Sunteți în secțiunea: Prima pagină > Proceduri parlamentare > Dezbateri > Calendar 2010 > 16-11-2010

Ședința Camerei Deputaților din 16 noiembrie 2010

  1. Declarații politice și intervenții ale deputaților:
  1.93 Constantin Chirilă - declarație politică intitulată: "Energia verde";

Intervenție consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedință

 

Domnul Constantin Chirilă:

"Energia verde"

Doresc să vă supun atenției un subiect de o importanță vitală pentru țara noastră: energia verde.

În acest context, trebuie luate în considerare atât potențialul uriaș de care dispune România în acest domeniu, cât și oportunitățile pe care le generează acest fel tip de investiții: locuri de muncă, venituri crescute la bugetul de stat, reducerea poluării, preț scăzut al energiei electrice pentru consumator.

Din studiile efectuate reiese faptul că pe teritoriul țării noastre potențialul de exploatare al energiilor verzi (eoliană, solară) dispune de un randament mare, datorită reliefului natural. Competiția născută între investitorii din acest domeniu certifică acest lucru. Problemele apar însă în momentul în care birocrația și procedurile greoaie pun piedici în calea unor șanse ce ar putea fi valorificate, un bun exemplu fiind situația creată în cazul decontării certificatelor verzi.

Luând în considerare faptul că săptămâna trecută Comisia Europeană a prezentat noua strategie pentru energie competitivă, durabilă și sigură, intitulată "Energie 2020", avem obligația de a face toate eforturile necesare pentru a asigura o armonizare a politicii României în domeniul energiei verzi cu cea europeană.

Cele două sectoare asupra cărora Comisia Europeana își propune să se concentreze prin prisma potențialului ridicat de reducere a consumului de energie sunt transporturile și construcțiile, în acest scop fiind propuse stimulente investiționale și instrumente financiare inovatoare.

Astfel, în sectorul public trebuie să se țină cont de eficiența energetică în momentul achiziționării lucrărilor serviciilor sau produselor, iar în sectorul industrial, certificatele de eficiență energetică pot deveni stimulente pentru companiile interesate să investească în tehnologii cu consum energetic redus.