Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 16-02-2010

Ședința Camerei Deputaților din 16 februarie 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.12 Dragoș Gabriel Zisopol - declarație politică intitulată "20 de ani de activitate neîntreruptă a Uniunii Elene din România";

 

Domnul Mircea Dușa:

  ................................................

Urmează Grupul parlamentar al minorităților naționale și are cuvântul domnul deputat Zisopol Dragoș.

Domnul Dragoș Gabriel Zisopol:

Bună dimineața!

Domnule președinte de ședință,

Doamnelor și domnilor deputați,

Declarația mea politică de astăzi se intitulează: "20 de ani de activitate neîntreruptă a Uniunii Elene din România".

În ziua de 28 decembrie 1989 se puneau bazele Uniunii Elene din România, care avea să dobândească personalitate juridică prin efectele sentinței nr.458 din 26 februarie 1990 a Judecătoriei Sectorului 1, București.

Uniunea Elenă din România este instituția de utilitate publică, echidistantă față de partidele politice din țară și din străinătate, ce reunește cetățeni de români de origine greacă și mulți filoeleni, organizați în comunități grecești teritoriale.

De peste 20 de ani, Uniunea Elenă din România, ca moștenitoare și continuatoare a bogatelor tradiții ale elenismului în cadrul modelului românesc inedit privind respectarea drepturilor minorităților naționale, desfășoară multiple activități pentru păstrarea, dezvoltarea și libera exprimare a identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a membrilor săi.

Uniunea Elenă din România contribuie la îmbunătățirea tezaurului cultural al României, alături de culturile țărilor europene, sprijină enoriașii români și greci, prin puntea spirituală comună și indestructibilă a credinței creștin-ortodoxe.

Uniunea Elenă din România se implică activ în procesul transformării societății românești pe calea democrației, a statului de drept, a economiei de piață, a îmbunătățirii calității vieții, precum și în efortul conjugat de integrare deplină a României în marea familie a Europei Unite.

Permiteți-mi să mulțumesc public, în calitate de deputat și președinte al Uniunii Grecilor din România, tuturor celor care, timp de peste 20 de ani, prin angajamentul domniilor lor, au contribuit la păstrarea sufletului de grec și a inimii de român în același trup, al Uniunii Elene din România.

Vă mulțumesc.

Domnul Mircea Dușa:

Mulțumim, domnule deputat.