

Prin formula pe care v-ați însușit-o, de interimate, fără acoperirea Constituției, nu aveți legitimitatea de a conduce România, iar miniștrii dumneavoastră - de altfel, fără prea mari performanțe în domeniile lor - mai au și pretenția să reformeze și alte sectoare importante, în numele cetățenilor români.

Vă informăm că în actul de guvernare nu este ca în matematică: minus cu minus nu dau plus și un ministru de două ori mai nepriceput nu este niciodată mai bun.

Guvernul dumneavoastră, al lui Traian Băsescu, și nu al cetățenilor, este incapabil să conducă într-o asemenea formulă și să răspundă interesului public.

Doamnelor și domnilor parlamentari, Actualul Guvern al domnului Băsescu, adevăratul vis împlinit al acestuia, se dovedește a fi un monstru cu picioare de lut.

Președintele Băsescu girează un guvern care nu va face nimic pentru oamenii acestei țări, căci are un singur scop: acela de a asigura soluția politică, și de fraudă, pentru candidatura Domniei Sale.

Dumneavoastră, domnule Boc, în absență, ați preluat puterea sub toate auspiciile favorabile: v-a nășit și protejat domnul Băsescu și v-ați bazat pe o largă majoritate parlamentară.

Din păcate, singura dumneavoastră preocupare a fost să dinamitați stabilitatea politică a României, să scufundați în sărăcie populația țării și să puneți bazele unei fraude electorale în folosul candidatului Băsescu.

Prea mult fariseism în acest prim an de guvernare, domnilor.

Prea multă bătaie de joc la adresa românilor.

Oamenii aud doar acuze la adresa fostului Guvern și scuze patetice ale unor miniștri care, precum niște fecioare neprihănite, se perindă pe la televizor și dau din colț în colț că nu au bani pentru proiectele propuse, întorcându-și buzunarele în văzul lumii, semn al neputinței și al unei incompetențe cronice.

Dar, domnule Boc, vă faceți vinovat nu numai de incompetență.

Principala acuză pe care v-o aducem este cea de disoluție a autorității statului.

Ați blocat instituții, ați încălcat legile țării, v-ați bătut joc de proceduri.

Aveți o singură viziune: asigurarea cu orice preț a supremației lui Traian Băsescu.

V-ați transformat în argatul celui care împinge spre haos România, pe care o considerați moșia președintelui.

Cetățenii români nu sunt iobagii dumneavoastră! Nu ne regăsim în mentalitatea de slugă pe care o afișați în fața domnului Băsescu.

Doamnelor și domnilor - aș fi vrut să spun membri ai Guvernului care sunteți aici, dar nu sunteți niciunul -, această moțiune de cenzură nu este doar o formă de luptă parlamentară, mai mult decât oricând, nu este o formalitate, este urmarea firească a acțiunilor dumneavoastră de devalizare economică și morală a României.

Ați rămas doar 10, și cu Emil, 11.

Dacă am vorbi în termeni sportivi, am putea spune că sunteți cât o echipă de fotbal, dar jocul dumneavoastră se poartă împotriva României.

Antrenorul de la Cotroceni vă conduce în ofensiva împotriva a 22 de milioane de cetățeni români.

Parafrazând un brand deja patentat, putem spune că sunteți "11 împotriva României!".

Și tocmai de aceea, vă spunem astăzi că jocul nu se va termina cu o victorie.

Nu doar că veți pierde, veți ieși huiduiți de pe teren.

V-ați compromis total: ca oameni politici, ca profesioniști, ca moralitate.

Este momentul fluierului final!

Este timpul, doamnelor și domnilor parlamentari, să dați un vot împotriva camarilei restrânse a domnului Băsescu.

Este timpul să găsim pentru dânșii nu un autobuz, ci un microbuz - căci încap acolo, cu Traian Băsescu la volan - și să-i trimitem într-un concediu prelungit.

Să nu ne facem griji, și-au asigurat singuri banii de benzină...

Aceasta a fost moțiunea de cenzură... și remarc cu mare bucurie faptul că în fața tribunei au înflorit crinii.

Vă mulțumesc. (Aplauze în sală.)

Domnul Ioan Oltean:

Vă mulțumesc, domnule deputat.

Doamna deputat Aura Vasile, vă rog.

Aveți cuvântul pe procedură.

Doamna Aurelia Vasile:

Mulțumesc, domnule președinte de ședință.

Pentru stenogramă, am numărat de mai multe ori parlamentarii prezenți în sală.

Vă informez că suntem prezenți în sală 241 de parlamentari. (Aplauze în sală.)

Domnul Ioan Oltean:

Sunt absolut convins că ați numărat și de la balcon pentru a ieși 241 de parlamentari prezenți, doamnă deputat. (Rumoare în sală.)

Domnilor colegi, vă rog din suflet să nu mai faceți referire la cvorum în acest moment.

Dați-mi voie să spun și eu că hop-țop-poc...

Din sală: Boc!

Domnul Ioan Oltean:

...Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, în ședința comună din data de 7 octombrie 2009, în prezența liderilor grupurilor parlamentare, au stabilit ca ședința de dezbatere a moțiunii de cenzură să aibă loc marți, 13 octombrie 2009, la ora 10.00, în această sală. (Aplauze în sala de ședință.)

Doriți să luați cuvântul pe procedură, domnule deputat Dobre? Vă rog.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor,

Aș vrea să trecem de această zi și, pentru că urmează un alt punct foarte important din ordinea de zi, vreau să vă aduc la cunoștință o chestiune ce ține de istoria Parlamentului...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule coleg, numai dacă este o problemă de procedură.

Dacă nu este o chestiune de procedură, vă rog să vă ocupați locul în sala de ședință.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Domnule președinte...

Domnul Ioan Oltean:

Domnule deputat, dacă nu este o chestiune de procedură, vă rog să luați loc.

Declarațiile politice vor avea loc marți dimineață, la ora 8.30.

Dacă nu este o chestiune de procedură, vă rog să luați loc în sala de ședință sau vă închid microfonul.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Domnule președinte, Puteți să închideți microfonul...

Domnul Ioan Oltean:

Să știți că n-o să am nicio reținere dacă nu vă referiți la o problemă de procedură.

Domnul Ciprian Minodor Dobre:

Din punctul meu de vedere, domnule președinte, să știți că vă apreciez pentru modul în care conduceți dumneavoastră ședințele Camerei Deputaților mai mult decât pe alții.

Vreau să vă anunț că, în ceea ce privește Parlamentul României, este prima zi în care, la momentul citirii unei moțiuni de cenzură, puterea a părăsit sala de ședință din cadrul Palatului Parlamentului.

Niciodată în istoria parlamentarismului românesc puterea - cei care furnizează Guvernul - nu a ieșit din sală.

Îi aștept să fie consecvenți și la votarea moțiunii de cenzură, când de la acest microfon va vorbi Emil Boc, președintele celor care au părăsit astăzi sala, și să iasă din nou.

Vreau să vă mai spun un lucru: democrația este aici în Parlament, așa că, dragi colegi de la PD-L, nu fugiți de democrație, nu fugiți de Parlament! Suntem destui și o să vă găsim peste tot.

Democrația este peste tot în România.

Vă mulțumesc.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc, domnule coleg.