Plen
Sittings of the Senate of October 20, 2009
Abstract of the sittings
Full-text of the sittings
Published in Monitorul Oficial no.137/30-10-2009

Parliamentary debates
Calendar
- Chamber of Deputies:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Query debates
for legislature: 2020-present
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996

Meetings broadcast

format Real Media
Last meetings
13-10-2021
12-10-2021
11-10-2021
05-10-2021 (joint)
09-06-2021 (joint)
11-05-2021
Video archive:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2009 > 20-10-2009 Printable version

Sittings of the Senate of October 20, 2009

7. Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 514/2003 privind exercitarea și funcționarea profesiei de consilier juridic, cu modificările și completările ulterioare (L243/2009); (votul pe raport și votul final se vor da în ședința de luni, 26 octombrie a.c.)
 
see bill no. L243/2009

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

................................................

La punctul 5 din ordinea de zi este înscrisă Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 514/2003 privind exercitarea și funcționarea profesiei de consilier juridic, cu modificările și completările ulterioare.

Inițiatori sunt domnul senator Urban, pe care îl rog să vină la prezidiu dacă dorește să prezinte inițiativa, și domnul senator Humelnicu Augustin Daniel, senatori ai Grupului parlamentar al PD-L.

Din partea Guvernului participă doamna secretar de stat Rodica Constantinovici.

Din partea Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, domnul președinte Toni Greblă.

Pentru început, dau cuvântul domnului senator Iulian Urban, pentru a prezenta propunerea legislativă. Microfonul 6.

Domnul Iulian Urban:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

La ora actuală, consilierii juridici din România sunt în număr de circa 27.000 și este, de departe, cea mai numeroasă categorie profesională din ceea ce se cheamă breslele de formație juridică din țara noastră.

Marea majoritate a consilierilor juridici din România sunt implicați în apărarea statului, ei fiind angajați de diverse instituții ale statului român, ministere, agenții și așa mai departe.

Din păcate, tocmai acești juriști care trebuie să apere interesele statului sunt cei care, în acest moment, scapă oricărui filtru de control în ceea ce privește organizarea unui examen de admitere, în ceea ce privește urmărirea și pregătirea profesională continuă.

Vreau să vă aduc aminte ce s-a întâmplat într-un caz de notorietate, și anume cel care este cunoscut în presă sub numele de "Astoria".

Acolo, consilierii juridici, care trebuiau să apere proprietatea statului român, nu au făcut acest lucru, au clamat faptul că sunt insuficient de bine pregătiți și au dat posibilitatea unei instituții a statului să angajeze o firmă de avocatură, care apoi, în schimbul unui onorariu insignifiant, care nu a fost achitat, a ajuns să scoată la vânzare un bun al statului român în valoare de zeci de milioane de euro, și mă refer aici la "Hotelul Astoria", urmând acum să se extindă executarea silită și asupra complexului Astoria de la Snagov.

Ca atare, această inițiativă legislativă și-a propus să acopere tocmai această situație legată de insuficienta pregătire a consilierilor juridici care apără dreptul statului român, iar, nu în ultimul rând, este foarte important să ne referim și la faptul că se profită enorm de pe urma insuficientei pregătiri a consilierilor juridici, pentru că acest lucru dă posibilitatea instituțiilor statului să angajeze firme de avocatură care sunt plătite cu un onorariu pe oră egal cu salariul pe o lună al unui asemenea jurist care are contract de muncă cu statul român.

Ca atare, această inițiativă legislativă, pe care eu o supun atenției Domniilor Voastre, își propune să completeze acest lucru.

Iar în ceea ce privește critica legată de faptul că acești consilieri juridici ar trebui să se înscrie într-o organizație profesională, care este reprezentată în acest moment de Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici din România, justificarea rezidă în faptul că este singura asociație profesională a consilierilor juridici din România care, în acest moment, poate să organizeze un examen de admitere în profesie și să urmărească continua pregătire profesională a acestora.

Drept pentru care solicit să-mi dați tot concursul dumneavoastră pentru adoptarea acestei inițiative legislative.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Vă rog să-mi permiteți o observație care nu are nimic de-a face cu poziția în care sunt.

Din păcate, atât timp cât un consilier juridic va fi plătit într-o lună cu banii care se iau pe o oră de consultanță, vom avea dificultate și din punct de vedere financiar, dar cred că, sigur, reglementarea poate să contribuie foarte serios la intrarea în profesie a unor oameni calificați.

Ați vrut să-mi răspundeți, domnule senator Urban?

