Plen
Ședința Senatului din 20 octombrie 2009
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.137/30-10-2009

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
07-04-2021
06-04-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 20-10-2009 Versiunea pentru printare

Ședința Senatului din 20 octombrie 2009

15. Dezbaterea Proiectului de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative (L262/2009); (votul pe raport și votul final se vor da în ședința de luni, 26 octombrie a.c.)
 
consultă fișa PL nr. L262/2009

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

................................................

La punctul 13 din ordinea de zi este înscris Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Domnul secretar de stat Valentin Iliescu, din partea Guvernului.

Comisia de specialitate, este prezent domnul senator Bota.

Este vorba de o lege organică.

În primul rând, îl rog pe domnul secretar de stat Valentin Iliescu să ne prezinte, pe scurt, proiectul de lege. Microfonul 10.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Prezentul act normativ are ca obiect modificarea statutelor autorităților de reglementare, supraveghere și control din sectorul pieței financiare, respectiv Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private și Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, pentru reglementarea nivelului de independență politică și autonomie financiară al acestora.

Proiectul transpune în practică o condiționalitate aferentă sectorului financiar din cadrul pachetului de împrumuturi pentru politici de dezvoltare care urmează a fi contractate de la Banca Mondială, în linie cu recomandările instituțiilor financiare internaționale și ale organismelor europene, inclusiv cele cuprinse în Raportul Comisiei Larosiere.

Principalele modificări din actul normativ sunt necesare pentru ca: în primul rând, aceste autorități să aibă capacitatea de a- și stabili politicile și nivelul de remunerare pe baza unor principii transparente și raportate la piață.

În al doilea rând, procesul de nominalizare a membrilor comisiilor și a personalului executiv, numit statutar în cele trei instituții, să se bazeze exclusiv pe calificări tehnice.

În al treilea rând, procesul de selecție și demitere a personalului acestor instituții să nu fie stabilit prin decizie politică.

În al patrulea rând, bugetul acestor instituții să nu mai fie supus aprobării Parlamentului.

În al cincilea rând, și în ultimul rând, personalul acestor instituții să beneficieze de protecție legală pentru acțiunile întreprinse cu bună-credință în exercitarea atribuțiilor ce le revin.

Vă rugăm, stimate doamne și domni senatori, să aprobați proiectul de lege așa cum a fost emis de Guvern.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Din partea comisiei, domnul senator Bota. Microfonul 7.

Domnul Marius Sorin Ovidiu Bota:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital a adoptat un raport de respingere a acestei inițiative legislative.

Legea este organică.

Suntem prima Cameră sesizată.

Consiliul Legislativ avizează favorabil proiectul de lege.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

La dezbateri generale dorește cineva să intervină?

Vă rog, domnule senator Bota. Microfonul central.

Domnul Marius Sorin Ovidiu Bota:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Mă surprinde, în primul rând, susținerea pe care Guvernul o acordă acestui proiect de lege, având în vedere faptul că, până azi și până ieri, și în ultima perioadă, Guvernul susține toate inițiativele legislative și are chiar inițiative legislative referitoare la reducerea cheltuielilor bugetare, la reducerea salariilor "nesimțite", iar în cazul acestor trei instituții Guvernul chiar le susține să devină independente și chiar stat în stat.

În primăvara acestui an, în această sală, a fost o dezbatere foarte aprinsă în urma căreia cele trei instituții încă nu ne-au pus la dispoziție calculul pe care îl au în realizarea veniturilor, și nu a salariilor.

Atunci, Guvernul susținea punctul de vedere al parlamentarilor.

Acum, Guvernul, în cazul acestor trei instituții, ascunzându-se sub un raport independent și extern și sub un acord cu Banca Mondială, ne solicită să susținem independența și crearea a încă trei instituții tip stat în stat în România, repet, cu "salarii nesimțite" și venituri asemenea.

Nu spune nimic Guvernul despre ceea ce actul normativ precizează referitor la atribuțiile pe care le au și modul în care aceste instituții își exercită atribuțiile, și cu toții ne-am lovit și am văzut anomaliile care se întâmplă pe piața asigurărilor și pe piața de capital.

De aceea, comisia a respins acest proiect de lege și a întocmit acest raport.

Subcomisia constituită în cadrul comisiei noastre lucrează la o inițiativă legislativă care să corecteze toate aceste lucruri.

Din păcate, cele trei instituții nu ne acordă sprijinul necesar, așa cum am convenit la începutul acestui an.

Mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc și eu.

