Vasile-Silviu Prigoană
Vasile-Silviu Prigoană
Ședința Camerei Deputaților din 16 februarie 2010
Sumarul ședinței
Stenograma completă
publicată în Monitorul Oficial, Partea a II-a nr.18/26-02-2010

Dezbateri parlamentare
Calendarul ședințelor
- Camerei Deputaților:
2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002 2001
2000 1999 1998
1997 1996
Interoghează dezbaterile
din legislatura: 2020-prezent
2016-2020
2012-2016
2008-2012
2004-2008
2000-2004
1996-2000
1992-1996
Monitorul Oficial
Partea a II-a:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003 2002

Transmisii video

format Real Media
Ultimele ședințe (fără stenograme încărcate):
20-09-2021
15-09-2021
09-06-2021 (comună)
11-05-2021
Arhiva video:2021 2020 2019
2018 2017 2016
2015 2014 2013
2012 2011 2010
2009 2008 2007
2006 2005 2004
2003
Pentru a vizualiza înregistrările video trebuie să instalați programul Real Player
Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 16-02-2010 Versiunea pentru printare

Ședința Camerei Deputaților din 16 februarie 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.87 Vasile-Silviu Prigoană - declarație politică intitulată "Alimentele "moderne" - doze mici și repetate de otravă";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Vasile-Silviu Prigoană:

« "Alimentele "moderne" - doze mici și repetate de otravă"»

Auzim de nenumărate ori că alimentația ar trebui să-i ofere organismului uman energia și substanțele nutritive necesare, fără să-l suprasolicite sau otrăvească. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnică ce cuprinde produse cumpărate din magazin, este alcătuită din chimicale, bună parte din ele periculoase.

Autoritățile naționale și internaționale permit folosirea în industria alimentară a aproximativ 300 de aditivi, recunoscuți pe plan global sub numele de E-uri, care fac mâncarea să arate mai bine, să aibă un gust mai plăcut și să reziste timp îndelungat pe rafturile magazinelor.

Ce-i drept, o parte din E-uri provin din surse naturale și nu reprezintă un risc pentru sănătate. Dar majoritatea coloranților, îndulcitorilor, aromelor artificiale sau "identic naturale", conservanților, acizilor, agenților de maturare, de înălbire și emulsificatorilor sunt produse sintetice, de laborator, folosite mai ales în produsele industrializate.

Desigur, regulile impuse de autorități prevăd ca niciun aliment să nu conțină cantități periculoase dintr-un anumit aditiv. Cu toate acestea, adunând cantitatea unui anumit E din mai multe alimente consumate de-a lungul unei zile, ajungem uneori să depășim cu mult nivelul "sigur" de aditivi și, prin urmare, ne punem în pericol sănătatea.

Specialiștii avertizează că E-urile pot provoca manifestări patologice, dereglări ale metabolismului energetic care în ultimă instanță pot să însemne boli cerebrale, vasculare, diabet și chiar cancer.

O bună parte dintre aceleași alimente conțin și pesticide. Deoarece sunt menite să distrugă unele organisme vii, pesticidele implică un oarecare risc și pentru animale, pentru mediul înconjurător, dar și pentru omul care le consumă.

Cele mai multe pesticide sintetice acționează asupra sistemului nervos, favorizând instalarea unor boli grave, precum Parkinson și alte afecțiuni degenerative. În cazul copiilor, expunerea prelungită la pesticide sau consumul frecvent al alimentelor tratate chimic pot duce la tulburări de dezvoltare, la malformații sau la probleme legate de fertilitate la maturitate.

Din păcate, chiar dacă eviți pe cât posibil alimentele cu E-uri sau cele tratate cu pesticide tot nu ai certitudinea că ceea ce mănânci nu este nociv pentru sănătate. Asta pentru că unele substanțe chimice toxice nu se regăsesc pe nicio etichetă. Ba, mai mult, o parte din chimicalele toxice provin din ambalajul unor produse considerate bio.

Uniunea Europeană nu ne obligă să acceptăm toată lista pozitivă de E-uri, autoritățile române putând admite, justificat, listemairestrictive. Această filozofie ne permite ca alimentele ce sunt comercializate pe piața românească să fie testate și eventual retrase, în cazul în care se constată că pot fi periculoase pentru om sau pentru mediu.

Vă rog să luați în considerare abilitarea unuia dintre institutele din domeniul alimentar să efectueze teste anticipat momentului intrării pe piață a produselor și să acorde statut de "propriu consumului uman" numai acelor alimente care nu prezintă riscuri pentru sănătatea umană.

Adresa postala: Palatul Parlamentului, str.Izvor nr.2-4, sect.5, Bucuresti marți, 21 septembrie 2021, 7:19
Telefoane (centrala): (021)3160300, (021)4141111
E-mail: webmaster@cdep.ro