Domnul Iulian Urban:

Asta nu înseamnă că un consilier juridic ar trebui să nu se pregătească și să nu citească măcar o carte de beletristică, dacă cele din domeniul juridic sunt prea complicate.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Din partea Guvernului, doamna secretar de stat Rodica Constantinovici. Microfonul 8.

Doamna Rodica Constantinovici:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor senatori, Prin inițiativa legislativă se propune completarea Legii nr. 514/2003 privind exercitarea și funcționarea profesiei de consilier juridic cu prevederi prin care să fie instituită obligativitatea afilierii consilierilor juridici la o organizație profesională în vederea desfășurării acestei profesii, operațiune care, potrivit inițiatorilor, are rolul "de a certifica pregătirea profesională a consilierului juridic, în condițiile urmăririi permanente a nivelului de pregătire profesională".

Deși apreciem că argumentele inițiatorilor sunt rezonabile, considerăm că ar fi posibil -asemănător reglementărilor privitoare la exercitarea altor profesii liberale reglementate, care au fie caracter juridic (avocații, notarii, executorii judecătorești), fie alt profil (medicii, farmaciștii sau arhitecții) - ca și profesia de consilier juridic să se poată exercita numai dacă cel în cauză, în mod obligatoriu, face parte dintr-un organism unic de interes public.

Acest organism trebuie însă organizat în prealabil la nivel național și dotat cu putere disciplinară.

Scopul unui astfel de organism profesional ar fi acela de autoreglementare, de organizare a admiterii în profesie, de organizare a aplicării procedurii disciplinare, de asigurare a formării profesionale continue.

Așadar, o primă etapă ar trebui să o constituie înființarea acestui organism profesional, prin lege, altfel inițiativa legislativă instituie o obligație de asociere, ceea ce contravine dreptului constituțional de asociere, iar în această formă inițiativa legislativă nu poate fi susținută.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc, doamna secretar de stat.

Din partea Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, domnule președinte Toni Greblă, vă rog să prezentați raportul comisiei.

Domnul Toni Greblă:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi, Preocuparea colegului nostru este întemeiată, ea răspunde unei necesități de control al pregătirii profesionale a unei categorii socioprofesionale foarte importante, consilierii juridici.

În Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări am convenit să reluăm dezbaterile și ne vom apleca asupra acestei problematici.

Am considerat că, pentru început, având în vedere diversitatea extraordinară a formelor în care lucrează, consilierii juridici sunt angajați sau sunt colaboratori și este greu, în această etapă, să găsim o formă care să-i organizeze, să-i controleze și să-i pregătească profesional.

Drept urmare, împreună cu Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități, vă supunem spre dezbatere și adoptare raportul de respingere, împreună cu propunerea legislativă.

Propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, iar Senatul este primă Cameră sesizată.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Vă consult dacă aveți întrebări pentru inițiatori.

Vă invit la dezbateri generale.

Sunt intervenții?

Domnule senator Urban, doriți să comentați punctul de vedere al Guvernului? Microfonul 6.

Domnul Iulian Urban:

Dacă se poate...

Vreau încă o dată, la momentul în care vom da votul, în ședința de plen a Senatului de luni, să încercăm să nu uităm acest lucru.

În sală avem foarte mulți colegi care au fost miniștri.

Se știe faptul că, în acest moment, slaba pregătire a consilierilor juridici și a juriștilor care sunt angajați ai statului român duce la situații hilare.

Sunt departamente juridice ale unor ministere care îi scriu ministrului că au nevoie să angajeze o firmă de avocatură să facă ceea ce ei trebuiau să facă, deși sunt plătiți din bani publici.

Este o problemă foarte gravă, este, practic, o portiță prin care, în ultimii ani, au fost posibile foarte multe tunuri și inginerii financiare care au implicat instituțiile statului român, tocmai pentru că acești consilieri juridici, nu trebuie să uităm, aplică o viză de legalitate pe absolut toate actele care sunt întocmite de instituțiile publice, dau avize pe contracte -au o misiune importantă - și este vital ca acești juriști, acești gardieni ai justiției, din punctul de vedere al statului român, să fie foarte bine pregătiți profesional.

Vă mulțumesc.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Și eu vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Votul se va da luni. Vreau să reacționez la cele spuse de domnul senator Urban.

Poate să fie adevărat pentru alte ministere.

Vreau să vă asigur că Ministerul Apărării Naționale dispune de un corp de jurisconsulți foarte bine calificați și care au un sentiment foarte clar al servirii interesului național, inclusiv în probleme juridice și patrimoniale.

Vom da vot pe raport și vot final în ședința de luni, 26 octombrie anul curent.

Postal address: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucharest, Romania sunday, 17 october 2021, 8:55
Telephone: +40213160300, +40214141111
E-mail: webmaster@cdep.ro