Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 16-02-2010

Ședința Camerei Deputaților din 16 februarie 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.95 Cătălin Cherecheș - declarație politică "Despre speranță";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Cătălin Cherecheș:

"Despre speranță"

Am parcurs împreună un an 2009 dificil, marcat de criza economică. A fost un an greu și pentru Parlamentul României.

2010, din păcate, nu se anunță a fi mai ușor pentru români, care se întreabă îngrijorați cum vor face față crizei. Bugetul adoptat e mult prea auster pentru a ne da speranțe. Avem nevoie, însă, de speranță. Și oricât de greu i-ar fi, omul are dreptul la speranță.

Cel mai adesea, în politică, speranța face casă bună cu sloganul. Se fac afirmații, dar lipsesc faptele. Iar sloganul, neurmat de fapte, se dovedește o armă cu două tăișuri: pe cât de repede duce spre înălțimi valul speranței, pe atât de neiertător strivește talazul dezamăgirii celor care și-au pus speranță. Fiindcă sub generoasa sa umbrelă încap, deopotrivă, și autosuficiența și lipsa strategiilor și neînțelegerea oportunităților.

Nu știu dacă 2010 va fi un an fericit, așa cum ne place să spunem la fiecare început de an. Dar știu că fără investiții, fără atragerea masivă de fonduri europene, bugetul public, așa cum a fost el alcătuit, nu poate avea o funcție de stimulare a economiei în ansamblu, iar viața românilor va fi tot mai grea.

Din păcate, scăderea resurselor alocate arată că 2010 va fi și mai vitreg cu cheltuielile de investiții publice. Creșterea economică e deocamdată pur teoretică, rata inflației e greu de spus cum va fi, rata șomajului e în creștere, nivelul de viață în scădere.

Vorbind despre speranță și revenind la forul în care ne aflăm, Parlamentul nu ar trebui să mai fie perceput ca o anexă a Guvernului, ci ca forul care face legi bune pentru cetățeni. Va fi, poate, ultima legislatură în sistem bicameral. Va fi bine? Va fi rău? Cum va arăta România cu o singură Cameră legislativă? Asta depinde și de felul în care vor avea loc dezbaterile publice.

Ce-mi doresc eu pentru 2010? Îmi doresc să ne respectăm mai mult unii pe alții, să acceptăm dialogul, să privim mai mult spre viitor. Mi-ar plăcea ca 2010 să le aducă românilor ceea ce le-a lipsit în ultimii 20 de ani: speranța că se poate. Și sper că în momentul în care vor crede cu adevărat că se poate, nu se vor mai lăsa manipulați și mințiți.

Să nu uităm că speranța este flacăra care ne întreține viața.