Domnul senator Marcu. Microfonul 3.

Domnul Gheorghe Marcu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Dacă-mi permiteți, am să fac câteva considerații cu privire la acest proiect de lege.

Acest proiect de lege se referă la cele trei instituții aflate în subordinea Parlamentului:

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private și, respectiv, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare.

Pe fondul crizei financiare, s-a creat un Comitet de stabilitate financiară, compus din cele trei instituții, boardul acestor trei instituții aflate în subordinea Parlamentului, Banca Națională a României și Ministerul Finanțelor Publice.

Dacă am merge pe logica acestui proiect de lege, înseamnă că și Ministerul Finanțelor Publice ar trebui să se încadreze aici, ceea ce nu este exact.

Să facem trimitere la patru constatări din acest proiect de lege:

Prima constatare se referă la modul de relaționare a acestor trei instituții față de celelalte instituții.

Citez din proiectul de lege: "În îndeplinirea atribuțiilor sale, cele trei instituții, precum și personalul acestora, nu vor solicita - atenție, nu vor solicita! -sau primi instrucțiuni de orice natură de la nicio instituție sau autoritate publică."

În opinia noastră, ni se pare o exagerare a independenței.

Exact cum spunea și colegul nostru, creăm stat în stat, mai multe state într-un stat.

Întrebare firească: nici Parlamentul să nu ceară nimic de la aceste trei instituții, cu toate că se află în subordinea Parlamentului?

Aceasta este o primă constatare, privind modul de relaționare a acestor trei instituții.

A doua constatare se referă la răspunderea civilă sau penală, funcție de atributele fiecăruia, unde lucrează și deciziile pe care le ia.

Citez: "Membrii -tot ai acestor trei instituții, atenție! -nu răspund civil sau penal, după caz, dacă instanțele judecătorești constată îndeplinirea sau omisiunea îndeplinirii de către aceste persoane cu bună-credință și fără neglijență a oricărui act sau fapt în legătură cu exercitarea în condițiile legii a atribuțiilor prevăzute de lege."

Întrebare firească: dacă o persoană din boardul acestor instituții - și citez de aici -"omite îndeplinirea cu bunăcredință a atribuțiilor", atunci nu mai răspunde în fața niciunei instanțe judecătorești? Mi se pare o aberație, din punctul nostru de vedere.

Aș mai adăuga o altă constatare: atât timp cât în lege sunt prevăzute raportările anuale în plenul celor două Camere, dar să nu fie supuse votului, întrebarea firească este: de ce mai au loc aceste raportări?

A patra constatare: remarcați, stimați colegi, că mai sunt câteva luni și a trecut aproape o pătrime din durata ciclului electoral, din durata mandatului nostru.

Oare atât de mult am solicitat acestor trei instituții, ca să nu mai depindă nici de Parlament?

Vă mulțumesc mult.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Și eu vă mulțumesc, domnule senator.

Sunt alte intervenții la dezbaterile generale?

Vă rog, domnule senator. Microfonul 3.

Domnul Ovidiu Marian:

Mulțumesc, domnule președinte.

Se pare că dezbaterile care au avut loc în această sală în primăvara acestui an au fost sancționate foarte rapid, prin apariția acestui proiect de lege care- și dorește, de fapt, scoaterea de sub autoritatea Parlamentului a celor trei comisii, Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor și Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Pentru îndrăzneala pe care am avut-o noi, cei de la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, de a le cere bugetul de cheltuieli, de a verifica felul în care au fost cheltuiți banii alocați celor trei comisii și, nu în ultimul rând, obiectul lor de activitate și felul în care își desfășoară activitatea, iată că au venit foarte rapid în întâmpinare cu un proiect de lege care să-i scoată cu totul și cu totul în afara autorității Parlamentului.

De aceea, am respins la Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital acest proiect de lege, pentru că, dându-i curs, nu făceam altceva decât să creăm, pe cele trei piese, trei comisii care nu mai răspundeau în fața nimănui.

Întrebarea, care a fost și în comisie pusă, a fost foarte logică: dacă nu răspund în fața Parlamentului, atunci în fața cui vor mai răspunde? Se dorește să nu răspundă în fața nimănui?

Mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Și eu vă mulțumesc.

Mai sunt alte intervenții la dezbaterile generale?

Dacă nu, fiind lege organică, votul pe raport și votul final se vor da luni, 26 octombrie anul curent.

Adresa poștală: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, București duminică, 11 aprilie 2021, 15:54
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro