You are here: Home page > Parliamentary Business > Debates > Calendar 2010 > 16-02-2010

Sittings of the Chamber of Deputies of February 16, 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.50 Constantin Severus Militaru - declarație politică cu tema "Lipsa infrastructurii inundă casele";

 

Domnul Constantin Severus Militaru:

"Lipsa infrastructurii inundă casele"

Fiecare primăvară sau toamnă reprezintă pentru mulți dintre români provocarea confruntării cu șuvoaiele de apă care le inundă fie culturile agricole, fie gospodăriile, luându-le agoniseala de o viață și punându-le în pericol viețile. Tragediile acestor oameni nu au fost niciodată puse în prim-planul agendei politice sau în topul priorităților investiționale din România.

Mai grav este faptul că o serie de cauze care au produs această stare de fapt continuă să existe și să producă efecte nefavorabile chiar și la douăzeci de ani de la revoluția română. Este vorba, în primul rând, despre autorizații de construire eliberate în zone inundabile, chiar pe locul fostelor albii de râuri, despre lucrări de infrastructură care au schimbat deversările naturale, despre așezări lipsite diguri protectoare, de rețele de canalizare sau chiar de canale de colectare a apei pluviale, despre cursuri de apă colmatate fie de noroi, fie de deșeuri menajere aruncate la întâmplare.

Chiar și acolo unde există un minimum de infrastructură, aceasta fie este extrem de veche și erodată, fie subdimensionată la actuala stare a localităților, fiind incapabilă să preia toate deversările.

Rămân în continuare, chiar și în mediul urban, cartiere întregi care așteaptă soarele primăverii pentru retragerea apelor, iar zonele de periferie sau localitățile mai îndepărtate nici nu speră că vor avea vreodată astfel de utilități.

În ciuda crizei economice și a bugetului de stat extrem de puțin generos pentru lucrări de infrastructură, există însă o soluție salvatoare concretizată în fondurile nerambursabile pe care Uniunea Europeană ni le acordă. Mai trebuie, însă, o puternică responsabilitate din partea administrațiilor publice locale, precum și elaborarea unor strategii investiționale multianuale, prin care standardul de viață și securitatea cetățenilor pot fi ameliorate.