Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2009 > 25-11-2009

Ședința Senatului din 25 noiembrie 2009

32. Dezbaterea Propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 12/2007 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2006 pentru aprobarea Programului național privind sprijinirea construirii de locuințe proprietate personală (L430/2009); (votul final se va relua în ședința următoare)  
 
consultă fișa PL nr. L430/2009

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

................................................

La punctul 44 din ordinea de zi este înscrisă Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 12/2007 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2006 pentru aprobarea Programului național privind sprijinirea construirii de locuințe proprietate personală.

Este ultimul punct pe care îl mai abordăm astăzi.

Este vorba de o propunere legislativă a unui grup important de senatori PD-L, în frunte cu domnul senator Dobra, pe care nu-l mai văd aici, domnul senator Mihail Hărdău, domnul senator Petru Bașa și alții.

Dacă nu dorește nimeni dintre inițiatori, îl rog pe domnul secretar de stat Valentin Iliescu să ne spună dacă Guvernul sprijină sau nu și de ce da sau nu.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Colegii noștri vin cu multe puncte de vedere de modificare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2006:

  • acordarea unui sprijin, inclusiv pentru achiziționarea unei locuințe, nu numai pentru construcția de locuințe, așa cum și-a propus Guvernul;
  • reducerea procentului subvenției acordate de la bugetul de stat de la 30%, cât este în prezent, la 20%;
  • de asemenea, adăugarea unei noi categorii de beneficiari ai programului, respectiv persoanele sau familiile evacuate din locuințe ce fac obiectul unor legi de restituire către foștii proprietari;
  • o altă modificare importantă este aceea a condițiilor ce trebuie îndeplinite cumulativ de către beneficiarul programului, în sensul ca aceștia să nu fi deținut în proprietate o locuință, indiferent de suprafața acesteia.

În primul rând, inițiativa vine în incidență cu Programul guvernamental, în sensul că Guvernul își propune nu să susțină cumpărarea de locuințe deja existente, ci construcția de locuințe proprietate personală.

În privința sistemului de subvenționare și acolo există niște diferențe majore.

Subvenția pentru construcția de locuințe prin credit ipotecar era în cuantum de 20% din valoarea locuinței construite, dar fără a depăși valoarea echivalentă în lei a 10.000 de euro.

Pe fondul crizei economice manifestate la finalul anului trecut, s-a adus o modificare importantă, ținând cont de puterea de cumpărare a populației și de înăsprirea condițiilor de creditare imobiliară.

În aceste condiții s-a diminuat foarte mult posibilitatea ca cetățenii să aibă acces la o locuință.

Repet, ca filozofie, nu se suprapune cu intenția Guvernului de a susține activitatea economică.

Mai sunt două lucruri importante despre care aș vrea să spun, fiind ultima lege, și cred că domnul președinte îmi permite să spun acest lucru...

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Pe scurt, domnule Iliescu...

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

...scopul Programului național privind sprijinirea construcției de locuințe proprietate personală este dezvoltarea construcției de locuințe proprietate personală prin acordarea de subvenții de la bugetul de stat și nu are în vedere acordarea de subvenții și în cadrul achiziționării unei locuințe deja existente.

În ceea ce privește sprijinul acordat de stat în vederea achiziționării unei locuințe, acest aspect a fost deja reglementat prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2009, programul pe care vi-l amintiți foarte bine sub titulatura "Prima casă", program guvernamental care are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achiziționarea unei locuințe.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Vă rog, domnule senator Belacurencu, foarte scurt.

Raportul este de respingere.

Domnul Trifon Belacurencu:

Raportul este de respingere, domnule președinte.

Avize favorabile au transmis Consiliului Legislativ și Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități.

Caracterul legii este de lege ordinară.

Senatul este primă Cameră sesizată.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

La dezbateri generale dorește cineva?

Vă rog, domnule senator Ovidiu Marian.

Domnul Ovidiu Marian:

Domnule președinte, Pentru că sunt și eu printre inițiatori, vă rog să constatați că nu avem cvorum să dezbatem acest proiect de lege și cred că este destul de important și pentru mine, și pentru colegii mei să fim prezenți să-l putem dezbate.

Domnul Teodor Viorel Meleșcanu:

Vă mulțumesc.

Stimați colegi, La această oră a mai constata că avem cvorum sau nu ar face parte dintr-un exercițiu de tipul celor care încearcă să stabilească sexul îngerilor. Știm bine că nu au sex.

Vă propun atunci să ne oprim aici.

Propunerea legislativă este dezbătută, iar votul va fi dat în viitoarea ședință.

Vă mulțumesc tuturor și vă doresc mult succes!

Ședința s-a încheiat la ora 13.00.