Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 16-02-2010

Ședința Camerei Deputaților din 16 februarie 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.49 Răzvan Mustea-Șerban - declarație politică: "Legea educației naționale - un demers de responsabilitate și bun-simț";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Răzvan Mustea-Șerban:

"Legea educației naționale - un demers de responsabilitate și bun-simț"

Sunt 20 de ani de când învățământul românesc suferă modificări repetate ce au dus la crearea unei confuzii legislative și la decredibilizarea întregului sistem, inclusiv a părților lui bune.

Pe parcursul acestor 20 de ani, generații întregi de copii și tineri au fost sacrificate, au fost folosite drept cobai și nu pentru perfecționarea unui sistem defectuos, ci, din păcate, pentru alimentarea unei lupte de putere și orgolii.

A venit momentul ca tânăra generație să își găsească sprijinul de care are nevoie în instituțiile statului și să devină centrul preocupărilor politicienilor, profesorilor, autorităților naționale și locale, iar contextul este unul mai mult decât favorabil.

Legea educației naționale acordă învățământului rolul pe care aceasta îl deține de drept, acela de a forma și pregăti oameni pentru viață, într-un mod eficient, punând accent pe calitatea informației oferite și nu pe cantitate, oferindu-le elevilor opțiuni, dar și mijloace prin care să-și poată pună în practică aceste opțiuni. Este o lege care poziționează elevul pe primul plan, fără a neglija importanța parteneriatului elev-profesor-părinte.

Reforma în educație pleacă de la dorința de ajustare a actualului sistem, iar demersul domnului ministru Daniel Funeriu de a supune consultărilor proiectul Legii educației naționale este unul lăudabil pentru că oferă posibilitatea fiecăruia dintre noi să contribuie la readucerea calității pe băncile școlii. Sprijinind învățământul, domeniul care practic generează viitorul țării, avem acum ocazia să demonstrăm că dincolo de orice interes există înțelepciune și responsabilitate.

În calitate de om al catedrei conștientizez importanța resursei umane și a rolului pe care educația îl are în șlefuirea ei, iar în calitate de părinte sunt preocupat de modul în care învățământul românesc va influența conturarea viitorului copiilor mei.

Plecând de la afirmația lui Benjamin Franklin, care susținea că: "Dacă toată bogăția unui om se află în mintea sa, nimeni nu va putea să i-o fure", fac un apel către dumneavoastră rugându-vă să dați învățământului românesc posibilitatea de a oferi tinerei generații bogăția de care are nevoie.

Nu există o rețetă a succesului, în schimb există puterea exemplului, iar acum a sosit momentul să demonstrăm că ne pasă.