You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 16-02-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of February 16, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.43 Cristian Buican - declarație politice cu titlul "O altă șmecherie a Guvernului Boc - Legea pensiilor";

 

Domnul Cristian Buican:

"O altă șmecherie a Guvernului Boc - Legea pensiilor"

Am venit astăzi în fața dumneavoastră deoarece consider că trebuie să trag un semnal de alarmă cu privire la deciziile Guvernului din aceste zile, decizii care nu fac altceva decât să afecteze cetățenii acestei țări. Mult trâmbițata lege a pensiilor, promovată de Guvernul Boc ca un soi de act justițiar, nu este decât o bătaie de joc la adresa pensionarilor, iar noi ca parlamentari nu trebuie să permitem așa ceva. Populismul de care a dat dovadă Emil Boc se regăsește și în prezentarea acestei legi, explicația premierului fiind legată mai mult de pensiile speciale decât de faptul că această lege va face ca pensionarii să aibă de suferit.

Chiar dacă este criză, statul ar trebui să protejeze acele pături sociale care au venituri mici, iar în această categorie putem include și pensionarii. Or, prin această lege, Guvernul Boc nu face altceva decât să condamne pensionarii la un trai mizer. Afirm acest lucru cu toată responsabilitatea deoarece sub masca reducerii pensiilor nesimțite, pe termen mediu toate pensiile vor avea de suferit. Nu concep ca din cauza incompetenței acestui Guvern, pensionarii să aibă de suferit și le atrag atenția parlamentarilor PD-L că vor fi complici la înjosirea părinților și bunicilor noștri dacă vor susține această lege.

Nu accept nici explicația cu care Emil Boc vine în fața noastră conform căreia această lege este o cerință a Fondului Monetar Internațional. În condițiile în care acest lucru este real, vă anunț că acest Guvern ar trebui să demisioneze. Vă reamintesc că tot domnul Boc a semnat acest acord cu FMI, deși știa de la bun început ce condiții trebuie să îndeplinim, iar dacă această lege a pensiilor era unul dintre angajamente, nu trebuia să îl semneze. În condițiile în care acest Guvern nici în anul 2009 și nici în acest an nu va lua niciun fel de măsură de redresare economică și de ajutorare a creării locurilor de muncă, nu va reuși să plătească pensiile și salariile bugetarilor fără ajutor extern, așa cum s-a întâmplat și în 2009. Pentru a avea bani pentru plata și majorarea pensiilor, trebuie să ai forță de muncă activă, care să susțină fondul de pensii.

Îl vedem pe domnul Boc care vine și ne spune că nicio pensie mai mică de 3.000 de ron nu va scădea. Îl vedem cum vine și ne spune ce mari economii va face el din scăderea pensiilor nesimțite. Îl vedem cum vine și ne spune că fiecare va avea pensie atât cât a contribuit și că astfel va fi un fel de ordine socială în acest sistem de pensii. Nimic mai fals. Toate aceste argumentații nu sunt decât minciuni care să îmbrace într-o mantie demagogică realitatea. Recalcularea pensiilor, conform acestei legi, va duce la scăderi importante la majoritatea pensionarilor din România și nu este altceva decât o bătaie de joc la adresa pensionarilor.

Recenta inițiativă legislativă a Guvernului de salvare a sistemului de pensii de la dezastru nu este altceva decât o cosmetizare a vechii legi, care s-a dovedit a fi un eșec. Noua lege nu diferă cu nimic de Legea nr. 19/2000, în afara faptului că diminuează drastic valoarea punctului de pensie. În urmă cu zece ani, sistemul de pensii a fost reformat. Astfel, s-a mărit vârsta de pensionare și s-a schimbat modalitatea de calcul. Principalul motiv invocat viza îmbunătățirea sustenabilității financiare a sistemului de pensii. La fel ca și atunci, acum acuzăm același lucru, după doar 10 ani.

În conzluzie, am venit astăzi în fața dumneavoastră pentru a vă sugera să nu votați această lege. Iar dacă Guvernul își va asuma răspunderea, nu are decât să pice. Oricum, asta ar merita în urma măsurilor pe care le ia, măsuri ce nu fac decât să umilească cetățenii români, drepturile acestora, și să afunde și mai rău România în criza economică pe care o trăim.