Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 16-02-2010

Ședința Camerei Deputaților din 16 februarie 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.11 Cristian-Ion Burlacu - atenționare în problema gestionării problemelor de mediu, în acord cu exigențele legislației europene în Valea Prahovei;

Domnul Mircea Dușa:

Grupul parlamentar al PD-L, domnul deputat Cristian Burlacu.

Domnul Cristian-Ion Burlacu:

Domnule președinte de ședință,

Stimați colegi,

Doresc, în calitate de deputat de Valea Prahovei, să vă aduc în atenție o problemă deosebită cu care ne confruntăm: lipsa de experiență a autorităților administrației publice locale în gestionarea problemelor de mediu în acord cu exigențele legislației europene.

Situația pe care v-o prezint probabil că nu este unică. Dar, iată, pe scurt, despre ce este vorba: în vederea organizării Festivalului Olimpic al Tineretului European, FOTE 2013, pe Valea Prahovei se lucrează intens la infrastructură.

În prezent, la Sinaia, beneficiarul lucrării, respectiv Primăria, a inițiat demersurile pentru obținerea autorizațiilor necesare realizării proiectului "Construire instalație de transport pe cablu tip telescaun în zona pârtiilor de schi "Valea Soarelui", parte integrantă din proiectul Dezvoltarea zonei turistice Sinaia - Perla Carpaților."

Din păcate, terenul respectiv, care face parte din domeniul public al orașului Sinaia, se află în interiorul Parcului Natural Bucegi, arie protejată inclusiv în intravilan.

Mai mult decât atât, Bucegii, fiind sit Natura 2000, reprezintă o arie protejată de importanță comunitară, cu alte cuvinte aflată în atenția organismelor europene, a căror exigență în materie de protecția mediului nu este cazul să o mai invoc acum.

Menționez că toate obiectivele de investiții negociate de România pentru FOTE 2013, nu numai ca au girul autorităților locale și județene, ci sunt "garantate" de către Guvernul României.

Pentru prahovenii mei, pentru turismul de pe Valea Prahovei, FOTE 2013 este o îndelung așteptată gură de oxigen: vor apărea noi locuri de muncă, se vor moderniza capacitățile de cazare și vor deveni mult mai atractive. Destinațiile Sinaia, Bușteni, Azuga vor putea fi recunoscute la nivel european, ca interesante pentru sporturile de iarnă...

În această situație, nu pot să nu susțin realizarea investițiilor în infrastructură, repet, garantate de Guvernul României. Dar, în egală măsură, avem datoria, pentru generațiile viitoare, să apărăm valorile inestimabile ale Parcului Natural Bucegi.

În consecință, am apreciat că singura instituție capabilă să se implice în impunerea unei soluții acceptabile și să monitorizeze, la fața locului, pe tot parcursul lucrărilor respectarea soluției impuse, este Ministerul Mediului.

Întrucât tergiversarea luării unei decizii ar putea pune în pericol realizarea investițiilor respective, ca urmare a faptului că soluția propusă de Primăria Sinaia a fost deja reclamată de către reprezentanți ai societății civile ca fiind neconformă cu legislația de mediu europeană, îi adresez rugămintea, și pe această cale, domnului László Borbély, ministrul mediului și pădurilor, de a dispune rezolvarea situației cu celeritate.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea Dușa:

Vă mulțumim, domnule deputat.